Adjuvant in afecţiuni cronice: diabetul zaharat, boli autoimune, depresie, anxietate, atac de panica, schizofrenie, tulburarea bipolara, autism

Adjuvant în afecţiuni cronice: diminuarea simptomelor din diabet zaharat, hipertensiune arteriala, hernia de disc, lombosciatica, spondiloza cervicala, boli autoimune, boli psihice (depresie, anxietate, atac de panica, autism, schizofrenie, tulburarea bipolara etc.)

 

 

Cele mai frecvente afectiuni autoimune sistemice sunt:

-Poliartrita reumatoida, spondilita ankilopoetica, reumatismul articular acut - afecteaza articulatiile, mai rar pielea sau plamanii; 

Lupusul eritematos sistemic - afecteaza pielea, rinichii, articulatiile, creierul, globulele rosii, etc.;
Sclerodermia - afecteaza pielea, intestinul, rareori plamanii;
Sindromul Goodpasture- afecteaza plamanii, rinichii;
- Granulomatoza Wegner - afecteaza vasele de sange, sinusurile, plamaniirinichii;
Polimialgia reumatica - afecteaza grupele mari de muschi;
- Sindromul Guillain-Barre - afeceaza sistemul nervos.

Clasificare a bolilor autoimune in functie de locul unde se dezvolta, de organul, sistemului de organe sau tesuturile lezate:
Diabet zaharat tip 1 (insulele pancreatice Langerhans);
Tiroidita Hashimoto 
sau boala Graves (tiroida);
- Boala celiacaboala Crohncolita ulcerativ (tractul gastrointestinal);
Scleroza multipla;
Boala Addison (glandele suprarenale);
Ciroza biliara, colangita sclerozanta, hepatita autoimuna (ficat);
Anemie pernicioasa (stomac);
- Miastenia gravis;
Dermatomiozita;
Arterita temporala,
 arterita cu celule gigante sau arterita Horton (arterele capului si ale gatului).

Scleroza multiplă


Scleroza multiplă (MS), numită şi scleroză în plăci, scleroză diseminată sau encefalomielită diseminată, este o boală inflamatorie în care tecile izolatoare ale celulelor nervoase din creier și maduva spinarii sunt deteriorate. Această deteriorare afectează capacitatea sistemului nervos de a comunica, producând o plajă largă de semne și simptome incluzând handicapuri fizice, mentale și probleme psihice. Scleroza multiplă ia diferite forme, noi simptome apărând fie în atacuri sporadice (forme de recădere) sau agravându-se cu trecerea timpului (forme progresive) Între episoade, simptomele pot dispărea complet; totuși, adesea rezultă probleme neurologice permanente, în special în stadii mai avansate ale bolii.

Scleroza multiplă este o boala progresiva, invalidanta, fatala. Mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale devin mai dificile cu timpul.

Primul semn al sclerozei multiple este reprezentat de obicei de o usoara senzatie de slabiciune intr-un picior, mana, fata sau limba. Alte probleme sunt reprezentate de cresterea impreciziei si de dificultatea executarii actiunilor care necesita miscari de precizie ale degetelor si mainilor. In timp ce neuronii continua sa se piarda si sa se reduca ca numar, celulele musculare care vor fi stimulate in mod normal de acesti nervi, incep de asemenea sa se reduca ca numar si muschii se atrofiaza.

Scleroza multiplă este o boala progresiva, invalidanta. Mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii de baza devin mai dificile cu timpul.

Scleroza multiplă poate fi dificil de diagnosticat si diagnosticul poate sa nu fie elucidat inainte ca simptomele sa progreseze sau pana ce testele suplimentare si examinarea nu s-au efectuat.

Tratamentul sclerozei multiple poate ajuta la mentinerea stabilitatii si independentei, stapanirea simptomelor si evitarea complicatiilor pe cat mai mult timp posibil. Tratamentul sclerozei multiple este tintit si spre promovarea suportului emotional pe masura ce invaliditatea se accentueaza.
Tratamentul sclerozei multiple include metode de terapie alternativa acupunctura (cu si fara ace), magnetoterapia, cromoterapia (terapia cu culori si lumina colorata) reflexoterapie si produse naturiste producand o detoxifiere generala, o stimulare a functiilor organelor vitale care prin buna functionare imbunatatesc activitatea organismului.

Lombosciatica

 

Durerile de spate, mai putin intense, carora nu le dam importanta sint semne de avertisment care anunta instalarea bolii discale intr-o faza incipienta. Cauzele sint de cele mai multe ori pozitiile vicioase in munca, ridicarea greutatilor in pozitii nerecomandate. In plus, miscarile incorect realizate zi de zi solicita la maximum inelul fibros al discului intervertebral si acesta se poate fisura. Boala discului vertebral evolueaza in mai multe etape. Printre primele se numara lombosciatica. Desi acest diagnostic este pus din timp, adesea pacientii ignora sfaturile specialistilor. Astfel, ajung la cunoscuta hernie de disc.

Evolutia bolii discale are loc in mai multe stadii, unul dintre acestea fiind lombosciatica. Din ce in ce mai frecventa, mai ales in rindul populatiei cu virste relativ tinere, lombosciatica se manifesta prin dureri simultane in regiunea lombara (in zona inferioara a spatelui), iradiind de-a lungul membrului inferior pe fata posterioara a coapsei si gambei, extinzindu-se uneori in directia halucelui (degetul mare) sau degetului 5 (degetul mic). Si, chiar daca pare greu de crezut,  bolnavul de lombosciatica poate duce o viata normala fara sa recurga la interventia chirurgicala cu conditia schimbarii stilului de viata si aplicarii tratamentului recomandat de medic.

Repausul ideal in cazul lombosciaticii este pozitia cea mai putin dureroasa, pozitie care de identifica in cadrul primei sedinte de diagnostic si care combate formarea de noi curburi la nivelul coloanei, relaxeaza in acelasi timp musculatura contractata si scade presiunea asupra discului si radacinilor nervului sciatic,  prin marirea spatiilor posterioare de unde ies acestea.

O atentie deosebita trebuie acordata bolnavilor cu lombosciatica care concemitent prezinta si obezitate  si care trebuie sa respecte o dieta in care sa predomine fructele, vegetalele si cerealele inegrale, deoarece fiecare kilogram in plus apasa uneori cu forte de zeci de kilograme pe discul degradat si implicit pe radacinile nervoase.


Durerea reprezinta simptomul de disconfort major al bolnavului cu lombosciatica aceasta reducandu-se progresiv odata cu vindecarea discului si scaderea contracturii musculare. A trata numai durerea fara a combate solicitarea mecanica a coloanei si contractura musculara si fara a schimba stilul de viata nu asigura vindecarea discului, expunand pe bolnav la recidive serioase, care pot genera aparitia herniilor de disc. 

Durerea este un avertisment in marea majoritate a cazurilor anuntand ca discul nu si-a restabilit functiunea. Daca insa s-a neglijat tratamentul din primele ore ale aparitiei crizei de lumbago, repararea discului se face intr-un interval dublu, fata de evolutia normala iar durerea isi va prelungi durata.

Unii bolnavi, mai ales cei irascibili si deprimati, isi amplifica suferinta, concentrandu-se numai asupra acestor senzatii. Astfel tratamentele se incep cu o echilibrare psiho-emotionala, restabilirea echilibrului psihic indepartand totodata aceste senzatii.

 

Spondiloza cervicală

 

Spondiloza cervicală este o afecţiune degenerativă a vertebrelor şi discurilor intervertebrale din regiunea gâtului (coloana cervicală), manifestată tipic prin dureri în zona cefei şi umerilor, asociat sau nu cu simptome neurologice datorate compresiunilor nervoase.

Fara tratament, semnele si simptomele spondilozei cervicale pot scadea in intensitate sau sa se mentina constante. Uneori, siptomele pot de asemenea sa se inrautateasca. Scopul tratamentelor posibile este sa scada sau sa elimine durerea si sa previna orice leziune permanenta, ireversibila a structurilor nervoase.

 Manifestările spondilozei cervicale cuprind: rigiditatea gâtului (care se agravează în timp), dureri, slăbiciune, amorţeli, senzatie de arsura în zona cefei, umerilor şi membrelor superioare, dureri de cap. De obicei, simptomele sunt agravate de anumite poziţii şi se datorează compresiunilor nervoase.

 

O manifestare rară a spondilozei cervicale este insuficienţa circulatorie vertebro-bazilară, o boală datorată aterosclerozei, dar care, ocazional, poate apărea şi prin compresia cauzată de osteofite.

Pentru diagnosticarea spondilozei cervicale in mod curent se efectuează o radiografie a coloanei cervicale însă investigaţia imagistica precisă este tomografia computerizate cu substanta de contrast sau RMN.

 Tratamentul pentru spondiloza cervicala depinde de severitatea semnelor si a simptomelor. Scopul tratamentului este de a calma durerea, de a va ajuta in mentinerea activitatilor zilnice obisnuite si de prevenire a prejudiciului permanent al nervilor si a coloanei vertebrale.

Acupunctura in cazul spondilozei cervicale reprezintă metoda de tratament ce tine de medicina traditionala orientala, face parte din categoria metodelor naturale, pentru ca nu foloseste substante straine organismului pentru a masca simptome sau a inlatura factori externi patogeni. Ea se bazeaza pe modificarea reactivitatii organismului si intarirea rezistentei la factori de mediu pentru a conduce la vindecare.

Gimnastica medicală pentru spondiloza cervicală cuprinde exercitii specifice pentru a ajuta la intinderea si consolidarea muschilor de la nivelul gatului si umerilor. Unele persoane cu spondiloza cervicala trebuie sa faca tractiuni pentru a mari spatiul in care se afla presate radacinile nervoase.

Tratamentul prin acupunctura este foarte eficient in spondiloza cervicala si amelioreaza atat manifestarile de baza cat si complicatiile.

Cu cat spondiloza cervicala este mai veche si pacientul mai varstnic sau cu o patologie mai complexa, cu atat tratamentul se prelungeste, dar circa 85 - 90% dintre pacienti inregistreaza ameliorari bune si foarte bune chiar de la primele sedinte de acupunctura.


De obicei migrenele, ametelile si limitarea miscarilor coloanei cervicale sunt primele simptome care dispar, cele mai persistente fiind in general simptomele cele mai vechi.

Un alt element interesant in tratamentul prin acupunctura  este ca dupa primele sedinte de acupunctura pacientul remarca disparitia unor simptome care nu sunt legate de spondiloza cervicalaconstipatie, insomnie, depresie etc.. Explicatia este oferita de insusi modul de actiune al acupuncturii, care urmareste corectarea disfunctiei energetice ce sta la baza simptomatologiei. Restabilind echilibrul energetic, se corecteaza si alte probleme de sanatate cauzate de acelasi dezechilibru care a dus si la probleme de coloana cervicala.

 

 

Hernia de disc 

 

Hernia de disc, cunoscuta si sub numele de ruptura a discului intervertebral, este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral apasa elementele anatomice din canalul spinal (radacinile nervoase si maduva spinarii).

 

Acest lucru se intampla atunci cand inelul fibros care mentine discul pe loc se rupe, permitand nucleului central sa alunece in afara. Rezultatul este hernierea nucleului pulpos in canalul spinal.

 

Hernia de disc poate aparea in orice parte a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la nivelul inferior al coloanei (lombar). Uneori hernia de disc apare la nivelul gatului (cervical) si mai rar toracic. Cele mai frecvente hernii de disc sunt intalnite in portiunea inferioara a coloanei lombare, la nivelul discurilor L4 si L5.

 

Protruzia discala este o alunecare unilaterala a discului spre canalul spinal si radacina nervoasa, cauzand durere, amorteala si slabiciune musculara pe acea radacina nervoasa pe care o afecteaza.

 

Cand aceste discuri se deterioreaza simptomele care apar sunt: durere, amorteala, slabiciune musculara, paralizie.

Daca hernia de disc este in regiunea lombara poate cauza sciatica, datorita iritării rădăcinilor nervului sciatic. Pacientii cu hernie de disc la nivelul L3-L5 (au afectati genunchii si picioarele) au o sansa mare de a suferi si de performate sexuale scazute (disfunctii erectile).

 

Degenerarea discurilor intervertebrale se produce pentru ca musculatura vertebrala isi pierde tonusul si nu mai sustine coloana vertebrala.

 

Tonusul musculaturii scade in timp daca sunt efectuate eforturi intense fara sa fie pregatita musculatura inainte sau dupa perioade lungi de sedentarism. Surplusul de greutate constituie o alta cauza a herniilor de disc, mai ales din cauza presiunii care se exercita asupra coloanei vertebrale, orice surplus de greutate reprezentand un efort suplimentar al organismului pentru mentinerea unei pozitii adecvate si pentru desfasurarea functiilor sale.

 

Intrucat coloana vertebrala nu mai este sustinuta adecvat, vertebrele se apropie tasand discurile intervertebrale. Presiunea exercitata asupra vaselor de sange incetineste activitatea metabolismului local, ceea ce va produce in timp deshidratarea discurilor. Daca se mentine ritmul de scadere a tonusului muscular cedeaza si ligamentele vertebrale, instalandu-se hernia de disc.

 

Din aceste motive tratamentul discopatiei lombare prin acupunctura implica in primul rand redobandirea  tonusului muscular pentru a permite vertebrelor sa revina la pozitia initiala.

 

 


Diabetul zaharat se grupeaza in mai multe forme de boala cu manifestari si cauze distincte si anume:

Diabet Zaharat tip I si tip II

Simptomele diabetului zaharat variaza de la caz la caz. In general, diabetul se caracterizeaza prin cresterea peste normal a concentratiei de glucoza in sange (hiperglicemie), cu sau fara eliminarea de zahar prin urina (glicozurie). Alte simptome ale diabetului care pot sa apara sunt: setea excesiva cu aport crescut de apa, eliminarea de urina in cantitati mari si foamea excesiva cu ingestia de alimente in cantitati mari. 

Aceste trei simptome ale diabetului , cunoscute in terminologia medicala ca polidipsie, poliurie si respective polifagie, sunt in general cauzate de hiperglicemie. La pacientii care sunt bolnavi de diabet, dar care au ignorat semnele mai multa vreme, nefiind astfel diagnosticati cu diabet, se poate intampla ca prima manifestare remarcata sa fie coma diabetica.


Diabetul de tip I isi face simtita prezenta de regula inainte de 40 de ani, dar exista si pacienti la care diabetul de tip 1 survine in mod atipic, tarziu in viata, la varsta de 50 de ani sau chiar mai tarziu, in cazuri rare. De obicei, pacientii cu diabet de tip I aparut la o varsta mai inaintata nu sunt obezi ca cei care sufera de diabet de tip II.

Diabetul de tip I poate debuta brusc, cu sete, urinare in exces, apetit crescut si pierdere in greutate. Persoanele cu diabet de tip pot avea greutate normala sau pot fi subponderale, in functie de intervalul de timp dintre debutul simptomelor si inceputul tratamentului. 

Diabetul de tip II debuteaza de obicei la mijlocul vietii sau mai tarziu. De regula, pacientul cu diabet zaharat de tip II este obez sau supraponderal. De asemenea, la acesti diabetici, simptomele apar si se manifesta treptat. 

Acupunctura Su jok poate fi efectuata fie folosind ace de acupunctura, fie fara ace, actionand asupra punctelor de acupunctura prin diverse alte metode:laser cu lumina colorata, culori,presopunctura, magneti.

Disciplina fundamentală a medicinei tradiţionale orientale, acupunctura mai este incă privită ca o terapie înconjurată de o oarecare aură misterioasă. Dintr-un anumit punct de vedere însă, acupunctura este cea mai larg acceptată dintre tehnicile orientale de tratament. Faţă de alte metode, acupunctura dă rezultate imediate, mai ales în dureri acute, unele netratabile prin mijloacele clasice. Acupunctura poate deveni o veritabilă artă a vindecarii bolilor cronice şi chiar a unor probleme psihice, cum ar fi  Nenumarate studii clinice au demonstrat eficienţaacupuncturii.

Termenul „acupunctură” a fost introdus în Europa de către un misionar iezuit din sec. XVII şi provine din latinescul acus (ac) şi punctura (înţepătură).

Stimularea cu precizie maximă a punctelor de acupunctură are ca scop reechilibrarea fluxului energetic al organismului şi, în medicină coreeana, se înscrie în cadrul unui tratament complex, care presupune prescripţii medicale, un anumit regim alimentar şi un program de exerciţii fizice, de exemplu tai chi.

Potrivit tradiţiei medicale orientale, există 12 astfel de meridiane principale de acupunctura (6 yin şi 6 yang) şi 8 meridiane „extraordinare” sau colaterale, care formează împreună o vastă reţea energetică. Când Qi circulă nestingherită prin meridianele de acupunctura, echilibrul energetic se află în perfectă stare şi omul este sănătos. Cel mai mic blocaj în această curgere neîntreruptă provoacă dezechilibre fizice, emoţionale şi spirituale care se traduc prin boală.

Pentru restabilirea echilibrului, acupunctura acţionează prin intermediul acelor, asupra punctului de „tonifiere” sau, dimpotrivă, de „dispersie” al meridianului implicat. Stimularea punctelor de acupunctura restabileşte circulaţia energetică, prevenind dezvoltarea bolilor. Interesant este că punctele de acupunctura asupra cărora se acţionează nu corespund în mod necesar zonelor dureroase.

În acupunctura, ca şi în alte terapii orientale, consultaţia este diferită de cea clasică. De diagnosticarea corecta depinde eficacitatea tratamentului. In acupunctura medicul dispune de mai multe metode de diagnosticare: anamneza- observarea pacientului, ascultarea, olfactia si palparea si masuratorile energetice.

In acupunctura medicul se interesează atat de boală cat şi de individualitatea pacientului. Interesul terapeutului se axează de asemenea si pe prevenirea apariţiei bolii. Important este însă că acupunctura, ca tratament de bază sau în combinaţie cu alte terapii, dă rezultate într-o serie întreagă de boli. Acupunctura este apreciată în intreaga lume pentru eficacitatea cu care tratează afectiunile metabolice.

Studii ştiinţifice riguroase efectuate au aratat că prin acupunctură se pot obţine rezultate absolut spectaculoase în bolile glandei tiroide, suprarenalei, pancreasului etc.

Acupunctura este indicată si în stări de epuizare generală prelungită, atât fizică cât şi psihică. Studii ştiinţifice au scos în evidenţă influenţa acupuncturii asupra activităţii cerebrale, pe care o stimulează, obţinându-se un efect revigorant.

Eficacitatea tratamentului de acupunctura se pot produce imediat si se observa de la primele sedinte de acupunctura. În alte cazuri, ele apar abia după un interval de timp. Pacientul poate resimţi o stare de somnolenţă sau, dimpotrivă, de revitalizare. Totul depinde de natura punctelor de acupunctură stimulate (tonifiere sau dispersie). Uneori, simptomele pot părea că se agravează, pentru a dispărea mai apoi încetul cu încetul in tratamentul de acupunctura. 

De-a lungul timpului, acupunctura a reusit sa trateze numeroase afectiuni de ordin fizic si psihic. In societatea actuala, in care stresul este factorul principal care sta la baza afectiunilor precum:obezitatea, insomniile, indigestia etc., acupunctura este una dintre cele mai eficiente metode de tratament alaturi de terapia cu plante, reflexoterapia, masajul terapueutic, datorita beneficiilor sale asupra organismului uman.

Daca suferi de obezitate solutia este acupunctura . Astfel, prin acupunctura se va inhiba centrul de foamei si se vor stimula functiile celorlalte organe. Pe langa tratamentul cu acupunctura , este nevoie si de o alimentatie sanatoasa si de putina miscare.

Insomnia este des intalnita la adultii intelectuali, care ocupa posturi de conducere si intampina situatii neprevazute, care ii implica foarte mult. Acele de acupunctura se fixeaza pe punctele specifice energiilor in cauza in aceasta situatie, si stabilizeaza echilibrul necesar.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a demonstrat ca acupunctura are efecte mult mai benefice asupra bolilor metabolice decat alte metode de tratament. In aceste cazuri, tratamentele deacupunctura sunt personalizate, in functie de zona cu probleme a pacientului.

Toate afectiunile metabolice sunt tratate cu ajutorul acupuncturii, iar durata tratamentului este in functie de gravitatea afectiunii.

Acupunctura mai are efecte benefici si in cazurile durerilor de muschi si articulatii, de inima, durerilor menstruale etc.. De asemenea,afectiunile sistemului cardiovascular (precum: hipertensiunea arteriala, tensiunea oscilanta, palpitatiile, circulatia proasta) si ale celuirespirator (rinite, alergii, sinuzite, astm etc.) pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii .
 

Toate afectiunile cronice au la baza un dezechilibru emotional. Simtomele aparute in problemele emotionale, le putem trata cu acupuncturaanxietatea, depresia, timiditatea, fobiile, atacurile de panica. Astfel, daca ai o problema de sanatate de ordin psihic, poti urma un tratament de acupunctura Su Jok.

Medicul psihoterapeut naturist lucrează atat în zona de consiliere a pacienţilor, dar in acelasi timp aplica si alte metode de tratament alternative fara a apela la medicamentele administrate in aceste situatii de catre medicul psihiatru. In toate situatiile pacientii se pot echilibra si chiar cei care se prezinta la inceperea terapiei naturiste cu tratament medicamentos, prin scaderea progresiva a medicamentelor si inlocuirea lor cu terapie naturista: fitoterapie (terapia cu plante), reflexoterapie, acupunctura, magnetoterapie, presopunctura.

Psihoterapeutul naturist se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu afectiuni psihice: depresie, anxietate, atac de panica, agresivitate, ingrijorare, experienţa unei traume, pierderea unei persoane dragi, dar si in  idei obsedante, halucinaţii si alte tulburări psihice.

Alte situaţii in care este recomandat să apelăm la psihoterapeutul naturist: dificultatea de a lua decizii, sentimente de vinovăţie, stări de agitaţie, gelozie, divorţ, dificultateai de a relaţiona cu ceilalţi (părinţi, soţ/soţie, copil, la locul de muncă),     abuz (emoţional, verbal, fizic, sexual), dependenţe de substanţe sau alcool, infidelitate,  managementul furiei, tulburări alimentare, probleme ce ţin de sexualitate (frigiditate, ejaculare precoce, etc), situaţii ce ţin de planul profesional (schimbarea locului de muncă, evoluţie în carieră), infertilitate, comunicare dificila în relaţia de cuplu, stimă de sine scăzută.

Psihoterapia  reprezintă un proces terapeutic, care cuprinde o evaluare iniţială a situaţiei cu care se prezintă pacientul. La prima sedinta după evaluare, urmează stabilirea metodelor de terapie necesare in functie de individualitatea pacientului si se incepe psihoterapia Pacientul va observa imbunatatirea starii lui emotionale chiar de la prima sedinta si apoi progresiv la sedintele urmatoare de psihoterapie

Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări în rândul populaţiei, iar riscul pentru oricare dintre noi de a dezvolta o tulburare depresivă de-a lungul vieţii este de 15%. Conform Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS), în prezent, tulburarea depresivă este a patra cauză de dizabilitate, iar în anul 2020 se estimează că va ajunge pe locul doi, după bolile cardiovasculare.

Depresia este de 2 pana la 3 ori mai frecventă la femei decât la barbaţi, vârsta medie este de 40 ani pentru ambele sexe, 50 % din cazuri debutând înainte de 40 ani, iar 10 % după 60 ani.

 

Care e momentul în care trebuie să ne dăm seama că avem o problemă pe care nu o putem rezolva singuri? Care e momentul în care trebuie să decidem că avem nevoie de psihoterapie? Dar acela în care trebuie să devenim conștienți că psihoterapia nu ne este suficientă și că ea trebuie susținută cu terapie alternative de medicina naturista care actioneaza la nivel emotional si mental: acupunctura, magnetoterapie, presopunctura, reflexoterapie si terapie cu plante?

 

Dacă vorbim despre o depresie sau de anxietate, de un atac de panicapsihoterapia  este recomandată. În această decizie se ţine cont de o multitudine de factori: intensitatea suferinţei, gradul de disfuncţionalitate produs de depresie sau de anxietate, cât si de mediul de viaţa profesional, familial al pacientului, etc., iar medicul şi pacientul vor decide împreună asupra demersului terapeutic.

Terapia naturista la nivel emotional si mental este un tratament de  psihoterapiei, ducand la disparitia simptomelor, si corectand toate problemele din viaţa pacientului; la rândul ei psihoterapia are un efect favorabil asupra evoluţiei bolii, şi a calităţii vieţii pacientului. De aceea, la ora actuală se preferă o abordare integratoare de vindecare prin psihoterapie naturista, concomitent cu schimbarea stilului de viata al pacientului.

Se vor observa efecte favorabile chiar de la prima sedinta de psihoterapie  iar simptomele vor scadea progresiv dupa sedintele urmatoare, sub supraveghere medicală. În situaţia în care în antecedente au existat mai multe episoade depresive, de anxietate sau atacuri de panica atunci va fi necesar sa se repete psihoterapia  in mai multe sesiuni de sedinte de terapie, pana la vindecare, fara sa mai reapara apoi simptomele respective.

 

 Unde poate duce o depresie netratată?

 

Starile de depresie sau anxietate  netratată are un impact major asupra calităţii vieţii pacientului şi a anturajului său.

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel