- Acupunctura pentru controlul greutatii, consiliere nutritie si dieta
- Psihoterapie - managementul stresului, atacuri de panica, anxietate, depresie, schizofrenie, tulburarea bipolara, autism
- Detoxifierea organismului si cresterea imunitatii
- Masaj terapeutic-Kinesio Taping - Recuperare medicala
- Dependenţa de tutun, alcool si droguri
- Tratamentul durerii (migrene, coxartroza, gonartroza, torticolis, umar inghetat, lombosciatica, spondiloza cervicala, hernie de disc, fisuri ligamentare, fisura de menisc)
- Psihoterapie- atac de panica, depresie, anxietate, schizofrenie, insomnie
- Tratamentul infertilităţii şi a tulburărilor de dinamică sexuală
- Fizioterapie, Kinetoterapie, Masaj terapeutic, Acupunctura
- Afectiuni cronice (diabet zaharat, boli autoimune, psoriazis, boli psihice - autism, schizofrenie, tulburarea bipolara etc. ), depresie, anxietate, atac de panica
Dependenţa de tutun, alcool si droguri
Centrul Medical Tadlife
Dependenţa de tutun, alcool si droguri
Alcoolismul
Abuzul de alcool, inseamna dobandirea unor obiceiuri nesanatoase si chiar periculoase in legatura cu consumul de alcool, in sensul unui consum exagerat sau inadecvat. Dependenta de alcool are si un impact social neplacut, de multe ori intalnirea cu alte persoane din anturaj poate deveni neplacuta datorita acestui obicei. Daca dependenta de alcool nu este tratata corespunzator, de cele mai multe ori aceasta duce la alcoolism cronic.
Putem spune ca o persoana sufera de alcoolism, atunci cand aceasta nu poate sa renunte la consumul de alcool, chiar daca doreste acest lucru. Alcoolismul are o componenta emotionala puternica, in sensul ca in aceasta afectiune exista o dependenta fizica dar si psihica legata de consumul de alcool. Alcoolismul este caracterizat printr-o dorinta exacerbata de a consuma alcool, care poate fi extrem de puternica si care poate avea un impact negativ asupra vietii in general. In timp, sunt necesare cantitati tot mai mari de alcool pentru a satisface aceste pofte (pentru ca acesta sa-si faca efectul). Persoanele care sufera de alcoolism, pot prezenta iritabilitate, tremor sau alte simptome (de sevraj), in momentul in care incearca sa renunte la consumul de alcool.
In cazul anumitor persoane chiar si consumul moderat de alcool, poate prezenta anumite riscuri, legate fie de anumite accidente care pot aparea secundar consumului de alcool sau in unele cazuri chiar al aparitiei cancerului. Trebuie sa mentionam ca in cazul acestor persoane, orice cantitate de alcool poate fi considerata potential periculoasa (toleranta scazuta la alcool).
Alcoolicii nu recunosc ca au o problema legata de consumul de alcool. Totusi, persoanele care admit ca au o astfel de problema, vor putea sa-si controleze mai usor acest viciu pe viitor cu ajutor medical specializat.
Nu trebuie sa se considere ca dependenta de alcool este un semn de slabiciune si de asemenea, nu inseamna ca o astfel de persoana are probleme de vointa. Unele persoane care au aceasta dependenta pot sa-si diminueze consumul de alcool sau in unele cazuri pot sa si renunte la acest obicei, dar majoritatea persoanelor cu dependenta de alcool necesita tratament specializat pentru a abandona acest viciu. Dependenta la alcool este o afectiune cronica, la fel ca si diabetul zaharat sau astmul bronsic.
De cele mai multe ori, persoanele care au probleme legate de consumul de alcool, nu realizeaza acest lucru. Este posibil ca aceste persoane sa nu consume alcool in fiecare zi sau sa nu consume cantitati excesive de alcool. Uneori poate sa treaca un interval de timp relativ mare intre episoadele de consum excesiv de alcool. Majoritatea persoanelor care au dependenta la consumul de alcool, spun ca beau doar ocazional (de sarbatori sau cu anumite ocazii sociale). Daca o persoana nu consuma alcool in fiecare zi, nu inseamna neaparat ca nu are o problema legata de consumul de alcool si de asemenea, ca nu are un anumit risc de a dezvolta aceasta adictie.
Consumul cronic de alcool poate cauza diferite probleme de sanatate, aparute in special la nivelul anumitor organe, precum, ficatul, sistemul nervos central si inima. De asemenea agraveaza hipertensiunea arteriala, afectiuni ale aparatului digestiv, poate agrava osteoporoza sau poate cauza diferite tipuri de cancer. Apar, de asemenea, probleme legate de interactiunile medicamentoase si alcool sau probleme legate de activitatea sexuala (disfunctii erectile, scaderea libidoului). Alcoolismul poate duce la aparitia unui comportament violent, accidente, izolare sociala si dificultati aparute la locul de munca sau in familie.
Abuzul sau dependenta la alcool poate aparea brusc sau gradat, la diferite varste.
Succesul tratarii alcoolismului depinde in primul rand, de identificarea si acceptarea faptului ca o persoana are o problema legata de consumul excesiv de alcool. Tratamentul trebuie sa tina cont si de identificarea dependentei psihice de alcool, in acest caz tratamentul fiind bazat in special pe psihoterapie. Alcooliciin acest moment fiind necesar tratamentul simptomelor de sevraj (tremor accentuat, obnubilare, agitatie psihomotorie). Odata cu tratarea acestor simptome este necesara gasirea unor metode eficiente pentru a incerca sa se mentina abstinenta la alcool. trebuie sa intrerupa consumul de alcool, i
In cele mai multe cazuri, sunt afectati si membrii familiei persoanelor alcoolice.
Acupunctura, in special cea realizata la nivelul pavilionului urechii (auriculoterapia), este folosita de sute de ani in tratamentul persoanelor cu alcoolism, aceasta metoda fiind eficienta in cazul multor persoane care au dependenta de alcool.
In tratamentul persoanelor dependente de alcool, se utilizeaza tehnicile de controlare a stresului care imbunatatesc starea generala, in special statusul psihic pe toata durata recuperarii.
Fumatul
Consumul de tutun afecteaza aproape toate organele importante ale corpului.
Conform unor studii stiintifice, fumatul este asociat cu peste 20 boli si afectiuni. Din fericire, majoritatea regreseaza atunci cand fumatorul renunta la consumul de tutun. Uneori, avantajele sunt vizibile in cateva ore.
Nicotina si celelalte substante din fumul de tigara afecteaza diferitele sisteme ale organismului uman:
Circulatia – nicotina declanseaza secretarea anumitor hormoni, care determina contractarea vaselor de sange, afectand circulatia periferica si ducand la cresterea tensiunii arteriale cu 10-15 %; cresterea tensiunii arteriale creste riscul de comotii cerebrale sau infarct miocardic.
Sangele – monoxidul de carbon din fumul de tigara inlocuieste pana la 12 % din oxigenul transportat in mod normal de globulele rosii, ceea ce inseamna ca tesuturile nu vor mai fi suficient oxigenate; este, astfel, ingreunata activitatea fizica.
Plamanii – fumatul incetineste dezvoltarea plamanilor la adolescenti si duce la deprecierea capacitatii respiratorii; gudronul din fumul de tigara se depune in tesuturile plamanilor si duce la moartea lor; in timp, se poate ajunge la cancer sau emfizem pulmonar – o boala care implica distrugerea peretilor alveolelor pulmonare.
Inima – fumatul face ca inima sa bata mai repede cu 10-25 de batai pe minut pentru a pune sangele in miscare; in plus, sangele contine mai putin oxigen cand ajunge la inima, ceea ce poate duce la boli cardiace.
Pielea – fumatul duce la distrugerea elastinei – fibrele elastice care mentin pielea neteda si fara riduri; nicotina din fumul de tigara duce la contractarea vaselor de sange, ceea ce inseamna ca pielea nu mai este la fel de oxigenata si hidratata.
Ochii – potrivit cercetarilor recente fumatul dubleaza riscul degenerarii oculare sau al deteriorarii centrului retinei.
Dintii – gudronul din fumul de tigara ingalbeneste dintii, iar fumul de tigara inhiba activitatea anticorpilor care protejeaza gingiile de boli; fumatul dubleaza riscul pierderii dintilor, cariile si bolile gingiilor sunt mult mai frecvente in randul fumatorilor.
Gura, faringele si laringele –sunt expuse in mod repetat agentilor cancerigeni din fumul de tigara; rezultatul e cancerul de planseu bucal sau cel esofagian.
Stomacul – fumul de tigara favorizeaza secretia excesiva de sucuri gastrice, ceea ce poate duce la ulcer si la alte probleme gastrointestinale.
In fiecare an, din cauza fumatului mor mai multi oameni decat datorita bolii SIDA, alcoolului, drogurilor, accidentelor auto, crimelor, sinuciderilor si incendiilor la un loc.
Exista mai multe metode prin care poti renunta la fumat; apeland la metode, cum ar fi acupunctura sau terapia cu plante, ai toate sansele din lume sa redevii nefumator.
Acupunctura presupune inserarea unor ace in punctele cheie de presiune aflate pe diferite parti ale corpului. Aceasta operatiune nu este dureroasa, iar pacientii sunt lasati sa se relaxeze cel putin o jumatate de ora. Acele sunt apoi scoase, cu exceptia acelor de mici dimensiuni, care raman fixate in lobul urechii si trepuie presate atunci cand apare pofta de fumat.
Unii fumatori au aplicat aceste metode si au simtit imbunatatiri chiar de la primele sedinte de terapie.
Frecvent aceste dezechilibre sunt insotite de tulburari psihice precum: atacul de panica, anxietatea, depresia, tulburarea obsesiv compulsiva etc.
Atacul de panica este de fapt o frica nejustificata care apare brusc. Aceasta frica este asociata adesea unor ganduri repetitive de ingrijorare care amplifica starea de stres. Toate aceste lucruri il impiedica de multe ori pe cel care sufera un atac de panica sa doarma noaptea, sa stea singur sau sa intre in contact cu anumite situatii. Ca si simptome, se poate vorbi atat de simptome fiziologice, cat si psihologice. In timpul unui atac de panica multe persoane resimt transpiratie, fie tremuraturi, un puls accentuat, dureri in piept, greata, dureri abdominale, ameteli, nod in gat, frisoane sau puseuri de caldura, uneori si lesin. Din punct de vedere psihologic, simptomele sunt problemele de concentrare, irascibilitatea, depresia, oboseala sau gandurile negative care cresc anxietatea. De multe ori in atacul de panica, oamenii au ganduri repetitive ca vor muri, ca vor innebuni, ca vor lesina, ca vor face un atac cerebral
Invatand sa recunoasca si sa identifice acest tip de senzatii din atacul de panica, este un prim pas important in tratarea atacurilor de panica. Terapia recomandata in atacul de panica,este cea individuala, de scurta durata, care se desfasoara, de obicei, pe parcursul a cel mult 10-12 sedinte.
Alti factori importanti in atacul de panica,ii constituie suportul persoanei si invatarea de strategii eficiente. Psihoterapeutul va poate invata sa folositi tehnici de relaxare, meditatie, gandire pozitiva si gimnastica energetic, care va vor schimba stilul de viata. Acestea pot fi folosite in timpul atacului de panica,pentru a diminua prompt tensiunea psihica si sa atenueze teama de ceea ce s-ar putea intampla rau. Discutiile cu psihoterapeutul despre fricile irationale (de obicei legate de teama de a muri) ce apar in timpul atacurilor de panica, sunt benefice si importante pentru o buna relatie terapeutica, de suport. O abordare alternativa, prin tehnici de terapie naturista, duc la o desensibilizare gradate si da rezultate foarte bune chiar de la primele sedinte de terapie.
Psihoterapeutul lucrează atat în zona de consiliere a pacienţilor, dar in acelasi timp aplica si alte metode de tratament alternative. In toate situatiile pacientii se pot echilibra si chiar cei care se prezinta la inceperea terapiei naturiste cu tratament medicamentos, prin scaderea progresiva a medicamentelor si inlocuirea lor cu terapie naturista: fitoterapie (terapia cu plante), reflexoterapie, acupunctura, magnetoterapie, presopunctura.
Psihoterapeutul se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu afectiuni psihice: depresie, anxietate, atac de panica, tulburare obsesiv-compulsiva, ticuri, agresivitate, ingrijorare, experienţa unei traume, pierderea unei persoane dragi, dar si in idei obsedante, halucinaţii si alte tulburări psihice din bolile psihice (autism, schizofrenie, tulburarea bipolara etc.)
Schizofrenia este o boala cronica, ce necesita terapie naturista cu care simptomele schizofeniei pot fi ameliorate, permitand pacientului sa aiba o viata productiva si placuta. Exista mai multe tipuri de schizofrenie, astfel ca semnele si simptomele variaza.
Tulburarea bipolara este o afectiune grava, de natura psihica, denumita astfel deoarece persoana suferinda alterneaza doua stari de dispozitie extreme, adica depresie si apoi, manie sau invers. In tulburarea bipolara, denumita anterior boala maniaco-depresiva, episoadele de depresie alterneaza cu episoadele de manie sau posibil, de o forma mai putin severa de manie, numita hipomanie. Cauza exacta a tulburarii bipolare nu este cunoscuta, dar se considera ca o anumita predispozitie genetica ar fi implicata in dezvoltarea tulburarii bipolare. Tulburarea bipolara poate debuta dupa un eveniment stresant, cum dealtfel orice astfel de eveniment poate declansa un alt episod. Simptomele de tulburare bipolara de tip depresie si manie pot aparea si in alte afectiuni, cum ar fi in hipertiroidie, din cauza unui nivel ridicat de hormoni tiroidieni. De asemenea, episoadele pot fi declansate de droguri, cum ar fi cocaina si amfetamina
"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel