Chisturi, fibroame, polipi

Chisturi, fibroame, polipi


Chisturile ovariene sunt foarte frecvente si pot fi intalnite la femeile de toate varstele. Majoritatea femeilor vor avea un chist ovarian la un moment dat in perioada de reproducere. Deşi sunt mai puţin frecvente la femeile aflate in menopauza acestea pot reprezenta o problema de sanatate mai importanta. Un chist ovarian este orice colecţie de lichid situata la nivelul ovarului.

Chisturile pe colul uterin sunt mici umflaturi localizate la nivelul cervixului. Cervixul sau colul uterin este o structura care masoara aproximativ doi centimetri in lungime si patru in diametru, situat intern, in partea de jos a vaginului. Ca si chisturile ovariene, chisturile colului uterin, de obicei, nu sunt maligne. In general, acestea nu determina simptome severe si pot fi tratate prin metode de terapie alternativa: acupunctura, reflexoterapie si produse naturiste.

Chisturile pe col uterin, cel mai adesea, au forma unor pustule care cotin o mucoasa densa. Aceste chisturi se pot forma individual sau in grupuri mici. Majoritatea chisturilor sunt diagnosticate in timpul examenului ginecologic de rutina, de aceea este foarte important pentru fiecare femeie sa faca un consult ginecologic cel putin o data sau de doua ori pe an.
Chistul de formeaza pe colul uterin, mai ales la femeile fertile. Cand femeile ajung la menopauza, mucoasa superficiala a vaginului si cervixului se subtiaza, iar riscul dezvoltarii chisturilor cervicale este mai ridicat.
Multe dintre chisturile de col uterin nu creaza nici un disconfort sau alte simptome dar alte pot creste in dimensiune si pot deveni vizibile si inconfortabile.
 
Similar cu chistul pe col uterin, fibromul si polipii uterini sunt excrescente mici, care se formeaza in interiorul uterului. Fibroamele si polipii uterini se fomeaza mai ales atunci cand stratul endometrial din uter creste prea mult, din cauza unui dezechilibru hormonal.
Fibromul uterin numit si fibromiom, leiomiom sau miom uterin, este o formatiune tumorala benigna care se dezvolta la nivelul uterului, in interiorul peretelui uterin,  sub mucoasa uterina sau sub seroasa peritoneala si poate fi unic sau format din mai multi noduli fibromatosi. Dimensiunile fibroamelor variaza de la mici noduli pana la forme gigante care deformeaza uterul iar prezenta lor este preponderenta la femei intre 40-50 de ani si mai rar se intalnesc la fete tinere inainte de aparitia menstruatiei si cel mai adesea dispar o data cu instalarea menopauzei.

Desi fibroamele si polipii uterini sunt, in general, inofensivi, pot scadea fertilitatea si pot afecta mucoasa uterina. Din cauza acestora, pot avea loc mici sangerari intre perioadele menstruale si sangerari neregulate. Fibroamele si polipii uterini, pot fi, in general, indepartati prin aplicarea acupuncturii si consumul de produse naturiste.
Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel