Kinetoterapie si Yoga

KINETOTERAPIE, FIZIOTERAPIE, MASAJ TERAPEUTIC - CENTRUL MEDICAL TADLIFE                                                             

Kinetoterapia este necesară ori de cate ori se constată anomalii ale posturii în perioada de creştere şi dezvoltare a copilului şi adolescentului.  Intervenţia precoce rezolvă aceste probleme prevenind astfel şi apariţia altor afecţiuni sau complicaţii la vârsta adultă.În situaţii posttraumatice şi postoperatorii kinetoterapia este un mijloc de bază pentru
recuperarea funcţiilor afectate.De asemenea, în cazul afecţiunilor neurologice kinetoterapia impreuna cu celelalte tratamente instituite pot duce la ameliorarea sau vindecarea afectiunii.
Kinetoterapia este de asemenea necesară pentru femeile care doresc să rămână însărcinate; un tonus general echilibrat pentru sarcina este un obiectiv foarte important. În timpul sarcinii kinetoterapia are obiectivul de a facilita naşterea, iar după naştere aceasta permite o revenire rapidă la armonie si echilibru.
Accidentările sportive beneficiază de aportul kinetoterapiei pentru o cât mai rapidă reluarea a activitatii sportivilor.
Patologia coloanei vertebrale reprezintă un procentaj foarte important din cazuistica kinetoterapiei.
Progresul tehnologic în kinetoterapia coloanei vertebrale aduce beneficii foarte importante pentru recuperarea funcţionalităţii acesteia, în central atenţiei aflându-se echilibrul functional musculo-articular.

Fiziokinetoterapeut – Sinea Georgiana


Fiziokinetoterapeut - Bogdan Badea

 

          

Kinetoterapie

Gimnastica medicala
Kinesiotaping
Electrostimulare


Kinetoterapia sau terapia prin miscare reprezinta un tip de gimnastica medicala, care prin intermediul unor tehnici si metode, duce la restaurea unor functii pierdute sau a deficientelor  unor segmente ale corpului uman, afectate de boala sau de traumatisme.  Scopul kinetoterapiei este de a restaura capacitatea functionala.

 Kinetoterapia o aplicam în urma unei evaluari  functionale a capacitatii sau a limitarilor pacientului. Cream un program individualizat de kinetoterapie pentru fiecare pacient, în asa fel încât sa tratam afectiunea deja instalata si sa prevenim evolutia acesteia. Monitorizam pacientii în mod continuu pentru reusita tratamentului prin kinetoterapie.

 Rezultatele Kinetoterapiei sunt :

 • Refacerea forţei musculare;

• Ameliorarea funcţiei de coordonare;

• Corectarea posturii şi alineamentului corpului;

• Reeducarea sensibilităţii;

• Creşterea mobilităţii articulare;

• Recuperarea postoperatorie.

 Centrul de Recuperare Medicala Tadlife  prin Kinetoterapie si Fizioterapie, vine in sprijinul pacientilor prin programele de preventie si tratament al principalele boli care provin din stilul de viata negativ al omului modern. Pentru cele mai bune rezultate, imbinam medicina alopata cu terapiile medicinii alternative si complementare, obiectivul fiind imbunatatirea starii de sanatate a fiecarui pacient care apeleaza la serviciile centrului noastru.

 Utilizam terapia alternative coreeana Su Jok, alaturi de alte proceduri fiziokinetoterapeutice, tratand astfel cu succes afectiuni: ortopedice, neurologice, circulatoriii, reumatimale, respiratorii, nevroze-neuroastenii, migrene, boli de nutitie, diabet, osteoporoza, preventie si ameliorare in boala Parkinson, boala ulceroasa, bronsita cronica, aritmii, bola hipertensiva si altele.


Terapia alternativa include şi gimnastica medicală Yoga si meditaţia zîmbetului etc.

                                                                                                  

Gimnastica medicală orientala include diferite tehnici care permit reglarea simultană a tuturor zonelor din organism: de la cap la tălpi, de la exterior spre interior, de la nivelul organelor interne până la nivelul celulelor.

 

 

                                                                     

 

                                                                            
                  

Această terapie - gimnastica medicală orientala este o disciplină cu caracter practic, care se bazează pe creşterea capacităţii de cunoaştere şi de acţiune a omului, de armonizare a fiinţei umane cu mediul în care trăieşte. Este necesară perseverenţă în practică şi în studiul teoriei pentru a putea pătrunde în misterele acestui domeniu.


                                                          
                                                                                                        

 

                                                                                                                                                                                                     

          

Metode de respiraţie naturală vor fi aplicate în timpul practicii acestei gimnastici, iar întregul proces, toate poziţiile şi mişcările vor fi întotdeauna însoţite de zâmbet (meditaţia zâmbetului).

Centrul de Yoga și Meditație Tadlife oferă în cadrul cursului de yoga noțiuni fundamentale, sistematizate, ale tradiției yoga și o îndrumare individualizată pentru fiecare participant, pentru atingerea scopurilor sale (sănătate, vitalitate, putere de concentrare, amplificarea capacităților mentale, eliminarea stresului, relaxare, spiritualizare etc).

Înțelegerea acestor nuanțe și a rolului pe care corpul, psihicul și mintea le au în raport cu Inima Spirituală este esențială în atitudinea cu care practicăm yoga. Ea implică direcționarea tuturor elanurilor, energiilor, practicilor în vederea creării condițiilor revelării Inimii Spirituale.

 Yoga reprezintă una din școlile hinduismului, bazată pe meditație pentru atingerea scopului suprem: autocunoașterea și eliberarea. Sunt mai multe tipuri și școli de yoga și fiecare are propria filosofie și propriile căi pentru atingerea desăvârșirii. Într-o accepțiune largă, modernă, yoga ajută la unificarea trupului cu sufletul și găsirea echilibrului prin respirație și meditație. Fiecare sedinta începe cu stabilirea unei intenții, iar toate posturile trebuie realizate cu maximul de concentrare asupra momentului prezent. Ancorarea în prezent și exercițiile fizice, ajutate de momente de relaxare ghidată îți eliberează mintea de probleme și în timp, descoperi că yoga, de fapt, este cea mai sigură cale de eliminare a stresului din viața ta. Flexibilitatea corpului crește, crește rezistența fizică și psihică, se ameliorează starea generală de sănătate, iar posturi dedicate sunt recomandate pentru diverse afecțiuni.

Yoga este o practica interioara cu efecte asupra partilor fizice, psihice si spirituale. Flexibilitatea corpului se dobandeste in timp, iar executia asanelor la clasele de yoga nu trebuie sa fie perfecta. Cel putin nu la inceput. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il practici la clasa de yoga este compasiunea fata de tine insati prin compasiunea fata de corpul tau. Blandete, rabdare si incredere.

Yoga este practica de a lega pozițiile fizice sau posturile (asane) cu respirația, prezenta si conștientizarea. Prin combinarea acestor elemente, vei reduce stresul, te vei simți mai plin de energie și vei obține o forță și o flexibilitate fizică reală.

Yoga te va ajuta să obții mai multă flexibilitate. Flexibilitatea nu are absolut nimic de-a face cu valoarea noastra de sine. Doar pentru că cineva este mai flexibil, nu il face „mai bun” de practicat yoga. Fiecare persoana are propriul punct de plecare în ceea ce privește flexibilitatea și înainteaza în practica din acel punct.

Purtați îmbrăcăminte confortabilă, care este elastică pentru cursurile de yoga. Filozofia yoga pledeaza pentru simplitate si cel mai indicat este sa porti un tricou simplu si o pereche de colanti. De precizat ca yoga se practica in picioarele goale, fara incaltaminte si fara sosete.

Instructorul de yoga poate oferi sprijinul individual de care aveți nevoie în întreaga clasă. Dacă ceva va doare sau nu va simtiti bine intr-o anumita postura de yoga, nu executati postura respectiva. Fii bland cu corpul tau si ai grija de sanatatea ta fizica.

În timpul orelor de yoga, profesorul va conduce clasa printr-o secvență de asana (poziții), cu direcții de aliniere bine gândite sau indicii. Acestea vor oferi, de asemenea, direcții de respirație, precum și momente de tăcere sau pauză.

Clasele de yoga variază în funcție de concentrare, cadență și ritm. Fiecare profesor are propriul stil.                                 

Meditatia zambetului

Meditatia zambetului este un sistem revolutionar ce poate face o persoana mai eficienta, mai rezistenta la stres si la situatiile nearmonioase din viata, mai constienta de sine si mai fericita.

Meditatia zambetului este un concept nou dezvoltat, fundamentat pe principiile universale care influenteaza aceasta lume.

In afara de reechilibrarea sanatatii organismului, acest complex de tehnici realizeaza echilibrarea mentala, emotionala si spirituala si poate schimba in mod practic si pozitiv intreaga viata a celui care il aplica.

 

Twist terapia este o metoda in care se folosesc miscari ale corpului si posturi sigure si usoare care sunt eficiente in tratarea bolilor si in mentinerea sanatatii. Efectul puternic armonizant al miscarilor de torsiune sau posturilor este obtinut prin mecanismul activarii meridianelor energetice ale retelei energetice spirale a omului pe care le aduce la starea de echilibru.

O miscare simpla a gatului intr-o anumita pozitie poate opri o durere de cap sau poate permite scaderea tensiunii arteriale. Dupa efectuarea unei singure miscari spirale a pieptului dispare “durerea de inima”. Pot fi tratate prin miscari Twist chiar si dezechilibrele emotionale, anxietatea, tristetea si celelalte stari stresante.

Bazata pe ordinea fundamentala a modelului Triplei Origini, aceasta terapie permite folosirea miscarilor Twist relevante pentru fiecare caz particular.

Este o metoda usor de invatat si usor de folosit pentru redobandirea sanatatii si pentru a rezista in fata bolilor ca si in cazuri de urgenta.

In Twist Terapia nu este nevoie de nici un echipament special ori de vreun instrument inafara de bunavointa fiecaruia si intentia de a fi sanatos si fericit pe tot parcursul vietii.

                                                                 

                                           


Principiul de bază este ca poziţiile şi mişcarile să fie uşoare şi confortabile în practică. Toate mişcările sunt lente şi ritmice. Nimeni nu are voie să se grăbească când practică gimnastica sau să forţeze încordarea peste limitele confortului personal. Poziţiile sau mişcările din gimnastica medicală au scopul de a fi practicate fără durere, fără încordare, fără tensiune sau fără disconfort pentru ca zâmbetul să ia naştere în mod spontan în timpul practicării uneia sau alteia dintre mişcările de gimnastică.

 

Kinesio Taping

 

Metoda Kinesio Taping este concepută pentru a facilita procesul de vindecare a organismului permițând în același timp sprijin și stabilitate la nivelul mușchilor și articulațiilor, fără a restrânge mișcarea  fiziologică a organismului. Acesta este utilizat pentru a trata cu succes o varietate de probleme medicale: ortopedice, neuromusculare.

Kinesio Taping folosit în recuperare a avut rezultate fascinante care cu vechile metode de recuperare nu ar fi atins rezultatul dorit.


 La mijlocul anilor 1970, Dr. Kenzo Kase a fost deja un terapeut japonez, autorizat in chiropractica si acupunctură. El a dezvoltat o bandă, care are o textură 
și elasticitate foarte aproape de elasticitatea pieli umane . Prin încercările și testele efectuate în decursul anilor

și-a dat seama că pentru a corecta cea mai mică durere sau discomfort era de ajuns să stabilizezi zona musculară afectată.


Dr. Kase a dezvoltat  o bandă care  avea elasticitatea la fel ca musculatura  umana sănătoasa
Kinesio Taping este o bandă care are o elasticitate buna, si ridică pielea microscopic si care are adezivul perfect. 
Proprietațile sale unice s-au bazat pe un studiu de kinetoterapie.

 

Kinesio Taping este folosit pentru:


reeducarea sistemului neuromuscular
reducerea durerii (la nivelul articulatiilor: umar, cot, mana, genunchi, glezna, coloanei vertebrale etc.) 
optimizarea performan
ței la sportivi
prevenirea prejudiciului
promovarea imbunatatiri circulatiei 
și vindecare

drenaj limfatic

luxatii sau entorse, crampe musculare, edeme in urma unei accidentari sau interventii chirurgicale.

 

Kinesio Tapingul este o tehnica bazata pe procesul natural de vindecare/refacere al organismului. Kinesio Taping este aplicata pe muschi pentru a reduce durerea si inflamatiile, pentru a relaxa muschii suprasolicitati, si pentru a sustine muschii in miscare.

 Muşchi nu servesc numai mişcării corpului, dar şi in controlul circulaţiei venoase şi limfatice, a temperaturii corpului, etc.. Folosind o banda elastica, s-a descoperit că muşchii şi alte ţesuturi, ar putea fi "ajutate din exterior".

                                                                                                                                      

Kinesio Taping a creat astfel o nouă abordare in tratarea nervilor si muşchilor.

Ortopezii, acupuncturisti şi a alti medici sunt principalii utilizatori de Kinesio Taping. Deasemenea Kinesio Taping a fost folosit de lotul olimpic de volei al Japoniei şi metoda s-a extins rapid si la alti sportivi de performanta.

Astăzi, Kinesio Taping este acceptată de către medici şi sportivi din Japonia, Statele Unite ale Americii, Europa, America de Sud şi în alte ţări asiatice. Kinesio Tape poate fi utilizat în asociere cu alte tratament cum ar fi: acupunctura, magnetoterapia, masajul terapeutic, reflexoterapia sau electrostimularea Tens.

Metode de aplicare Kinesio  Taping

 Există două moduri de a aplica Kinesio Tape: fara intindere sau cu intindere

Fara intindere Kinesio  Taping: În acest caz, intindem pielea din zona afectată dar fara intinderea benzii, înainte de aplicarea ei. Aceasta se face prin întinderea muşchilor şi articulaţiilor din zona afectată. Cand pielea este ridicată prin aceasta tehnica, fluxul sangvin si limfatic subcutanat este crescut.

 Cu intindere Kinesio  Taping: In cazul în care sunt afectate articulaţiile sau ligamentele, banda ar trebui să se întinda înainte de aplicarea la nivelul pielii. Articulatiile sau ligamentele afectate sunt incapabile sa functioneze normal si se bazeaza pe banda intinsa pentru corectia acestora.

Kinesio  Taping are scopul de a oferi libertate in mişcare, astfel permitandu-i sistemului muscular de a se vindeca biomecanic.

Kinesio  Taping calmeaza durerea şi facilitează drenajul limfatic prin ridicarea pielii la nivel microscopic. Presiunea şi iritaţia sunt eliminate, astfel atenuandu-se durerea.

Centrul Medical Tadlife pune la dispozitia pacientilor tratamente complexe de recuperare medicala constand in kinetoterapie pentru copii si adulti, masaj terapeutic, electroterapie si consiliere psihologica, si in mod special pentru cei cu dizabilitati (afectiuni neurologice, sindroame genetice etc).

Scopul urmarit este reprezentat de recuperarea afectiunilor neurologice, ortopedice, reumatologice sau legate de chirurgia reparatorie.

Dezvoltarea copiilor cu dizabilitati este o adevarata provocare atat pentru parinti, cat si pentru specialistii care studiaza cauzele care determina aceste nevoi speciale. De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe tipuri de terapii care vin in sprijinul pacientilor, terapii alternative menite sa contribuie la o dezvoltare armonioasa a acestor persoane. 

Terapiile alternative sunt instrumente de lucru pentru dezvoltarea copiilor cu dizabilitati si recuperare adultilor cu dizabilitati. De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe tipuri de terapii care vin in sprijinul pacientilor, terapii menite sa contribuie la o dezvoltare armonioasa a acestor persoane. Terapiile alternative pentru dezvoltarea copiilor si adultilor cu dizabilitati sunt: terapia prin muzica, dans, presopunctura, reflexoterapia, magnetoterapia, fitoterapia.

 

 

Recuperare medicala sportivi

 

Domeniul recuperarii sportive este foarte larg prin natura sa, insa exista principii de baza, metode si tehnici care se pot aplica intr-o mare varietate de situatii din patologia traumatica sportiva, indeosebi a sistemului musculo-scheletic. 

 

Vindecarea afectiunilor sportive se efectueaza imediat dupa aparitia lor. Magnetoterapia, reflexoterapia si acupunctura su jok sunt metodele cele mai rapide si eficiente in vindecarea si recuperarea totala a sportivului. Eficienta se observa inca de la prima sedinta de tratament, prin scaderea semnificativa a durerii si refacerea mobilitatii articulare. Recuperarea leziunilor sportive trebuie instituita cat mai precoce posibil, dupa ameliorarea durerii si a leziunilor acute si are ca obiective: refacerea functionala cat mai completa, prin ameliorarea mobilitatii, flexibilitatii, fortei si rezistentei musculare.
    
Mobilitatea, flexibilitatea si echilibrul muscular: toate aceste obiective pot fi usurate in programul de recuperare a sportivilor. In functie de tipul leziunii, mobilitatea poate sa necesite protectie in stadiile initiale (doar miscari pasive si limitate), in schimb daca este tolerata, trebuie dusa la amplitudine completa. Mobilizarea articulara asigura nutritia cartilajului articular prin presiune hidrostatica, previne contracararea tesuturilor moi si asigura proprioceptia articulara si feedback-ul muscular.
    
Antrenamentul de forta al sportivilor poate fi inceput precoce, progresand pe masura vindecarii leziunii si cresterii mobilitatii articulare.  Cresterea fortei musculare  permite refacerea precoce a functiei si performantei sportivilor.

Patologia sportiva la nivelul genunchiului se ocupă de prevenirea şi tratarea afectiunilor determinate de agenţii mecanici, fizici, chimici şi care interesează scheletul, articulaţiile, musculatura sau vasele si nervii articulatiei genunchiului,accidente care se produc in timpul desfasurarii unor activitati sportive.

Leziunile genunchiului apar prin suprasolicitarea în cadrul practicarii sporturilor de performanta sau a activităților fizice intensive, dar și în mod acut în urma unei cazaturi sau in urma unei miscari gresite. Nu doar leziunile ci si artrita sau rigidizarea anumitor tesuturi datorita varstei înaintate pot provoca dureri si reduce functionalitatea genunchilor.

Printre cele mai frecvente leziuni ale genunchilor, cu care se confrunta sportivii, se numara leziunile ligamentelor încrucisate, leziunile ligamentelor colaterale, leziunile cartilajului articular si leziunile meniscului. Simptomele se manifesta prin durere și mobilitate redusa, dar mai ales prin resimtirea mai mult sau mai putin puternica a instabilitatii articulatiei genunchiului.

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel