Cursuri de Masaj Reflexo-Sifu

Cursuri de Masaj Timisoara Reflexo-Sifu

 

Competente :

 

- promovarea sănătății

- dezvoltare personala

- notiuni de igienă  și patologie

- masaj somatic (de relaxare )

- masaj terapeutic

- masaj reflexogen

- masaj anticelulitic

- drenaj limfatic

- presopunctura

- kinetoterapie – profilaxie

 

Sanatate, dezvoltare personala, infrumusetare, calificare

Terapia prin masaj manual crește fluxul de energie în organism, stimulează circulația fluidelor si îmbunătățește gradele de mișcare articulată.
Tratamentul revigorant ajută la inlălturarea anxietății și  oboselii, stimulează starea ta de spirit. Se poate aborda, de asemenea în tratarea durerilor de spae la, osteoartrita si ca o terapie suplimentară si ajutătoare.
Eficienta chiar și in migrene iar durerile cronice sunt ușurate cu ajutorul masajului.
Masajele sunt lucrurile viselor de vacanță și excursii exotice. Dar dacă știați că masajul ar putea fi la fel de aproape decat ai crede.

 

Terapiile prin atingere


Utilizeaza acele metode și tehnici de păstrare și restabilire a starii de bine prin manipulări terapeutice, exercitate asupra corpului fizic uman. Acestea au scop exact si tind mereu sa actioneze asuora cauzei care a produs disconforul.
În decursul existenței s-a observat cum simpla atingere are un efect benefic pentru organism.

Astfel avem câteva exemple de terapie prin atingere :
osteopatia
chiropractica,
reikimasajul,
reflexoterapia,
haptonomia,
rolfingul,
terapia Mézières,
terapia Feldenkrais,
terapia Alexander,
terapia Trager,
terapia Bowen,
terapia craniosacrala.

Înconjurată de mister și misticism, presopunctura rămâne totuși unul dintre cele mai bune și cele mai vechi remedii împotriva dezechilibrelor, bolilor și durerilor. Iată câteva puncte de presopunctură în palmă, ușor de învățat de către oricine, care pot fi folosite pentru a calma diverse dureri fizice.
Durerile de stomac

Fie că ai mâncat ceva alterat sau că suferi de alte afecțiuni ale stomacului, presopunctura îți poate veni în ajutor ca un remediu complementar. Apasă cu degetul mare de la mâna stângă în centrul palmei drepte timp de 5 secunde. Apoi, fă o pauză de 3 secunde și apasă din nou 5 secunde.

În centrul palmei există punctul nevralgic legat de stomac, iar stimularea acestui punct în mod constant, timp de câteva săptămâni, te poate ajuta să îți calmezi singură durerile.

Durerea de cap

Strânge degetul mare de la mâna dreaptă timp de câteva secunde, fă o pauză și expiră de 3 ori, apoi strânge iar degetul. Această tehnică simplă trebuie să te ajute să scapi de durerea de cap, dacă aceasta este concentrată în frunte.

Pentru durerile de ceafă, care pot fi determinate de valorile crescute ale tensiunii arteriale, strânge vârful degetului mijlociu. Aici este o zonă legată de ritmul cardiac, de tensiune și de presiunea sângelui.

Durerile reumatice

Cele mai bune puncte de presopunctură pentru durerile reumatice se află de-a lungul degetului mic. Tămăduitorii chinezi recomandă masajul acestui deget pe partea anterioară timp de 3 – 5 minute în fiecare zi.

Durerile de spate și de coloană

Masează degetul mare pe latura lui exterioară. Aici sunt terminații nervoase care comunică spre coloana vertebrală și masajul te ajută foarte mult dacă ai dureri din cauza coloanei. Este indicat să faci acest masaj când stai întinsă drept, pe o suprafață plană și îți îndrepți coloana

 Indicatii 

Masajul chinezesc cuprinde o arie de aplicabilitate cu mult mai vastă decât masajul occidental. 

Această terapie se aplică în situații asemănătoare cu cele în care este recomandat masajul occidental: 

- afectiuni ale aparatului locomotor (forme de reumatisme , de artrite, de artroze, umari ale traumatismelor, entorse etc.); 

- boli ale sistemului nervos central și periferic (Urmarile  unor accidente vascular cerebrale, sechele ale nevritei, polinevritei, pareza sau parestezie) 

Acestor indicații, în cazul cărora tehnicile fizioterapeutice chinezești oferă tipuri de masaj eficiente și inedite, li se adaugă o seria de aplicații, cu siguranță străine Occidentului: 

- patologii de interes medical; 

- patologii de interes chirurgical; 

- patoiogii de interes obstetric-ginecologic; 

- patologii pediatrlce. 

Această largă zonă de aplicabilitate ,a mesajului chinezesc isi găsește justificarea în faptul ca acest tratează fiecare afectiune respectând regulile generale ale medicinei chinezesti:

- teoria Yin-Yang; 

- teoria celor cinci elemente; 

- teoria organelor și viscerelor; 

- teoria canalelor și meridianelor energetice; 

Masarea zonelor cutanate care corespunde punctelor de acupunctura si permite utilizarea acțiunii reflexe .

 Reflexoterapia ajuta la eliberarea stresului atăt fizic cât și cel psihic, rezolvarea dezechilibrelor sistemului nervos, ca de exemplu anxietatea sau insomnia, care sunt cele mai populare și benefice tratamente ale reflexoterapiei. Acest procedeu terapeutic ajută la eliberarea tensiunii emoționale acumulate reducând anxietatea psihosomatică.

Rezolvă problema durerilor de spate!!!

 Suntem zilnic supuși stimularilor ce au ca rezultat menținerea stărilor de tensiune.  Pentru a balansa acest dezechilibru, avem nevoie de activități compensatorii.  Dacă o vertebră suferă o modificare de pozitie cu numai 1 mm, apare simultan o contractură musculară si un proces inflamator care afectează nu numai zona corespunzătoare din coloana (manifestandu-se prin durere) dar si organele interne sau sistemele pe care nervul sau nervii afectați le controlează.

Cui ne adresăm?

– în primul rând persoanelor care prin natura serviciului sunt nevoite să stea ore in șir pe scaun, lucru care duce in cele mai multe cazuri la dureri greu de suportat;- persoanelor al căror ritm de viață este foarte agitat;- celor care au afecțiuni ale mușchilor, aticulațiilor și coloanei vertebrale;- persoanelor cu tulburări ale somnului;- persoanelor ce acuză dureri spontane ale spatelui in urma unor contracții musculare;- toturor persoanelor ce doresc să se relaxeze. Dacă doriți să vă îmbunătățiți calitatea vieții, să vă relaxați și să vă calmați întregul organism, să vă destindeți atât la nivel fizic cât și psihic prin stimularea sanguină și limfatică, nu ezitați să profitați ma contactați

Servicii:

– gimnastică medicală si psihosomatică

– mobilizări pasive

– masaj medical

– masaj la birou

– masaj la domiciliu

– reflexoterapie

– asistență dietă si nutriție

– stretching asistat pentru articulații și muschi

– șhiatsu

– exerciții de relaxare

– exerciții pentru crestera capacității de efort

 

Afectiunile articulare si osoase: ale coloanei vertebrale, ale genunchiului, umarului, gleznei, cotului  etc.  (lombosciatica, spondiloza cervicala, hernie de disc, fisuri ligamentare, fisura de menisc, gonartroza)

 


Artrozele sunt artropatii care afectează articulaţiile periferice sau vertebrale, caracterizate morfopatologic prin leziuni regresive degenerative ale cartilajului hialin articular, cu interesarea osului subcondral, sinovialei şi ţesuturilor moi periarticulare caracterizate clinic prin dureri, deformări şi limitarea mişcărilor articulaţiilor respective.

Gonartroza


Gonartroza constituie localizarea reumatismului degenerativ la articulaţia genunchiului.
Gonartroza este una din cele mai frecvente forme de reumatism degenerativ. Deşi mai puţin severă decât coxartroza rămâne totuşi o afecţiune supărătoare, uneori chiar invalidantă.

Evolutia gonartrozei este lentă, dar progresivă cu degradarea tot mai accentuată a articulaţiei, permanetizarea durerilor, agravarea instabilităţi, deformarea genunchiului şi reducerea perimetrului de mers.

Vârsta este şi ea un factor de risc pentru progresia boli, la fel ca şi obezitatea; chiar gonartrozele cu evoluţia cea mai gravă şi rapidă pot evolua favorabil dacă sunt tratate corespunzător.

Artroza genunchiului este o problemă de sănătate importantă prin frecvența mare la populația de peste 40 de ani. Este caracterizată prin câteva elemente:

- afectează 25-30% din persoanele în vârstă de 45-64 de ani

- afectează 60% dintre persoanele > 65 de ani

Prevenirea gonartrozei are la bază cunoaşterea factorilor de risc şi favorizanţi. Este necesară instituirea cât mai devreme a măsurilor de educaţie, de modificarea stilului de viaţă.

Reflexoterapia si masajul terapeutic pentru gonartroza

• Are acţiune favorabilă asupra stări generale a pacientului, îmbunătăţirea somnului şi cu îndepărtarea oboseli musculare
• Are acţiune reflexogenă asupra organelor interne în suferinţă care este explicată prin mecanismul reflex. Prin execuţia manevrelor de masaj se produce  stimuli ai exteroceptorilor din tegument şi proprioceptorilor din: muşchii, tendoane, ligamente care sunt de diferite intensităţi şi pornesc pe calea neuronilor către SNC care de acolo transmit reflex către organele în suferinţă. 
Cele mai multe puncte reflexogene sunt în talpă, palmă si ureche.
• Masajul are si acţiune mecanică care duc la eliberarea unor substanţe metabolice care trec în circulaţia generală a sângelui si stimulează peristaltismul vaselor şi duce la resorbţia substanţei nocive din lichidele interstiţiale care sunt în exces în fibrele ţesutului conjunctiv de unde se duce la organele excretoare.

Alte remedii folosite în această boală sunt: bai cu plante, magnetoterapia, acupunctura şi presopunctura.

Mobilizarea articulaţiilor -  gimnastica medicala

 Principalele efecte pe care le urmărim prin aplicarea gimnasticii medicale insotita de meditatia zambetului in cazul gonartrozei sunt:
 

·          mobilizarea articulaţiilor şi creşterea amplitudinii lor

·          dezvoltarea forţei musculare

·          restabilirea echilibrului psihic.

Rezultatele depind de gradul de stabilizare a evoluţiei bolii şi de încadrarea raţională a metodelor de terapie alternativa în complexele de recuperare şi readaptare funcţională.


CoxartrozaCoxartroza este cunoscuta si sub numele de artroza soldului si reprezinta localizarea reumatismului degenerativ la articulatia soldului.

 Boala este una din cele mai des intalnite artroze, cu a anumita frecventa mai crescuta la barbati decat la femei. Apare mai frecvent dupa varsta de 50 de ani. 

Articulatia soldului la om indeplineste functii complexe, de suport a greutatii corporale, permitand in acelasi timp, deplasarea corpului.

In jurul acestei articulatii s-au dezvoltat cei mai puternici muschi, pentru a asigura stabilitatea perfecta, contentia suprafetelor osoase si mentinerea pozitiei verticale a corpului.

Asupra articulatiei coxofemurale actioneaza doua forte: greutatea corpului si forta musculara. Pentru ca solicitarea asupra articulatiei soldului sa fie minima, cele doua forte trebuie sa fie egale la acest nivel, ca si greutatea si contragreutatea ce se echilibreaza la nivelul cutitului unei balante. Modificarea unghiului de inclinatie al colului femural produce un dezechilibru al celor doua forte, fapt ce va mari solicitarea cartilajelor.

Observatiile clinice si examinarile histologice au dovedit ca presiunea exagerata si concentrata pe o zona a suprafetei articulare provoaca modificari patologice caracteristice coxartrozei.

 

Clasificarea coxartrozei:

 

I.  Coxartroze  primitive (idiopatice)

II. Coxartroze secundare - cu alterarea mecanicii articulare (modificari congenitale, modificari dobandite ale articulatiei soldului) sau fara alterarea mecanicii articulare (coxite infectioase, coxite reumatismale, sinovite).

Etiopatogenie - exista doua  forme de coxartroza:

a)   coxartroza senila , din cauza involutiei senescente a articulatiei, dar la care sunt intalniti si alti factori, mai frecvent metabolici (obezitate, diabet) sau profesionali (ortostatism prelungit).

b) coxartroza -  forma traumatica este explicata fie printr-un traumatism major (fractura de sold etc.) si mai putin prin actiunea unor microtraumatisme, fie prin unele anomalii congenitale preexistente, luxatii sau subluxatii congenitale

Coxartroza are importanta crescuta datorita frecventei si a potentialului invalidant pe care il poate avea. Primul simptom resimtit este durerea, care apare dupa efort prelungit, mers, ridicarea de pe scaun, coborarea scarilor si dispare, sau scade in intensitate in pozitia culcat. Este localizata in regiunea inghinala si poate iradia in zona fesiera, coapsa si genunchi.


In cazuri mai avansate de coxartroza, dupa durerea de sold, poate sa apara schiopatarea si senzatia de instabilitate a soldului, precum si limitarea mobilitatii articulare, care accentueaza deficitul de mers, de urcare-coborare, asezare "picior peste picior". Poate sa apara o atitudine vicioasa cu flectarea coapsei pe bazin, rotatie externa si adductie.

Metodele de terapie alternative: acupunctura, reflexoterapie, gimnastica medicala, terapia cu plante sunt bine receptionate şi tolerate de pacienţi pentru starea de bine pe care o degajă şi modul în care, corectând dezechilibrul, se îmbunătăţeşte funcţionalitatea.Lombosciatica


Durerile de spate, mai putin intense, carora nu le dam importanta sint semne de avertisment care anunta instalarea bolii discale intr-o faza incipienta. Cauzele sint de cele mai multe ori pozitiile vicioase in munca, ridicarea greutatilor in pozitii nerecomandate. In plus, miscarile incorect realizate zi de zi solicita la maximum inelul fibros al discului intervertebral si acesta se poate fisura. Boala discului vertebral evolueaza in mai multe etape. Printre primele se numara lombosciatica. Desi acest diagnostic este pus din timp, adesea pacientii ignora sfaturile specialistilor. Astfel, ajung la cunoscuta hernie de disc.

Evolutia bolii discale are loc in mai multe stadii, unul dintre acestea fiind lombosciatica. Din ce in ce mai frecventa, mai ales in rindul populatiei cu virste relativ tinere, lombosciatica se manifesta prin dureri simultane in regiunea lombara (in zona inferioara a spatelui), iradiind de-a lungul membrului inferior pe fata posterioara a coapsei si gambei, extinzindu-se uneori in directia halucelui (degetul mare) sau degetului 5 (degetul mic). Si, chiar daca pare greu de crezut,  bolnavul de lombosciatica poate duce o viata normala fara sa recurga la interventia chirurgicala cu conditia schimbarii stilului de viata si aplicarii tratamentului recomandat de medic.

Repausul ideal in cazul lombosciaticii este pozitia cea mai putin dureroasa, pozitie care de identifica in cadrul primei sedinte de diagnostic si care combate formarea de noi curburi la nivelul coloanei, relaxeaza in acelasi timp musculatura contractata si scade presiunea asupra discului si radacinilor nervului sciatic, e,  prin marirea spatiilor posterioare de unde ies acestea.

O atentie deosebita trebuie acordata bolnavilor cu lombosciatica care concemitent prezinta si obezitate  si care trebuie sa respecte o dieta in care sa predomine fructele, vegetalele si cerealele inegrale, deoarece fiecare kilogram in plus apasa uneori cu forte de zeci de kilograme pe discul degradat si implicit pe radacinile nervoase.


Durerea reprezinta simptomul de disconfort major al bolnavului cu lombosciatica aceasta reducandu-se progresiv odata cu vindecarea discului si scaderea contracturii musculare. A trata numai durerea fara a combate solicitarea mecanica a coloanei si contractura musculara si fara a schimba stilul de viata nu asigura vindecarea discului, expunand pe bolnav la recidive serioase, care pot genera aparitia herniilor de disc.

Durerea este un avertisment in marea majoritate a cazurilor anuntand ca discul nu si-a restabilit functiunea. Daca insa s-a neglijat tratamentul din primele ore ale aparitiei crizei de lumbago, repararea discului se face intr-un interval dublu, fata de evolutia normala iar durerea isi va prelungi durata.

Unii bolnavi, mai ales cei irascibili si deprimati, isi amplifica suferinta, concentrandu-se numai asupra acestor senzatii. Astfel tratamentele se incep cu o echilibrare psiho-emotionala, restabilirea echilibrului psihic indepartand totodata aceste senzatii. 


 

Spondiloza cervicală

 

 

Spondiloza cervicală este o afecţiune degenerativă a vertebrelor şi discurilor intervertebrale din regiunea gâtului (coloana cervicală), manifestată tipic prin dureri în zona cefei şi umerilor, asociat sau nu cu simptome neurologice datorate compresiunilor nervoase.

Fara tratament, semnele si simptomele spondilozei cervicale pot scadea in intensitate sau sa se mentina constante. Uneori, siptomele pot de asemenea sa se inrautateasca. Scopul tratamentelor posibile este sa scada sau sa elimine durerea si sa previna orice leziune permanenta, ireversibila a structurilor nervoase.

 Manifestările spondilozei cervicale cuprind: rigiditatea gâtului (care se agravează în timp), dureri, slăbiciune, amorţeli, senzatie de arsura în zona cefei, umerilor şi membrelor superioare, dureri de cap. De obicei, simptomele sunt agravate de anumite poziţii şi se datorează compresiunilor nervoase.

 

O manifestare rară a spondilozei cervicale este insuficienţa circulatorie vertebro-bazilară, o boală datorată aterosclerozei, dar care, ocazional, poate apărea şi prin compresia cauzată de osteofite.

Pentru diagnosticarea spondilozei cervicale in mod curent se efectuează o radiografie a coloanei cervicale însă investigaţia imagistica precisă este tomografia computerizate cu substanta de contrast sau RMN.

 Tratamentul pentru spondiloza cervicala depinde de severitatea semnelor si a simptomelor. Scopul tratamentului este de a calma durerea, de a va ajuta in mentinerea activitatilor zilnice obisnuite si de prevenire a prejudiciului permanent al nervilor si a coloanei vertebrale.

Acupunctura in cazul spondilozei cervicale reprezintă metoda de tratament ce tine de medicina traditionala orientala, face parte din categoria metodelor naturale, pentru ca nu foloseste substante straine organismului pentru a masca simptome sau a inlatura factori externi patogeni. Ea se bazeaza pe modificarea reactivitatii organismului si intarirea rezistentei la factori de mediu pentru a conduce la vindecare.

Gimnastica medicală pentru spondiloza cervicală cuprinde exercitii specifice pentru a ajuta la intinderea si consolidarea muschilor de la nivelul gatului si umerilor. Unele persoane cu spondiloza cervicala trebuie sa faca tractiuni pentru a mari spatiul in care se afla presate radacinile nervoase.

Tratamentul prin acupunctura este foarte eficient in spondiloza cervicala si amelioreaza atat manifestarile de baza cat si complicatiile.

Cu cat spondiloza cervicala este mai veche si pacientul mai varstnic sau cu o patologie mai complexa, cu atat tratamentul se prelungeste, dar circa 85 - 90% dintre pacienti inregistreaza ameliorari bune si foarte bune chiar de la primele sedinte de acupunctura.


De obicei migrenele, ametelile si limitarea miscarilor coloanei cervicale sunt primele simptome care dispar, cele mai persistente fiind in general simptomele cele mai vechi.

Un alt element interesant in tratamentul prin acupunctura  este ca dupa primele sedinte de acupunctura pacientul remarca disparitia unor simptome care nu sunt legate de spondiloza cervicala: constipatie, insomnie, depresie etc.. Explicatia este oferita de insusi modul de actiune al acupuncturii, care urmareste corectarea disfunctiei energetice ce sta la baza simptomatologiei. Restabilind echilibrul energetic, se corecteaza si alte probleme de sanatate cauzate de acelasi dezechilibru care a dus si la probleme de coloana cervicala.


    Hernia de disc  

 

Hernia de disc  

 

 

    

Hernia de disc, cunoscuta si sub numele de ruptura a discului intervertebral, este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral apasa elementele anatomice din canalul spinal (radacinile nervoase si maduva spinarii).

 

Acest lucru se intampla atunci cand inelul fibros care mentine discul pe loc se rupe, permitand nucleului central sa alunece in afara. Rezultatul este hernierea nucleului pulpos in canalul spinal.

 

Hernia de disc poate aparea in orice parte a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel