Boli respiratorii şi O.R.L

Boli respiratorii şi O.R.L.: gripa, otite, faringite, amigdalite, laringite, polipi, tinitus,  hipoacuzie, stomatită, parodontită, glosită, gingivită, sinuzită, rinită, astm bronşic, emfizem, acufene, vertij, epistaxis recidivant, bronşite acute şi cronice

 

Alergiile respiratorii - rinita, rinosinuzita, astmul bronsic


Alergiile desi nu intra in mod normal in categoria bolilor grave, pot fi foarte suparatoare, iar in anumite conditii pot pune viata in pericol, cum este in cazul socului anafilactic.

Atopia este predispozitia genetica de a dezvolta reactii alergice, iar eczema sau dermatita atopica reprezinta reactia alergica aparuta pe piele.  Frecvent, dermatita atopica se poate insoti de astm bronsic sau rinita alergica.

Alergiile respiratorii sunt cele mai cunoscute alergii numite rinite, rinosinuzite, astm bronsic alergic. Principalele acuze ale pacientilor cu alergie respiratorie sunt:


• in cazul rinitei alergice: stranut, prurit nazal, rinoree, obstructie nazala bilaterala, alternanta;

• in cazul astmului alergic: prurit orofaringian, oboseala, durere de cap, lipsa poftei de mancare, scaderea sau lipsa mirosului, tuse, respiratie suieratoare, senzatie de sufocare sau de constrictie a pieptului.

Alergiile respiratorii se pot manifesta sezonier sau zi de zi in functie de prezenta alergenului cauzator si se pot prezenta in forme diferite de severitate. Cei mai frecventi alergeni respiratori sunt acarienii din praful de casa, mucegaiurile, polenurile si perii de animale de companie (caini, pisici, iepuri, porcusor de guineea etc).

Alergiile alimentare
se manifesta rapid dupa ingerarea alimentului alergenic si se manifesta prin prurit orofaringian, eruptii cutanate pruriginoase, edeme faciale, linguale sau glotice, greata, varsaturi, diaree, sau uneori reactii brutale ale intregului organism asociate cu scadere de tensiune arteriala - soc anafilactic.

 Acupunctura este o terapie alternativa la care apeleaza din ce in ce mai multe persoane pentru ameliorarea durerilor insa acupunctura este de mare ajutor si celor care sufera de alergii.

 Acupunctura vine cu o abordare diferita si ofera in multe cazuri vindecare completa, impreuna cu rezolvarea mai multor probleme de sanatate, care, impreuna cu alergiile, sunt efecte ale aceleiasi cauze.

Tratamentele fitotera­peutice şi acupunctura se asociază întotdeauna în alergiile cro­nice.

Abordarea terapeutica in acupunctura in ceea ce priveste alergiile este complexa deoarece acestea sunt varful ice-berg-ului Se efectueaza un diagnostic complet si afla care sunt motivele care au dus la dezechilibrele organismului. Acestea pot fi emotionale, dar pot fi si de cauza alimentara, stil de viata etc. In functie de asta se alege strategia de tratament.

Dezechilibrul energetic incepe sa invadeze diverse structuri ale organismului si se poate exterioriza sub forma de eczeme, urticarii, rinita alergica, astm bronsic etc.

In timpul procedurii, ace foarte subtiri sunt inserate sub piele, in puncte specifice ale corpului, pentru a atenua anumite simptome.

De asemenea, acupunctura poate fi folosita si pentru cazurile mai grave de alergii. In plus, aceasta terapie nu are efecte secundare.

Alergiile sezoniere pot fi prevenite şi tratate cu succes prin această terapie complementară. Întrucât alergia reprezintă un dezechilibru energetic al organismului, prin aplicarea acelor pe anumite puncte energetice se regleaza energia organului afectat de alergie.

Unele puncte energetice, prin înţepare, sunt implicate şi în diminuarea excesului de histamină, substanţă responsabilă de apariţia simptomelor caracteristice alergiei: strănuturi repetate, nas înfundat sau prezenţa unor secreţii nazale abundente, mâncărimi ale gâtului şi ochilor, eruptii cutanate.

Acupunctura precum si terapia cu produse naturiste are şi proprietatea de a echilibra organismul şi de a întări sistemul imunitar, prevenind astfel eventualele episoade de alergie care ar putea apărea odată cu venirea verii, când predomină alergia la polen, precum şi la alte plante.

Rezultatele tratamentului cu acupunctura in alergii sunt foarte bune. Cand este vorba de probleme emotionale, acupunctura poate ajuta semnificativ procesul, dar e un proces de curatare mai profunda si de mai lunga durata, iar persoana va fi ajutata sa isi faca curatenie in viata. Beneficiile insa sunt cu mult dincolo de rezolvarea alergiilor.

Atunci cand se rezolva dezechilibrul unui organ, se rezolva si alte dezechilibre, iar acele dezechilibre cand sunt prezente dau simptome pe care pacientul de obicei nu le asociaza direct cu alergiile, dar care functional sunt strans legate de acestea.

Astmul alergic

Este o boala cronica inflamatorie ce afecteaza bronhiile. Pe fondul inflamatiei cronice din bronhii se produc episodic crize: spasme ale bronhiilor, care le îngusteaza brusc si pacientul simte ca se sufoca, îi este mai greu sa expire decât sa inspire aer, se aud zgomote (suieraturi) la respiratie.

De cele mai multe ori, astmul este o alergie respiratorie, pe care o fac cei predispusi (cu teren atopic). Exista o transmitere ereditara a acestei predispozitii, drept care în aceeasi familie se pot întâlni mai multi pacienti cu astm sau cu alte forme de alergie (rinita alergica, eczema, alergie la aspirina).

Boala începe sa se manifeste la un moment dat, fie cu ocazia unei viroze, fie cu ocazia expunerii la alergeni aerosolizati (polen de exemplu). Bronhiile inflamate reactioneaza exagerat fata de particulele inhalate, care provoaca o îngustare brusca a bronhiilor: apare o criza de astm, destul de usor de recunoscut de catre medicii care vad pacientul. Totusi, este posibil ca primele crize sa fie trecute cu vederea si sa fie apoi relatate de pacient ca "raceli frecvente", pentru ca pacientul acuza nas înfundat si tuse ca la o raceala, dar niciodata febra.

Odata începuta, boala are o evolutie cronica. Ea este prezenta permanent în bronhii, dar este resimtita de bolnav numai în timpul crizelor. Între ele, pacientul se poate simti bine si se poate crede sanatos.


Cum se manifesta astmul?

Prin crize de sufocare însotite de suiraturi în piept, de tuse care se poate însoti de eliminarea unei spute albicioase gelatinoase. Uneori pacientii au senzatia ca "îi strânge pieptul" sau ca "respira ca printr-un tifon". Boala debuteaza de obicei la tineri sau chiar la copii. Exista însa si pacienti la care boala debuteaza dupa 60 de ani.

Între crize, pacientul se poate simti perfect sanatos, sau poate avea o greutate în respiratie la efort.

Boala poate îmbraca diverse grade de severitate. Atunci când este usoara, se poate manifesta prin crize rare, de mica intensitate si care pot trece de la sine. Daca boala este mai severa, crizele pot aparea mai frecvent, chiar zilnic, sau în timpul noptii, trezind pacientul din somn. Într-un astfel de stadiu, pacientul nu se simte bine nici între crize, acuzând oboseala la eforturi din ce în ce mai mici, hârâiala permanenta în piept, tuse

Un pacient care de obicei face crize rare poate trece printr-o perioada de agravare a simptomelor, adesea declansata de o viroza respiratorie sau de o expunere la un alergen (de exemplu, înflorirea plopilor). Atunci, el face o exacerbare a bolii, care de obicei îl îndeamna sa se adreseze medicului.
Inflamatia din bronhii este prezenta în permanenta la astmatici. Cu cât ea este mai puternica, cu atât crizele sunt mai frecvente si mai severe, ducând la manifestari cronice.

Diagnosticul de astm se pune pe baza manifestarilor clinice, a istoricului sugestiv si a spirometriei (masurarea capacitatii respiratorii)

Diagnosticul este usor la pacientii tineri, nefumatori, care acuza crize tipice de sufocare însotita de suieraturi în piept si eventual de tuse cu expectoratie alba lipicioasa. Lucrurile nu sunt la fel de usoare la pacientii mai în vârsta, mai ales daca sunt si fumatori, care acuza mai mult oboseala la efort sau crize de tuse decât crize de sufocare. În criza de astm (uneori si în afara ei) medicul poate percepe cu stetoscopul raluri sibilante (suieratoare) în plamânii pacientului.
Spirometria este esentiala pentru diagnostic, pentru stabilirea severitatii bolii si pentru urmarirea evolutiei în timp. Pacientului i se cere sa sufle cu maxim de forta într-un aparat care masoara parametrii respiratori. Astmaticii pot avea spirometrie normala între crize, sau se poate identifica un sindrom obstructiv (se reduce un parametru numit VEMS). Foarte sugestiv pentru astm este cresterea sau normalizarea VEMS dupa inhalarea unui spray bronhodilatator.

 

Sinuzita

  

 

Sinuzitele sunt inflamatii acute sau cronice ale membranei mucoase care captuseste sinusurile.

Sinuzita poate fi tratata prin acupunctura. Multi oameni  au reusit sa scape de sinuzita numai dupa ce au facut mai multe sedinte de acupunctura.

Microcupunctura coreeana Su Jok spre deosebire de acupunctura chinezeasca trateaza sinuzita, prin stimularea punctelor pe meridianele energetice localizate la nivelul mainilor si urechilor, in zona reflexogena de proiectie a sinusurilor, utilizand ace de unica folosinta de 7 mmm, care se introduc numai 1 mm la nivelul pielii si astfel este evitata durerea.
Sinuzita
este una dintre afectiunile tratate cel mai frecvent prin acupunctura.

Exista mai multe modalitati prin care poti scapa de durerile de cap care apar adesea in sinuzita. Daca suferi de o astfel de migrena, vei simti o durere acuta in jurul ochilor, a obrajilor si a fruntii.

Microacupunctura echilibreaza functiile organismului prin insertia si manipularea acelor la nivelul zonelor reflexogene si punctelor de acupunctura pe maini si urechi. Microacupunctura aduce numeroase beneficii organismului.

Tratamentul sinuzitei prin acupunctura poate constitui o alternativa eficienta la tratamentul clasic care uneori poate fi destul de invaziv.

Semne si simptome in cazul sinuzitei: durere la nivelul ariei de proiectie a sinusurilor, obstructie nazala, tulburari de olfactie (pierderea mirosului), secretii mucoase sau purulente, lacrimare, tulburari de vedere, cefalee dispar cu ajutorul microacupuncturii.

Reflexoterapia poate ajuta prin stimularea mecanismelor proprii de aparare, iar prin masarea zonei reflexogene a sinusurilor se imbunatateste vascularizatia locala si creste oxigenarea favorizand refacerea mucoaselor.

Plantele au un efect antiinflamator, calmant şi reduc congestia nazală. Când sinuzita se manifestă sub formă cronică sau acută trebuie tratată la timp pentru a preveni efectele secundare nedorite.

Plantele sub formă de ceaiuri şi infuzii, ajută organismul să se refacă in cazul sinuzitei.

Cromoterapia este acupunctura fara ace si  vindeca sinuzita fara durere- o metodă naturală de tratament, prin culoare, care se poate practica de oricine cu usurinţă, atât prin contemplarea unei anumite culori, cât şi prin proiectarea unei culori pe o anumita zonă reflexogena a corpului, în funcţie de efectul pe care dorim să-l obţinem.
Culorile au vibraţie proprie sau câmpuri de energie şi ele pot influenţa organismul uman si in cazul sinuzitei prin aplicarea lor pe anumite puncte de acupunctura şi zone de corespondenţă a sinusurilor

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel