Gimnastica medicala

Terapia alternativa include şi gimnastica medicală în spirală -Tai Chi, terapia Twist (tratament cu mişcări şi poziţii de rotaţie a corpului), meditaţia zîmbetului etc.

                                                                                                  

Gimnastica medicală orientala include diferite tehnici care permit reglarea simultană a tuturor zonelor din organism: de la cap la tălpi, de la exterior spre interior, de la nivelul organelor interne până la nivelul celulelor.

 

 

                                                                     

 

                                                                            
                  

Această terapie - gimnastica medicală orientala este o disciplină cu caracter practic, care se bazează pe creşterea capacităţii de cunoaştere şi de acţiune a omului, de armonizare a fiinţei umane cu mediul în care trăieşte. Este necesară perseverenţă în practică şi în studiul teoriei pentru a putea pătrunde în misterele acestui domeniu.

 

                                                          
                                                                                                        

 

                                                                                                                                                                                                     

          

Metode de respiraţie naturală vor fi aplicate în timpul practicii acestei gimnastici, iar întregul proces, toate poziţiile şi mişcările vor fi întotdeauna însoţite de zâmbet (meditaţia zâmbetului).

                                                

Meditatia zambetului

 

Meditatia zambetului este un sistem revolutionar ce poate face o persoana mai eficienta, mai rezistenta la stres si la situatiile nearmonioase din viata, mai constienta de sine si mai fericita.

Meditatia zambetului este un concept nou dezvoltat, fundamentat pe principiile universale care influenteaza aceasta lume.

In afara de reechilibrarea sanatatii organismului, acest complex de tehnici realizeaza echilibrarea mentala, emotionala si spirituala si poate schimba in mod practic si pozitiv intreaga viata a celui care il aplica.

                                                                           

 

 

Twist terapia


Twist terapia este o metoda in care se folosesc miscari ale corpului si posturi sigure si usoare care sunt eficiente in tratarea bolilor si in mentinerea sanatatii. Efectul puternic armonizant al miscarilor de torsiune sau posturilor este obtinut prin mecanismul activarii meridianelor energetice ale retelei energetice spirale a omului pe care le aduce la starea de echilibru.

O miscare simpla a gatului intr-o anumita pozitie poate opri o durere de cap sau poate permite scaderea tensiunii arteriale. Dupa efectuarea unei singure miscari spirale a pieptului dispare “durerea de inima”. Pot fi tratate prin miscari Twist chiar si dezechilibrele emotionale, anxietatea, tristetea si celelalte stari stresante.

Bazata pe ordinea fundamentala a modelului Triplei Origini, aceasta terapie permite folosirea miscarilor Twist relevante pentru fiecare caz particular.

Este o metoda usor de invatat si usor de folosit pentru redobandirea sanatatii si pentru a rezista in fata bolilor ca si in cazuri de urgenta.

In Twist Terapia nu este nevoie de nici un echipament special ori de vreun instrument inafara de bunavointa fiecaruia si intentia de a fi sanatos si fericit pe tot parcursul vietii.

 

 

                                                                

 

 

                                           


Principiul de bază este ca poziţiile şi mişcarile să fie uşoare şi confortabile în practică. Toate mişcările sunt lente şi ritmice. Nimeni nu are voie să se grăbească când practică gimnastica sau să forţeze încordarea peste limitele confortului personal. Poziţiile sau mişcările din gimnastica medicală au scopul de a fi practicate fără durere, fără încordare, fără tensiune sau fără disconfort pentru ca zâmbetul să ia naştere în mod spontan în timpul practicării uneia sau alteia dintre mişcările de gimnastică.

 

Kinesio Taping

 

Metoda Kinesio Taping este concepută pentru a facilita procesul de vindecare a organismului permițând în același timp sprijin și stabilitate la nivelul mușchilor și articulațiilor, fără a restrânge mișcarea  fiziologică a organismului. Acesta este utilizat pentru a trata cu succes o varietate de probleme medicale: ortopedice, neuromusculare.

Kinesio Taping folosit în recuperare a avut rezultate fascinante care cu vechile metode de recuperare nu ar fi atins rezultatul dorit.


 La mijlocul anilor 1970, Dr. Kenzo Kase a fost deja un terapeut japonez, autorizat in chiropractica si acupunctură. El a dezvoltat o bandă, care are o textură 
și elasticitate foarte aproape de elasticitatea pieli umane . Prin încercările și testele efectuate în decursul anilor

și-a dat seama că pentru a corecta cea mai mică durere sau discomfort era de ajuns să stabilizezi zona musculară afectată.


Dr. Kase a dezvoltat  o bandă care  avea elasticitatea la fel ca musculatura  umana sănătoasa
Kinesio Taping este o bandă care are o elasticitate buna, si ridică pielea microscopic si care are adezivul perfect. 
Proprietațile sale unice s-au bazat pe un studiu de kinetoterapie.

 

Kinesio Taping este folosit pentru:


reeducarea sistemului neuromuscular
reducerea durerii (la nivelul articulatiilor: umar, cot, mana, genunchi, glezna, coloanei vertebrale etc.) 
optimizarea performan
ței la sportivi
prevenirea prejudiciului
promovarea imbunatatiri circulatiei 
și vindecare

drenaj limfatic

luxatii sau entorse, crampe musculare, edeme in urma unei accidentari sau interventii chirurgicale.

 

Kinesio Tapingul este o tehnica bazata pe procesul natural de vindecare/refacere al organismului. Kinesio Taping este aplicata pe muschi pentru a reduce durerea si inflamatiile, pentru a relaxa muschii suprasolicitati, si pentru a sustine muschii in miscare.

 

Muşchi nu servesc numai mişcării corpului, dar şi in controlul circulaţiei venoase şi limfatice, a temperaturii corpului, etc.. Folosind o banda elastica, s-a descoperit că muşchii şi alte ţesuturi, ar putea fi "ajutate din exterior".

                                                                 

Kinesio Taping a creat astfel o nouă abordare in tratarea nervilor si muşchilor.

Ortopezii, acupuncturisti şi a alti medici sunt principalii utilizatori de Kinesio Taping. Deasemenea Kinesio Taping a fost folosit de lotul olimpic de volei al Japoniei şi metoda s-a extins rapid si la alti sportivi de performanta.

Astăzi, Kinesio Taping este acceptată de către medici şi sportivi din Japonia, Statele Unite ale Americii, Europa, America de Sud şi în alte ţări asiatice. Kinesio Tape poate fi utilizat în asociere cu alte tratament cum ar fi: acupunctura, magnetoterapia, masajul terapeutic, reflexoterapia sau electrostimularea Tens.

                                                                                          

 

Metode de aplicare Kinesio  Taping

 

Există două moduri de a aplica Kinesio Tape: fara intindere sau cu intindere

 

Fara intindere Kinesio  Taping: În acest caz, intindem pielea din zona afectată dar fara intinderea benzii, înainte de aplicarea ei. Aceasta se face prin întinderea muşchilor şi articulaţiilor din zona afectată. Cand pielea este ridicată prin aceasta tehnica, fluxul sangvin si limfatic subcutanat este crescut.

 

Cu intindere Kinesio  Taping: In cazul în care sunt afectate articulaţiile sau ligamentele, banda ar trebui să se întinda înainte de aplicarea la nivelul pielii. Articulatiile sau ligamentele afectate sunt incapabile sa functioneze normal si se bazeaza pe banda intinsa pentru corectia acestora.

Kinesio  Taping are scopul de a oferi libertate in mişcare, astfel permitandu-i sistemului muscular de a se vindeca biomecanic.

Kinesio  Taping calmeaza durerea şi facilitează drenajul limfatic prin ridicarea pielii la nivel microscopic. Presiunea şi iritaţia sunt eliminate, astfel atenuandu-se durerea.

 

Recuperare medicala sportivi

 

Domeniul recuperarii sportive este foarte larg prin natura sa, insa exista principii de baza, metode si tehnici care se pot aplica intr-o mare varietate de situatii din patologia traumatica sportiva, indeosebi a sistemului musculo-scheletic. 

 

Vindecarea afectiunilor sportive se efectueaza imediat dupa aparitia lor. Magnetoterapia, reflexoterapia si acupunctura su jok sunt metodele cele mai rapide si eficiente in vindecarea si recuperarea totala a sportivului. Eficienta se observa inca de la prima sedinta de tratament, prin scaderea semnificativa a durerii si refacerea mobilitatii articulare. Recuperarea leziunilor sportive trebuie instituita cat mai precoce posibil, dupa ameliorarea durerii si a leziunilor acute si are ca obiective: refacerea functionala cat mai completa, prin ameliorarea mobilitatii, flexibilitatii, fortei si rezistentei musculare.
    
Mobilitatea, flexibilitatea si echilibrul muscular: toate aceste obiective pot fi usurate in programul de recuperare a sportivilor. In functie de tipul leziunii, mobilitatea poate sa necesite protectie in stadiile initiale (doar miscari pasive si limitate), in schimb daca este tolerata, trebuie dusa la amplitudine completa. Mobilizarea articulara asigura nutritia cartilajului articular prin presiune hidrostatica, previne contracararea tesuturilor moi si asigura proprioceptia articulara si feedback-ul muscular.
    
Antrenamentul de forta al sportivilor poate fi inceput precoce, progresand pe masura vindecarii leziunii si cresterii mobilitatii articulare.  Cresterea fortei musculare  permite refacerea precoce a functiei si performantei sportivilor.

Patologia sportiva la nivelul genunchiului se ocupă de prevenirea şi tratarea afectiunilor determinate de agenţii mecanici, fizici, chimici şi care interesează scheletul, articulaţiile, musculatura sau vasele si nervii articulatiei genunchiului,accidente care se produc in timpul desfasurarii unor activitati sportive.

Leziunile genunchiului apar prin suprasolicitarea în cadrul practicarii sporturilor de performanta sau a activităților fizice intensive, dar și în mod acut în urma unei cazaturi sau in urma unei miscari gresite. Nu doar leziunile ci si artrita sau rigidizarea anumitor tesuturi datorita varstei înaintate pot provoca dureri si reduce functionalitatea genunchilor.

Printre cele mai frecvente leziuni ale genunchilor, cu care se confrunta sportivii, se numara leziunile ligamentelor încrucisate, leziunile ligamentelor colaterale, leziunile cartilajului articular si leziunile meniscului. Simptomele se manifesta prin durere și mobilitate redusa, dar mai ales prin resimtirea mai mult sau mai putin puternica a instabilitatii articulatiei genunchiului.

Psihoterapia naturista se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu afectiuni psihice: depresie, anxietate, atac de panica, tulburare obsesiv-compulsiva, ticuri, agresivitate, ingrijorare, experienţa unei traume, pierderea unei persoane dragi, dar si in  idei obsedante, halucinaţii si alte tulburări psihice din bolile psihice (autism, schizofrenie, tulburarea bipolara etc.)
 

La prima vedere poate părea ciudat că o astfel de boala dificila, cum ar fi schizofrenia, poate fi tratata în mod diferit decât cu metode clasice medicamentoase și într-adevăr, există o percepție că tratamentul schizofreniei este aproape imposibil. De fapt, acest lucru nu este adevărat, pentru că schizofrenia are la baza tot un dezechilibru energetic aparut pe baza unei predispozitii genetice; activarea procesului patologic poate fi determinate de un traumatism cranian, șoc mental sever, boli infecțioase sau foarte frecvent de consumul de droguri (cannabis, amfetamine, ecstasy etc.).
Psihoterapia naturista in schizofrenie este posibila, în special în cazul în care procesul de vindecare este abordat cu mare responsabilitate si pacientul este tratat în mod complex terapeutic și este sustinut de cei dragi din familie si din jurul lui, care pot sa-l ajute în această problema dificilă.
Schizofrenia este o boala psihica ce debuteaza de cele mai multe ori la varsta adolescentei. Schizofrenia este o stare in care persoana afectata are halucinatii, paranoia si comportament neobisnuit. Pacientul cu schizofrenie pierde progresiv contactul cu realitatea si isi creeaza propria sa lume. Halucinatiile din schizofenie sunt in special cele auditive, dar pot fi si vizuale, olfactive etc. Pentru bolnavul de schizofrenie, valorile si realitatea noastra nu exista, sunt mai mult sau mai putin distorsionate.

Schizofrenia este o boala cronica, ce poate fi insa tinuta sub control cu psihoterapie naturista, iar evolutia sa este foarte buna. Psihoterapia naturista în schizofrenie implică tehnici şi metode din mai multe specialitati terapeutice, ca de exemplu: psihoterapia cognitiv- comportamentală completata cu magnetoterapia, presopunctura, reflexoterapia, microacupunctura – auriculoterapia, fitoterapia (terapia cu plante). Tratamentul natural recomandat in schizofreniese poate urma in paralel cu medicatia clasica recomandata de medicul psihiatru si pe masura ce se realizeaza reechilibrarea energetica, simptomele dispar si pacientul isi revine la starea normal de sanatate, iar dozele medicamentoase se diminueaza progresiv.Schizofrenia este o boala cronica, ce necesita terapie naturista cu care simptomele schizofeniei pot fi ameliorate, permitand pacientului sa aiba o viata productiva si placuta. Exista mai multe tipuri de schizofrenie, astfel ca semnele si simptomele variaza. 
Schizofrenia variaza de la usoara la severa. Unii pacienti pot fi capabili sa functioneze bine in viata de fiecare zi, in timp ce altii au nevoie de ingrijiri intensive, specializate. In unele cazuri, simptomele schizofreniei par sa apara brusc.Cauzele schizofreniei nu sunt cunoscute. Totusi, studiile arata ca exista o interactiune de factori genetici si de mediu care duc la aparitia schizofreniei. Tulburari ale anumitor neurotransmitatori cum ar fi dopamina si glutamatul, pot contribui de asemeni la aparitia schizofreniei.  Schizofreniaafecteaza 1% din populatie. La persoanele care au o ruda apropiata cu schizofrenie, boala este mult mai frecventa – aproximativ 10%. La barbati, simptomele schizofreniei apar in mod tipic la adolescenta sau la tanarul adult. Desi cauza precisa a schizofreniei nu este cunoscuta, au fost identificati anumiti factori care par sa creasca riscul de dezvoltare sau declansare a bolii.

                                                            

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel