Tratamentul durerii (coxartroza, gonartroza, torticolis, umar inghetat)

 

 

Cel mai important efect al terapiei este înlăturarea durerilor

 

 

 Din pacate, nu exista persoana care sa nu aiba o problema, fie ca este vorba de o suferinta fizica sau sufleteasca, durere,stres, insomnii sau are cateva kilograme in plus. 

Este bine sa te gandesti cum sa rezolvi totul cat mai natural, fara efecte adverse, printr-o modalitate care sa-ti ajute corpul si mintea in acelasi timp.

Acupunctura determina relaxare, ajuta la calmarea durerilor si scade nivelul stresului. Avand in vedere cat de mare este stresul celor care se confrunta cu prezenta durerii, acupunctura ar putea merita o incercare.

 

Acupunctura este o terapie integrata a unui sistem complex de tratament, cel al medicinei traditionale.

Asupra energiei din corpul uman se poate interveni prin stimularea punctelor de acupunctura, localizate de-a lungul meridianelor energetice, meridiane care formeaza corpul energetic. Aceasta energie inconjoara fiecare celula a corpului. 

Prin urmare, cu ajutorul acupuncturii, se poate interveni pentru tratarea oricarei afectiuni chiar si a durerii.

 

Acupunctura poate fi insotita de un tratament cu magneti si plante medicinale.


Acupunctura s-a dovedit efecienta mai ales in cazurile in care durerea era cronica. Durerile de cap, durerile menstruale sidurerile de muschi sau osteo-articulare sunt doar cateva exemple in care aceasta forma de vindecare da rezultate.

Oamenii recurg la acupunctura ca la o alternativa pentru operatii, prea multe medicamente, chiar si cand li se spune ca nu se mai poate face nimic. 

Cel mai important rol si motivul cel mai folosit pentru acupunctura este eliberarea de durere.

De exemplu:

 • dureri severe de cap,
 • dureri de spate,
 • dureri de umeri si de gat,
 • dureri de picioare,
 • nevralgii,
 • dureri musculare,
 • dureri postoperatorii,
 • sindromul de tunel carpian,
 • dureri menstruale,
 • dureri de dinti,
 • durei abdominale,
 • artrita, reumatismul,
 • lombosciatica,
 • umar inghetat,
 • dureri de dinti
 • durerea in patologia sportivilor etc.

 

Durerile de cap sunt o parte integranta din viata fiecaruia dintre noi, aparand din ce in ce mai des din cauza stresului si a agitatie lumii in care traim.

Datorita complexitatii acestui sistem bioenergetic, indicatiile acupuncturii nu au practic limite, orice afectiune putand beneficia de acest tratament. Acupunctura poate induce o relaxare profunda ajutand astfel la vindecarea multor afectiuni datorate stresului sau problemelor emotionala.

Nevralgia este un termen general, ce cuprinde dureri acute, care pot apărea la diverse nivele: cap, spate. De obicei, durerile sunt atât de mari încât uneori tratamentul  medicamentos nu face fata si este necesara  aplicarea tratamentelor alternative.

Durerile pot fi tratate prin metode complementare, acestea fiind remedii care se pot aplica și acasă, mai ales tatamentul cu plante.

Trebuie menţionat faptul ca acupunctura acorda o mare atenţie aspectului preventiv. Prin acupunctură boala putea fi depistată şi tratată în faza sa incipientă.

Există şi alte metode de stimulare terapeutică a punctelor de acupunctură:

·        Moxibustia – încălzirea punctelor cu o moxa -ţigaretă specială care are în compoziţie plante medicinale uscate.

·        Stimularea punctelor cu magneti, culori, seminte (care cedeaza energia lor organismului - efect similar cu cel      

         al plantelor ingerate si actioneaza in acelasi timp prin presopunctura).

·        Presopunctura – masajul punctelor

 

În prezent există şi metode moderne de stimulare a punctelor de acupuctură – stimularea cu lumină, cu raze laser.

 

Scopul tratamentului este sa restabileasca echilibrul dintre energia universala Qi si cea a organismului, prin aplicarea nedureroasa a unor ace fine in puncte strategice de pe mana si ureche.

 

Imediat, sau în câteva minute, pacientul va resimţi o scădere a durerii şi o relaxare musculară. Evaluând nivelul de durere de la unu la 10, uneori în afecţiunile acute şi la persoane tinere se obţine o scădere de 100% a durerii aproape imediat.  De asemenea, se observă o scădere a tensiunii musculare, mişcările devin nedureroase şi se vor îmbunătăţi uimitor.  Unii pacienţi vor raporta o senzaţie de căldură sau senzaţie de altă natură în zona de corespondenţă.

 

Magnetoterapia sau terapia cu magneti este o stiinta medicala straveche care se studiaza azi in cadrul celor mai cunoscute academii de acupunctura si de terapii alternative din lume.

Efectul terapeutic al magnetilor este cunoscut din cele mai vechi timpuri. Cu circa 5000 de ani in urma in China se cunostea caracteristica magnetului de a indica nordul.
Tot in China antica s-au constatat efectele benefice ale magnetilor asupra diverselor afectiuni. Aproape fara contraindicatii si cu efecte vizibile in cateva ore de la aplicare pe corp, magnetul a reprezentat in trecut un remediu foarte apreciat, mai ales in Orient.

 Terapia magnetică a câştigat tot mai mult teren şi în Europa, după ce în Japonia a fost recunoscută ca ştiinţă, fiind folosită astăzi de aproape 30 de milioane de oameni. Magnetoterapia ameliorează efectele secundare ale afecţiunilor dureroase şi redă echilibrul fiziologic al organismului.

Terapia cu magneti, prin usurinta, prin eficienta si prin lipsa riscurilor medicale este tot mai larg practicata si acasa, in familie chiar si de persoane fara pregatire medicala.

Efectele magnetilor pot fi comparate cu efectul produs de un ac de acupunctura, datorita faptului ca punctul deacupunctura este influentat de campuri magnetice.

Utilizarea complexa a magnetilor implica aplicarea acestora pe meridianele si pe punctele de acupunctura tinand cont de polaritatea magnetilor. Ei sunt utilizati pentru a stimula punctele de acupunctura sau zone de reflexoterapie corporala sau auriculara.

Efectele magnetilor, in functie de polaritatea lor si amplasarea lor pe piele pot fi de dispersie sau de tonifiere.

Au  o foarte larga aplicare in pediatrie, acolo unde nu se poate folosi in mod uzual acupunctura si se cauta alte metode cat mai putin dureroase si de maxima eficienta: magnetoterapie, moxibustie, cromoterapie, presopunctura, terapia cu plante- fitoterapia.

Magnetii sub forma de microsfere care se aplica pe puncte auriculare dureroase sau identificate dupa harti auriculare, au rolul de echilibrare energetica si de presopunctura pe punctul vizat. Se lasa sa actioneze aproximativ 24 de ore sau pana la ameliorarea simptomelor.

Aplicari uzuale ale magnetilor sunt pe punctele dorsale in cazul durerilor colanei vertebrale.

Utilizarea magnetilor cunoaste nenumarate forme la fel ca si formulele de acupunctura pentru numeroase patologii.

Energia magnetică vitală pătrunde în corpul nostru din câmpul magnetic natural al Pământului din ce în ce mai puţină, efectele sale fiind diminuate din cauza clădirilor de beton armat, a asfaltului, a încălţămintei cu talpă de cauciuc, precum şi a influenţelor nocive ale câmpurilor magnetice, sau ca efect al prezenţei unor echipamente precum computerele, telefoanele, cuptoarele cu microunde, aparatele GSM sau antenele.

Hainele pe care le purtăm, încălţămintea, în special cea cu talpa foarte groasă sau înaltă, asfaltul sau podelele sunt factori care ne izolează de contactul cu solul, influenţând modificările magnetismului corpului nostru. Energiile nu mai curg corect şi treptat apar dezechilibrele şi apoi bolile. Multe afecţiuni degenerative sunt cauzate de faptul că celulele noastre nu mai primesc informaţiile corecte. Stiinţa modernă a dovedit că lipsa „împământării” este strâns legată de apariţia bolilor moderne. Atunci când are loc conexiunea cu pământul, prin mersul desculţ, se produce din pământ în corpul uman un transfer de electroni liberi, consideraţi cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi.

Principiul terapiei cu magneti este aplicarea unor magneţi foarte mici care se fixează cu leucoplast direct pe corp sau pe mana si picior, pe punctele de acupunctură sau pe diferite zone reflexogene.

Principalele afectiuni in care se intrebuinteaza cu succes magnetii sunt in principal durerile dar si alte afectiuni:

·        dureri de cap, migrene

 

·        dureri musculare si ale articulatiilor

·        dureri menstruale

·        accidente sportive, fracturi

·        insomnii

·        probleme cu circulatia sangelui

·        probleme cu digestia/lipsa poftei de mancare

·        stress, oboseala, surmenaj, solicitari psihice si fizice

·        durerile provocate de osteoporoză, osteofitele (ciocurile), pintenii calcaneeni.

 

Un domeniu in care se folosesc cu foarte mare succes magnetii este cel al sportului: plasarea pe o zona afectata, tumefiata, sau deasupra unei entorse sau fracturi are ca efect ameliorarea durerilor si vindecarea mult mai rapida.

De asemenea este important si faptul ca, in urma unei aplicari si utilizari corecte, folosirea magnetilor nu are constraindicatii.

Campul magnetic generat de magneti are un efect de stimulare asupra celulelor, schimbul de oxigen si absorbtia elementelor nutritive din alimente si lichide fiind mult marite. De asemenea s-a constatat o eliminare mai buna si mai completa a toxinelor din corp, in momentul utilizarii magnetilor.

Lombosciatica

 

Durerile de spate, mai putin intense, carora nu le dam importanta sint semne de avertisment care anunta instalarea bolii discale intr-o faza incipienta. Cauzele sint de cele mai multe ori pozitiile vicioase in munca, ridicarea greutatilor in pozitii nerecomandate. In plus, miscarile incorect realizate zi de zi solicita la maximum inelul fibros al discului intervertebral si acesta se poate fisura. Boala discului vertebral evolueaza in mai multe etape. Printre primele se numara lombosciatica. Desi acest diagnostic este pus din timp, adesea pacientii ignora sfaturile specialistilor. Astfel, ajung la cunoscuta hernie de disc.

Evolutia bolii discale are loc in mai multe stadii, unul dintre acestea fiind lombosciatica. Din ce in ce mai frecventa, mai ales in rindul populatiei cu virste relativ tinere, lombosciatica se manifesta prin dureri simultane in regiunea lombara (in zona inferioara a spatelui), iradiind de-a lungul membrului inferior pe fata posterioara a coapsei si gambei, extinzindu-se uneori in directia halucelui (degetul mare) sau degetului 5 (degetul mic). Si, chiar daca pare greu de crezut,  bolnavul de lombosciatica poate duce o viata normala fara sa recurga la interventia chirurgicala cu conditia schimbarii stilului de viata si aplicarii tratamentului recomandat de medic.

Repausul ideal in cazul lombosciaticii este pozitia cea mai putin dureroasa, pozitie care de identifica in cadrul primei sedinte de diagnostic si care combate formarea de noi curburi la nivelul coloanei, relaxeaza in acelasi timp musculatura contractata si scade presiunea asupra discului si radacinilor nervului sciatic,  prin marirea spatiilor posterioare de unde ies acestea.

O atentie deosebita trebuie acordata bolnavilor cu lombosciatica care concemitent prezinta si obezitate  si care trebuie sa respecte o dieta in care sa predomine fructele, vegetalele si cerealele inegrale, deoarece fiecare kilogram in plus apasa uneori cu forte de zeci de kilograme pe discul degradat si implicit pe radacinile nervoase.


Durerea reprezinta simptomul de disconfort major al bolnavului cu lombosciatica aceasta reducandu-se progresiv odata cu vindecarea discului si scaderea contracturii musculare. A trata numai durerea fara a combate solicitarea mecanica a coloanei si contractura musculara si fara a schimba stilul de viata nu asigura vindecarea discului, expunand pe bolnav la recidive serioase, care pot genera aparitia herniilor de disc. 

Durerea este un avertisment in marea majoritate a cazurilor anuntand ca discul nu si-a restabilit functiunea. Daca insa s-a neglijat tratamentul din primele ore ale aparitiei crizei de lumbago, repararea discului se face intr-un interval dublu, fata de evolutia normala iar durerea isi va prelungi durata.

Unii bolnavi, mai ales cei irascibili si deprimati, isi amplifica suferinta, concentrandu-se numai asupra acestor senzatii. Astfel tratamentele se incep cu o echilibrare psiho-emotionala, restabilirea echilibrului psihic indepartand totodata aceste senzatii.

 

Spondiloza cervicală

 

Spondiloza cervicală este o afecţiune degenerativă a vertebrelor şi discurilor intervertebrale din regiunea gâtului (coloana cervicală), manifestată tipic prin dureri în zona cefei şi umerilor, asociat sau nu cu simptome neurologice datorate compresiunilor nervoase.

Fara tratament, semnele si simptomele spondilozei cervicale pot scadea in intensitate sau sa se mentina constante. Uneori, siptomele pot de asemenea sa se inrautateasca. Scopul tratamentelor posibile este sa scada sau sa elimine durerea si sa previna orice leziune permanenta, ireversibila a structurilor nervoase.

 Manifestările spondilozei cervicale cuprind: rigiditatea gâtului (care se agravează în timp), dureri, slăbiciune, amorţeli, senzatie de arsura în zona cefei, umerilor şi membrelor superioare, dureri de cap. De obicei, simptomele sunt agravate de anumite poziţii şi se datorează compresiunilor nervoase.

 

O manifestare rară a spondilozei cervicale este insuficienţa circulatorie vertebro-bazilară, o boală datorată aterosclerozei, dar care, ocazional, poate apărea şi prin compresia cauzată de osteofite.

Pentru diagnosticarea spondilozei cervicale in mod curent se efectuează o radiografie a coloanei cervicale însă investigaţia imagistica precisă este tomografia computerizate cu substanta de contrast sau RMN.

 Tratamentul pentru spondiloza cervicala depinde de severitatea semnelor si a simptomelor. Scopul tratamentului este de a calma durerea, de a va ajuta in mentinerea activitatilor zilnice obisnuite si de prevenire a prejudiciului permanent al nervilor si a coloanei vertebrale.

Acupunctura in cazul spondilozei cervicale reprezintă metoda de tratament ce tine de medicina traditionala orientala, face parte din categoria metodelor naturale, pentru ca nu foloseste substante straine organismului pentru a masca simptome sau a inlatura factori externi patogeni. Ea se bazeaza pe modificarea reactivitatii organismului si intarirea rezistentei la factori de mediu pentru a conduce la vindecare.

Gimnastica medicală pentru spondiloza cervicală cuprinde exercitii specifice pentru a ajuta la intinderea si consolidarea muschilor de la nivelul gatului si umerilor. Unele persoane cu spondiloza cervicala trebuie sa faca tractiuni pentru a mari spatiul in care se afla presate radacinile nervoase.

Tratamentul prin acupunctura este foarte eficient in spondiloza cervicala si amelioreaza atat manifestarile de baza cat si complicatiile.

Cu cat spondiloza cervicala este mai veche si pacientul mai varstnic sau cu o patologie mai complexa, cu atat tratamentul se prelungeste, dar circa 85 - 90% dintre pacienti inregistreaza ameliorari bune si foarte bune chiar de la primele sedinte de acupunctura.


De obicei migrenele, ametelile si limitarea miscarilor coloanei cervicale sunt primele simptome care dispar, cele mai persistente fiind in general simptomele cele mai vechi.

Un alt element interesant in tratamentul prin acupunctura  este ca dupa primele sedinte de acupunctura pacientul remarca disparitia unor simptome care nu sunt legate de spondiloza cervicalaconstipatie, insomnie, depresie etc.. Explicatia este oferita de insusi modul de actiune al acupuncturii, care urmareste corectarea disfunctiei energetice ce sta la baza simptomatologiei. Restabilind echilibrul energetic, se corecteaza si alte probleme de sanatate cauzate de acelasi dezechilibru care a dus si la probleme de coloana cervicala.

 

 

Hernia de disc 

 

Hernia de disc, cunoscuta si sub numele de ruptura a discului intervertebral, este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral apasa elementele anatomice din canalul spinal (radacinile nervoase si maduva spinarii).

 

Acest lucru se intampla atunci cand inelul fibros care mentine discul pe loc se rupe, permitand nucleului central sa alunece in afara. Rezultatul este hernierea nucleului pulpos in canalul spinal.

 

Hernia de disc poate aparea in orice parte a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la nivelul inferior al coloanei (lombar). Uneori hernia de disc apare la nivelul gatului (cervical) si mai rar toracic. Cele mai frecvente hernii de disc sunt intalnite in portiunea inferioara a coloanei lombare, la nivelul discurilor L4 si L5.

 

Protruzia discala este o alunecare unilaterala a discului spre canalul spinal si radacina nervoasa, cauzand durere, amorteala si slabiciune musculara pe acea radacina nervoasa pe care o afecteaza.

 

Cand aceste discuri se deterioreaza simptomele care apar sunt: durere, amorteala, slabiciune musculara, paralizie.

Daca hernia de disc este in regiunea lombara poate cauza sciatica, datorita iritării rădăcinilor nervului sciatic. Pacientii cu hernie de disc la nivelul L3-L5 (au afectati genunchii si picioarele) au o sansa mare de a suferi si de performate sexuale scazute (disfunctii erectile).

 

Degenerarea discurilor intervertebrale se produce pentru ca musculatura vertebrala isi pierde tonusul si nu mai sustine coloana vertebrala.

 

Tonusul musculaturii scade in timp daca sunt efectuate eforturi intense fara sa fie pregatita musculatura inainte sau dupa perioade lungi de sedentarism. Surplusul de greutate constituie o alta cauza a herniilor de disc, mai ales din cauza presiunii care se exercita asupra coloanei vertebrale, orice surplus de greutate reprezentand un efort suplimentar al organismului pentru mentinerea unei pozitii adecvate si pentru desfasurarea functiilor sale.

 

Intrucat coloana vertebrala nu mai este sustinuta adecvat, vertebrele se apropie tasand discurile intervertebrale. Presiunea exercitata asupra vaselor de sange incetineste activitatea metabolismului local, ceea ce va produce in timp deshidratarea discurilor. Daca se mentine ritmul de scadere a tonusului muscular cedeaza si ligamentele vertebrale, instalandu-se hernia de disc.

 

Din aceste motive tratamentul discopatiei lombare prin acupunctura implica in primul rand redobandirea  tonusului muscular pentru a permite vertebrelor sa revina la pozitia initiala.

 

 

Recuperare medicala sportivi

 

Domeniul recuperarii sportive este foarte larg prin natura sa, insa exista principii de baza, metode si tehnici care se pot aplica intr-o mare varietate de situatii din patologia traumatica sportiva, indeosebi a sistemului musculo-scheletic. 

 

Vindecarea afectiunilor sportive se efectueaza imediat dupa aparitia lor. Magnetoterapia, reflexoterapia si acupunctura su jok sunt metodele cele mai rapide si eficiente in vindecarea si recuperarea totala a sportivului. Eficienta se observa inca de la prima sedinta de tratament, prin scaderea semnificativa a durerii si refacerea mobilitatii articulare. Recuperarea leziunilor sportive trebuie instituita cat mai precoce posibil, dupa ameliorarea durerii si a leziunilor acute si are ca obiective: refacerea functionala cat mai completa, prin ameliorarea mobilitatii, flexibilitatii, fortei si rezistentei musculare.
    
Mobilitatea, flexibilitatea si echilibrul muscular: toate aceste obiective pot fi usurate in programul de recuperare a sportivilor. In functie de tipul leziunii, mobilitatea poate sa necesite protectie in stadiile initiale (doar miscari pasive si limitate), in schimb daca este tolerata, trebuie dusa la amplitudine completa. Mobilizarea articulara asigura nutritia cartilajului articular prin presiune hidrostatica, previne contracararea tesuturilor moi si asigura proprioceptia articulara si feedback-ul muscular.
    
Antrenamentul de forta al sportivilor poate fi inceput precoce, progresand pe masura vindecarii leziunii si cresterii mobilitatii articulare.  Cresterea fortei musculare  permite refacerea precoce a functiei si performantei sportivilor.

Patologia sportiva la nivelul genunchiului se ocupă de prevenirea şi tratarea afectiunilor determinate de agenţii mecanici, fizici, chimici şi care interesează scheletul, articulaţiile, musculatura sau vasele si nervii articulatiei genunchiului,accidente care se produc in timpul desfasurarii unor activitati sportive.

Leziunile genunchiului apar prin suprasolicitarea în cadrul practicarii sporturilor de performanta sau a activităților fizice intensive, dar și în mod acut în urma unei cazaturi sau in urma unei miscari gresite. Nu doar leziunile ci si artrita sau rigidizarea anumitor tesuturi datorita varstei înaintate pot provoca dureri si reduce functionalitatea genunchilor.

Printre cele mai frecvente leziuni ale genunchilor, cu care se confrunta sportivii, se numara leziunile ligamentelor încrucisate, leziunile ligamentelor colaterale, leziunile cartilajului articular si leziunile meniscului. Simptomele se manifesta prin durere și mobilitate redusa, dar mai ales prin resimtirea mai mult sau mai putin puternica a instabilitatii articulatiei genunchiului.

Artrozele sunt artropatii care afectează articulaţiile periferice sau vertebrale, caracterizate morfopatologic prin leziuni regresive degenerative ale cartilajului hialin articular, cu interesarea osului subcondral, sinovialei şi ţesuturilor moi periarticulare caracterizate clinic prin dureri, deformări şi limitarea mişcărilor articulaţiilor respective.

Gonartroza

 

Gonartroza constituie localizarea reumatismului degenerativ la articulaţia genunchiului.
Gonartroza este una din cele mai frecvente forme de reumatism degenerativ. Deşi mai puţin severă decât coxartroza rămâne totuşi o afecţiune supărătoare, uneori chiar invalidantă.

Evolutia gonartrozei este lentă, dar progresivă cu degradarea tot mai accentuată a articulaţiei, permanetizarea durerilor, agravarea instabilităţi, deformarea genunchiului şi reducerea perimetrului de mers.

Vârsta este şi ea un factor de risc pentru progresia boli, la fel ca şi obezitatea; chiar gonartrozele cu evoluţia cea mai gravă şi rapidă pot evolua favorabil dacă sunt tratate corespunzător.

Artroza genunchiului este o problemă de sănătate importantă prin frecvența mare la populația de peste 40 de ani. Este caracterizată prin câteva elemente:

- afectează 25-30% din persoanele în vârstă de 45-64 de ani

- afectează 60% dintre persoanele > 65 de ani

Prevenirea gonartrozei are la bază cunoaşterea factorilor de risc şi favorizanţi. Este necesară instituirea cât mai devreme a măsurilor de educaţie, de modificarea stilului de viaţă.

Reflexoterapia si masajul terapeutic pentru gonartroza

• Are acţiune favorabilă asupra stări generale a pacientului, îmbunătăţirea somnului şi cu îndepărtarea oboseli musculare
• Are acţiune reflexogenă asupra organelor interne în suferinţă care este explicată prin mecanismul reflex. Prin execuţia manevrelor de masaj se produce  stimuli ai exteroceptorilor din tegument şi proprioceptorilor din: muşchii, tendoane, ligamente care sunt de diferite intensităţi şi pornesc pe calea neuronilor către SNC care de acolo transmit reflex către organele în suferinţă.  
Cele mai multe puncte reflexogene sunt în talpă, palmă si ureche.
• Masajul are si acţiune mecanică care duc la eliberarea unor substanţe metabolice care trec în circulaţia generală a sângelui si stimulează peristaltismul vaselor şi duce la resorbţia substanţei nocive din lichidele interstiţiale care sunt în exces în fibrele ţesutului conjunctiv de unde se duce la organele excretoare. 

Alte remedii folosite în această boală sunt: bai cu plante, magnetoterapia, acupunctura şi presopunctura.

Mobilizarea articulaţiilor -  gimnastica medicala

 Principalele efecte pe care le urmărim prin aplicarea gimnasticii medicale insotita de meditatia zambetului in cazul gonartrozei sunt:
 

·          mobilizarea articulaţiilor şi creşterea amplitudinii lor

·          dezvoltarea forţei musculare

·          restabilirea echilibrului psihic.

Rezultatele depind de gradul de stabilizare a evoluţiei bolii şi de încadrarea raţională a metodelor de terapie alternativa în complexele de recuperare şi readaptare funcţională.

 

Coxartroza

 

 

Coxartroza este cunoscuta si sub numele de artroza soldului si reprezinta localizarea reumatismului degenerativ la articulatia soldului.

 Boala este una din cele mai des intalnite artroze, cu a anumita frecventa mai crescuta la barbati decat la femei. Apare mai frecvent dupa varsta de 50 de ani. 

Articulatia soldului la om indeplineste functii complexe, de suport a greutatii corporale, permitand in acelasi timp, deplasarea corpului.

In jurul acestei articulatii s-au dezvoltat cei mai puternici muschi, pentru a asigura stabilitatea perfecta, contentia suprafetelor osoase si mentinerea pozitiei verticale a corpului.

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel