Psihoterapia in psihoze: schizofrenia, tulburarea bipolara, autismul

Avem o rubrica speciala in care persoanele pot pune intrebari referitoare la problemele pe care le intampina si in functie de problema, medicul - psihoterapeut ii va indruma intr- un sens ales de pacient.

E foarte important ca pacientii sa ne contacteze cu intrebari si raspunsul il vor primi in mod confidential! 


La prima vedere poate părea ciudat că o astfel de boala dificila, cum ar fi schizofrenia, poate fi tratata în mod diferit decât cu metode clasice medicamentoase și într-adevăr, există o percepție că tratamentul schizofreniei este aproape imposibil. De fapt, acest lucru nu este adevărat, pentru că schizofrenia are la baza tot un dezechilibru energetic aparut pe baza unei predispozitii genetice; activarea procesului patologic poate fi determinate de un traumatism cranian, șoc mental sever, boli infecțioase sau foarte frecvent de consumul de droguri (cannabis, amfetamine, ecstasy etc.).
Psihoterapia naturista in schizofrenie este posibila, în special în cazul în care procesul de vindecare este abordat cu mare responsabilitate si pacientul este tratat în mod complex terapeutic și este sustinut de cei dragi din familie si din jurul lui, care pot sa-l ajute în această problema dificilă.
Schizofrenia este o boala psihica ce debuteaza de cele mai multe ori la varsta adolescentei. Schizofrenia este o stare in care persoana afectata are halucinatii, paranoia si comportament neobisnuit. Pacientul cu schizofrenie pierde progresiv contactul cu realitatea si isi creeaza propria sa lume. Halucinatiile din schizofenie sunt in special cele auditive, dar pot fi si vizuale, olfactive etc. Pentru bolnavul de schizofrenie, valorile si realitatea noastra nu exista, sunt mai mult sau mai putin distorsionate.

Schizofrenia este o boala cronica, ce poate fi insa tinuta sub control cu psihoterapie naturista, iar evolutia sa este foarte buna. Psihoterapia naturista în schizofrenie implică tehnici şi metode din mai multe specialitati terapeutice, ca de exemplu: psihoterapia cognitiv- comportamentală completata cu magnetoterapia, presopunctura, reflexoterapia, microacupunctura – auriculoterapia, fitoterapia (terapia cu plante). Tratamentul natural recomandat in schizofreniese poate urma in paralel cu medicatia clasica recomandata de medicul psihiatru si pe masura ce se realizeaza reechilibrarea energetica, simptomele dispar si pacientul isi revine la starea normal de sanatate, iar dozele medicamentoase se diminueaza progresiv.

Manifestarea schizofreniei este exprimata in insasi denumirea ei: schizos = disociere, frenos = suflet. Aceasta s-ar traduce printr-o asociere intre aspectul exteriorizat al unei stari sufletesti si continutul psihic real al acestei stari. In fond insa, atat forma cat si continutul tulburarilor sunt alterate si treptat duc la degradarea psihica grava a bolnavului cu schizofrenie. 

Schizofrenia poate incepe cu manifestari destul de necaracteristice: agitatie si oboseala fizica si psihica, stari de teama accentuate.

Schizofrenia este o psihoză, o boală care se caracterizează prin tulburări de gândire, prin inversiuni afective, prin idei delirante, prin disocierea funcțiilor psihice și păstrarea în memorie a datelor achiziționate. Cea mai benignă formă de schizofrenie este schizofrenia catatonică. În acest caz, bolnavul de schizofrenie are atitudini catatonice, poate rămâne mult timp în poziții fixe, uneori stă nemișcat în poziții incomode fără să obosească. Bolnavul de schizofrenie paranoidă are iluzii, halucinații și pseudohalucinații. Bolnavul de schizofrenie are idei delirante, aude șoapte, voci în cap, interpretează fiecare gest sau mimica persoanelor din jur și are mereu ceva de spus împotriva lor, poate avea idei de gelozie, sau se poate crede posedat de forțe oculte. La vârstă tânără – pubertate, adolescență – apare schizofrenia hebefrenică sau dezorganizată. Această formă a schizofreniei se caracterizează prin comportament pueril, acte bizare, antisociale, schimbări bruște de dispoziție fără un motiv anume, idei delirante, schimbări de personalitate, lipsa unei game de emoții, gândire dezorganizată. Cea mai simplă formă de schizofrenie este cea care are și cele mai puține simptome. Nu apar idei delirante și nici tulburări de percepție, halucinații sau iluzii, insă gândirea este autistă. 

Cauzele schizofreniei nu sunt cunoscute, debutul ei însă poate fi asociat cu un eveniment stresant. Cauzele schizofreniei nu au fost elucidate de oamenii de ştiinţă timp de peste un secol, pentru că este practic imposibil să se reproducă un model precis al acestei afecţiuni în celule sau la animale.  Schizofrenia este asociata cu anomalii ale mai multor neurotransmitatori, inclusiv sisteme de dopamina, serotonina, GABA si glutamat. Richard Bentall, profesor de psihologie clinică la Universitatea din Manchester, a declarat conceptul de schizofrenie este lipsită de sens ştiinţific. " Schizofrenia reuneşte o gamă întreagă de probleme diferite sub o singură etichetă -. Ipoteza este ca toate aceste persoane, cu toate aceste probleme diferite, au aceeaşi boală  care afecteaza  creierul" Pavel Hammersley de la Universitatea din Manchester, care recent a ajutat la lansarea campaniei pentru abolirea Label Schizofrenie (CASL), a declarat că nu este nici un acord cu privire la cauza de boala sau tratamentul acesteia. Un expert a solicitat înlocuirea termenului de schizofreniei cu tulburare de dopamina, care poate reflecta mai corect ceea ce se întâmplă în creier.

Schizofrenia este o boală congenitală, cauzele fiind necunoscute științei. Totodată,  se știe că, deseori, schizofrenia este legată de genialitate.

O formă ușoară de schizofrenie a avut scriitorul Philip K. Dick, ce scria în genurile literare științo-fantastic și cyberpunk. În baza unuia dintre romanele sale „Visează androizii oi electrice?” a fost produs filmul „Vânătorul de recompense”, iar „Amintiri garantate” a stat la baza filmului „Total Recall”.

 Se consideră că cele mai multe dintre tablourile pictorului olandez Vincent van Gogh, reprezentant al curentului post-impresionist, au fost create atunci când crizele sale de schizofrenie au devenit mai dese.

 Cercetătorii au ajuns la un numitor comun, că vestitul filosof apatrid Friedrich Nietzsche  a avut parte de un diagnostic înfricoșător – „schizofrenie mozaicală”. Simptomul determinant este megalomania sa. Mult probabil este faptul că, anume schizofrenia a servit drept impuls pentru ideea de supraom.

Cercetătorii vieții și operei lui Nikolai Gogol consideră, că el a suferit de schizofrenie, însoțită de atacuri de psihoză și claustrofobie. Nikolai Vasilievici deseori avea halucinații sonore și vizuale. 

Unii cercetători consideră că Isaac Newton a suferit nu doar de schizofrenie, dar și de tulburare bipolară. Newton a fost un geniu în matematică și fizică, dar și un om introvertit, cu care era complicat să găsești limbă comună. Se spunea că starea lui de spirit se schimba la fiecare oră.

 Alexander Scriabin, celebrul compozitor și pianist de origine rusă, a fost plin de îndoieli și extrem de religios. În afara muzicii sale unice, lui i se datorează prima utilizare și continuă popularizare a sistemului muzical atonal cu armonii mult mai disonante.

 John Forbes Nash – celebrul matematician american a activat în domeniul teoriei jocurilor și geometriei diferențiale. Este câștigătorul Premiului Nobel pentru economie în 1994. Oamenii îl cunosc datorită filmului produs în baza biografiei lui – „O minte sclipitoare”. John Nash a reușit să se împace cu boala sa și a învățat să nu dea atenție simptomelor de schizofrenie, medicii considerând, inițial, că poate fi o îmbunătățire a situației lui.

În 2014, o echipă de cercetători de la Şcoala Medicală de la Harvard a efectuat un studiu genetic, luând drept reper 36.989 de cazuri de schizofrenie şi 113.075 de consultaţii. Studiul a identificat 108 regiuni ale ADN-ului uman în care variaţiile genetice cresc riscul unei persoane de a se îmbolnăvi de schizofrenie.

O analiză genetică a mai mult de 65.000 de oameni, cu şi fără schizofrenie, a identificat că cei care transportă o variaţie particulară a genei C4, şi anume pe cea care conduce la o expresie mai mare a acesteia în sistemul imunitar, au avut un risc mai mare de a dezvolta schizofrenie în adolescenţă. 

Cercetătorii au testat această idee pe şoareci şi au descoperit că C4 este puternic implicată în procesul de tăiere sinaptică care apare în mod natural în creier în perioada când creierul se maturizează, trecând de la copilărie la adolescenţă. Analizele ţesutului cerebral al pacienţilor umani cu schizofrenie au arătat că acestea tind să aibă mai puţine conexiuni între neuroni, dovadă în plus că prezenţa unei variante de gene C4 extrem de activă poate tăia conexiunile neuronale din creier şi, astfel, expune individul la un risc crescut de a dezvolta semnele distinctive ale schizofreniei.

 „Majoritatea indivizilor suferind de schizofrenie nu sunt violenți; mai exact, sunt timizi, retrași și preferă să fie lăsați singuri”, afirmă Melissa K. Spearing de la Institutul Național de Sănătate Mintală din SUA. 

 

 

 

Acupunctura  modernă  reuneşte în teoriile sale cele mai cunoscute terapii orientale

                           

·        acupunctura pe meridiane 

·        acupunctura pe ceakre 

·        acupunctura pe ureche (auriculoterapia)

                         acupunctura pe spiralele energetic                       

        

Acupunctura moderna - microacupunctura este o metodă eficientă care utilizează sistemul de energie al organismului uman (meridiane, chakre) precum şi zonele de corespondenţă ale organelor şi sistemelor organismului la nivelul mâinilor  şi picioarelor şi în alte părţi ale corpului – urechea (auriculoterapia).                                                                

Natura a proiectat corpul uman ca o hologramă de mai multe sisteme de corespondenţă care se suprapun. Aceasta metodă are rezultate imediate fiind o sistematizare modernă a reflexologiei si acupuncturiiaplicată corect.

                             

Microacupunctura Su Jok a fost descoperită şi perfecţionată în ultimii ani de catre Prof. Park Jae Woo si este considerată o adevarată ştiinţă, fiind practicată în prezent în multe ţări din întreaga lume. 

 

Înainte de a se manifesta în plan morfologic şi  patologic, orice boală se manifestă ca un dezechilibru al circulaţiei energetice. Scopul principal al acupuncturii este de a restabili echilibrul energetic. In acupunctura urechii se mai utilizează şi ace auriculare de 1 mm, care se lasă pe ureche să acţioneze asupra punctelor de acupuncură timp de 3-5 zile.

 

Tratamentul prin acupunctura determină disparitia şi a unor simptome care nu sunt legate de boala tratată, explicatia fiind oferita de insusi modul de actiune al acupuncturii, care urmareste corectarea disfunctiei energetice ce stă la baza simptomatologiei.

  Disciplina fundamentală a medicinei tradiţionale orientale, acupunctura mai este incă privită ca o terapie înconjurată de o oarecare aură misterioasă. Dintr-un anumit punct de vedere însă, acupunctura este cea mai larg acceptată dintre tehnicile orientale de tratament. Faţă de alte metode, acupunctura dă rezultate imediate, mai ales în dureri acute, unele netratabile prin mijloacele clasice. Acupunctura poate deveni o veritabilă artă a vindecarii bolilor cronice şi chiar a unor probleme psihice, cum ar fi stresul sau toxicomania. Nenumarate studii clinice au demonstrat eficienţa acupuncturii.

Termenul „acupunctură” a fost introdus în Europa de către un misionar iezuit din sec. XVII şi provine din latinescul acus (ac) şi punctura (înţepătură).

Stimularea cu precizie maximă a punctelor de acupunctură are ca scop reechilibrarea fluxului energetic al organismului şi, în medicină chineză, se înscrie în cadrul unui tratament complex, care presupune prescripţii medicale, un anumit regim alimentar şi un program de exerciţii fizice, de exemplu tai chi.

Potrivit tradiţiei medicale orientale, există 12 astfel de meridiane principale de acupunctura (6 yin şi 6 yang) şi 8 meridiane „extraordinare” sau colaterale, care formează împreună o vastă reţea energetică. Când Qi circulă nestingherită prin meridianele de acupunctura, echilibrul energetic se află în perfectă stare şi omul este sănătos. Cel mai mic blocaj în această curgere neîntreruptă provoacă dezechilibre fizice, emoţionale şi spirituale care se traduc prin boală.

Pentru restabilirea echilibrului, acupunctura acţionează prin intermediul acelor, asupra punctului de „tonifiere” sau, dimpotrivă, de „dispersie” al meridianului implicat. Stimularea punctuelor de acupunctura restabileşte circulaţia energetică, prevenind dezvoltarea bolilor. Interesant este că punctele de acupunctura asupra cărora se acţionează nu corespund în mod necesar zonelor dureroase.

În acupunctura tradiţională, ca şi în alte terapii orientale, consultaţia este diferită de cea clasică. De diagnosticarea corecta depinde eficacitatea tratamentului. In acupunctura medicul dispune de mai multe metode de diagnosticare: anamneza- observarea pacientului, ascultarea, olfactia si palparea si masuratorile energetice.

In acupunctura tradiţională medicul se interesează atat de boală cat şi de individualitatea pacientului. Interesul terapeutului se axează de asemenea si pe prevenirea apariţiei bolii. Important este însă că acupunctura, ca tratament de bază sau în combinaţie cu alte terapii, dă rezultate într-o serie întreagă de boli. Acupunctura este apreciată în Occident pentru eficacitatea cu care tratează durerea, de la artrite reumatismale şi migrene până la întinderi musculare sau chiar dureri de coloana vertebrală.

Toxicomanie. Studii ştiinţifice riguroase efectuate în SUA au arătat că prin acupunctură se pot obţine rezultate absolut spectaculoase în lupta împotriva dependenţei de droguri şi, de asemenea, în combaterea alcoolismului şi a fumatului.

Revitalizare. Acupunctura este indicată în stări de epuizare generală prelungită, atât fizică cât şi psihică. Studii ştiinţifice au scos în evidenţă influenţa acupuncturii asupra activităţii cerebrale, pe care o stimulează, obţinându-se un efect revigorant.

De-a lungul timpului, acupunctura a reusit sa trateze numeroase afectiuni de ordin fizic si psihic. In societatea actuala, in care stresul este factorul principal care sta la baza afectiunilor precum: obezitatea, insomniile, indigestia etc., acupunctura este una dintre cele mai eficiente metode de tratament alaturi de terapia cu plante, reflexoterapia, masajul terapueutic, datorita beneficiilor sale asupra organismului uman.

Insomnia este des intalnita la adultii intelectuali, care ocupa posturi de conducere si intampina situatii neprevazute, care ii implica foarte mult. Acele de acupunctura se fixeaza pe punctele specifice energiilor in cauza in aceasta situatie, si stabilizeaza echilibrul necesar.

Si migrenele sunt tratate cu ajutorul acupuncturii, iar durata tratamentului este in functie de gravitatea afectiunii.

Din punct de vedere psihic, putem trata cu acupunctura: anxietatea, depresia, timiditatea, fobiile, atacurile de panica. Astfel, daca ai o problema de sanatate de ordin psihic, poti urma un tratament de acupunctura.

Simtomele aparute in problemele emotionale, le putem trata cu acupuncturaanxietatea, depresia, timiditatea, fobiile, atacurile de panica. Astfel, daca ai o problema de sanatate de ordin psihic, poti urma un tratament de acupunctura Su Jok.

Medicul psihoterapeut naturist lucrează atat în zona de consiliere a pacienţilor, dar in acelasi timp aplica si alte metode de tratament alternative fara a apela la medicamentele administrate in aceste situatii de catre medicul psihiatru. In toate situatiile pacientii se pot echilibra si chiar cei care se prezinta la inceperea terapiei naturiste cu tratament medicamentos, prin scaderea progresiva a medicamentelor si inlocuirea lor cu terapie naturista: fitoterapie (terapia cu plante), reflexoterapie, acupunctura, magnetoterapie, presopunctura.

Psihoterapeutul naturist se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu afectiuni psihice: depresie, anxietate, atac de panica, agresivitate, ingrijorare, experienţa unei traume, pierderea unei persoane dragi, dar si in  idei obsedante, halucinaţii si alte tulburări psihice.

Alte situaţii in care este recomandat să apelăm la psihoterapeutul naturist: dificultatea de a lua decizii, sentimente de vinovăţie, stări de agitaţie, gelozie, divorţ, dificultateai de a relaţiona cu ceilalţi (părinţi, soţ/soţie, copil, la locul de muncă),     abuz (emoţional, verbal, fizic, sexual), dependenţe de substanţe sau alcool, infidelitate,  managementul furiei, tulburări alimentare, probleme ce ţin de sexualitate (frigiditate, ejaculare precoce, etc), situaţii ce ţin de planul profesional (schimbarea locului de muncă, evoluţie în carieră), infertilitate, comunicare dificila în relaţia de cuplu, stimă de sine scăzută.

Psihoterapia naturista reprezintă un proces terapeutic, care cuprinde o evaluare iniţială a situaţiei cu care se prezintă pacientul. La prima sedinta după evaluare, urmează stabilirea metodelor de terapie necesare in functie de individualitatea pacientului si se incepe psihoterapia naturista. Pacientul va observa imbunatatirea starii lui emotionale chiar de la prima sedinta si apoi progresiv la sedintele urmatoare de psihoterapie naturista.

Consilierea din cadrul sedintelor de terapie il va ajuta pe pacient sa ajunga acolo unde îşi doreşte si sa-si realizeze obiectivul terapeutic. Psihoterapia naturista va ajuta sa invatati cum să trăiti mai bine, mai frumos, mai împăcaţi cu voi înşiva, cum sa va schimbati stilul de viata si sa fiti sanatosi.

Depresia din dragoste, traita extrem, de multe ori, ne poate deteriora foarte mult calitatea vietii. Tocmai de aceea, este important sa stim ca psihoterapie naturista poate ajuta foarte mult in trecerea peste o astfel de situatie. Impreuna cu un medic psihoterapeut veti afla ce se intampla in mintea dvs atunci cand treceti prin stari de depresie, anxietate si furie astfel incat sa reusiti sa schimbati stilul rigid si absolutist de a gandi cu un stil bazat pe gasirea alternativelor, aflarea lectiilor care merita invatate din aceste experiente si per total, un stil de a gandi flexibil, bazat pe realism. Acesta din urma ne poate ajuta in a trece mai usor peste dezamagirile din dragoste si sa gasim puterea si instrumentele de a incepe noi relatii. 

Cât de răspândită este depresia în zilele noastre?

 Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări în rândul populaţiei, iar riscul pentru oricare dintre noi de a dezvolta o tulburare depresivă de-a lungul vieţii este de 15%. Conform Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS), în prezent, tulburarea depresivă este a patra cauză de dizabilitate, iar în anul 2020 se estimează că va ajunge pe locul doi, după bolile cardiovasculare.

Depresia este de 2 pana la 3 ori mai frecventă la femei decât la barbaţi, vârsta medie este de 40 ani pentru ambele sexe, 50 % din cazuri debutând înainte de 40 ani, iar 10 % după 60 ani.

 

Care e momentul în care trebuie să ne dăm seama că avem o problemă pe care nu o putem rezolva singuri? Care e momentul în care trebuie să decidem că avem nevoie de psihoterapie? Dar acela în care trebuie să devenim conștienți că psihoterapia nu ne este suficientă și că ea trebuie susținută cu terapie alternative de medicina naturista care actioneaza la nivel emotional si mental: acupunctura, magnetoterapie, presopunctura, reflexoterapie si terapie cu plante?

 

Dacă vorbim despre o depresie sau de anxietate, de un atac de panicapsihoterapia naturista este recomandată. În această decizie se ţine cont de o multitudine de factori: intensitatea suferinţei, gradul de disfuncţionalitate produs de depresie sau de anxietate, cât si de mediul de viaţa profesional, familial al pacientului, etc., iar medicul şi pacientul vor decide împreună asupra demersului terapeutic.

Terapia naturista la nivel emotional si mental este un tratament de  psihoterapiei, ducand la disparitia simptomelor, si corectand toate problemele din viaţa pacientului; la rândul ei psihoterapia are un efect favorabil asupra evoluţiei bolii, şi a calităţii vieţii pacientului. De aceea, la ora actuală se preferă o abordare integratoare de vindecare prin psihoterapie naturista, concomitent cu schimbarea stilului de viata al pacientului.

Se vor observa efecte favorabile chiar de la prima sedinta de psihoterapie naturista, iar simptomele vor scadea progresiv dupa sedintele urmatoare, sub supraveghere medicală. În situaţia în care în antecedente au existat mai multe episoade depresive, de anxietate sau atacuri de panica atunci va fi necesar sa se repete psihoterapia naturista, in mai multe sesiuni de sedinte de terapie, pana la vindecare.

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel