Kinetoterapie, Masaj terapeutic, Yoga

 

Fiziokinetoterapeut – Sinea Georgiana                                                                                                                                                                                                                        

Fiziokinetoterapeut - Buzdun Raluca

 

             

Kinetoterapia este necesară ori de cate ori se constată anomalii ale posturii în perioada de creştere şi dezvoltare a copilului şi adolescentului.  Intervenţia precoce rezolvă aceste probleme prevenind astfel şi apariţia altor afecţiuni sau complicaţii la vârsta adultă.În situaţii posttraumatice şi postoperatorii kinetoterapia este un mijloc de bază pentru

recuperarea funcţiilor afectate.De asemenea, în cazul afecţiunilor neurologice kinetoterapia impreuna cu celelalte tratamente instituite pot duce la ameliorarea sau vindecarea afectiunii.
Kinetoterapia este de asemenea necesară pentru femeile care doresc să rămână însărcinate; un tonus general echilibrat pentru sarcina este un obiectiv foarte important. În timpul sarcinii kinetoterapia are obiectivul de a facilita naşterea, iar după naştere aceasta permite o revenire rapidă la armonie si echilibru.
Accidentările sportive beneficiază de aportul kinetoterapiei pentru o cât mai rapidă reluarea a activitatii sportivilor.
Patologia coloanei vertebrale reprezintă un procentaj foarte important din cazuistica kinetoterapiei.
Progresul tehnologic în kinetoterapia coloanei vertebrale aduce beneficii foarte importante pentru recuperarea funcţionalităţii acesteia, în central atenţiei aflându-se echilibrul functional musculo-articular.

Kinetoterapie

  • Gimnastica medicala
  • Kinesiotaping
  • Electrostimulare

            

Kinetoterapia sau terapia prin miscare reprezinta un tip de gimnastica medicala, care prin intermediul unor tehnici si metode, duce la restaurea unor functii pierdute sau a deficientelor  unor segmente ale corpului uman, afectate de boala sau de traumatisme.  Scopul kinetoterapiei este de a restaura capacitatea functionala.

 Kinetoterapia o aplicam în urma unei evaluari  functionale a capacitatii sau a limitarilor pacientului. Cream un program individualizat de kinetoterapie pentru fiecare pacient, în asa fel încât sa tratam afectiunea deja instalata si sa prevenim evolutia acesteia. Monitorizam pacientii în mod continuu pentru reusita tratamentului prin kinetoterapie.

 Rezultatele Kinetoterapiei sunt :

 • Refacerea forţei musculare;

• Ameliorarea funcţiei de coordonare;

• Corectarea posturii şi alineamentului corpului;

• Reeducarea sensibilităţii;

• Creşterea mobilităţii articulare;

• Recuperarea postoperatorie.

Metoda de electrostinulare cu unde milimetrice a fost supusă la multe teste clinice , in ultimii ani si are eficiență dovedită. Testele arată că aparatul de electrostimulare cu unde milimetrice, creează un efect de normalizare asupra parametrilor sistemului imunitar, crește microcirculația, echilibrează metabolismul organismului, previne dezvoltarea bolilor și agravarea lor, încetinește procesul de îmbătrânire care, prelungește durata de viață a unui individ, reduce riscul bolilor oncologice, crește eficiența medicației și reduce toxicitatea și efectele secundare, scurtează perioada de tratament, îmbunătățește starea de sănătate a pacienților cu infarct miocardic, accelerează vindecarea fracturilor de două până la trei ori și are un efect de scadere a durerii pana la disparitie.

 

 

 

 

                 

 

 

 

 

 Centrul de Recuperare Medicala Tadlife  prin Kinetoterapie si Fizioterapie, vine in sprijinul pacientilor prin programele de preventie si tratament al principalele boli care provin din stilul de viata negativ al omului modern. Pentru cele mai bune rezultate, imbinam medicina alopata cu terapiile medicinii alternative si complementare, obiectivul fiind imbunatatirea starii de sanatate a fiecarui pacient care apeleaza la serviciile centrului noastru.

 

          

 

 

 

 

 Utilizam terapia alternative coreeana Su Jok, alaturi de alte proceduri fiziokinetoterapeutice, tratand astfel cu succes afectiuni: ortopedice, neurologice, circulatoriii, reumatimale, respiratorii, nevroze-neuroastenii, migrene, boli de nutitie, diabet, osteoporoza, preventie si ameliorare in boala Parkinson, boala ulceroasa, bronsita cronica, aritmii, bola hipertensiva si altele.


Masajul terapeutic 

Masajul terapeutic este una dintre terapiile holistice, care trateaza individul ca pe un intreg.  Masajul terapeutic poate fi o calatorie de autodescoperire, care ne arata cum sa ne simtim mai relaxati si in armonie cu noi insine, sa simtim deplina libertate a unui corp ce se poate misca si respira in voie.

Tratamentul prin masaj este o prelucrare complexa ce abordeaza integral sau partial, din aproape in aproape, strat cu strat toate partile corpului (tegument, tesut subcutanat, muschi, tendoane), urmarind atent raspunsul zonelor reflexe, a punctelor de pe meridianele energetice.

Atat masajul terapeutic cât si alte tehnici terapeutice (reflexoterapie, presopunctura etc) fac posibila obţinerea unor rezultate deosebite, prin activarea abilităţii corpului de a se autovindeca. Acest proces nu este limitat la simptomele fizice evidente, ci se extinde şi la aspectele emoţionale, cognitive şi spirituale ale persoanei tratate. Masajul terapeutic se adreseaza intregului corp, ajuta la deblocarea punctelor de presopunctura, la echilibrarea, revitalizarea si relaxarea intregului organism. Masajul terapeutic reduce durata convalescentei, indiferent cat de veche sau recenta este afecţiunea, aduce: un plus de energie si o stare generala de bine. In completarea masajului terapeutic se recomanda a se consuma alimente sănătoase, mişcare si o gandire pozitivă.

Masajul este o metodă terapeutică ce constă în o serie de manevre care se efectuează pe suprafaţa corpului uman, într-o anumită ordine în funcţie de regiunea pe care o avem de masat, de evoluţia bolii şi de starea generală a pacientului. Masajul terapeutic prelucrează metodic şi sistematic părţile corpului. Masajul terapeutic este mai intens decat un masaj de relaxare şi poate avea în vedere vindecarea unor probleme specifice de sănătate.

Efectele masajului terapeutic în cazul traumatismelor sau al bolilor sunt de ameliorare, întreținere, mergând până la vindecarea completă. Este indicat într-o serie de boli grave unde masajul terapeutic are rol de întreținere sau de menținere în funcție a unor structuri musculare și nervoase sau a unor organe vitale. Masajul terapeutic poate fi de mai multe tipuri: total, parțial sau local. Se efectuează de catre medici, in functie de indicațiile de specialitate, cu mijloace specifice, soluții și creme terapeutice. Numărul de ședinte de masaj terapeutic și frecvența lor se stabilesc în cursul tratamentului după felul cum reactioneaza fiecare pacient.

Inelul pentru masaj este utilizat in reflexoterapie Su Jok. Datorita formei lui speciale , prin rostogolirea pe deget, inelul stimuleaza punctele reflexogene de pe deget. Aceste puncte, corespund pe degete, in functie de sistemul de referinta, mainilor, picioarelor cat si intregului corpInelul pentru masaj este un dispozitiv functional, fabricat din otel inoxidabil, prelucrat special, rasucit intr-o serie de unghiuri diferite, pentru a ajunge la punctele de reflexoterapie. Produce astfel o ameliorare pentru patologiile prezente la nivelul organismului dar are si scop profilactic.

                                                                                              


In cazul unei anumite patologii care se doreste sa fie ameliorata trebuie mai intai localizate punctele dureroase de pe deget, corespunzand zonelor afectate si apoi aceste puncte trebuie masate ( 3-5 minute ) de mai multe ori pe zi, cu acest inel.

Beneficiile masajului sunt enorme pentru pacient provocand modificari in toate structurile cunoscute si studiate de medicina: corectii in planuri mentale, corectii afective, corectia  meridianelor de acupunctura si coborand catre fizic - detensionarea stresului, eliminarea toxinelor, diminuarea tesutului adipos, corectarea functionarii unor organe sau sisteme.  Cu atat mai mult cu cat imbinammasajul cu forme specifice de reflexoterapie si presopunctura, rezultatele sunt mai rapide si mai precise.                                                                     Astfel, de-a lungul istoriei diferite culturi din lume au fundamentat si dezvoltat forme specifice de masaj din care se pot enumera: masajul clasic, masajul cu piatra GuaSha,  masajul anticelulitic, masajul Tuina.

Procedura de electrostimulare corporala este un fitness intensiv, expertii evaluand ca 45 de minute de electrostimulare echivaleaza cu 6-8 ore de gimnastica fara intrerupere.

Pe langa tonifierea musculara si arderea grasimilor, care duc la scaderea in greutate, sedintele de electrostimulare corporalacresc metabolismul, circulatia sanguina si gradul de oxigenare al zonei respective.
Electrostimularea corporala a fost introdusa in medicina, cu functii multiple, in special in tratarea cazurilor de durere si reabilitare post-accident. Tratamentul prin electrostimulare reprezinta o procedura sigura si simpla prin care electrozii sunt aplicati pe diferite  zone de tratament, in functie de necesitati. Senzatia pe care o ai cand faci o sedinta de electrostimulare este foarte placuta, relaxanta, asemenea unui masaj. Fiecare persoana isi regleaza intensitatea in functie de cat suporta si de cat de antrenati sunt muschii. Este foarte important ca aceste sedinte de electrostimulare sa fie efectuate pentru inceput fara pauza, cu o frecventa de minim 3 sedinte pe saptamana.  

Sedintele de fizioterapie si de recuperare medicala sunt realizate si cu aparatura de ultima generatie care prezinta programe specifice fiecarei afectiuni - electroterapia TENS. Este foarte eficienta atunci cand este asociata si cu alte proceduri.

                                                                             

Terapia alternativa include şi gimnastica medicală Yoga si meditaţia zîmbetului etc.

                                                                                                  

Gimnastica medicală orientala include diferite tehnici care permit reglarea simultană a tuturor zonelor din organism: de la cap la tălpi, de la exterior spre interior, de la nivelul organelor interne până la nivelul celulelor.

 

 

                                                                     

 

                                                                             
                  

Centrul de Yoga și Meditație Tadlife oferă în cadrul cursului de yoga noțiuni fundamentale, sistematizate, ale tradiției yoga și o îndrumare individualizată pentru fiecare participant, pentru atingerea scopurilor sale (sănătate, vitalitate, putere de concentrare, amplificarea capacităților mentale, eliminarea stresului, relaxare, spiritualizare etc).

Înțelegerea acestor nuanțe și a rolului pe care corpul, psihicul și mintea le au în raport cu Inima Spirituală este esențială în atitudinea cu care practicăm yoga. Ea implică direcționarea tuturor elanurilor, energiilor, practicilor în vederea creării condițiilor revelării Inimii Spirituale.

 

Yoga reprezintă una din școlile hinduismului, bazată pe meditație pentru atingerea scopului suprem: autocunoașterea și eliberarea. Sunt mai multe tipuri și școli de yoga și fiecare are propria filosofie și propriile căi pentru atingerea desăvârșirii. Într-o accepțiune largă, modernă, yoga ajută la unificarea trupului cu sufletul și găsirea echilibrului prin respirație și meditație. Fiecare sedinta începe cu stabilirea unei intenții, iar toate posturile trebuie realizate cu maximul de concentrare asupra momentului prezent. Ancorarea în prezent și exercițiile fizice, ajutate de momente de relaxare ghidată îți eliberează mintea de probleme și în timp, descoperi că yoga, de fapt, este cea mai sigură cale de eliminare a stresului din viața ta. Flexibilitatea corpului crește, crește rezistența fizică și psihică, se ameliorează starea generală de sănătate, iar posturi dedicate sunt recomandate pentru diverse afecțiuni.

Yoga este o practica interioara cu efecte asupra partilor fizice, psihice si spirituale. Flexibilitatea corpului se dobandeste in timp, iar executia asanelor la clasele de yoga nu trebuie sa fie perfecta. Cel putin nu la inceput. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il practici la clasa de yoga este compasiunea fata de tine insati prin compasiunea fata de corpul tau. Blandete, rabdare si incredere.

Yoga este practica de a lega pozițiile fizice sau posturile (asane) cu respirația, prezenta si conștientizarea. Prin combinarea acestor elemente, vei reduce stresul, te vei simți mai plin de energie și vei obține o forță și o flexibilitate fizică reală.

Yoga te va ajuta să obții mai multă flexibilitate. Flexibilitatea nu are absolut nimic de-a face cu valoarea noastra de sine. Doar pentru că cineva este mai flexibil, nu il face „mai bun” de practicat yoga. Fiecare persoana are propriul punct de plecare în ceea ce privește flexibilitatea și înainteaza în practica din acel punct.

Purtați îmbrăcăminte confortabilă, care este elastică pentru cursurile de yoga. Filozofia yoga pledeaza pentru simplitate si cel mai indicat este sa porti un tricou simplu si o pereche de colanti. De precizat ca yoga se practica in picioarele goale, fara incaltaminte si fara sosete.

Instructorul de yoga poate oferi sprijinul individual de care aveți nevoie în întreaga clasă. Dacă ceva va doare sau nu va simtiti bine intr-o anumita postura de yoga, nu executati postura respectiva. Fii bland cu corpul tau si ai grija de sanatatea ta fizica.

În timpul orelor de yoga, profesorul va conduce clasa printr-o secvență de asana (poziții), cu direcții de aliniere bine gândite sau indicii. Acestea vor oferi, de asemenea, direcții de respirație, precum și momente de tăcere sau pauză.

Clasele de yoga variază în funcție de concentrare, cadență și ritm. Fiecare profesor are propriul stil. 

                                                

Meditatia zambetului

 

 

Meditatia zambetului este un sistem revolutionar ce poate face o persoana mai eficienta, mai rezistenta la stres si la situatiile nearmonioase din viata, mai constienta de sine si mai fericita.

Meditatia zambetului este un concept nou dezvoltat, fundamentat pe principiile universale care influenteaza aceasta lume.

In afara de reechilibrarea sanatatii organismului, acest complex de tehnici realizeaza echilibrarea mentala, emotionala si spirituala si poate schimba in mod practic si pozitiv intreaga viata a celui care il aplica.                                                                   

 

Twist terapia

 

Twist terapia este o metoda in care se folosesc miscari ale corpului si posturi sigure si usoare care sunt eficiente in tratarea bolilor si in mentinerea sanatatii. Efectul puternic armonizant al miscarilor de torsiune sau posturilor este obtinut prin mecanismul activarii meridia

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel