Afecţiuni ale sistemului nervos: migrene, depresie, anxietate, atac de panica, fobii, schizofrenie, tulburarea bipolara, autism

Afecţiuni ale sistemului nervos: tratamentului anti-stres, anxietate, insomnii, neurastenii, depresii, iritabilitate, nervozitate, atacuri de panică, piederea parţială sau totală a memoriei, tulburări de concentrare, atenţie şi tulburări de vorbire, bulimie, nevralgii (faciale, trigeminale, dentare, intercostale, zona Zoster), pareze, paralizii, sindrom neurovegetativ pre- şi post operator si boli psihice (autism, schizofrenie, tulburarea bipolara etc.)

 

Psihoterapia - Depresia din dragoste

Psihoterapie  pentru depresia, anxietatea, atacul de panica, fobii, insomnie dupa deceptii din dragoste sau pierderea unei persoane dragi, psihoze (schizofrenie, tulburare bipolara, autism etc)

Psihoterapeutul lucrează atat în zona de consiliere a pacienţilor, dar in acelasi timp poate aplica si alte metode de tratament alternative : fitoterapie (terapia cu plante), reflexoterapie, acupunctura, magnetoterapie, presopunctura.

Psihoterapeutul se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu afectiuni psihice: depresie, anxietate, atac de panica, agresivitate, ingrijorare, experienţa unei traume, pierderea unei persoane dragi, dar si in  idei obsedante, halucinaţii si alte tulburări psihiceAlte situaţii in care este recomandat să apelăm la psihoterapi: dificultatea de a lua decizii, sentimente de vinovăţie, stări de agitaţie, gelozie, divorţ, dificultateai de a relaţiona cu ceilalţi (părinţi, soţ/soţie, copil, la locul de muncă), abuz (emoţional, verbal, fizic, sexual), dependenţe de substanţe sau alcool, infidelitate,  managementul furiei, tulburări alimentare, probleme ce ţin de sexualitate (frigiditate, ejaculare precoce, etc), situaţii ce ţin de planul profesional (schimbarea locului de muncă, evoluţie în carieră), infertilitate, comunicare dificila în relaţia de cuplu, stimă de sine scăzută.

Psihoterapia  reprezintă un proces terapeutic, care cuprinde o evaluare iniţială a situaţiei cu care se prezintă pacientul. La prima sedinta după evaluare, urmează stabilirea metodelor de terapie necesare in functie de individualitatea pacientului si se incepe psihoterapia . Pacientul va observa imbunatatirea starii lui emotionale chiar de la prima sedinta si apoi progresiv la sedintele urmatoare de psihoterapie. Consilierea din cadrul sedintelor de terapie il va ajuta pe pacient sa ajunga acolo unde îşi doreşte si sa-si realizeze obiectivul terapeutic. Psihoterapia va ajuta sa invatati cum să trăiti mai bine, mai frumos, mai împăcaţi cu voi înşiva, cum sa va schimbati stilul de viata si sa fiti sanatosi. Multe persoane care apeleaza la psihoterapie in urma unei despartiri, afirma ca simt cum lumea lor s-a prabusit, ca nu isi gasesc locul fara persoana iubita langa ei. De cele mai multe ori, persoanele care sufera dupa o despartire vor dezvolta stari de depresie, anxietate si atacuri de panicaurmate de o anumita izolare sociala care are rolul de a-i adanci si mai mult starile emotionale negative celui care sufera. Toate aceste lucruri sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii apeleaza la psihoterapie  - consiliere psihologica completata cu metode de terapie naturista: acupunctura, magnetoterapie, presopunctura, reflexoterapie si terapie cu plante.

A impartasi emotiile noastre la sedintele de psihoterapie   si a incerca sa intretinem o viata sociala cat mai activa ne va ajuta in a iesi din „spirala” gandirii negative si a ne mentine un psihic cat mai sanatos. Depresia din dragoste, traita extrem de multe ori, ne poate deteriora foarte mult calitatea vietii. Tocmai de aceea, este important sa stim ca psihoterapie  poate ajuta foarte mult in trecerea peste o astfel de situatie. Impreuna cu un psihoterapeut veti afla ce se intampla in mintea dvs atunci cand treceti prin stari de depresie, anxietate si furie astfel incat sa reusiti sa schimbati stilul rigid si absolutist de a gandi cu un stil bazat pe gasirea alternativelor, aflarea lectiilor care merita invatate din aceste experiente si per total, un stil de a gandi flexibil, bazat pe realism. Acesta din urma ne poate ajuta in a trece mai usor peste dezamagirile din dragoste si sa gasim puterea si instrumentele de a incepe noi relatii. 

Cât de răspândită este depresia în zilele noastre?  Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări în rândul populaţiei, iar riscul pentru oricare dintre noi de a dezvolta o tulburare depresivă de-a lungul vieţii este de 15%. Conform Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS), în prezent, tulburarea depresivă este a patra cauză de dizabilitate, iar în anul 2020 se estimează că va ajunge pe locul doi, după bolile cardiovasculare.

Depresia este de 2 pana la 3 ori mai frecventă la femei decât la barbaţi, vârsta medie este de 40 ani pentru ambele sexe, 50 % din cazuri debutând înainte de 40 ani, iar 10 % după 60 ani.

Care e momentul în care trebuie să ne dăm seama că avem o problemă pe care nu o putem rezolva singuri? Care e momentul în care trebuie să decidem că avem nevoie de psihoterapie? Dar acela în care trebuie să devenim conștienți că psihoterapia nu ne este suficientă și că ea trebuie susținută cu terapie alternativa care actioneaza la nivel emotional si mental: acupunctura, magnetoterapie, presopunctura, reflexoterapie si terapie cu plante?  

Ne dăm seama că avem nevoie de ajutor atunci când simţim că lucrurile ne scapă de sub control, când intensitatea suferinţei este prea mare sau când vrem să schimbăm lucruri, modalităţi de funcţionare defectuoase. Dacă vorbim despre o depresie sau de anxietate, de un atac de panicapsihoterapia este recomandată. În această decizie se ţine cont de o multitudine de factori: intensitatea suferinţei, gradul de disfuncţionalitate produs de depresie sau de anxietate, cât si de mediul de viaţa profesional, familial al pacientului, etc., iar medicul şi pacientul vor decide împreună asupra demersului terapeutic.

Terapia naturista la nivel emotional si mental este un tratament de  psihoterapiei, ducand la disparitia simptomelor, si corectand toate problemele din viaţa pacientului; la rândul ei psihoterapia are un efect favorabil asupra evoluţiei bolii, şi a calităţii vieţii pacientului. De aceea, la ora actuală se preferă o abordare integratoare de vindecare prin psihoterapie, concomitent cu schimbarea stilului de viata al pacientului.

Se vor observa efecte favorabile chiar de la prima sedinta de psihoterapie , iar simptomele vor scadea progresiv dupa sedintele urmatoare, sub supraveghere medicală. În situaţia în care în antecedente au existat mai multe episoade depresive, de anxietate sau atacuri de panica atunci va fi necesar sa se repete psihoterapia , in mai multe sesiuni de sedinte de terapie, pana la vindecare, fara sa mai reapara apoi simptomele respective.

Unde poate duce o depresie netratată?

Depresia sau anxietatea  netratată are un impact major asupra calităţii vieţii pacientului şi a anturajului său.

Simptomele depresiei sau anxietatii: scăderea interesului şi a plăcerii, oboseala, scăderea capacităţii de concentrare, irascibilitatea etc – au un impact negativ asupra funcţionării sociale a pacientului, atât în familie, cât şi la locul de muncă, fiind astfel afectată capacitatea de a munci, de a iubi, de a petrece timp cu cei dragi, de a simţi mulţumire, satisfacţie sau plăcere în viaţa sa.

Persoanele depresive sau anxioase,  au stare psihică şi fizică mai deficitara, au relaţii sociale aproape inexistente, au tendiţa de a se izola social. De multe ori, depresia sau anxietatea  netratată are un mare răsunet somatic – depresie mascată, în care simptomele depresive sunt camuflate de simptome somatice, cele mai frecvente fiind tulburări gastro-intestinale cu caracter colicativ, inapetenţă, scăderea ponderală, cefalee, dureri lombare, palpitaţii, tremuraturi, dureri de cap, în sfera genito-urinară, dureri cronice: de stomac, de dinţi, etc. Pacientii ajung în urgenţă la diverse specialităţi, şi doar într-un final, cand isi dau seama ca simptomele nu dispar si se accentueaza in timp, ajung la psihoterapie Psihoterapia naturista nu dă dependenţă, insa este un tratament care necesită supravegherea medicului şi repetarea periodica pana la vindecare.

Ce facem când avem pe cineva foarte apropiat într-o depresie foarte gravă, dar pe care și-o neagă vehement?  Este necesara o atitudine empatică faţă de persoana cu depresie si anxietate, însoţită de explicaţii clare, privind faptul că depresia si anxietatea sunt boli, care pot fi tratate. De multe ori, datorită stigmatizării sociale, oamenii nu ştiu că suferă de o boală, şi se pot simţi uşuraţi să afle că suferinţa lor poate fi tratată la medic.

Suportul în cererea ajutorului medical de psihoterapie poate fi de un real folos.

 Este obligatoriu ca depresia să aibă o cauză concretă, palpabilă, de tipul “Sunt deprimat pentru că m-a părăsit soția”?  Cele mai stresante evenimente de viaţă asociate depresiei si anxietati sunt: pierderea în copilărie a unui părinte sau abandonul parental, trauma emoţională, abuzul, divorţul sau pierderea unui partener, pierderea locului de muncă. Declanşarea primului episod depresiv sau anxios este adesea precipitată de un factor psihotraumatizant.

Există studii care au demonstrat că experienţele timpurii de abuz, abandon, neglijare sau separare pot crea o vulnerabilitate emotionala ce predispune persoana să răspundă în viaţa adultă la un factor stresant cu dezvoltarea unui episod depresiv sau anxiosIn psihoterapia , pentru ca suferinţa pacientului să poată fi înţeleasă, este necesar de un anumit grad de deschidere, de confesiune, de dezvăluire personală din partea acestuia. De aceea, întâlnirea cu medicul terapeut nu este o întâlnire oarecare, ci este o întâlnire specială, la care participă pacientul si se aduce pe sine, familia sa şi o gamă întreagă de sentimente: frica, vinovaţia, agresivitatea, ruşinea, iubirea.

 Depresiile si tulburările anxioase sunt afecţiuni frecvente, aceste simptome existând în foarte multe boli somatice. Condiţiile socio-economice, ritmul de viaţă alert, presiunea angajatorilor, noile tehnologii sunt factori care favorizează aceste tulburări.

Tulburarea bipolara este o afectiune grava, de natura psihica, denumita astfel deoarece persoana suferinda alterneaza doua stari de dispozitie extreme, adica depresie si apoi, manie sau invers. Tulburarea bipolara debuteaza, de obicei in perioada finala de adolescenta, la majoritatea, se face simtita intre 20 si 30 de ani, pana in 45 de ani, iar sansele de a se dezvolta ulterior scad extrem de mult. Exista insa posibilitatea ca la un varstnic sa se instaleze depresia in forma unipolara. Tulburarea bipolara se instaleaza foarte rar la copii. In tulburarea bipolara, denumita anterior boala maniaco-depresiva, episoadele de depresie alterneaza cu episoadele de manie sau posibil, de o forma mai putin severa de manie, numita hipomanieMania este caracterizata printr-o stare extrem de activa, excesiva chiar, cu sentimente de euforie, care sunt in mare masura disproportionate in raport cu situatia reala. Persoanele care se confrunta cu mania de multe ori cred ca sunt in cea mai buna forma lor, sunt creativi, plini de initiativa si idei noi, insa din nefericire nu le pot duce pana la capat sau se dovedeste ca sunt incapabili de a le implementa. Este posibil ca  tulburarea bipolara sa fie ereditara, mai ales pe un anumit model educational daca a asistat copil fiind, la manifestarile unuia dintre parinti. Episoadele de depresie si manie pot aparea impreuna sau la o distanta in timp. Cei care sufera de  tulburarea bipolara au una sau mai multe perioade de tristete excesiva, dublata de pierderea interesului pentru viata, precum si una sau mai multe perioade de euforie, energie extrema si de multe ori iritabilitate, cu perioade de dispozitie relativ normala intre aceste perioade. Tratamentul se bazeaza pe terapia naturista care stabilizeaza starea de spirit, cum ar fi psihoterapia naturista, presopunctura, magnetoterapia, fitoterapia.
Cele mai multe tulburari bipolare pot fi clasificate drept: tulburare bipolara de tip I: persoana a avut cel putin un episod maniacal care le-a impiedicat sa functioneze in mod normal sau care include halucinatii si delir (vizuale sau auditive) precum si episoade depresive si tulburarea bipolara de tip II: persoana a avut episoade depresive majore sau cel putin unul, mai putin episoade severe maniacale (hipomaniacale). Cu toate acestea, unii oameni au episoade care seamana cu o tulburare bipolara, dar care nu indeplinesc criteriile specifice pentru bipolara I sau tulburare II. Astfel de episoade pot fi clasificate ca tulburari bipolare nespecifice sau tulburare ciclotimica. Cauza exacta a tulburarii bipolare nu este cunoscuta, dar se considera ca o anumita predispozitie genetica ar fi implicata in dezvoltarea tulburarii bipolare. De asemenea, organismul produce anumite substante, cum ar fi norepinefrina neurotransmitatorii (substante prin care celulele nervoase pot comunica) sau serotonina, al caror nivel nu poate fi controlat in mod normal. Tulburarea bipolara poate debuta dupa un eveniment stresant, cum dealtfel orice astfel de eveniment poate declansa un alt episod. Simptomele de tulburare bipolara de tip depresie si manie pot aparea si in alte afectiuni, cum ar fi in hipertiroidie, din cauza unui nivel ridicat de hormoni tiroidieni.
Copiii cu autism sunt diferiti! Caracteristice tuturor copiilor cu autism sunt problemele de comunicare si limbaj. Un copil cu autism poate avea deprinderi de autonomie personala foarte bine formate, nivel cognitiv conform varstei, dar sa nu raspunda la nume, prezinta intarziere in dezvoltarea limbajului, contact vizual slab sau inexistent, dezinteres pentru persoanele din jur.
Un alt copil cu autism poate intampina dificultati majore in mentinerea atentiei in activitate, lipsa contactului vizual, probleme de autonomie personala, dificultati in intelegerea limbajului receptiv si expresiv, dar sa fie interesat de persoanele din jur.
Autismul se insoteste adesea de deficit intelectual, ultimile cercetari in domeniu arata ca peste 60 % dintre copiii autisti au un coeficient de inteligenta sub 50, si doar 6% au coeficientul de inteligenta peste 85.
Deficitul de atentie poate aparea pentru ca aria de interese a copiilor cu autism este restransa si uneori mult diferita de cea considerata adecvata. Tulburarile de limbaj se constata la apoape toti copiii cu autism, si se refera la limbajul verbal, la gesturi, sau la pointing.Copiii autisti nu dezvolta in mod spontan modalitati non-verbale pentru a exprima cererea, refuzul, sentimente etc. Ecolalia este foarte frecvent intalnita, fiind uneori singura forma de limbaj verbal la care copilul autist poate ajunge. 

Stresul este o realitate. S-au descoperit nenumarate metode pentru a controla stresul. Iar una dintre aceste metode, din ce in ce mai populara, este utilizarea plantelor si a altor metode naturiste , reflexoterapia, acupunctura, presopunctura, gimnastica energetica si meditatia zambetului.Psihoterapia naturista in schizofrenie este posibila, în special în cazul în care procesul de vindecare este abordat cu mare responsabilitate si pacientul este tratat în mod complex terapeutic și este sustinut de cei dragi din familie si din jurul lui, care pot sa-l ajute în această problema dificilă.
Schizofrenia este o boala psihica ce debuteaza de cele mai multe ori la varsta adolescentei. Schizofrenia este o stare in care persoana afectata are halucinatii, paranoia si comportament neobisnuit. Pacientul cu schizofrenie pierde progresiv contactul cu realitatea si isi creeaza propria sa lume. Halucinatiile din schizofenie sunt in special cele auditive, dar pot fi si vizuale, olfactive etc. Pentru bolnavul de schizofrenie, valorile si realitatea noastra nu exista, sunt mai mult sau mai putin distorsionate.
Schizofrenia este o boala cronica, ce poate fi insa tinuta sub control cu psihoterapie naturista, iar evolutia sa este foarte buna. Psihoterapia  în schizofrenie implică tehnici şi metode din mai multe specialitati terapeutice, ca de exemplu: psihoterapia cognitiv- comportamentală completata cu magnetoterapia, presopunctura, reflexoterapia, microacupunctura – auriculoterapia, fitoterapia (terapia cu plante). Tratamentul natural recomandat in schizofreniese poate urma in paralel cu medicatia clasica recomandata de medicul psihiatru si pe masura ce se realizeaza reechilibrarea energetica, simptomele dispar si pacientul isi revine la starea normal de sanatate, iar dozele medicamentoase se diminueaza progresiv.

Schizofrenia reprezinta un grup de tulburari psihice in care realitatea este interpretata in mod anormal. Schizofrenia se caracterizeaza prin halucinatii, delir, comportment si gandire dezorganizata. Persoanele cu schizofrenie se izoleaza de ceilalti oameni si de activitatile din jurul lor, retragandu-se intr-o lume interioara marcata de psihoza. Schizofrenia este o boala cronica, ce necesita terapie naturista cu care simptomele schizofeniei pot fi ameliorate, permitand pacientului sa aiba o viata productiva si placuta. Exista mai multe tipuri de schizofrenie, astfel ca semnele si simptomele variaza. Schizofrenia variaza de la usoara la severa. Unii pacienti pot fi capabili sa functioneze bine in viata de fiecare zi, in timp ce altii au nevoie de ingrijiri intensive, specializate. In unele cazuri, simptomele schizofreniei par sa apara brusc.Cauzele schizofreniei nu sunt cunoscute. Totusi, studiile arata ca exista o interactiune de factori genetici si de mediu care duc la aparitia schizofreniei. Tulburari ale anumitor neurotransmitatori cum ar fi dopamina si glutamatul, pot contribui de asemeni la aparitia schizofreniei.  Schizofreniaafecteaza 1% din populatie. La persoanele care au o ruda apropiata cu schizofrenie, boala este mult mai frecventa – aproximativ 10%. La barbati, simptomele schizofreniei apar in mod tipic la adolescenta sau la tanarul adult. Desi cauza precisa a schizofreniei nu este cunoscuta, au fost identificati anumiti factori care par sa creasca riscul de dezvoltare sau declansare a bolii.

Depresia se caracterizeaza printr-o tulburare a starii afective, prin aparitia unei stari de tristete  pentru o perioada indelungata de timp. Depresia se manifesta printr-o lipsa de dispozitie, pierderea intereselor si a bucuriilor si o reducere a energiei care duce la o fatigabilitate crescanda si la o activitate diminuata. Depresia  afecteaza 1 din 5 adulti de-a lungul vietii si este o boala a intregului organism, afectand corpul, sistemul nervos, dispozitia, gandirea si comportamentul, existand  multe forme de despresie,  cu simptome variate ca gravitate si persistenta.  Adevarata depresie se manifesta printr-o tristete persistenta, pesimism, sentimente de anxietate si de deznadejde. Terapiile naturale ii pot ajuta atat pe cei cu forme usoare de depresie cat si pe cei cu forme foarte grave. Depresia majora  se manifesta prin stari de tristete, care interfereaza cu abilitatea de a munci, dormi si capacitatea de a te bucura de activitati placute.  Sindromul depresiv include simptome cronice care datorita carora organismul persoanei afectate nu functioneaza la intreaga capacitate si deseori pot avea  si episoade de depresie majora.

Tulburarea bipolara (depresia maniacala, sindromul maniaco-depresiv) -  aceasta afectiune are un tipar ereditar comun include cicluri de depresie si manie si  este de obicei cronica si recurenta, uneori, schimbarile de dispozitie fiind dramatice si rapide, dar de obicei sunt treptate. Atunci cand pacientul se afla in ciclul depresiv, acesta poate avea unele sau toate simptomele depresiei. In timpul ciclului maniacal, unele sau toate simptomele maniacale pot aparea afectand, in general, gandirea, judecata si comportamentul social. Pentru diminuarea efectelor depresiei postpartum este importanta o mentinere a echilibrului  mintii si corpului:  apelarea la ajutorul din partea celor din jur, astfel incat proaspata mamica sa doarma suficient, sa manance sanatos, sa faca exercitii fizice (gimnastica pre si postnatala) si sa obtina cat mai mult sprijin; evitarea alcoolului, a cofeinei sau a altor droguri si medicamente,  supravegherea atenta este foarte importanta. Sindromul depresiv include simptome cronice care datorita carora organismul persoanei afectate nu functioneaza la intreaga capacitate si deseori pot avea  si episoade de depresie majora.
Tulburarea bipolara (depresia maniacala, sindromul maniaco-depresiv) -  aceasta afectiune are un tipar ereditar comun include cicluri de depresie si manie si  este de obicei cronica si recurenta, uneori, schimbarile de dispozitie fiind dramatice si rapide, dar de obicei sunt treptate. Atunci cand pacientul se afla in ciclul depresiv, acesta poate avea unele sau toate simptomele depresiei. In timpul ciclului maniacal, unele sau toate simptomele maniacale pot aparea afectand, in general, gandirea, judecata si comportamentul social. Pentru diminuarea efectelor depresiei postpartum este importanta o mentinere a echilibrului  mintii si corpului:  apelarea la ajutorul din partea celor din jur, astfel incat proaspata mamica sa doarma suficient, sa manance sanatos, sa faca exercitii fizice (gimnastica pre si postnatala) si sa obtina cat mai mult sprijin; evitarea alcoolului, a cofeinei sau a altor droguri si medicamente,  supravegherea atenta este foarte importanta.
Atacul de panica este un acces brusc de frica intensa sau anxietate care cauzeaza simptome ingrijoratoare, dar care nu ameninta viata: batai accentuate ale inimii, dificultatea respiratiei, sentimente de pierdere a controlului sau de moarte iminenta. Cele mai multe persoane care sufera de atac de panica nu au incredere in ele, se cred inutile, bolnave grav si cred ca vor muri. Organismul are un sistem de raspuns la frica, care pregateste individul pentru a face fata unei situatii sau pentru a se feri de pericol. Atacul de panica survine atunci cand acest sistem reactioneaza exagerat sau cand nu este necesar. In timpul atacului de panica, sistemul nervos reactioneaza ca atunci cand se are de a face cu o situatie amenintatoare de viata. Tulburarile legate de panica se diagnosticheaza atunci cand o persoana are atacuri de panica repetate, este ingrijorata de eventualitatea unuia nou si evita locuri care ii pot cauza un atac. Exista posibilitatea ca un om sa aiba atacuri de panica fara sa dezvolte o tulburare legata de panica, aceste atacuri aparand cu tulburari de anxietate. Socul initial care a generat atacurile de panica deregleaza activitatea endocrina a organismului, mai ales functiile si activitatea hipofizei, tiroidei si a suprarenalelor. Fiecare atac de panica nou reprezinta de fapt o repetare a socului si o agravare a dereglarilor endocrine. Astfel, atacurile de panica vor fi intretinute de prezenta dezechilibrelor hormonale din organism, iar in timp vor aparea diverse afectiunii ale sistemului endocrin. Invatand sa recunoasca si sa identifice acest tip de senzatii din atacul de panica, este un prim pas important in  - tratarea atacului de panica

Pacietii cu un organism intoxicat, dezvolta frecvent tulburari emotionale si mentale.

Depresia, atacul de panica, ingrijorarea, anxietatea, schizofrenia, tulburarea bipolara, autismul, tulburarea obsesiv-compulsiva, dependentele etc. sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii apeleaza la psihoterapie naturista - consiliere psihologica completata, cu metode de terapie naturista: acupunctura, magnetoterapie, presopunctura, reflexoterapie si terapie cu plante.

Migrena – Durerea de cap - Psihoterapia migrenei

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel