Acupunctura pentru controlul greutatii, consiliere nutritie si dieta

Centrul Medical Tadlife 

 

Terapie pentru slabit- Scaderea in  greutate

Obezitatea

Obezitatea este o patologie, adica o boala, si inca una destul de complicata. Arata ca multe procese metabolice nu functioneaza in parametri normali. Obezitatea este ca varful unui iceberg pentru tot ce se intampla negativ in sistemul energetic al pacientului.

Obezitatea reflecta existenta unor puternice dezechilibre in organism, fiind una dintre cele mai comune afectiuni ale societatii moderne. Conform unor statistici realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, peste 300 de milioane de adulti din totalul populatiei mondiale sufera, sub diverse forme, de obezitate. Acumularea de tesut adipos apare in unele cazuri in urma unor socuri psiho- emotionale, care perturba echilibrul mental si genereaza aparitia depresiilor. Tensiunea nervoasa acumulata deregleaza activitatea endocrina a organismului. Glandele endocrine implicate cel mai frecvent in aceste dereglari sunt: hipofiza, tiroida, pancreasul si suprarenalele.

Obezitatea este un factor de risc ce favorizeaza aparitia unor afectiuni cronice grave. La acestea se adauga si impactul negativ asupra metabolismului. Tesutul adipos se acumuleaza in corp in primul rand in jurul organelor interne, care vor fi inconjurate de depozite de grasime, ceea ce le va ingreuna activitatea. Astfel se instaleaza un dezechilibru functional in activitatea organelor interne. Ficatul, inima si rinichii sunt primele organe ce vor resimti efectele acestui dezechilibru.

In cazul obezitatii scade si intensitatea metabolismului bazal, ceea ce duce la reducerea cantitatilor de oxigen si hrana primite de catre organe si cresterea toxicitatii celulare. In aceasta etapa se formeaza cercul vicios al bolii: organele nu mai primesc resursele necesare pentru o functionare corecta, insa le solicita continuu. In incercarea de a satisface aceasta nevoie de baza a organismului, bolnavul consuma cantitati mai mari de alimente, ceea ce duce la depunerea constanta a grasimilor in organism.

Tratamentul pentru obezitate (terapia pentru slabit) in medicina traditionala – acupunctura, magnetoterapia, presopunctura restabileste echilibrul endocrin si metabolic si normalizeaza functiile organelor si ale sistemelor afectate, ceea ce reduce surplusul de tesut adipos si ajuta pacientul sa slabeasca sanatos.

Stimuland anumite puncte de acupunctura, se transmite catre creier un flux de informatii prin care regleaza secretia hormonala din organism si se accelereaza metabolismul bazal. Acupunctura prin inhibarea "centrului foamei", scade apetitul generat  de cererea continua a organelor, intrerupandu-se astfel cercul vicios al bolii. Prin acupunctura se vor  mobiliza rezervele lipidice ale organismului si se vor transforma in energia necesara activitatii cotidiene. De asemenea, se intensifica procesul de oxigenare celulara.

Sedintele de acupunctura se combina cu tratament fitoterapeutic terapia cu produse naturiste si cu o dieta alimentara adaptate pentru organismul fiecarui pacient. Produsele din plante medicinale sustin si potenteaza actiunea acupuncturii in terapia pentru slabit. Dieta alimentara ajuta organismul sa se acomodeze la transformarile prin care trece. Prin alimentele incluse in dieta, organismul primeste energia necesara procesului de refacere si regenerare generala, fara ca pacientul sa se infometeze si fara a se produce dezechilibre functionale sau organice in corpul sau.

 

                                                                                                                      

 

Obezitatea se poate ameliora sau chiar controla  prin terapia pentru slabit - auriculoterapie – microacupunctura auriculara, prin stimularea punctelor foamei si setei de pe tragus. Aceste puncte functioneaza foarte bine cu stimulare indelungata, prin aplicarea pe ele de ace auriculare format pioneza. Aceste ace de acupunctura de unica folosinta pot fi lasate timp indelungat – cateva zile, pe pavilionul auricular. 

Extragerea acelor de acupunctura este usoara avand in vedere ca aceste ace auriculare au dublu leucoplast care prinde baza acului si au dimensiuni de 1 mm.

Sunt numeroase cazurile in care pacientii au venit la tratament prin acupunctura auriculara pentru ca acuzau o pofta de mancare foarte puternica . In unele cazuri s-a depistat gastrita cronica, sau o gastrita in forma incipienta.

Astfel un tratament complet si de durata prin microacupunctura al obezitatii nu se adresaza doar kilogramelor in plus ci incearca sa lucreze cat mai aproape de cauzele care au generat acele dezechilibre.

Pacientul nu constientizeaza ca  traieste intr-un mediu foarte stresant, ca duce un mod de viata sedentar, ca are obiceiuri alimentare nesanatoase sau ca a suferit un traumatism psihic care l-a marcat.

Oricare ar fi dintre acestea sau toate cumulate, trebuie identificate si corectate. Astfel putem spune ca vom avea o reusita deplina in terapia pentru slabit prin tratamentul  - microacupunctura urechii combinat cu magnetoterapia, presopunctura si reflexoterapia pe mana .

 

Diabetul zaharat se grupeaza in mai multe forme de boala cu manifestari si cauze distincte si anume:

Diabet Zaharat tip I si tip II

Simptomele diabetului zaharat variaza de la caz la caz. In general, diabetul se caracterizeaza prin cresterea peste normal a concentratiei de glucoza in sange (hiperglicemie), cu sau fara eliminarea de zahar prin urina (glicozurie). Alte simptome ale diabetului care pot sa apara sunt: setea excesiva cu aport crescut de apa, eliminarea de urina in cantitati mari si foamea excesiva cu ingestia de alimente in cantitati mari. 

Aceste trei simptome ale diabetului , cunoscute in terminologia medicala ca polidipsie, poliurie si respective polifagie, sunt in general cauzate de hiperglicemie. La pacientii care sunt bolnavi de diabet, dar care au ignorat semnele mai multa vreme, nefiind astfel diagnosticati cu diabet, se poate intampla ca prima manifestare remarcata sa fie coma diabetica.

Diabetul de tip I isi face simtita prezenta de regula inainte de 40 de ani, dar exista si pacienti la care diabetul de tip 1 survine in mod atipic, tarziu in viata, la varsta de 50 de ani sau chiar mai tarziu, in cazuri rare. De obicei, pacientii cu diabet de tip I aparut la o varsta mai inaintata nu sunt obezi ca cei care sufera de diabet de tip II.

Diabetul de tip I poate debuta brusc, cu sete, urinare in exces, apetit crescut si pierdere in greutate. Persoanele cu diabet de tip pot avea greutate normala sau pot fi subponderale, in functie de intervalul de timp dintre debutul simptomelor si inceputul tratamentului. 
Diabetul de tip II debuteaza de obicei la mijlocul vietii sau mai tarziu. De regula, pacientul cu diabet zaharat de tip II este obez sau supraponderal. De asemenea, la acesti diabetici, simptomele apar si se manifesta treptat. 

Acupunctura Su jok poate fi efectuata fie folosind ace de acupunctura, fie fara ace, actionand asupra punctelor de acupunctura prin diverse alte metode:laser cu lumina colorata, culori,presopunctura, magneti.

Disciplina fundamentală a medicinei tradiţionale orientale, acupunctura mai este incă privită ca o terapie înconjurată de o oarecare aură misterioasă. Dintr-un anumit punct de vedere însă, acupunctura este cea mai larg acceptată dintre tehnicile orientale de tratament. Faţă de alte metode, acupunctura dă rezultate imediate, mai ales în dureri acute, unele netratabile prin mijloacele clasice. Acupunctura poate deveni o veritabilă artă a vindecarii bolilor cronice şi chiar a unor probleme psihice, cum ar fi  Nenumarate studii clinice au demonstrat eficienţaacupuncturii.

Termenul „acupunctură” a fost introdus în Europa de către un misionar iezuit din sec. XVII şi provine din latinescul acus (ac) şi punctura (înţepătură).

Stimularea cu precizie maximă a punctelor de acupunctură are ca scop reechilibrarea fluxului energetic al organismului şi, în medicină coreeana, se înscrie în cadrul unui tratament complex, care presupune prescripţii medicale, un anumit regim alimentar şi un program de exerciţii fizice, de exemplu tai chi.

Potrivit tradiţiei medicale orientale, există 12 astfel de meridiane principale de acupunctura (6 yin şi 6 yang) şi 8 meridiane „extraordinare” sau colaterale, care formează împreună o vastă reţea energetică. Când Qi circulă nestingherită prin meridianele de acupunctura, echilibrul energetic se află în perfectă stare şi omul este sănătos. Cel mai mic blocaj în această curgere neîntreruptă provoacă dezechilibre fizice, emoţionale şi spirituale care se traduc prin boală.

Pentru restabilirea echilibrului, acupunctura acţionează prin intermediul acelor, asupra punctului de „tonifiere” sau, dimpotrivă, de „dispersie” al meridianului implicat. Stimularea punctelor de acupunctura restabileşte circulaţia energetică, prevenind dezvoltarea bolilor. Interesant este că punctele de acupunctura asupra cărora se acţionează nu corespund în mod necesar zonelor dureroase.

În acupunctura, ca şi în alte terapii orientale, consultaţia este diferită de cea clasică. De diagnosticarea corecta depinde eficacitatea tratamentului. In acupunctura medicul dispune de mai multe metode de diagnosticare: anamneza- observarea pacientului, ascultarea, olfactia si palparea si masuratorile energetice.

In acupunctura medicul se interesează atat de boală cat şi de individualitatea pacientului. Interesul terapeutului se axează de asemenea si pe prevenirea apariţiei bolii. Important este însă că acupunctura, ca tratament de bază sau în combinaţie cu alte terapii, dă rezultate într-o serie întreagă de boli. Acupunctura este apreciată în intreaga lume pentru eficacitatea cu care tratează afectiunile metabolice.

Studii ştiinţifice riguroase efectuate au aratat că prin acupunctură se pot obţine rezultate absolut spectaculoase în bolile glandei tiroide, suprarenalei, pancreasului etc.

Acupunctura este indicată si în stări de epuizare generală prelungită, atât fizică cât şi psihică. Studii ştiinţifice au scos în evidenţă influenţaacupuncturii asupra activităţii cerebrale, pe care o stimulează, obţinându-se un efect revigorant.

Eficacitatea tratamentului de acupunctura se pot produce imediat si se observa de la primele sedinte de acupunctura. În alte cazuri, ele apar abia după un interval de timp. Pacientul poate resimţi o stare de somnolenţă sau, dimpotrivă, de revitalizare. Totul depinde de natura punctelor de acupunctură stimulate (tonifiere sau dispersie). Uneori, simptomele pot părea că se agravează, pentru a dispărea mai apoi încetul cu încetul in tratamentul de acupunctura. 

De-a lungul timpului, acupunctura a reusit sa trateze numeroase afectiuni de ordin fizic si psihic. In societatea actuala, in care stresul este factorul principal care sta la baza afectiunilor precum:obezitatea, insomniile, indigestia etc., acupunctura este una dintre cele mai eficiente metode de tratament alaturi de terapia cu plante, reflexoterapia, masajul terapueutic, datorita beneficiilor sale asupra organismului uman.

Daca suferi de obezitate solutia este acupunctura . Astfel, prin acupunctura se va inhiba centrul de foamei si se vor stimula functiile celorlalte organe. Pe langa tratamentul cu acupunctura , este nevoie si de o alimentatie sanatoasa si de putina miscare.

Insomnia este des intalnita la adultii intelectuali, care ocupa posturi de conducere si intampina situatii neprevazute, care ii implica foarte mult. Acele de acupunctura se fixeaza pe punctele specifice energiilor in cauza in aceasta situatie, si stabilizeaza echilibrul necesar.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a demonstrat ca acupunctura are efecte mult mai benefice asupra bolilor metabolice decat alte metode de tratament. In aceste cazuri, tratamentele deacupunctura sunt personalizate, in functie de zona cu probleme a pacientului.

Toate afectiunile metabolice sunt tratate cu ajutorul acupuncturii, iar durata tratamentului este in functie de gravitatea afectiunii.

Acupunctura mai are efecte benefici si in cazurile durerilor de muschi si articulatii, de inima, durerilor menstruale etc.. De asemenea,afectiunile sistemului cardiovascular (precum: hipertensiunea arteriala, tensiunea oscilanta, palpitatiile, circulatia proasta) si ale celuirespirator (rinite, alergii, sinuzite, astm etc.) pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii .
 

 

 

 Nutritia si dieta

 

 

Conform tradiţiei orientale, întreaga Creaţie ia în permanenţă naştere din interacţiunea a două aspecte polar opuse: YIN sau forţa feminină şi YANG, sau forţa masculină. YIN-ul ne hrăneşte şi ne susţine să existăm, iar YANG-ul ne dă imboldul aspiraţiei şi autodepăşirii.

Teoria stăveche despre aceste două principii a apărut pentru prima dată în China, în secolul al XVI-lea î.Cr., iar aplicarea acesteia a pătruns apoi, încetul cu încetul, în toate curentele de gândire autentice.

Atâta timp cât de nutritia si dieta noastra depinde starea de sănătate sau de boală, atât la nivel fizic, cât şi la nivel psiho-emoţional şi mental, atunci ar trebui să ştim cât mai mult depre  nutritie si dieta si modul în care ne influenteaza toate alimentele pe care le mâncăm.

Toate alimentele din cadrul dietei noastre, au o anumită încărcătură energetică, tradusă la nivel fizic ca principii alimentare: glucide, lipide, proteine, vitamine, minerale etc., încărcătură pe care o transferă corpului nostru prinnutritie si dieta.
Starea de echilibru a corpului şi, implicit, starea lui de sănătate, depinde de utilizarea echilibrată a substanţelor care aduc în structură ambele principii. 
Cheia o reprezintă o nutritie si dieta, moderata  şi echilibrata.

În cazul fiinţelor umane, predominanţa YIN-ului sau a YANG-ului determină structura fizică, psihică, mentală şi spirituală. În general, femeile tind să manifeste preponderent aspectul YIN, iar bărbaţii pe cel YANG. In cazul în care aspirăm să ne ameliorăm sănătatea şi să trăim împliniţi şi fericiţi, este necesar să avem în vedere armonizarea celor două principii complementare, YIN-YANG, în propriul univers interior.

 Diferenţa intre preferinţele culinare din cadrul nutritiei si dietei, pe care le aveţi vara şi la cele pe care le aveţi în sezonul rece este tocmai inteligenţa naturală care vrea să compenseze excesul prezent deja în natură, aducând în structură ceea ce îi lipseşte, menţinând mereu balanţa cât mai aproape de echilibru.
Cunoscând caracteristicile celor două forme de energie şi manifestările lor, putem, printr-o uşoară auto-analiză, să identificăm şi să remediem dezechilibrele încă din stadiile incipiente, înainte ca ele să ajungă la stadiul de boală.
Longevitatea este un concept multidimensional care se refera la mentinerea sanatatii prin evitarea bolilor si  mentinerea functiilor fizice si cognitive la un nivel ridicat, respectiv a independentei, precum si angajare in activitati creative.

Longevitatea este strans legata de nutritie, dieta si stil de viata. Fiecare om, inca de la nastere, este sub influenta a 2 forte: forta sau gandirea pozitiva sau constructiva si forta sau gandirea negativa sau distructiva.

Echilibrul sau armonia dintre forta constructiva si cea distructiva defineste omul in gandirea, comportamentul si materializarea actiunilor sale.

Nutritia si dieta naturala contribuie in mod esential la refacerea sanatatii prin refacerea tesuturilor, a elasticitatii pielii, reglementarea activitatii hormonale, disparitia tesuturilor adipoase, respectiv a obezitatii, curatarea sangelui, eliminarea toxinelor.


Toate aceste efecte conduc la infrumusetare si intinerire, la o micsorare a varstei biologice cu cel putin 15-20 de ani. Rezultatul este cresterea longevitatii, prin cresterea anilor de sanatatein detrimentul anilor de boala si a suferintei.

nutritie si dieta echilibrata asigura o viata sanatoas si armonioasa, creste durata medie de viata sanatoasa si diminuam anii de suferinta. A petrece viata din tratament in tratament sau imobilizati la pat, contrazice insusi principiul vietii.

Nutritia si dieta naturala, prin dubla calitate – preventie si vindecare – este la fel de necesara, atat pentru oamenii sanatosicat si pentru cei bolnavi. Alimentele naturale sunt un adevarat medicament, de aceasta data fara efecte secundare, care ne intaresc sistemul imunitar si ne confera mediul sanatos in care nu se pot dezvolta microorganismele.

Un organism curat, curatat de reziduuri si toxine prin intermediul nutritiei si dietei naturale, nu permite dezvoltarea agentilor patogeni.

Exact asa cum un motor de la o masina se poate strica daca nu este intretinut bine sau este folosit in mod abuziv, tot asa corpul nostru se deterioreaza daca in plan fizic nu ne mentinem sanatatea printr-o nutritie si dietanaturala si echilibrata, sau daca in plan mental nu ne manifestam printr-o atitudine si o gandire pozitiva.

Masura in care suntem constienti si acordam atentie nutritiei si dietei, este masura sanatatii si longevitatii noastre.
 

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel