Psihoterapie - managementul stresului, atacuri de panica, anxietate, depresie, schizofrenie, tulburarea bipolara, autism

Centrul Medical Tadlife Timisoara 

 

Psihoterapie 

Depresia din dragoste

Psihoterapia pentru depresie, anxietate, atacul de panica, insomnii dupa deceptii din dragoste sau pierderea unei persoane dragi, psihoze (schizofrenie, tulburare bipolara, autism etc)

 

Psihoterapeutul  lucrează atat în zona de consiliere a pacienţilor, dar in acelasi timp aplica si alte metode de tratament alternative. In toate situatiile pacientii se pot echilibra si chiar cei care se prezinta la inceperea terapiei naturiste cu tratament medicamentos, prin scaderea progresiva a medicamentelor si inlocuirea lor cu terapie naturista: fitoterapie (terapia cu plante), reflexoterapie, acupunctura, magnetoterapie, presopunctura.

Psihoterapeutul  se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu afectiuni psihice: depresie, anxietate, atac de panica, agresivitate, ingrijorare, experienţa unei traume, pierderea unei persoane dragi, dar si in  idei obsedante, halucinaţii si alte tulburări psihice.

Alte situaţii in care este recomandat să apelăm la psihoterapeutul naturist: dificultatea de a lua decizii, sentimente de vinovăţie, stări de agitaţie, gelozie, divorţ, dificultateai de a relaţiona cu ceilalţi (părinţi, soţ/soţie, copil, la locul de muncă),     abuz (emoţional, verbal, fizic, sexual), dependenţe de substanţe sau alcool, infidelitate,  managementul furiei, tulburări alimentare, probleme ce ţin de sexualitate (frigiditate, ejaculare precoce, etc), situaţii ce ţin de planul profesional (schimbarea locului de muncă, evoluţie în carieră), infertilitate, comunicare dificila în relaţia de cuplu, stimă de sine scăzută.

Psihoterapia  reprezintă un proces terapeutic, care cuprinde o evaluare iniţială a situaţiei cu care se prezintă pacientul. La prima sedinta după evaluare, urmează stabilirea metodelor de terapie necesare in functie de individualitatea pacientului si se incepe psihoterapia . Pacientul va observa imbunatatirea starii lui emotionale chiar de la prima sedinta si apoi progresiv la sedintele urmatoare de psihoterapie .

 

Consilierea din cadrul sedintelor de terapie il va ajuta pe pacient sa ajunga acolo unde îşi doreşte si sa-si realizeze obiectivul terapeutic. Psihoterapia va ajuta sa invatati cum să trăiti mai bine, mai frumos, mai împăcaţi cu voi înşiva, cum sa va schimbati stilul de viata si sa fiti sanatosi.

Pierderea cuiva drag, a unui iubit sau a unui partener de viata a avut dintotdeauna o insemnatate aparte in mintea si in comportamentele oamenilor din intreaga lume, indiferent de sex sau de cultura.

Cei mai multi oameni dupa o despartire vor crede ca totul s-a terminat, ca nu isi vor mai gasi niciodata pe cineva care sa ii iubeasca, cum a facut-o persoana plecata.

Multe persoane care apeleaza la psihoterapie  in urma unei despartiri,afirma ca simt cum lumea lor s-a prabusit, ca nu isi gasesc locul fara persoana iubita langa ei.

Toate aceste lucruri sunt traite ca fiind extrem de  dureroase de persoanele care trec prin astfel de situatii. De cele mai multe ori, persoanele care sufera dupa o despartire vor dezvolta stari de depresie, anxietate si atacuri de panicaurmate de o anumita izolare sociala care are rolul de a-i adanci si mai mult starile emotionale negative celui care sufera

Toate aceste lucruri sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii apeleaza la psihoterapie  - consiliere psihologica completata cu metode de terapie naturista: acupunctura, magnetoterapie, presopunctura, reflexoterapie si terapie cu plante.

Ce putem face daca suferim foarte mult dupa o despartire?

A impartasi emotiile noastre la sedintele de psihoterapie a  si a incerca sa intretinem o viata sociala cat mai activa ne va ajuta in a iesi din „spirala” gandirii negative si a ne mentine un psihic cat mai sanatos.

Depresia din dragoste, traita extrem de multe ori, ne poate deteriora foarte mult calitatea vietii. Tocmai de aceea, este important sa stim ca psihoterapie  poate ajuta foarte mult in trecerea peste o astfel de situatie. Impreuna cu un psihoterapeut veti afla ce se intampla in mintea dvs atunci cand treceti prin stari de depresie, anxietate si furie astfel incat sa reusiti sa schimbati stilul rigid si absolutist de a gandi cu un stil bazat pe gasirea alternativelor, aflarea lectiilor care merita invatate din aceste experiente si per total, un stil de a gandi flexibil, bazat pe realism. Acesta din urma ne poate ajuta in a trece mai usor peste dezamagirile din dragoste si sa gasim puterea si instrumentele de a incepe noi relatii. 

Cât de răspândită este depresia în zilele noastre?

 Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări în rândul populaţiei, iar riscul pentru oricare dintre noi de a dezvolta o tulburare depresivă de-a lungul vieţii este de 15%. Conform Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS), în prezent, tulburarea depresivă este a patra cauză de dizabilitate, iar în anul 2020 se estimează că va ajunge pe locul doi, după bolile cardiovasculare.

Depresia este de 2 pana la 3 ori mai frecventă la femei decât la barbaţi, vârsta medie este de 40 ani pentru ambele sexe, 50 % din cazuri debutând înainte de 40 ani, iar 10 % după 60 ani.

 Care e momentul în care trebuie să ne dăm seama că avem o problemă pe care nu o putem rezolva singuri? Care e momentul în care trebuie să decidem că avem nevoie de psihoterapie? Dar acela în care trebuie să devenim conștienți că psihoterapia nu ne este suficientă și că ea trebuie susținută cu terapie alternativa care actioneaza la nivel emotional si mental: acupunctura, magnetoterapie, presopunctura, reflexoterapie si terapie cu plante?

Dacă vorbim despre o depresie sau de anxietate, de un atac de panicapsihoterapia este recomandată. În această decizie se ţine cont de o multitudine de factori: intensitatea suferinţei, gradul de disfuncţionalitate produs de depresie sau de anxietate, cât si de mediul de viaţa profesional, familial al pacientului, etc.

Terapia naturista la nivel emotional si mental este un tratament de  psihoterapiei, ducand la disparitia simptomelor, si corectand toate problemele din viaţa pacientului; la rândul ei psihoterapia are un efect favorabil asupra evoluţiei bolii, şi a calităţii vieţii pacientului. De aceea, la ora actuală se preferă o abordare integratoare de vindecare prin psihoterapie, concomitent cu schimbarea stilului de viata al pacientului.

Se vor observa efecte favorabile chiar de la prima sedinta de psihoterapie , iar simptomele vor scadea progresiv dupa sedintele urmatoare, sub supraveghere medicală. În situaţia în care în antecedente au existat mai multe episoade depresive, de anxietate sau atacuri de panica atunci va fi necesar sa se repete psihoterapia , in mai multe sesiuni de sedinte de terapie, pana la vindecare, fara sa mai reapara apoi simptomele respective.

Unde poate duce o depresie netratată?

 Depresia sau anxietatea  netratată are un impact major asupra calităţii vieţii pacientului şi a anturajului său.

Simptomele depresiei sau anxietatii: scăderea interesului şi a plăcerii, oboseala, scăderea capacităţii de concentrare, irascibilitatea etc – au un impact negativ asupra funcţionării sociale a pacientului, atât în familie, cât şi la locul de muncă, fiind astfel afectată capacitatea de a munci, de a iubi, de a petrece timp cu cei dragi.

Persoanele depresive sau anxioase,  au stare psihică şi fizică mai deficitara, au relaţii sociale aproape inexistente, au tendiţa de a se izola social.

De multe ori, depresia sau anxietatea  netratată are un mare răsunet somatic – depresie mascată, în care simptomele depresive sunt camuflate de simptome somatice, cele mai frecvente fiind tulburări gastro-intestinale cu caracter colicativ, inapetenţă, scăderea ponderală, cefalee, dureri lombare, palpitaţii, tremuraturi, dureri de cap, în sfera genito-urinară, dureri cronice: de stomac, de dinţi, etc. Pacientii ajung în urgenţă la diverse specialităţi, şi doar într-un final, cand isi dau seama ca simptomele nu dispar si se accentueaza in timp, ajung la psihoterapie .

Psihoterapia  nu dă dependenţă, insa este un tratament care necesită supravegherea medicului şi repetarea periodica pana la vindecare.

Ce facem când avem pe cineva foarte apropiat într-o depresie foarte gravă, dar pe care și-o neagă vehement? Cum îl putem convinge să accepte ajutorul medicului?

Aceasta este întotdeauna o situaţie delicată, care necesită mult tact, diplomaţie şi multă răbdare. Este necesara o atitudine empatică faţă de persoana cu depresie si anxietate, însoţită de explicaţii clare, privind faptul că depresia si anxietatea sunt boli, care pot fi tratate. De multe ori, datorită stigmatizării sociale, oamenii nu ştiu că suferă de o boală, şi se pot simţi uşuraţi să afle că suferinţa lor poate fi tratată la medic.

Suportul în cererea ajutorului medical de psihoterapie  poate fi de un real folos;

Este obligatoriu ca depresia să aibă o cauză concretă, palpabilă, de tipul “Sunt deprimat pentru că m-a părăsit soția”?

Cele mai stresante evenimente de viaţă asociate depresiei si anxietati sunt: pierderea în copilărie a unui părinte sau abandonul parental, trauma emoţională, abuzul, divorţul sau pierderea unui partener, pierderea locului de muncă. Declanşarea primului episod depresiv sau anxios este adesea precipitată de un factor psihotraumatizant.

Există studii care au demonstrat că experienţele timpurii de abuz, abandon, neglijare sau separare pot crea o vulnerabilitate emotionala ce predispune persoana să răspundă în viaţa adultă la un factor stresant cu dezvoltarea unui episod depresiv sau anxios.

In psihoterapia , pentru ca suferinţa pacientului să poată fi înţeleasă, este necesar de un anumit grad de deschidere, de confesiune, de dezvăluire personală din partea acestuia. De aceea, întâlnirea cu medicul terapeut nu este o întâlnire oarecare, ci este o întâlnire specială, la care participă pacientul si se aduce pe sine, familia sa şi o gamă întreagă de sentimente: frica, vinovaţia, agresivitatea, ruşinea, iubirea.

 Depresiile si tulburările anxioase sunt afecţiuni frecvente, aceste simptome existând în foarte multe boli somatice. Condiţiile socio-economice, ritmul de viaţă alert, presiunea angajatorilor, noile tehnologii sunt factori care favorizează aceste tulburări.

Managementul stresului

Stresul este o realitate. Nu poate fi evitat. Putina tensiune poate fi de folos, dar prea mult stres poate fi daunator, poate afecta mintea, corpul si sufletul. Lasat in voia lui, stresul se poate transforma in probleme severe de sanantate. Poate cauza probleme la nivelul organismului, precum pierderea de nutrienti si descresterea functiilor sistemului imunitar.

S-au descoperit nenumarate metode pentru a controla stresul. Iar una dintre aceste metode, din ce in ce mai populara, este utilizarea plantelor si a altor metode naturiste , reflexoterapia, acupunctura, presopunctura, gimnastica energetica si meditatia zambetului.

Efectele grave cauzate de stres pot fi reduse sau chiar eliminate prin utilizarea plantelor. Anumite plante functioneaza foarte bine pentru controlul stresului fizic, in timp ce altele sunt destinate unor aspecte psihologice.  Stresul poate fi gasit sub diverse forme, precum dureri de stomac, dureri de umeri, de cap sau un sistem nervos si imunitar slabit.

 

Când percepe o ameninţare, sistemul nervos raspunde prin eliberarea unui flux abundent de hormoni de stres, inclusiv de adrenalina si cortizol. 

Situaţiile şi presiunile care cauzeaza stresul sunt cunoscute ca factori de stres. Ne gândim de obicei la stres ca fiind ceva negativ, cum ar fi un program de lucru obositor sau o relaţie care se afla in declin. Orice situatie care pune presiune ridicata pe noi sau ne forţează să ne adaptam poate fi stresantă. Aceaste situatii includ si evenimente pozitive, cum ar fi casatoria, cumpararea unei case, mersul la colegiu sau primirea unei promovari.

Factorii care cauzeaza stresul depind, cel puţin intr-o oarecare masura, de percepţia noastra asupra lor. Ceva ce este stresant pentru unii, pentru altii poate sa nu fie, ba chiar pentru unii poate sa fie imbucurator. De exemplu, naveta de dimineata ne poate face sa simtim anxietate şi tensiune pentru că ne agitam din cauza traficului si din cauza unei posibile intarzieri la locul de munca. Cu toate acestea, pentru alti naveta poate fi vazuta ca un moment de respiro si de relaxare, deoarece le permite sa se calmeze, sa asculte muzica in timp ce se detaseaza pentru ceva de timp de problemele de zi cu zi.

 Simptomele de stres pot afecta sănătatea, chiar dacă acest lucru de multe ori nu poate fi realizat. Am putea crede că boala este de vina pentru durerea de cap cicălitoare, insomniile frecvente sau productivitatea scăzuta de la locul de muncă. Dar stresul ar putea fi de fapt vinovat de toata aceste neplaceri.

Într-adevăr, simptomele de stres ne pot afecta corpul, gandurile, sentimentele si comportamentul. Daca avem capacitatea de a recunoaste simptomele comune de stres, vom putea sa astfel sa actionam pozitiv în gestionarea lor. Daca sunt neglijate, toate aceste simptome pot contribui la probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arteriala, boli de inima, obezitate şi diabet.

Organismul nu face distincţie între ameninţările fizice şi psihologice. Cand suntem stresati datorita unui program încărcat, datorita unei dispute cu un prieten, unui blocaj in trafic, sau unui munte de facturi, corpul nostru reactioneaza la fel de puternic ca si în cazul în care ne-am confrunta cu o situaţie de viaţă sau de moarte. Dacă avem o mulţime de responsabilităţi şi griji, răspuns stresului de urgenţă poate fi extins pe cea mai mare parte a timpului. Mai mult, atunci cand sistemul de stres al organismului este activat, este mai uşor sa continue si sa fie accelerat şi mai greu sa fie oprit.

Pe termen lung, expunerea la stres poate duce la probleme grave de sanatate. Stresul cronic intrerupe aproape fiecare sistem din corpul nostru. Astfel, poate creşte tensiunea arterială, poate suprima sistemul imunitar, creşte riscul de latac de cord si accident vascular cerebral, contribuie la infertilitate şi accelereaza procesul de imbatranire. Pe termen lung, stresul poate chiar afecta creierul, lăsându-ne mai vulnerabili la anxietate şi depresie.

In timp ce stresul necontrolat este incontestabil daunator, sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a reduce impactul său asupra organismului şi să facem faţă simptomelor.

Putem simti ca stresul din viata noasta este in afara controlului nostru, insa putem controla intotdeuna modul în care răspundem situatiilor de stres. Gestionarea stresului se refera la acceptarea si controlul acestuia: acceptarea si controlul gândurilor, emoţiilor, programului, mediului, precum şi modalitatii în care facem fata problemelor. Managementul stresului implică schimbarea situatiei stresante atunci când este posibil, schimbarea modului de reacţie atunci când se poate, grija fata de sine, odihna şi relaxare.

Stresul din viata noastra nu poate fi eliminat complet, dar poate fi controlata masura in care acesta ne afectează. Tehnicile de relaxare, cum ar fi gimnastica energetica si meditaţia zambetului activeaza răspunsul de relaxare al organismului si induc o stare de odihnă - opusul raspunsului de stres. Atunci când sunt practicate în mod regulat, aceste activităţi conduc la o reducere a nivelului de stres zilnic şi dau un impuls sentimentelor noastre de bucurie si liniste. De asemenea, ne cresc capacitatea de a rămâne calmi şi coerenti atunci cand ne aflam sub presiune. Cu totii avem puterea de a reduce impactul stresului asupra vietii noastre. Cu practica, putem învăţa care sunt factorii de stres care ne afecteaza pe fiecare şi cum sa ii tinem sub control atunci când apare presiunea.

Produsele naturiste pe baza de plante, pe langa tehnicile de relaxare, sunt intotdeauna metoda cea mai buna si cea mai sanatoasa pentru a elimina stresul si simptomele acestuia.

Este posibil ca stresul sa afecteze stomacul, mai ales sistemul digestiv, cauzand crampe, ulcer, reflux acid si pierderea apetitului.  Plantele sunt calmante pentru stomac si orice  iritatie a acestuia.

Cea mai des intalnita forma de stres este tensiunea la nivelul capului sau migrenele, care apar subit si uneori tin cateva zile, cauzand disconfort, iar uneori chiar afectiuni ale ochilor si urechilor. 

Insomnia 

Insomnia reprezintă o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în ziua de astăzi în societatea contemporană și are mai multe cauze. Nu toate perioadele din viața noastră sunt liniștite, ci mai există și situații stresante, din familie sau de la locul de muncă, prin care trecem și care determină schimbarea programului de somn. Există numeroase remedii alopate pe piață care tratează insomnia, medicamente denumite generic somnifere sau care  „liniștesc„ și relaxează corpul și mintea din toate punctele de vedere, insa au efecte adverse si determina dependenta. Dar de ce să nu apelăm și la remedii naturiste, care se folosesc din trecut și care dau efecte garantate fara efecte adverse.

Un adult are nevoie în general de șapte ore de somn pe noapte pentru a putea funcționa din toate punctele de vedere, corect în următoarea zi. Dar insomnia este dușmanul cel mai de temut al somnului liniștit. Cauzele insomniei sunt numeroase, și depinde de fiecare om în parte. Unii oameni suferă de insomnii în perioada în care renunță la fumat, alții au parte de insomnii atunci când încep o dietă de slăbit, iaralții sunt ingrijorati de problemele presante de la muncă, din familie, îi așteaptă un eveniment major precum un examen important, o nuntă, un botez sau o aniversare importantă si au insomnii etc. De asemenea, lipsa unui program riguros de masă și de odihnă, dar și absența mișcării fizice contribuie la apariția insomniilor. Nopțile nedormite își pun amprenta asupra sănătății fizice și psihice. Persoanele care au insomnie nu se mai pot concentra așa cum trebuie la servici, sunt nervoase, irascibile, neatente, consumă foarte multă cafea, devin agitate, iar insomniile le afectează grav sănătatea, dacă acestea durează de foarte mult timp. Așadar, insomniile cresc tensiunea arterială, slăbesc inima, duc la obezitate sau slabirea exagerata, dereglează hormonii, favorizează depresia, afectează activitatea creierului etc. Astfel, un program alocat dormitului în mod normal la adulți ar trebui să se încadreze în intervalul 7 -9 ore. Nici dormitul prea mult nu este bun, iar tulburările de somn, de orice natură afectează sanatatea.

Multe persoane consuma medicamente pentru tratarea insomniei. Cel mai bine ar fi să se consulte un medic- terapeut naturist în cazul în care insomniile durează de mai mult de o lună. Medicamentele pentru somn provoacă multe  reacții adverse (și mai ales dependență), si de aceea ar fi bine să ne îndreptăm atenția și către tratamente si remediile naturiste. Exista  plante care au efecte garantate în tratarea insomniilor fara efecte adverse si de asemenea se pot aplica tratamente alternative: presopunctura, magnetoterapia, reflexoterapia, acupunctura.

Tulburarea obsesiv-compulsiva

Boala obsesiv-compulsiva este o tulburare de anxietate caracterizata prin ganduri incontrolabile, si repetitive si prin comportamente ritualice carora pacientul se simte obligat sa le dea curs. Persoanele care sufera de aceasta tulburare obsesiv-compulsiva sunt capabile sa constientizeze ca gandurile si actiunile lor sunt irationale, insa se simt incapabile sa se elibereze de acestea.

Pacientii cu acest diagnostic de tulburare obsesiv-compulsiva pot verifica de zeci de ori daca au incuiat usa sau se pot spala pe maini pana isi agreseaza pielea din cauza frictiunii agresive.

Tulburarea obsesiv-compulsiva poate avea manifestari diferite de la o persoana la alta, chiar daca principalele componente ale bolii sunt aceleasi.

Obsesiile sunt involuntare, iau forma unor ganduri, imagini sau impulsuri incontrolabile, care se repeta la nesfarsit la nivel mental. Pacientii nu isi doresc sa le aiba, insa nu se pot impotrivi desfasurarii lor. Obsesiile sunt tulburatoare si distrag atentia de la activitatile curente, pana in punctul in care pot deveni dizabilitante.

Compulsiile sunt comportamente sau ritualuri pe care pacientii simt sa le adopte in mod repetitiv, in general din incercarea de a inlatura gandurile, imaginile si impulsurile obsesive

Atacul de panica este de fapt o frica nejustificata care apare brusc. Aceasta frica este asociata adesea unor ganduri repetitive de ingrijorare care amplifica starea de stres. Toate aceste lucruri il impiedica de multe ori pe cel care sufera un atac de panica sa doarma noaptea, sa stea singur sau sa intre in contact cu anumite situatii. Ca si simptome, se poate vorbi atat de simptome fiziologice, cat si psihologice. In timpul unui atac de panica multe persoane resimt transpiratie, fie tremuraturi, un puls accentuat, dureri in piept, greata, dureri abdominale, ameteli, nod in gat, frisoane sau puseuri de caldura, uneori si lesin. Din punct de vedere psihologic, simptomele sunt problemele de concentrare, irascibilitatea, depresia, oboseala sau gandurile negative

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel