- Acupunctura pentru controlul greutatii, consiliere nutritie si dieta
- Psihoterapie - managementul stresului, atacuri de panica, anxietate, depresie, schizofrenie, tulburarea bipolara, autism
- Detoxifierea organismului si cresterea imunitatii
- Masaj terapeutic-Kinesio Taping - Recuperare medicala
- Dependenţa de tutun, alcool si droguri
- Tratamentul durerii (migrene, coxartroza, gonartroza, torticolis, umar inghetat, lombosciatica, spondiloza cervicala, hernie de disc, fisuri ligamentare, fisura de menisc)
- Psihoterapie- atac de panica, depresie, anxietate, schizofrenie, insomnie
- Tratamentul infertilităţii şi a tulburărilor de dinamică sexuală
- Fizioterapie, Kinetoterapie, Masaj terapeutic, Acupunctura
- Afectiuni cronice (diabet zaharat, boli autoimune, psoriazis, boli psihice - autism, schizofrenie, tulburarea bipolara etc. ), depresie, anxietate, atac de panica
Tratamentul durerii (migrene, coxartroza, gonartroza, torticolis, umar inghetat, lombosciatica, spondiloza cervicala, hernie de disc, fisuri ligamentare, fisura de menisc)
Cel mai important efect al terapiei este înlăturarea durerilor
Din pacate, nu exista persoana care sa nu aiba o problema, fie ca este vorba de o suferinta fizica sau sufleteasca, durere,stres, insomnii sau are cateva kilograme in plus.
Este bine sa te gandesti cum sa rezolvi totul cat mai natural, fara efecte adverse, printr-o modalitate care sa-ti ajute corpul si mintea in acelasi timp.
Acupunctura determina relaxare, ajuta la calmarea durerilor si scade nivelul stresului. Avand in vedere cat de mare este stresul celor care se confrunta cu prezenta durerii, acupunctura ar putea merita o incercare.
Acupunctura este o terapie integrata a unui sistem complex de tratament, cel al medicinei traditionale.
Asupra energiei din corpul uman se poate interveni prin stimularea punctelor de acupunctura, localizate de-a lungul meridianelor energetice, meridiane care formeaza corpul energetic. Aceasta energie inconjoara fiecare celula a corpului.
Prin urmare, cu ajutorul acupuncturii, se poate interveni pentru tratarea oricarei afectiuni chiar si a durerii.
Acupunctura poate fi insotita de un tratament cu magneti si plante medicinale.
Acupunctura s-a dovedit efecienta mai ales in cazurile in care durerea era cronica. Durerile de cap, durerile menstruale sidurerile de muschi sau osteo-articulare sunt doar cateva exemple in care aceasta forma de vindecare da rezultate.
Oamenii recurg la acupunctura ca la o alternativa pentru operatii, prea multe medicamente, chiar si cand li se spune ca nu se mai poate face nimic.
Cel mai important rol si motivul cel mai folosit pentru acupunctura este eliberarea de durere.
De exemplu:
-
dureri severe de cap,
-
dureri de spate,
-
dureri de umeri si de gat,
-
dureri de picioare,
-
nevralgii,
-
dureri musculare,
-
dureri postoperatorii,
-
sindromul de tunel carpian,
-
dureri menstruale,
-
dureri de dinti,
-
durei abdominale,
-
artrita, reumatismul,
-
lombosciatica,
-
umar inghetat,
- dureri de dinti
-
durerea in patologia sportivilor etc.
Durerile de cap sunt o parte integranta din viata fiecaruia dintre noi, aparand din ce in ce mai des din cauza stresului si a agitatie lumii in care traim.
Datorita complexitatii acestui sistem bioenergetic, indicatiile acupuncturii nu au practic limite, orice afectiune putand beneficia de acest tratament. Acupunctura poate induce o relaxare profunda ajutand astfel la vindecarea multor afectiuni datorate stresului sau problemelor emotionala.
Nevralgia este un termen general, ce cuprinde dureri acute, care pot apărea la diverse nivele: cap, spate. De obicei, durerile sunt atât de mari încât uneori tratamentul medicamentos nu face fata si este necesara aplicarea tratamentelor alternative.
Durerile pot fi tratate prin metode complementare, acestea fiind remedii care se pot aplica și acasă, mai ales tatamentul cu plante.
Trebuie menţionat faptul ca acupunctura acorda o mare atenţie aspectului preventiv. Prin acupunctură boala putea fi depistată şi tratată în faza sa incipientă.
Există şi alte metode de stimulare terapeutică a punctelor de acupunctură:
· Moxibustia – încălzirea punctelor cu o moxa -ţigaretă specială care are în compoziţie plante medicinale uscate.
· Stimularea punctelor cu magneti, culori, seminte (care cedeaza energia lor organismului - efect similar cu cel
al plantelor ingerate si actioneaza in acelasi timp prin presopunctura).
· Presopunctura – masajul punctelor
În prezent există şi metode moderne de stimulare a punctelor de acupuctură – stimularea cu lumină, cu raze laser.
Scopul tratamentului este sa restabileasca echilibrul dintre energia universala Qi si cea a organismului, prin aplicarea nedureroasa a unor ace fine in puncte strategice de pe mana si ureche.
Imediat, sau în câteva minute, pacientul va resimţi o scădere a durerii şi o relaxare musculară. Evaluând nivelul de durere de la unu la 10, uneori în afecţiunile acute şi la persoane tinere se obţine o scădere de 100% a durerii aproape imediat. De asemenea, se observă o scădere a tensiunii musculare, mişcările devin nedureroase şi se vor îmbunătăţi uimitor. Unii pacienţi vor raporta o senzaţie de căldură sau senzaţie de altă natură în zona de corespondenţă.
Magnetoterapia sau terapia cu magneti este o stiinta medicala straveche care se studiaza azi in cadrul celor mai cunoscute academii de acupunctura si de terapii alternative din lume.
Efectul terapeutic al magnetilor este cunoscut din cele mai vechi timpuri. Cu circa 5000 de ani in urma in China se cunostea caracteristica magnetului de a indica nordul.
Tot in
Terapia magnetică a câştigat tot mai mult teren şi în Europa, după ce în Japonia a fost recunoscută ca ştiinţă, fiind folosită astăzi de aproape 30 de milioane de oameni. Magnetoterapia ameliorează efectele secundare ale afecţiunilor dureroase şi redă echilibrul fiziologic al organismului.
Terapia cu magneti, prin usurinta, prin eficienta si prin lipsa riscurilor medicale este tot mai larg practicata si acasa, in familie chiar si de persoane fara pregatire medicala.
Efectele magnetilor pot fi comparate cu efectul produs de un ac de acupunctura, datorita faptului ca punctul deacupunctura este influentat de campuri magnetice.
Utilizarea complexa a magnetilor implica aplicarea acestora pe meridianele si pe punctele de acupunctura tinand cont de polaritatea magnetilor. Ei sunt utilizati pentru a stimula punctele de acupunctura sau zone de reflexoterapie corporala sau auriculara.
Efectele magnetilor, in functie de polaritatea lor si amplasarea lor pe piele pot fi de dispersie sau de tonifiere.
Au o foarte larga aplicare in pediatrie, acolo unde nu se poate folosi in mod uzual acupunctura si se cauta alte metode cat mai putin dureroase si de maxima eficienta: magnetoterapie, moxibustie, cromoterapie, presopunctura, terapia cu plante- fitoterapia.
Magnetii sub forma de microsfere care se aplica pe puncte auriculare dureroase sau identificate dupa harti auriculare, au rolul de echilibrare energetica si de presopunctura pe punctul vizat. Se lasa sa actioneze aproximativ 24 de ore sau pana la ameliorarea simptomelor.
Aplicari uzuale ale magnetilor sunt pe punctele dorsale in cazul durerilor colanei vertebrale.
Utilizarea magnetilor cunoaste nenumarate forme la fel ca si formulele de acupunctura pentru numeroase patologii.
Energia magnetică vitală pătrunde în corpul nostru din câmpul magnetic natural al Pământului din ce în ce mai puţină, efectele sale fiind diminuate din cauza clădirilor de beton armat, a asfaltului, a încălţămintei cu talpă de cauciuc, precum şi a influenţelor nocive ale câmpurilor magnetice, sau ca efect al prezenţei unor echipamente precum computerele, telefoanele, cuptoarele cu microunde, aparatele GSM sau antenele.
Hainele pe care le purtăm, încălţămintea, în special cea cu talpa foarte groasă sau înaltă, asfaltul sau podelele sunt factori care ne izolează de contactul cu solul, influenţând modificările magnetismului corpului nostru. Energiile nu mai curg corect şi treptat apar dezechilibrele şi apoi bolile. Multe afecţiuni degenerative sunt cauzate de faptul că celulele noastre nu mai primesc informaţiile corecte. Stiinţa modernă a dovedit că lipsa „împământării” este strâns legată de apariţia bolilor moderne. Atunci când are loc conexiunea cu pământul, prin mersul desculţ, se produce din pământ în corpul uman un transfer de electroni liberi, consideraţi cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi.
Principiul terapiei cu magneti este aplicarea unor magneţi foarte mici care se fixează cu leucoplast direct pe corp sau pe mana si picior, pe punctele de acupunctură sau pe diferite zone reflexogene.
Principalele afectiuni in care se intrebuinteaza cu succes magnetii sunt in principal durerile dar si alte afectiuni:
· dureri de cap, migrene
· dureri musculare si ale articulatiilor
· dureri menstruale
· accidente sportive, fracturi
· insomnii
· probleme cu circulatia sangelui
· probleme cu digestia/lipsa poftei de mancare
· stress, oboseala, surmenaj, solicitari psihice si fizice
· durerile provocate de osteoporoză, osteofitele (ciocurile), pintenii calcaneeni.
Un domeniu in care se folosesc cu foarte mare succes magnetii este cel al sportului: plasarea pe o zona afectata, tumefiata, sau deasupra unei entorse sau fracturi are ca efect ameliorarea durerilor si vindecarea mult mai rapida.
De asemenea este important si faptul ca, in urma unei aplicari si utilizari corecte, folosirea magnetilor nu are constraindicatii.
Campul magnetic generat de magneti are un efect de stimulare asupra celulelor, schimbul de oxigen si absorbtia elementelor nutritive din alimente si lichide fiind mult marite. De asemenea s-a constatat o eliminare mai buna si mai completa a toxinelor din corp, in momentul utilizarii magnetilor.
Lombosciatica
Durerile de spate, mai putin intense, carora nu le dam importanta sint semne de avertisment care anunta instalarea bolii discale intr-o faza incipienta. Cauzele sint de cele mai multe ori pozitiile vicioase in munca, ridicarea greutatilor in pozitii nerecomandate. In plus, miscarile incorect realizate zi de zi solicita la maximum inelul fibros al discului intervertebral si acesta se poate fisura. Boala discului vertebral evolueaza in mai multe etape. Printre primele se numara lombosciatica. Desi acest diagnostic este pus din timp, adesea pacientii ignora sfaturile specialistilor. Astfel, ajung la cunoscuta hernie de disc.
Evolutia bolii discale are loc in mai multe stadii, unul dintre acestea fiind lombosciatica. Din ce in ce mai frecventa, mai ales in rindul populatiei cu virste relativ tinere, lombosciatica se manifesta prin dureri simultane in regiunea lombara (in zona inferioara a spatelui), iradiind de-a lungul membrului inferior pe fata posterioara a coapsei si gambei, extinzindu-se uneori in directia halucelui (degetul mare) sau degetului 5 (degetul mic). Si, chiar daca pare greu de crezut, bolnavul de lombosciatica poate duce o viata normala fara sa recurga la interventia chirurgicala cu conditia schimbarii stilului de viata si aplicarii tratamentului recomandat de medic.
Repausul ideal in cazul lombosciaticii este pozitia cea mai putin dureroasa, pozitie care de identifica in cadrul primei sedinte de diagnostic si care combate formarea de noi curburi la nivelul coloanei, relaxeaza in acelasi timp musculatura contractata si scade presiunea asupra discului si radacinilor nervului sciatic, prin marirea spatiilor posterioare de unde ies acestea.
O atentie deosebita trebuie acordata bolnavilor cu lombosciatica care concemitent prezinta si obezitate si care trebuie sa respecte o dieta in care sa predomine fructele, vegetalele si cerealele inegrale, deoarece fiecare kilogram in plus apasa uneori cu forte de zeci de kilograme pe discul degradat si implicit pe radacinile nervoase.
Durerea reprezinta simptomul de disconfort major al bolnavului cu lombosciatica aceasta reducandu-se progresiv odata cu vindecarea discului si scaderea contracturii musculare. A trata numai durerea fara a combate solicitarea mecanica a coloanei si contractura musculara si fara a schimba stilul de viata nu asigura vindecarea discului, expunand pe bolnav la recidive serioase, care pot genera aparitia herniilor de disc.
Durerea este un avertisment in marea majoritate a cazurilor anuntand ca discul nu si-a restabilit functiunea. Daca insa s-a neglijat tratamentul din primele ore ale aparitiei crizei de lumbago, repararea discului se face intr-un interval dublu, fata de evolutia normala iar durerea isi va prelungi durata.
Unii bolnavi, mai ales cei irascibili si deprimati, isi amplifica suferinta, concentrandu-se numai asupra acestor senzatii. Astfel tratamentele se incep cu o echilibrare psiho-emotionala, restabilirea echilibrului psihic indepartand totodata aceste senzatii.
Spondiloza cervicală
Spondiloza cervicală este o afecţiune degenerativă a vertebrelor şi discurilor intervertebrale din regiunea gâtului (coloana cervicală), manifestată tipic prin dureri în zona cefei şi umerilor, asociat sau nu cu simptome neurologice datorate compresiunilor nervoase.
Fara tratament, semnele si simptomele spondilozei cervicale pot scadea in intensitate sau sa se mentina constante. Uneori, siptomele pot de asemenea sa se inrautateasca. Scopul tratamentelor posibile este sa scada sau sa elimine durerea si sa previna orice leziune permanenta, ireversibila a structurilor nervoase.
O manifestare rară a spondilozei cervicale este insuficienţa circulatorie vertebro-bazilară, o boală datorată aterosclerozei, dar care, ocazional, poate apărea şi prin compresia cauzată de osteofite.
Pentru diagnosticarea spondilozei cervicale in mod curent se efectuează o radiografie a coloanei cervicale însă investigaţia imagistica precisă este tomografia computerizate cu substanta de contrast sau RMN.
Acupunctura in cazul spondilozei cervicale reprezintă metoda de tratament ce tine de medicina traditionala orientala, face parte din categoria metodelor naturale, pentru ca nu foloseste substante straine organismului pentru a masca simptome sau a inlatura factori externi patogeni. Ea se bazeaza pe modificarea reactivitatii organismului si intarirea rezistentei la factori de mediu pentru a conduce la vindecare.
Gimnastica medicală pentru spondiloza cervicală cuprinde exercitii specifice pentru a ajuta la intinderea si consolidarea muschilor de la nivelul gatului si umerilor. Unele persoane cu spondiloza cervicala trebuie sa faca tractiuni pentru a mari spatiul in care se afla presate radacinile nervoase.
Tratamentul prin acupunctura este foarte eficient in spondiloza cervicala si amelioreaza atat manifestarile de baza cat si complicatiile.
Cu cat spondiloza cervicala este mai veche si pacientul mai varstnic sau cu o patologie mai complexa, cu atat tratamentul se prelungeste, dar circa 85 - 90% dintre pacienti inregistreaza ameliorari bune si foarte bune chiar de la primele sedinte de acupunctura.
De obicei migrenele, ametelile si limitarea miscarilor coloanei cervicale sunt primele simptome care dispar, cele mai persistente fiind in general simptomele cele mai vechi.
Un alt element interesant in tratamentul prin acupunctura este ca dupa primele sedinte de acupunctura pacientul remarca disparitia unor simptome care nu sunt legate de spondiloza cervicala: constipatie, insomnie, depresie etc.. Explicatia este oferita de insusi modul de actiune al acupuncturii, care urmareste corectarea disfunctiei energetice ce sta la baza simptomatologiei. Restabilind echilibrul energetic, se corecteaza si alte probleme de sanatate cauzate de acelasi dezechilibru care a dus si la probleme de coloana cervicala.
Hernia de disc, cunoscuta si sub numele de ruptura a discului intervertebral, este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral apasa elementele anatomice din canalul spinal (radacinile nervoase si maduva spinarii).
Acest lucru se intampla atunci cand inelul fibros care mentine discul pe loc se rupe, permitand nucleului central sa alunece in afara. Rezultatul este hernierea nucleului pulpos in canalul spinal.
Hernia de disc poate aparea in orice parte a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la nivelul inferior al coloanei (lombar). Uneori hernia de disc apare la nivelul gatului (cervical) si mai rar toracic. Cele mai frecvente hernii de disc sunt intalnite in portiunea inferioara a coloanei lombare, la nivelul discurilor L4 si L5.
Protruzia discala este o alunecare unilaterala a discului spre canalul spinal si radacina nervoasa, cauzand durere, amorteala si slabiciune musculara pe acea radacina nervoasa pe care o afecteaza.
Cand aceste discuri se deterioreaza simptomele care apar sunt: durere, amorteala, slabiciune musculara, paralizie.
Daca hernia de disc este in regiunea lombara poate cauza sciatica, datorita iritării rădăcinilor nervului sciatic. Pacientii cu hernie de disc la nivelul L3-L5 (au afectati genunchii si picioarele) au o sansa mare de a suferi si de performate sexuale scazute (disfunctii erectile).
Degenerarea discurilor intervertebrale se produce pentru ca musculatura vertebrala isi pierde tonusul si nu mai sustine coloana vertebrala.
Tonusul musculaturii scade in timp daca sunt efectuate eforturi intense fara sa fie pregatita musculatura inainte sau dupa perioade lungi de sedentarism. Surplusul de greutate constituie o alta cauza a herniilor de disc, mai ales din cauza presiunii care se exercita asupra coloanei vertebrale, orice surplus de greutate reprezentand un efort suplimentar al organismului pentru mentinerea unei pozitii adecvate si pentru desfasurarea functiilor sale.
Intrucat coloana vertebrala nu mai este sustinuta adecvat, vertebrele se apropie tasand discurile intervertebrale. Presiunea exercitata asupra vaselor de sange incetineste activitatea metabolismului local, ceea ce va produce in timp deshidratarea discurilor. Daca se mentine ritmul de scadere a tonusului muscular cedeaza si ligamentele vertebrale, instalandu-se hernia de disc.
Din aceste motive tratamentul discopatiei lombare prin acupunctura implica in primul rand redobandirea tonusului muscular pentru a permite vertebrelor sa revina la pozitia initiala.
Migrena – Durerea de cap
Un studiu, publicat luni în jurnalul medical JAMA, a arătat că acupunctura ajută la reducerea frecvenței migrenelor și chiar le poate preveni.
Cercetarea oamenilor de știință chinezi s-a fundamentat pe mai multe studii mai mici și a analizat modul în care terapia cu acupunctură făcută correct ajută la reducerea migrenelor în cazul persoanelor care s-au confruntat cu această problemă pentru cel puțin un an.
În mod normal, o durere de cap ar trebui să treacă cu o pastilă obișnuită și câteva momente de liniște. Însă, în cazul migrenelor durerea este atât de puternică încât persoana în cauză nu mai poate face altceva, durerea nu trece cu medicamentele obișnuite și poate dura mai multe zile la rând.
Migrenele reprezintă o stare anormală a creierului în care acesta devine hiperexcitabil la stimuli. Durerea de cap este intensă și poate dura ore sau chiar zile.
De asemenea, există studii care arată că migrenele se transmit genetic.
„De multe ori oamenii nu își dau seama că există un istoric de migrene în familie. Mulți oameni nu își dau seama că suferă de această problemă, nu au un diagnostic în acest sens. Medicamente pentru prevenirea migrenelor există, dar nu sunt neapărat eficiente pentru toți pacienții și au efecte adverse puternice”, a explicat medicul Amy Gelfand, asistent universitar de neurologie la Universitatea din California.
Lipsa unor tratamente eficiente împotriva migrenelor îi face pe cei care suferă de această boală să caute tratamente alternative, printre care, acupunctura, magnetoterapia, yoga și meditația precum si psihoterapia.
„Acupunctura stimulează abilitatea corpului de a se recupera de pe urma oricărei boli și de a se vindeca singur”, a spus Magnolia Ng pentru CNN, terapeută în acupunctură și specialistă în gestionarea durerii.
Medicul Stephen Silberstein, fostul președintele al Societății Americane pentru Durerile de Cap, a spus că un tratament eficient pentru reducerea migrenelor este schimbarea stilului de viață.
„Încearcă să dormi suficient, nu te îmbăta, și dacă bei cafea în mod regulat fă acest lucru și în weekend-uri și nu te opri”, a spus medicul.
Migrena este considerata de Organizatia Mondiala a Sanatatii o tulburare majora de sanatate si este inclusa in topul celor mai rele 20 de maladii care pot afecta o persoana pe toata durata vietii, pentru multi dintre cei care sufera de aceasta afectiune medicamentele fiind foarte putin eficient
Acupunctura face un diagnostic foarte diferit de cel cu care suntem obisnuiti. Ea tine cont nu atat de mult de problema in sine (aici durerile de cap) cat de contextul in care apar ele, adica pacientul in ansamblul lui. In partea de diagnostic in discutia cu pacientul se pun intrebari care aparent nu au deloc legatura cu capul, dar trebuie sa intelegem faptul ca durerile de cap nu sunt decat manifestarea, varful ice-berg-ului, iar daca vrem sa ajungem la cauza trebuie sa sapam mai adanc.
Toate aceste informatii se pun cap la cap si se traduc intr-un diagnostic care ii permite medicului sa inteleaga de unde vin si cum pot fi tratate durerile de cap. Acesta va putea, de asemenea, sa vada si ce alte dezechilibre mai sunt legate de aceasta durere de cap si sa le trateze si pe acestea, ele fiind de multe ori constituite intr-un trunchi comun cu durerile de cap.
Daca pacientul are durerea in momentul tratamentului, frecvent va pleca fara ea. Pe masura ce se acumuleaza efectele mai multor sedinte de acupunctura, pacientii remarca de obicei o scadere a amplitudinii durerilor, o scadere a duratei lor, precum si o scadere a frecventei aparitiei lor. Cu cresterea numarului de sedinte pacientii observa d
"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel