Presopunctura

Centrul Medical Tadlife Timisoara

 

Fizioterapie si recuperare medicala

Presopunctura - acupunctura fara ace este una dintre cele mai vechi metode terapeutice umane, practicata in China antica  inca acum 5000 de ani.

Presopunctură  – operarea pe punctele de acupunctură a meridianelor energetice, astfel încât prin activarea, tonifierea sau dispersia acestor puncte să se obţină echilibrarea sistemului energetic al corpului uman şi implicit de a favoriza o stare de sănătate generală.
Tehnica de lucru, implică identificarea exactă a punctelor de acupunctură, evaluarea blocajelor energetice şi acţiunea asupra lor. 
 Presopunctura este un excelent mod de vindecare sau metoda de prevenire a imbolnavirilor, complementar altor moduri de tratament sau de evaluare a starii de sanatate.

Prin presopunctura  se inlatura blocajul energiei din organism, se imbunatateste starea generala si foarte repede ajungem sa ne simtim excelent.
Presopunctura  este un procedeu tipic de autoterapie, poate fi invatata usor si practicata oriunde, simplu, repede, fara efecte secundare.
Aceasta metoda poate fi folosita sistematic in scop preventiv. În fiecare dimineata, dupa trezire, putem face presopunctură Su Jok in cateva puncte esentiale.

Un lucru important este acordul bolnavului, increderea sa atit in metoda de presopunctură  , cât şi în priceperea celui care îi efectueaza presopunctura
Prin presopunctura  se amelioreaza (chiar pe perioade scurte) suferinta si se pot obtine unele efecte pozitive si asupra unor aspecte inestetice ale pielii. O deosebita importanta prezinta gasirea exacta a punctului asupra caruia se va exercita presopunctura .

Presopunctura actioneaza in primul rand la nivel emotional si mental. Orice dezechilibru aparut la acest nivel produce aparitia unui dezechilibru energetic si fizic.

Simtomele aparute in problemele emotionale, le putem trata cu acupuncturaanxietatea, depresia, timiditatea, fobiile, atacurile de panica. Astfel, daca ai o problema de sanatate de ordin psihic, poti urma un tratament de acupunctura Su Jok.

Medicul psihoterapeut naturist lucrează atat în zona de consiliere a pacienţilor, dar in acelasi timp aplica si alte metode de tratament alternative fara a apela la medicamentele administrate in aceste situatii de catre medicul psihiatru. In toate situatiile pacientii se pot echilibra si chiar cei care se prezinta la inceperea terapiei naturiste cu tratament medicamentos, prin scaderea progresiva a medicamentelor si inlocuirea lor cu terapie naturista: fitoterapie (terapia cu plante), reflexoterapie, acupunctura, magnetoterapie, presopunctura.

Psihoterapeutul naturist se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu afectiuni psihice: depresie, anxietate, atac de panica, agresivitate, ingrijorare, experienţa unei traume, pierderea unei persoane dragi, dar si in  idei obsedante, halucinaţii si alte tulburări psihice.

Alte situaţii in care este recomandat să apelăm la psihoterapeutul naturist: dificultatea de a lua decizii, sentimente de vinovăţie, stări de agitaţie, gelozie, divorţ, dificultateai de a relaţiona cu ceilalţi (părinţi, soţ/soţie, copil, la locul de muncă),     abuz (emoţional, verbal, fizic, sexual), dependenţe de substanţe sau alcool, infidelitate,  managementul furiei, tulburări alimentare, probleme ce ţin de sexualitate (frigiditate, ejaculare precoce, etc), situaţii ce ţin de planul profesional (schimbarea locului de muncă, evoluţie în carieră), infertilitate, comunicare dificila în relaţia de cuplu, stimă de sine scăzută.

Psihoterapia naturista reprezintă un proces terapeutic, care cuprinde o evaluare iniţială a situaţiei cu care se prezintă pacientul. La prima sedinta după evaluare, urmează stabilirea metodelor de terapie necesare in functie de individualitatea pacientului si se incepe psihoterapia naturista. Pacientul va observa imbunatatirea starii lui emotionale chiar de la prima sedinta si apoi progresiv la sedintele urmatoare de psihoterapie naturista.

Consilierea din cadrul sedintelor de terapie il va ajuta pe pacient sa ajunga acolo unde îşi doreşte si sa-si realizeze obiectivul terapeutic. Psihoterapia naturista va ajuta sa invatati cum să trăiti mai bine, mai frumos, mai împăcaţi cu voi înşiva, cum sa va schimbati stilul de viata si sa fiti sanatosi.

Depresia din dragoste, traita extrem, de multe ori, ne poate deteriora foarte mult calitatea vietii. Tocmai de aceea, este important sa stim ca psihoterapie naturista poate ajuta foarte mult in trecerea peste o astfel de situatie. Impreuna cu un medic psihoterapeut veti afla ce se intampla in mintea dvs atunci cand treceti prin stari de depresie, anxietate si furie astfel incat sa reusiti sa schimbati stilul rigid si absolutist de a gandi cu un stil bazat pe gasirea alternativelor, aflarea lectiilor care merita invatate din aceste experiente si per total, un stil de a gandi flexibil, bazat pe realism. Acesta din urma ne poate ajuta in a trece mai usor peste dezamagirile din dragoste si sa gasim puterea si instrumentele de a incepe noi relatii. 

Cât de răspândită este depresia în zilele noastre?

 

Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări în rândul populaţiei, iar riscul pentru oricare dintre noi de a dezvolta o tulburare depresivă de-a lungul vieţii este de 15%. Conform Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS), în prezent, tulburarea depresivă este a patra cauză de dizabilitate, iar în anul 2020 se estimează că va ajunge pe locul doi, după bolile cardiovasculare.

Depresia este de 2 pana la 3 ori mai frecventă la femei decât la barbaţi, vârsta medie este de 40 ani pentru ambele sexe, 50 % din cazuri debutând înainte de 40 ani, iar 10 % după 60 ani.

 

Care e momentul în care trebuie să decidem că avem nevoie de psihoterapie? Dar acela în care trebuie să devenim conștienți că psihoterapia nu ne este suficientă și că ea trebuie susținută cu terapie alternative de medicina naturista care actioneaza la nivel emotional si mental: acupunctura, magnetoterapie, presopunctura, reflexoterapie si terapie cu plante?

 Dacă vorbim despre o depresie sau de anxietate, de un atac de panicapsihoterapia naturista este recomandată. În această decizie se ţine cont de o multitudine de factori: intensitatea suferinţei, gradul de disfuncţionalitate produs de depresie sau de anxietate, cât si de mediul de viaţa profesional si familial. 

Terapia naturista la nivel emotional si mental este un tratament de  psihoterapiei, ducand la disparitia simptomelor, si corectand toate problemele din viaţa pacientului; la rândul ei psihoterapia are un efect favorabil asupra evoluţiei bolii, şi a calităţii vieţii pacientului. De aceea, la ora actuală se preferă o abordare integratoare de vindecare prin psihoterapie naturista, concomitent cu schimbarea stilului de viata al pacientului.

Se vor observa efecte favorabile chiar de la prima sedinta de psihoterapie naturista, iar simptomele vor scadea progresiv dupa sedintele urmatoare, sub supraveghere medicală. În situaţia în care în antecedente au existat mai multe episoade depresive, de anxietate sau atacuri de panica atunci va fi necesar sa se repete psihoterapia naturista, in mai multe sesiuni de sedinte de terapie, pana la vindecare, fara sa mai reapara apoi simptomele respective.

Boala obsesiv-compulsiva este o tulburare de anxietate caracterizata prin ganduri incontrolabile, si repetitive si prin comportamente ritualice carora pacientul se simte obligat sa le dea curs. Persoanele care sufera de aceasta tulburare obsesiv-compulsiva sunt capabile sa constientizeze ca gandurile si actiunile lor sunt irationale, insa se simt incapabile sa se elibereze de acestea.

Pacientii cu acest diagnostic de tulburare obsesiv-compulsiva pot verifica de zeci de ori daca au incuiat usa sau se pot spala pe maini pana isi agreseaza pielea din cauza frictiunii agresive.

Tulburarea obsesiv-compulsiva poate avea manifestari diferite de la o persoana la alta, chiar daca principalele componente ale bolii sunt aceleasi.

Obsesiile sunt involuntare, iau forma unor ganduri, imagini sau impulsuri incontrolabile, care se repeta la nesfarsit la nivel mental. Pacientii nu isi doresc sa le aiba, insa nu se pot impotrivi desfasurarii lor. Obsesiile sunt tulburatoare si distrag atentia de la activitatile curente, pana in punctul in care pot deveni dizabilitante.

Compulsiile sunt comportamente sau ritualuri pe care pacientii simt sa le adopte in mod repetitiv, in general din incercarea de a inlatura gandurile, imaginile si impulsurile obsesive. Pacientii care dezvolta o obsesie fata de impuritati, pot face curatenie in adevarate ritualuri nesfarsite.

Din pacate, aceste comportamente menite sa usureze bolnavul de gandurile obsesive nu le inlatura, ci le fortifica, declansand incarcaturi puternice de anxietate.

Tipurile de pacienti cu tulburare obsesiv-compulsiva se incadreaza, de obicei, in urmatoarele categorii

Cei preocupati de posesii. Se tem ca li se va intampla ceva rau daca arunca obiecte oarecare, de aceea sunt condusi de obsesia acumularii lucrurilor inutile in propria locuinta.

Cei preocupati de igiena. Se tem de contaminare si dezvolta obsesii fata de curatenia trupului sau a locuintei.

- Cei care verifica. Se tem ca sunt expusi unui pericol daca nu verifica in mod repetitiv incuietori, aparate etc.

Cei supusi indoielilor si cu fobia pacatului. Se tem de lucrurile imperfecte si de pedeapsa pe care ar putea sa o primeasca atunci cand nu realizeaza un lucru bine.

Cei preocupati de ordine si simetrie. Dezvolta o obsesie in a aranja lucruri si pot avea superstitii legate de numere, culori si forme.

Studiile recente explica cauzele tulburarii obsesiv-compulsive pe seama experientelor traumatizante din copilarie, marcate in special de pedepsele aplicate de parinti pentru fiecare regula incalcata.

S-au putut observa influentele culturale in dezvoltarea personalitatii obsesiv-compulsive in statele cu o cultura axata pe autoritate, reguli stricte si pedepse aspre.

Cea mai mare parte din pacientii cu tulburare obsesiv-compulsiva prezinta atat obsesii, cat si compulsii, insa exista si cazuri cand cele doua componente apar separat. Cele mai frecvente semne si simptome sunt ale obsesiilor sunt:

 

teama de contaminare cu germeni sau impuritati;

- teama de a-i rani pe cei din jur sau pe sine;

ganduri obsesive si imagini sexuale explicite sau violente;

- teama obsesiva de a pierde lucruri aparent inutile, dar care ar putea fi necesare la un moment dat;

- obsesia ca toate lucrurile sa fie ordonate, aliniate si simetrice;

obsesia pentru anumite superstitii etc.

verificarea repetitive, obsesiva  a incuietorilor, intrerupatoarelor, electrocasnicelor etc.;

- verificarea obsesiva a starii de siguranta a celor dragi;

- repetarea obsesiva a unor termeni si a unor gesturi nejustificate pentru reducerea anxietatii;

obsesia pentru detalii, liste, ordine si organizare;

obsesia pentru perfectiune dusa la extrem;

obsesia pentru reguli si impunerea lor celor din jur;

Tratamentul tulburarii obsesiv-compulsive se axeaza in principal pe terapia naturista: presopunctura, fitoterapie si magnetoterapie, concomitent  cu consilierea pacientului pentru al ajuta sa-si schimbe modul de a gandi si de a se comporta.

Combinarea celor doua metoda duce la rezultate mult mai rapide, care sunt resimtite de pacient chiar de la primele sedinte de terapie. Tehnicile de relaxare si identificarea surselor de satisfactie in relatiile interumane si in activitatile placute  amelioreaza  calitatea vietii pacietului.

Schizofrenia reprezinta un grup de tulburari psihice in care realitatea este interpretata in mod anormal. Schizofrenia se caracterizeaza prin halucinatii, delir, comportment si gandire dezorganizata. Persoanele cu schizofrenie se izoleaza de ceilalti oameni si de activitatile din jurul lor, retragandu-se intr-o lume interioara marcata de psihoza.
Tulburarea bipolara debuteaza, de obicei in perioada finala de adolescenta, la majoritatea, se face simtita intre 20 si 30 de ani, pana in 45 de ani, iar sansele de a se dezvolta ulterior scad extrem de mult. Exista insa posibilitatea ca la un varstnic sa se instaleze depresia in forma unipolara. Tulburarea bipolara se instaleaza foarte rar la copii. In tulburarea bipolara, denumita anterior boala maniaco-depresiva, episoadele de depresie alterneaza cu episoadele de manie sau posibil, de o forma mai putin severa de manie, numita hipomanie.
Mania este caracterizata printr-o stare extrem de activa, excesiva chiar, cu sentimente de euforie, care sunt in mare masura disproportionate in raport cu situatia reala. Persoanele care se confrunta cu mania de multe ori cred ca sunt in cea mai buna forma lor, sunt creativi, plini de initiativa si idei noi, insa din nefericire nu le pot duce pana la capat sau se dovedeste ca sunt incapabili de a le implementa.
Este posibil ca  tulburarea bipolara sa fie ereditara, mai ales pe un anumit model educational daca a asistat copil fiind, la manifestarile unuia dintre parinti. Episoadele de depresie si manie pot aparea impreuna sau la o distanta in timp. Cei care sufera de  tulburarea bipolara au una sau mai multe perioade de tristete excesiva, dublata de pierderea interesului pentru viata, precum si una sau mai multe perioade de euforie, energie extrema si de multe ori iritabilitate, cu perioade de dispozitie relativ normala intre aceste perioade.
Tratamentul se bazeaza pe terapia naturista care stabilizeaza starea de spirit, cum ar fi psihoterapia naturista, presopunctura, magnetoterapia, fitoterapia.
Cele mai multe tulburari bipolare pot fi clasificate drept:
tulburare bipolara de tip I: persoana a avut cel putin un episod maniacal care le-a impiedicat sa functioneze in mod normal sau care include halucinatii si delir (vizuale sau auditive) precum si episoade depresive
tulburarea bipolara de tip II: persoana a avut episoade depresive majore sau cel putin unul, mai putin episoade severe maniacale (hipomaniacale)
Cu toate acestea, unii oameni au episoade care seamana cu o tulburare bipolara, dar care nu indeplinesc criteriile specifice pentru bipolara I sau tulburare II. Astfel de episoade pot fi clasificate ca tulburari bipolare nespecifice sau tulburare ciclotimica.
Cauza exacta a tulburarii bipolare nu este cunoscuta, dar se considera ca o anumita predispozitie genetica ar fi implicata in dezvoltarea tulburarii bipolare. De asemenea, organismul produce anumite substante, cum ar fi norepinefrina neurotransmitatorii (substante prin care celulele nervoase pot comunica) sau serotonina, al caror nivel nu poate fi controlat in mod normal. Tulburarea bipolara poate debuta dupa un eveniment stresant, cum dealtfel orice astfel de eveniment poate declansa un alt episod. Simptomele de tulburare bipolara de tip depresie si manie pot aparea si in alte afectiuni, cum ar fi in hipertiroidie, din cauza unui nivel ridicat de hormoni tiroidieni.
Copiii cu autism sunt diferiti! Caracteristice tuturor copiilor cu autism sunt problemele de comunicare si limbaj, de socializare si comportamentele repetitive, autostimularile si interesele restranse legate de persoane sau activitati.
Un copil cu autism poate avea deprinderi de autonomie personala foarte bine formate, nivel cognitiv conform varstei, dar sa nu raspunda la nume, prezinta intarziere in dezvoltarea limbajului, contact vizual slab sau inexistent, dezinteres pentru persoanele din jur.
Un alt copil cu autism poate intampina dificultati majore in mentinerea atentiei in activitate, lipsa contactului vizual, probleme de autonomie personala, dificultati in intelegerea limbajului receptiv si expresiv, dar sa fie interesat de persoanele din jur.
Autismul se insoteste adesea de deficit intelectual, ultimile cercetari in domeniu arata ca peste 60 % dintre copiii autisti au un coeficient de inteligenta sub 50, si doar 6% au coeficientul de inteligenta peste 85. La testele de inteligenta, cel mai adesea obtin scoruri ridicate la la probele de performanta si cele mai slabe scoruri le obtin la rezolvarea itemilor ce necesita aptitudini verbale sau sociale.
Deficitul de atentie poate aparea pentru ca aria de interese a copiilor cu autism este restransa si uneori mult diferita de cea considerata adecvata. Tulburarile de limbaj se constata la apoape toti copiii cu autism, si se refera la limbajul verbal, la gesturi, sau la pointing.Copiii autisti nu dezvolta in mod spontan modalitati non-verbale pentru a exprima cererea, refuzul, sentimente etc. Ecolalia este foarte frecvent intalnita, fiind uneori singura forma de limbaj verbal la care copilul autist poate ajunge. 

Copilul autist nu-si foloseste insa vocea pentru a atrage atentia, este un copil „cuminte” care nu isi foloseste limbajul cu sens de comunicare. 

La prima vedere poate părea ciudat că o astfel de boala dificila, cum ar fi schizofrenia, poate fi tratata în mod diferit decât cu metode clasice medicamentoase și într-adevăr, există o percepție că tratamentul schizofreniei este aproape imposibil. De fapt, acest lucru nu este adevărat, pentru că schizofrenia are la baza tot un dezechilibru energetic aparut pe baza unei predispozitii genetice; activarea procesului patologic poate fi determinate de un traumatism cranian, șoc mental sever, boli infecțioase sau foarte frecvent de consumul de droguri (cannabis, amfetamine, ecstasy etc.).
Psihoterapia naturista in schizofrenie este posibila, în special în cazul în care procesul de vindecare este abordat cu mare responsabilitate si pacientul este tratat în mod complex terapeutic și este sustinut de cei dragi din familie si din jurul lui, care pot sa-l ajute în această problema dificilă.
Schizofrenia este o boala psihica ce debuteaza de cele mai multe ori la varsta adolescentei. Schizofrenia este o stare in care persoana afectata are halucinatii, paranoia si comportament neobisnuit. Pacientul cu schizofrenie pierde progresiv contactul cu realitatea si isi creeaza propria sa lume. Halucinatiile din schizofenie sunt in special cele auditive, dar pot fi si vizuale, olfactive etc. Pentru bolnavul de schizofrenie, valorile si realitatea noastra nu exista, sunt mai mult sau mai putin distorsionate.
Schizofrenia este o boala cronica, ce poate fi insa tinuta sub control cu psihoterapie naturista, iar evolutia sa este foarte buna. Psihoterapia naturista în schizofrenie implică tehnici şi metode din mai multe specialitati terapeutice, ca de exemplu: psihoterapia cognitiv- comportamentală completata cu magnetoterapia, presopunctura, reflexoterapia, microacupunctura – auriculoterapia, fitoterapia (terapia cu plante). Tratamentul natural recomandat in schizofreniese poate urma in paralel cu medicatia clasica recomandata de medicul psihiatru si pe masura ce se realizeaza reechilibrarea energetica, simptomele dispar si pacientul isi revine la starea normal de sanatate, iar dozele medicamentoase se diminueaza progresiv.

Manifestarea schizofreniei este exprimata in insasi denumirea ei: schizos = disociere, frenos = suflet. Aceasta s-ar traduce printr-o asociere intre aspectul exteriorizat al unei stari sufletesti si continutul psihic real al acestei stari. In fond insa, atat forma cat si continutul tulburarilor sunt alterate si treptat duc la degradarea psihica grava a bolnavului cu schizofrenie. 

Schizofrenia poate incepe cu manifestari destul de necaracteristice: agitatie si oboseala fizica si psihica, stari de teama accentuate.

Schizofrenia este o psihoză, o boală care se caracterizează prin tulburări de gândire, prin inversiuni afective, prin idei delirante, prin disocierea funcțiilor psihice și păstrarea în memorie a datelor achiziționate. Cea mai benignă formă de schizofrenie este schizofrenia catatonică. În acest caz, bolnavul de schizofrenie are atitudini catatonice, poate rămâne mult timp în poziții fixe, uneori stă nemișcat în poziții incomode fără să obosească. Bolnavul de schizofrenie paranoidă are iluzii, halucinații și pseudohalucinații. Bolnavul de schizofrenie are idei delirante, aude șoapte, voci în cap, interpretează fiecare gest sau mimica persoanelor din jur și are mereu ceva de spus împotriva lor, poate avea idei de gelozie, sau se poate crede posedat de forțe oculte. La vârstă tânără – pubertate, adolescență – apare schizofrenia hebefrenică sau dezorganizată. Această formă a schizofreniei se caracterizează prin comportament pueril, acte bizare, antisociale, schimbări bruște de dispoziție fără un motiv anume, idei delirante, schimbări de personalitate, lipsa unei game de emoții, gândire dezorganizată. Cea mai simplă formă de schizofrenie este cea care are și cele mai puține simptome. Nu apar idei delirante și nici tulburări de percepție, halucinații sau iluzii, insă gândirea este autistă. 

Cauzele schizofreniei nu sunt cunoscute, debutul ei însă poate fi asociat cu un eveniment stresant. Cauzele schizofreniei nu au fost elucidate de oamenii de ştiinţă timp de peste un secol, pentru că este practic imposibil să se reproducă un model precis al acestei afecţiuni în celule sau la animale.  Schizofrenia este asociata cu anomalii ale mai multor neurotransmitatori, inclusiv sisteme de dopamina, serotonina, GABA si glutamat. Richard Bentall, profesor de psihologie clinică la Universitatea din Manchester, a declarat conceptul de schizofrenie este lipsită de sens ştiinţific. "Schizofrenia reuneşte o gamă întreagă de probleme diferite sub o singură etichetă -. Ipoteza este ca toate aceste persoane, cu toate aceste probleme diferite, au aceeaşi boală  care afecteaza  creierul" Pavel Hammersley de la Universitatea din Manchester, care recent a ajutat la lansarea campaniei pentru abolirea Label Schizofrenie (CASL), a declarat că nu este nici un acord cu privire la cauza de boala sau tratamentul acesteia. Un expert a solicitat înlocuirea termenului de schizofreniei cu tulburare de dopamina, care poate reflecta mai corect ceea ce se întâmplă în creier.

Schizofrenia este o boală congenitală, cauzele fiind necunoscute științei. Totodată,  se știe că, deseori, schizofrenia este legată de genialitate.

O formă ușoară de schizofrenie a avut scriitorul Philip K. Dick, ce scria în genurile literare științo-fantastic și cyberpunk. În baza unuia dintre romanele sale „Visează androizii oi electrice?” a fost produs filmul „Vânătorul de recompense”, iar „Amintiri garantate” a stat la baza filmului „Total Recall”.

 Se consideră că cele mai multe dintre tablourile pictorului olandez Vincent van Gogh, reprezentant al curentului post-impresionist, au fost create atunci când crizele sale de schizofrenie au devenit mai dese.

 Cercetătorii au ajuns la un numitor comun, că vestitul filosof apatrid Friedrich Nietzsche  a avut parte de un diagnostic înfricoșător – „schizofrenie mozaicală”. Simptomul determinant este megalomania sa. Mult probabil este faptul că, anume schizofrenia a servit drept impuls pentru ideea de supraom.

Cercetătorii vieții și operei lui Nikolai Gogol consideră, că el a suferit de schizofrenie, însoțită de atacuri de psihoză și claustrofobie. Nikolai Vasilievici deseori avea halucinații sonore și vizuale. 

Unii cercetători consideră că Isaac Newton a suferit nu doar de schizofrenie, dar și de tulburare bipolară. Newton a fost un geniu în matematică și fizică, dar și un om introvertit, cu care era complicat să găsești limbă comună. Se spunea că starea lui de spirit se schimba la fiecare oră.

 Alexander Scriabin, celebrul compozitor și pianist de origine rusă, a fost plin de îndoieli și extrem de religios. În afara muzicii sale unice, lui i se datorează prima utilizare și continuă popularizare a sistemului muzical atonal cu armonii mult mai disonante.

 John Forbes Nash – celebrul matematician american a activat în domeniul teoriei jocurilor și geometriei diferențiale. Este câștigătorul Premiului Nobel pentru economie în 1994. Oamenii îl cunosc datorită filmului produs în baza biografiei lui – „O minte sclipitoare”. John Nash a reușit să se împace cu boala sa și a învățat să nu dea atenție simptomelor de schizofrenie, medicii considerând, inițial, că poate fi o îmbunătățire a situației lui.

În 2014, o echipă de cercetători de la Şcoala Medicală de la Harvard a efectuat un studiu genetic, luând drept reper 36.989 de cazuri de schizofrenie şi 113.075 de consultaţii. Studiul a identificat 108 regiuni ale ADN-ului uman în care variaţiile genetice cresc riscul unei persoane de a se îmbolnăvi de schizofrenie.

O analiză genetică a mai mult de 65.000 de oameni, cu şi fără schizofrenie, a identificat că cei care transportă o variaţie particulară a genei C4, şi anume pe cea care conduce la o expresie mai mare a acesteia în sistemul imunitar, au avut un risc mai mare de a dezvolta schizofrenie în adolescenţă. 

Cercetătorii au testat această idee pe şoareci şi au descoperit că C4 este puternic implicată în procesul de tăiere sinaptică care apare în mod natural în creier în perioada când creierul se maturizează, trecând de la copilărie la adolescenţă. Analizele ţesutului cerebral al pacienţilor umani cu schizofrenie au arătat că acestea tind să aibă mai puţine conexiuni între neuroni, dovadă în plus că prezenţa unei variante de gene C4 extrem de activă poate tăia c

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel