Boli digestive

Boli digestive: reglarea metabolismului, diabet zaharat, gută, spasmofilie, dispepsii, gastrite, ulcere gastroduodenale, colite, balonare, contipaţie cronică, diaree, hemoroizi, polipi, diskinezie şi litiază biliară, patologie hepatică (tratament de întreţinere în hepatite cronice, ciroze hepatice, colecistite), colon iritabil

 

Obezitatea

Obezitatea este o patologie, adica o boala, si inca una destul de complicata. Arata ca multe procese metabolice nu functioneaza in parametri normali. Obezitatea este ca varful unui iceberg pentru tot ce se intampla negativ in sistemul energetic al pacientului.
Obezitatea reflecta existenta unor puternice dezechilibre in organism, fiind una dintre cele mai comune afectiuni ale societatii moderne. Conform unor statistici realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, peste 300 de milioane de adulti din totalul populatiei mondiale sufera, sub diverse forme, de obezitate. Acumularea de tesut adipos apare in unele cazuri in urma unor socuri psiho- emotionale, care perturba echilibrul mental si genereaza aparitia depresiilor. Tensiunea nervoasa acumulata deregleaza activitatea endocrina a organismului. Glandele endocrine implicate cel mai frecvent in aceste dereglari sunt: hipofiza, tiroida, pancreasul si suprarenalele.
Obezitatea este un factor de risc ce favorizeaza aparitia unor afectiuni cronice grave. La acestea se adauga si impactul negativ asupra metabolismului. Tesutul adipos se acumuleaza in corp in primul rand in jurul organelor interne, care vor fi inconjurate de depozite de grasime, ceea ce le va ingreuna activitatea. Astfel se instaleaza un dezechilibru functional in activitatea organelor interne. Ficatul, inima si rinichii sunt primele organe ce vor resimti efectele acestui dezechilibru.
In cazul obezitatii scade si intensitatea metabolismului bazal, ceea ce duce la reducerea cantitatilor de oxigen si hrana primite de catre organe si cresterea toxicitatii celulare. In aceasta etapa se formeaza cercul vicios al bolii: organele nu mai primesc resursele necesare pentru o functionare corecta, insa le solicita continuu. In incercarea de a satisface aceasta nevoie de baza a organismului, bolnavul consuma cantitati mai mari de alimente, ceea ce duce la depunerea constanta a grasimilor in organism.
Tratamentul pentru obezitate in medicina traditionala – acupunctura, restabileste echilibrul endocrin si metabolic si normalizeaza functiile organelor si ale sistemelor afectate, ceea ce reduce surplusul de tesut adipos si ajuta pacientul sa slabeasca sanatos.
Stimuland anumite puncte de acupunctura, se transmite catre creier un flux de informatii prin care regleaza secretia hormonala din organism si se accelereaza metabolismul bazal. Acupunctura prin inhibarea "centrului foamei", scade apetitul generat de cererea continua a organelor, intrerupandu-se astfel cercul vicios al bolii. Prin acupunctura se vor mobiliza rezervele lipidice ale organismului si se vor transforma in energia necesara activitatii cotidiene. De asemenea, se intensifica procesul de oxigenare celulara.
Sedintele de acupunctura se combina cu tratament fitoterapeutic – terapia cu produse naturiste si cu o dieta alimentara adaptate pentru organismul fiecarui pacient. Produsele din plante medicinale sustin si potenteaza actiunea acupuncturii. Dieta alimentara ajuta organismul sa se acomodeze la transformarile prin care trece. Prin alimentele incluse in dieta, organismul primeste energia necesara procesului de refacere si regenerare generala, fara ca pacientul sa se infometeze si fara a se produce dezechilibre functionale sau organice in corpul sau.
Obezitatea se poate ameliora sau chiar controla prin auriculoterapie – acupunctura auriculara, prin stimularea punctelor foamei si setei de pe tragus. Aceste puncte functioneaza foarte bine cu stimulare indelungata, prin aplicarea pe ele de ace auriculare format pioneza. Aceste ace de acupunctura de unica folosinta pot fi lasate timp indelungat – cateva zile, pe pavilionul auricular.
Extragerea acelor de acupunctura este usoara avand in vedere ca aceste ace auriculare au dublu leucoplast care prinde baza acului si au dimensiuni de 1 mm.
Sunt numeroase cazurile in care pacientii au venit la tratament prin acupunctura auriculara pentru ca acuzau o pofta de mancare foarte puternica . In unele cazuri s-a depistat gastrita cronica, sau o gastrita in forma incipienta.
Astfel un tratament complet si de durata prin acupunctura al obezitatii nu se adresaza doar kilogramelor in plus ci incearca sa lucreze cat mai aproape de cauzele care au generat acele dezechilibre.
Pacientul nu constientizeaza ca traieste intr-un mediu foarte stresant, ca duce un mod de viata sedentar, ca are obiceiuri alimentare nesanatoase sau ca a suferit un traumatism psihic care l-a marcat.
Oricare ar fi dintre acestea sau toate cumulate, trebuie identificate si corectate. Astfel putem spune ca vom avea o reusita deplina a tratamentului prin acupunctura .

Diabetul zaharat se grupeaza in mai multe forme de boala cu manifestari si cauze distincte si anume:

Diabet Zaharat tip I
Diabet Zaharat tip II


Simptomele diabetului zaharat variaza de la caz la caz. In general, diabetul se caracterizeaza prin cresterea peste normal a concentratiei de glucoza in sange (hiperglicemie), cu sau fara eliminarea de zahar prin urina (glicozurie). Alte simptome care pot sa apara sunt: setea excesiva cu aport crescut de apa, eliminarea de urina in cantitati mari si foamea excesiva cu ingestia de alimente in cantitati mari.

Aceste trei simptome, cunoscute in terminologia medicala ca polidipsie, poliurie si respective polifagie, sunt in general cauzate de hiperglicemie. La pacientii care sunt bolnavi, dar care au ignorat semnele mai multa vreme, nefiind astfel diagnosticati, se poate intampla ca prima manifestare remarcata sa fie coma diabetica.

Diabetul de tip I isi face simtita prezenta de regula inainte de 40 de ani, dar exista si pacienti la care diabetul de tip 1 survine in mod atipic, tarziu in viata, la varsta de 50 de ani sau chiar mai tarziu, in cazuri rare. De obicei, pacientii cu diabet de tip I aparut la o varsta mai inaintata nu sunt obezi ca cei care sufera de diabet de tip II.

Diabetul de tip I poate debuta brusc, cu sete, urinare in exces, apetit crescut si pierdere in greutate. Persoanele cu I pot avea greutate normala sau pot fi subponderale, in functie de intervalul de timp dintre debutul simptomelor si inceputul tratamentului.
Diabetul de tip II debuteaza de obicei la mijlocul vietii sau mai tarziu. De regula, pacientul cu diabet zaharat de tip II este obez sau supraponderal. De asemenea, la acesti diabetici, simptomele apar si se manifesta treptat.

Acupunctura Su jok poate fi efectuata fie folosind ace de acupunctura, fie fara ace, actionand asupra punctelor de acupunctura prin diverse alte metode:laser cu lumina colorata, culori,presopunctura, magneti.

Disciplina fundamentală a medicinei tradiţionale orientale, acupunctura mai este incă privită ca o terapie înconjurată de o oarecare aură misterioasă. Dintr-un anumit punct de vedere însă, acupunctura este cea mai larg acceptată dintre tehnicile orientale de tratament. Faţă de alte metode, acupunctura dă rezultate imediate, mai ales în dureri acute, unele netratabile prin mijloacele clasice. Acupunctura poate deveni o veritabilă artă a vindecarii bolilor cronice şi chiar a unor probleme psihice, cum ar fi  Nenumarate studii clinice au demonstrat eficienţa acupuncturii.

Termenul „acupunctură” a fost introdus în Europa de către un misionar iezuit din sec. XVII şi provine din latinescul acus (ac) şi punctura (înţepătură).

Stimularea cu precizie maximă a punctelor de acupunctură are ca scop reechilibrarea fluxului energetic al organismului şi, în medicină coreeana, se înscrie în cadrul unui tratament complex, care presupune prescripţii medicale, un anumit regim alimentar şi un program de exerciţii fizice, de exemplu tai chi.

Potrivit tradiţiei medicale orientale, există 12 astfel de meridiane principale de acupunctura (6 yin şi 6 yang) şi 8 meridiane „extraordinare” sau colaterale, care formează împreună o vastă reţea energetică. Când Qi circulă nestingherită prin meridianele de acupunctura, echilibrul energetic se află în perfectă stare şi omul este sănătos. Cel mai mic blocaj în această curgere neîntreruptă provoacă dezechilibre fizice, emoţionale şi spirituale care se traduc prin boală.

Pentru restabilirea echilibrului, acupunctura acţionează prin intermediul acelor, asupra punctului de „tonifiere” sau, dimpotrivă, de „dispersie” al meridianului implicat. Stimularea punctelor de acupunctura restabileşte circulaţia energetică, prevenind dezvoltarea bolilor. Interesant este că punctele de acupunctura asupra cărora se acţionează nu corespund în mod necesar zonelor dureroase.

În acupunctura, ca şi în alte terapii orientale, consultaţia este diferită de cea clasică. De diagnosticarea corecta depinde eficacitatea tratamentului. In acupunctura medicul dispune de mai multe metode de diagnosticare: anamneza- observarea pacientului, ascultarea, olfactia si palparea si masuratorile energetice.

In acupunctura medicul se interesează atat de boală cat şi de individualitatea pacientului. Interesul terapeutului se axează de asemenea si pe prevenirea apariţiei bolii. Important este însă că acupunctura, ca tratament de bază sau în combinaţie cu alte terapii, dă rezultate într-o serie întreagă de boli. Acupunctura este apreciată în intreaga lume pentru eficacitatea cu care tratează afectiunile metabolice.

Studii ştiinţifice riguroase efectuate au aratat că prin acupunctură se pot obţine rezultate absolut spectaculoase în bolile glandei tiroide, suprarenalei, pancreasului etc.

Acupunctura este indicată si în stări de epuizare generală prelungită, atât fizică cât şi psihică. Studii ştiinţifice au scos în evidenţă influenţa acupuncturii asupra activităţii cerebrale, pe care o stimulează, obţinându-se un efect revigorant.

Eficacitatea tratamentului de acupunctura se pot produce imediat si se observa de la primele sedinte de acupunctura. În alte cazuri, ele apar abia după un interval de timp. Pacientul poate resimţi o stare de somnolenţă sau, dimpotrivă, de revitalizare. Totul depinde de natura punctelor de acupunctură stimulate (tonifiere sau dispersie). Uneori, simptomele pot părea că se agravează, pentru a dispărea mai apoi încetul cu încetul in tratamentul de acupunctura.

De-a lungul timpului, acupunctura a reusit sa trateze numeroase afectiuni de ordin fizic si psihic. In societatea actuala, in care stresul este factorul principal care sta la baza afectiunilor precum:obezitatea, insomniile, indigestia etc., acupunctura este una dintre cele mai eficiente metode de tratament alaturi de terapia cu plante, reflexoterapia, masajul terapueutic, datorita beneficiilor sale asupra organismului uman.

Daca suferi de obezitate solutia este acupunctura . Astfel, prin acupunctura se va inhiba centrul de foamei si se vor stimula functiile celorlalte organe. Pe langa tratamentul cu acupunctura , este nevoie si de o alimentatie sanatoasa si de putina miscare.

Insomnia este des intalnita la adultii intelectuali, care ocupa posturi de conducere si intampina situatii neprevazute, care ii implica foarte mult. Acele de acupunctura se fixeaza pe punctele specifice energiilor in cauza in aceasta situatie, si stabilizeaza echilibrul necesar.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a demonstrat ca acupunctura are efecte mult mai benefice asupra bolilor metabolice decat alte metode de tratament. In aceste cazuri, tratamentele deacupunctura sunt personalizate, in functie de zona cu probleme a pacientului.

Toate afectiunile metabolice sunt tratate cu ajutorul acupuncturii, iar durata tratamentului este in functie de gravitatea afectiunii.

Acupunctura mai are efecte benefici si in cazurile durerilor de muschi si articulatii, de inima, durerilor menstruale etc.. De asemenea, afectiunile sistemului cardiovascular (precum: hipertensiunea arteriala, tensiunea oscilanta, palpitatiile, circulatia proasta) si ale celui respirator (rinite, alergii, sinuzite, astm etc.) pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii .

 

Hemoroizii

Hemoroizii sunt dilatatii venoase (varicoase), care apar in interiorul canalului anal, la o adancime de circa 4-5 cm, prin dilatarea unor mici pernite venoase in contextul constipatiei, a mostenirii familiale sau a statului prelungit pe sezut (munca de birou). Este bine de retinut ca, o data aparute, aceste varicozitati continua sa isi mareasca dimensiunile, in contextul in care, prin localizarea lor, sunt zilnic traumatizate de defecatie. Fenomenul consta in dilatarea tesutului cavernos cu aparitia maselor hemoroidale care prolabeaza in canalul anal, traumatizarea lor avand drept consecinta sangerarea dupa defecatie, staza venoasa si tromboza, adesea asociate cu edem si fenomene necrotice. Exista trei tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni cu origine din plexul intern, hemoroizi externi din plexul extern si hemoroizi micsti.

Stadializarea hemoroizilor. Prezenta, momentul si reductibilitatea prolapsului hemoroidal ajuta la clasificarea stadiului hemoroizilor si orienteaza abordarea terapeutica. 

Stadiul 1 – apar rectoragii (sangerari anale) dupa defecatie, fara prolaps hemoroidal (fara iesirea hemoroizilor din canalul anal).

 Stadiul 2  odata cu hemoragia, apare prolabarea (iesirea) maselor hemoroidale care se pot reduce spontan.

 Stadiul 3 – rectoragii cu prolaps hemoroidal care necesita reintroducerea in canalul anal al hemoroizilor cu mana, initial numai la defecatie apoi si dupa eforturi cu cresterea presiunii intraabdominale. 

Stadiul 4  masele hemoroidale prolabeaza (ies afara prin anus) la efort minim, se trombozeaza frecvent, sunt extrem de dureroase si sunt asociate cu hemoragii importante ce pot pune viata bolnavului in pericol.

Simptomele hemoroizilor

Ca si simptome hemoroizii se manifesta prin sangerare anala, cu sange rosu aprins, urmata de prolabarea hemoroizilor in afara anusului, insotita de secretie anala care pateaza lenjeria si de o senzatie neplacuta de presiune anala, prurit anal (mancarime), tromboze hemoroidale externe, aparitia hemoragiilor dupa defecatie poate duce chiar la anemie. Odata cu cresterea in volum a hemoroizilor apare prolabarea lor permanenta, tromboza cu edem, strangularea in canalul anal cu modificari necrotice ale tesuturilor. Alte simptome asociate cu prezenta hemoroizilor sunt:

  • senzatie de arsura;
  • umflaturi (proeminente) in zona rectala;
  • fistule, abcese anale;
  • dureri in timpul scaunului;
  • sange in scaun sau pe hartia de toaleta;
  • inflamatii;
  • durere si disconfort la statul in sezut (sofat, munca de birou).

 

  • Cauzele hemoroizilor 

Persoanele care nu au constipatie pot evolua ani buni pana cand sa li se puna corect diagnosticul de boala hemoroidala, pana la stadii avansate, daca nu au acuze subiective. In schimb, pacientii cu constipatie se prezinta precoce la medic, din cauza faptului ca sangerarea precoce ii alarmeaza.

Exista mai multe teorii care explica cauzele aparitiei hemoroizilor, de la implicarea unei etiologii infectioase (criptita, flebita hemoroidala, colita) pana la dereglari neurologice si endocrine. Unii autori explica aparitia hemoroizilor ca o consecinta a factorilor alimentari (abuzul de condimete, alcool si alimentatie dezechilibrata). Aparitia si prolabarea hemoroizilor pot fi favorizate de mai multi factori; hipodinamia, sedentarismul, obezitatea, constipatia, sarcina si nastera, diareea, fumatul, ridicarea greutatilor, tusea cronica, abuzul de alcool si condimente.

Colon iritabil

Colonul iritabil patologica este diagnosticata la aproximativ unul din 3 pacienti care se prezinta la gastroenterolog. Este o afectiune cu o prevalenta inalta, materializat prin solicitare de servicii medicale si investigatii complexe si tratament cronic.

Colonul iritabil apare mai frecvent la femei si poate fi intalnit la orice varsta.

Patternul simptomelor este variabil, o proportie mare de pacienti devenind asimptomatici in interval de 1 an de la debut.

Criteriile de diagnostic se refera la simptome prezente in mod continuu sau recurent, minim 3 luni din ultimul an, si anume dureri abdominale insotite de modificarea tranzitului intestinal, cu modificarea frecventei sau a consistentei scaunelor.

La acestea se pot adauga: meteorism abdominal persistent, flatulenta, anomalii de defecatie (senzatie de defecatie incompleta sau dimpotriva, imperioasa).

Scaderea in greutate involuntara si rectoragiile (sangerarile la scaun) nu sunt caracteristice sindromului de intestin iritabil si impun, de regula, excluderea altor afectiuni prin efectuarea unei colonoscopii.

Pentru sustinerea diagnosticului de intestin iritabil trebuie efectuate o serie de investigatii, acest diagnostic fiind in cele din urma de excludere.

Colonoscopia este o investigatie costisitoare si invaziva, de aceea trebuie rezervata cazurilor care se prezinta cu semne de alarma (scadere ponderala involuntara, inapetenta, simptome recent instalate, rectoragii, anemie). Totusi, pe parcursul evolutiei sindromului de intestin iritabil, care se intinde pe mai multi ani, pacientii pot efectua o colonoscopie care se dovedeste utila pentru sustinerea diagnosticului. De asemenea, pacientul cu intestin iritabil trebuie reevaluat periodic.


Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel