Boli endocrine

Acupunctura tratează cu succes o serie de afecţiuni endocrine: hipotiroidie, hipertiroidie, noduli tiroidieni, diabet zaharat, insuficienta suprarenaliana etc.

 

Patologia glandei tiroide cuprinde 5 tipuri de disfuncții întâlnite în practica clinică:
 
A. Hipertiroidismul - Boala Graves-Basedow (tireotoxicoza) determinată de excesul h. tiroidieni;
B. Hipotiroidismul (mixedem) determinat de deficitul h. tiroidieni;
C. Gușa, hipertrofie glandulară difuză determinată de creșterea prelungită a TSH și
care se poate asocia cu hipo-, hiper- sau eutiroidie;
D. Nodulul tiroidian, hipertrofie localizată la nivelul unei porțiuni din glandă, cauzată
de o tumoră benignă sau malignă;
E. Tiroidita Hashimoto (tiroidita cronică autoimună)
 
Hiperfuncția corticosuprarenalei
 
Excesul hormonilor glucocorticoizi determină o condiție denumită generic hipercorticism (hipercortizolism), ale cărei manifestări clinice ale sunt cunoscute
colectiv sub numele de sindrom Cushing. Excesul hormonilor androgeni sexuali conduce la sindromul suprarenogenital sau adrenogenital, iar excesul de
aldosteron conduce la hiperaldosteronism.
Sindromul suprarenogenital (adrenogenital)
 
Hipersecreția hormonilor androgeni sexuali este responsabilă de masculinizare (virilizare), respectiv de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare masculine la fetițe/femei cu: hirsutism facial, acnee, îngroșarea vocii, hipertrofia clitorisului, amenoree și atrofia sânilor.
 
Hipofuncția corticosuprarenalei
Definiție: deficitul primar sau secundar al secreției hormonilor corticosuprarenalieni Insuficiența primară se referă la deficitul hormonal determinat de hipofuncția glandelor corticosuprarenale, în timp ce insuficiența secundară apare în cazul deficitului de ACTH.
Diferența majoră între ele constă în faptul că în insuficiența primară apare si un deficit de mineralocorticozi asociat celui de glucocorticoizi, care în deficitul
secundar nu apare deoarece ACTH-ul nu interferă cu funcționalitatea axului reninăangiotensină-aldosteron.
Etiologie:
I. Insuficiența CSR primară (boala Addison) de cauză:
- Autoimună (80% din cazuri)
- TBC
- Boli granulomatoase (histoplasmoza)
- Metastaze tumorale
- Hemoragie/infarct al glandei
- Infecții virale (HIV, citomegalovirus)
II. Insuficiența CSR secundară
- Corticoterapie prelungita
- Tumoră hipofizară
- Sindrom Sheehan (infarcte hipofizare postpartum)
- Tumoră hipotalamică
 

Acromegalia si gigantismul  sunt disfunctii a glandei hipofize anterioare determinate de sinteza in exces a GH (hormon secretat de hipofiza anterioara care regleaza cresterea si are influente importante asupra metabolismului intermediar). 

 

Acromegalia este o afectiune rara, intalnita cu precadere la indivizii intre 30 si 40 ani, care se manifesta prin hipertrofia (dezvoltarea excesiva a) capului, mainilor si picioarelor.


Acromegalia este un dezechilibru hormonal care se produce datorita unei hipersecretii de hormon de crestere, produs de catre hipofiza.

 La copiii care sunt inca in crestere, hipersecretia de hormon de crestere provoaca o afectiune numita gigantism, care se caracterizeaza prin dezvoltarea exagerata a oaselor si  cresterea anormala in inaltime

 Acromegalia apare cu o prevalenta egala la cele doua sexe, cel mai frecvent la varste mijlocii; este o afectiune rara cu o incidenta de 3-4 cazuri la un million pe an.Cand excesul de GH apare la copii inaintea inchiderii cartilajelor de crestere, se accelereaza cresterea liniara si se produce gigantismul.

    

 

Diabetul zaharat se grupeaza in mai multe forme de boala cu manifestari si cauze distincte si anume:

Diabet Zaharat tip I
Diabet Zaharat tip II


Simptomele diabetului zaharat variaza de la caz la caz. In general, diabetul se caracterizeaza prin cresterea peste normal a concentratiei de glucoza in sange (hiperglicemie), cu sau fara eliminarea de zahar prin urina (glicozurie). Alte simptome care pot sa apara sunt: setea excesiva cu aport crescut de apa, eliminarea de urina in cantitati mari si foamea excesiva cu ingestia de alimente in cantitati mari. 

Aceste trei simptome, cunoscute in terminologia medicala ca polidipsie, poliurie si respective polifagie, sunt in general cauzate de hiperglicemie. La pacientii care sunt bolnavi, dar care au ignorat semnele mai multa vreme, nefiind astfel diagnosticati, se poate intampla ca prima manifestare remarcata sa fie coma diabetica.

Diabetul de tip I isi face simtita prezenta de regula inainte de 40 de ani, dar exista si pacienti la care diabetul de tip 1 survine in mod atipic, tarziu in viata, la varsta de 50 de ani sau chiar mai tarziu, in cazuri rare. De obicei, pacientii cu diabet de tip I aparut la o varsta mai inaintata nu sunt obezi ca cei care sufera de diabet de tip II.

Diabetul de tip I poate debuta brusc, cu sete, urinare in exces, apetit crescut si pierdere in greutate. Persoanele cu I pot avea greutate normala sau pot fi subponderale, in functie de intervalul de timp dintre debutul simptomelor si inceputul tratamentului. 
Diabetul de tip II debuteaza de obicei la mijlocul vietii sau mai tarziu. De regula, pacientul cu diabet zaharat de tip II este obez sau supraponderal. De asemenea, la acesti diabetici, simptomele apar si se manifesta treptat. 

Acupunctura Su jok poate fi efectuata fie folosind ace de acupunctura, fie fara ace, actionand asupra punctelor de acupunctura prin diverse alte metode:laser cu lumina colorata, culori,presopunctura, magneti.

Disciplina fundamentală a medicinei tradiţionale orientale, acupunctura mai este incă privită ca o terapie înconjurată de o oarecare aură misterioasă. Dintr-un anumit punct de vedere însă, acupunctura este cea mai larg acceptată dintre tehnicile orientale de tratament. Faţă de alte metode, acupunctura dă rezultate imediate, mai ales în dureri acute, unele netratabile prin mijloacele clasice. Acupunctura poate deveni o veritabilă artă a vindecarii bolilor cronice şi chiar a unor probleme psihice, cum ar fi  Nenumarate studii clinice au demonstrat eficienţaacupuncturii.

Termenul „acupunctură” a fost introdus în Europa de către un misionar iezuit din sec. XVII şi provine din latinescul acus (ac) şi punctura (înţepătură).

Stimularea cu precizie maximă a punctelor de acupunctură are ca scop reechilibrarea fluxului energetic al organismului şi, în medicină coreeana, se înscrie în cadrul unui tratament complex, care presupune prescripţii medicale, un anumit regim alimentar şi un program de exerciţii fizice, de exemplu tai chi.

Potrivit tradiţiei medicale orientale, există 12 astfel de meridiane principale de acupunctura (6 yin şi 6 yang) şi 8 meridiane „extraordinare” sau colaterale, care formează împreună o vastă reţea energetică. Când Qi circulă nestingherită prin meridianele de acupunctura, echilibrul energetic se află în perfectă stare şi omul este sănătos. Cel mai mic blocaj în această curgere neîntreruptă provoacă dezechilibre fizice, emoţionale şi spirituale care se traduc prin boală.

Pentru restabilirea echilibrului, acupunctura acţionează prin intermediul acelor, asupra punctului de „tonifiere” sau, dimpotrivă, de „dispersie” al meridianului implicat. Stimularea punctelor de acupunctura restabileşte circulaţia energetică, prevenind dezvoltarea bolilor. Interesant este că punctele de acupunctura asupra cărora se acţionează nu corespund în mod necesar zonelor dureroase.

În acupunctura, ca şi în alte terapii orientale, consultaţia este diferită de cea clasică. De diagnosticarea corecta depinde eficacitatea tratamentului. In acupunctura medicul dispune de mai multe metode de diagnosticare: anamneza- observarea pacientului, ascultarea, olfactia si palparea si masuratorile energetice.

In acupunctura medicul se interesează atat de boală cat şi de individualitatea pacientului. Interesul terapeutului se axează de asemenea si pe prevenirea apariţiei bolii. Important este însă că acupunctura, ca tratament de bază sau în combinaţie cu alte terapii, dă rezultate într-o serie întreagă de boli. Acupunctura este apreciată în intreaga lume pentru eficacitatea cu care tratează afectiunile metabolice.

Studii ştiinţifice riguroase efectuate au aratat că prin acupunctură se pot obţine rezultate absolut spectaculoase în bolile glandei tiroide, suprarenalei, pancreasului etc.

Acupunctura este indicată si în stări de epuizare generală prelungită, atât fizică cât şi psihică. Studii ştiinţifice au scos în evidenţă influenţaacupuncturii asupra activităţii cerebrale, pe care o stimulează, obţinându-se un efect revigorant.

Eficacitatea tratamentului de acupunctura se pot produce imediat si se observa de la primele sedinte de acupunctura. În alte cazuri, ele apar abia după un interval de timp. Pacientul poate resimţi o stare de somnolenţă sau, dimpotrivă, de revitalizare. Totul depinde de natura punctelor de acupunctură stimulate (tonifiere sau dispersie). Uneori, simptomele pot părea că se agravează, pentru a dispărea mai apoi încetul cu încetul in tratamentul de acupunctura. 

De-a lungul timpului, acupunctura a reusit sa trateze numeroase afectiuni de ordin fizic si psihic. In societatea actuala, in care stresul este factorul principal care sta la baza afectiunilor precum:obezitatea, insomniile, indigestia etc., acupunctura este una dintre cele mai eficiente metode de tratament alaturi de terapia cu plante, reflexoterapia, masajul terapueutic, datorita beneficiilor sale asupra organismului uman.

Daca suferi de obezitate solutia este acupunctura . Astfel, prin acupunctura se va inhiba centrul de foamei si se vor stimula functiile celorlalte organe. Pe langa tratamentul cu acupunctura , este nevoie si de o alimentatie sanatoasa si de putina miscare.

Insomnia este des intalnita la adultii intelectuali, care ocupa posturi de conducere si intampina situatii neprevazute, care ii implica foarte mult. Acele de acupunctura se fixeaza pe punctele specifice energiilor in cauza in aceasta situatie, si stabilizeaza echilibrul necesar.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a demonstrat ca acupunctura are efecte mult mai benefice asupra bolilor metabolice decat alte metode de tratament. In aceste cazuri, tratamentele deacupunctura sunt personalizate, in functie de zona cu probleme a pacientului.

Toate afectiunile metabolice sunt tratate cu ajutorul acupuncturii, iar durata tratamentului este in functie de gravitatea afectiunii.

Acupunctura mai are efecte benefici si in cazurile durerilor de muschi si articulatii, de inima, durerilor menstruale etc.. De asemenea,afectiunile sistemului cardiovascular (precum: hipertensiunea arteriala, tensiunea oscilanta, palpitatiile, circulatia proasta) si ale celuirespirator (rinite, alergii, sinuzite, astm etc.) pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii .

 

 

 

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel