Inlăturarea durerilor si migrenelor

Cel mai important efect al terapiei este înlăturarea durerilor

 

 

 Din pacate, nu exista persoana care sa nu aiba o problema, fie ca este vorba de o suferinta fizica sau sufleteasca, durere, stres, insomnii sau are cateva kilograme in plus.

Este bine sa te gandesti cum sa rezolvi totul cat mai natural, fara efecte adverse, printr-o modalitate care sa-ti ajute corpul si mintea in acelasi timp.

Acupunctura determina relaxare, ajuta la calmarea durerilor si scade nivelul stresului. Avand in vedere cat de mare este stresul celor care se confrunta cu prezenta durerii, acupunctura ar putea merita o incercare.

 

Acupunctura este o terapie integrata a unui sistem complex de tratament, cel al medicinei traditionale.

Asupra energiei din corpul uman se poate interveni prin stimularea punctelor de acupunctura, localizate de-a lungul meridianelor energetice, meridiane care formeaza corpul energetic. Aceasta energie inconjoara fiecare celula a corpului.

Prin urmare, cu ajutorul acupuncturii, se poate interveni pentru tratarea oricarei afectiuni chiar si a durerii.

 

Acupunctura poate fi insotita de un tratament cu magneti si plante medicinale.


Acupunctura s-a dovedit efecienta mai ales in cazurile in care durerea era cronica. Durerile de cap, durerile menstruale si durerile de muschi sau osteo-articulare sunt doar cateva exemple in care aceasta forma de vindecare da rezultate.

Oamenii recurg la acupunctura ca la o alternativa pentru operatii, prea multe medicamente, chiar si cand li se spune ca nu se mai poate face nimic.

Cel mai important rol si motivul cel mai folosit pentru acupunctura este eliberarea de durere.

De exemplu:

 • dureri severe de cap,
 • dureri de spate,
 • dureri de umeri si de gat,
 • dureri de picioare,
 • nevralgii,
 • dureri musculare,
 • dureri postoperatorii,
 • sindromul de tunel carpian,
 • dureri menstruale,
 • dureri de dinti,
 • durei abdominale,
 • artrita, reumatismul,
 • lombosciatica,
 • umar inghetat,
 • dureri de dinti
 • durerea in patologia sportiva etc.

 

Durerile de cap sunt o parte integranta din viata fiecaruia dintre noi, aparand din ce in ce mai des din cauza stresului si a agitatie lumii in care traim.

Datorita complexitatii acestui sistem bioenergetic, indicatiile acupuncturii nu au practic limite, orice afectiune putand beneficia de acest tratament. Acupunctura poate induce o relaxare profunda ajutand astfel la vindecarea multor afectiuni datorate stresului sau problemelor emotionala.

Nevralgia este un termen general, ce cuprinde dureri acute, care pot apărea la diverse nivele: cap, spate. De obicei, durerile sunt atât de mari încât uneori tratamentul  medicamentos nu face fata si este necesara  aplicarea tratamentelor alternative.

Durerile pot fi tratate prin metode complementare, acestea fiind remedii care se pot aplica și acasă, mai ales tatamentul cu plante.

Trebuie menţionat faptul ca acupunctura acorda o mare atenţie aspectului preventiv. Prin acupunctură boala putea fi depistată şi tratată în faza sa incipientă.

Există şi alte metode de stimulare terapeutică a punctelor de acupunctură:

·        Moxibustia – încălzirea punctelor cu o moxa -ţigaretă specială care are în compoziţie plante medicinale uscate.

·        Stimularea punctelor cu magneti, culori, seminte (care cedeaza energia lor organismului - efect similar cu cel      

         al plantelor ingerate si actioneaza in acelasi timp prin presopunctura).

·        Presopunctura – masajul punctelor

 

În prezent există şi metode moderne de stimulare a punctelor de acupuctură – stimularea cu lumină, cu raze laser.

 

Scopul tratamentului este sa restabileasca echilibrul dintre energia universala Qi si cea a organismului, prin aplicarea nedureroasa a unor ace fine in puncte strategice de pe mana si ureche.

 

Imediat, sau în câteva minute, pacientul va resimţi o scădere a durerii şi o relaxare musculară. Evaluând nivelul de durere de la unu la 10, uneori în afecţiunile acute şi la persoane tinere se obţine o scădere de 100% a durerii aproape imediat.  De asemenea, se observă o scădere a tensiunii musculare, mişcările devin nedureroase şi se vor îmbunătăţi uimitor.  Unii pacienţi vor raporta o senzaţie de căldură sau senzaţie de altă natură în zona de corespondenţă.

 

Magnetoterapia sau terapia cu magneti este o stiinta medicala straveche care se studiaza azi in cadrul celor mai cunoscute academii de acupunctura si de terapii alternative din lume.

Efectul terapeutic al magnetilor este cunoscut din cele mai vechi timpuri. Cu circa 5000 de ani in urma in China se cunostea caracteristica magnetului de a indica nordul.
Tot in China antica s-au constatat efectele benefice ale magnetilor asupra diverselor afectiuni. Aproape fara contraindicatii si cu efecte vizibile in cateva ore de la aplicare pe corp, magnetul a reprezentat in trecut un remediu foarte apreciat, mai ales in Orient.

 Terapia magnetică a câştigat tot mai mult teren şi în Europa, după ce în Japonia a fost recunoscută ca ştiinţă, fiind folosită astăzi de aproape 30 de milioane de oameni. Magnetoterapia ameliorează efectele secundare ale afecţiunilor dureroase şi redă echilibrul fiziologic al organismului.

Terapia cu magneti, prin usurinta, prin eficienta si prin lipsa riscurilor medicale este tot mai larg practicata si acasa, in familie chiar si de persoane fara pregatire medicala.

Efectele magnetilor pot fi comparate cu efectul produs de un ac de acupunctura, datorita faptului ca punctul de acupunctura este influentat de campuri magnetice.

Utilizarea complexa a magnetilor implica aplicarea acestora pe meridianele si pe punctele de acupunctura tinand cont de polaritatea magnetilor. Ei sunt utilizati pentru a stimula punctele de acupunctura sau zone de reflexoterapie corporala sau auriculara.

Efectele magnetilor, in functie de polaritatea lor si amplasarea lor pe piele pot fi de dispersie sau de tonifiere.

Au  o foarte larga aplicare in pediatrie, acolo unde nu se poate folosi in mod uzual acupunctura si se cauta alte metode cat mai putin dureroase si de maxima eficienta: magnetoterapie, moxibustie, cromoterapie, presopunctura, terapia cu plante- fitoterapia.

Magnetii sub forma de microsfere care se aplica pe puncte auriculare dureroase sau identificate dupa harti auriculare, au rolul de echilibrare energetica si de presopunctura pe punctul vizat. Se lasa sa actioneze aproximativ 24 de ore sau pana la ameliorarea simptomelor.

Aplicari uzuale ale magnetilor sunt pe punctele dorsale in cazul durerilor colanei vertebrale.

Utilizarea magnetilor cunoaste nenumarate forme la fel ca si formulele de acupunctura pentru numeroase patologii.

Energia magnetică vitală pătrunde în corpul nostru din câmpul magnetic natural al Pământului din ce în ce mai puţină, efectele sale fiind diminuate din cauza clădirilor de beton armat, a asfaltului, a încălţămintei cu talpă de cauciuc, precum şi a influenţelor nocive ale câmpurilor magnetice, sau ca efect al prezenţei unor echipamente precum computerele, telefoanele, cuptoarele cu microunde, aparatele GSM sau antenele.

Hainele pe care le purtăm, încălţămintea, în special cea cu talpa foarte groasă sau înaltă, asfaltul sau podelele sunt factori care ne izolează de contactul cu solul, influenţând modificările magnetismului corpului nostru. Energiile nu mai curg corect şi treptat apar dezechilibrele şi apoi bolile. Multe afecţiuni degenerative sunt cauzate de faptul că celulele noastre nu mai primesc informaţiile corecte. Stiinţa modernă a dovedit că lipsa „împământării” este strâns legată de apariţia bolilor moderne. Atunci când are loc conexiunea cu pământul, prin mersul desculţ, se produce din pământ în corpul uman un transfer de electroni liberi, consideraţi cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi.

Principiul terapiei cu magneti este aplicarea unor magneţi foarte mici care se fixează cu leucoplast direct pe corp sau pe mana si picior, pe punctele de acupunctură sau pe diferite zone reflexogene.

Principalele afectiuni in care se intrebuinteaza cu succes magnetii sunt in principal durerile  dar si alte afectiuni:  

·        dureri de cap, migrene 

  

·        dureri musculare si ale articulatiilor

·        dureri menstruale

·        accidente sportive, fracturi

·        insomnii

·        probleme cu circulatia sangelui

·        probleme cu digestia/lipsa poftei de mancare

·        stress, oboseala, surmenaj, solicitari psihice si fizice

·        durerile provocate de osteoporoză, osteofitele (ciocurile), pintenii calcaneeni.

 

Un domeniu in care se folosesc cu foarte mare succes magnetii este cel al sportului: plasarea pe o zona afectata, tumefiata, sau deasupra unei entorse sau fracturi are ca efect ameliorarea durerilor si vindecarea mult mai rapida.

De asemenea este important si faptul ca, in urma unei aplicari si utilizari corecte, folosirea magnetilor nu are constraindicatii.

Campul magnetic generat de magneti are un efect de stimulare asupra celulelor, schimbul de oxigen si absorbtia elementelor nutritive din alimente si lichide fiind mult marite. De asemenea s-a constatat o eliminare mai buna si mai completa a toxinelor din corp, in momentul utilizarii magnetilor.

 

Migrena – Durerea de cap

Un studiu, publicat luni în jurnalul medical JAMA, a arătat că acupunctura ajută la reducerea frecvenței migrenelor și chiar le poate preveni. 

Cercetarea oamenilor de știință chinezi s-a fundamentat pe mai multe studii mai mici și a analizat modul în care terapia cu acupunctură făcută correct ajută la reducerea migrenelor în cazul persoanelor care s-au confruntat cu această problemă pentru cel puțin un an.

În mod normal, o durere de cap ar trebui să treacă cu o pastilă obișnuită și câteva momente de liniște. Însă, în cazul migrenelor durerea este atât de puternică încât persoana în cauză nu mai poate face altceva, durerea nu trece cu medicamentele obișnuite și poate dura mai multe zile la rând.

Migrenele reprezintă o stare anormală a creierului în care acesta devine hiperexcitabil la stimuli. Durerea de cap este intensă și poate dura ore sau chiar zile.

De asemenea, există studii care arată că migrenele se transmit genetic.

„De multe ori oamenii nu își dau seama că există un istoric de migrene în familie. Mulți oameni nu își dau seama că suferă de această problemă, nu au un diagnostic în acest sens. Medicamente pentru prevenirea migrenelor există, dar nu sunt neapărat eficiente pentru toți pacienții și au efecte adverse puternice”, a explicat medicul Amy Gelfand, asistent universitar de neurologie la Universitatea din California.

Lipsa unor tratamente eficiente împotriva migrenelor îi face pe cei care suferă de această boală să caute tratamente alternative, printre care, acupunctura, magnetoterapia, yoga și meditația precum si psihoterapia.

Acupunctura stimulează abilitatea corpului de a se recupera de pe urma oricărei boli și de a se vindeca singur”, a spus Magnolia Ng pentru CNN, terapeută în acupunctură și specialistă în gestionarea durerii.

Medicul Stephen Silberstein, fostul președintele al Societății Americane pentru Durerile de Cap, a spus că un tratament eficient pentru reducerea migrenelor este schimbarea stilului de viață.

„Încearcă să dormi suficient, nu te îmbăta, și dacă bei cafea în mod regulat fă acest lucru și în weekend-uri și nu te opri”, a spus medicul.

Migrena este considerata de Organizatia Mondiala a Sanatatii o tulburare majora de sanatate si este inclusa in topul celor mai rele 20 de maladii care pot afecta o persoana pe toata durata vietii, pentru multi dintre cei care sufera de aceasta afectiune medicamentele fiind foarte putin eficient

Acupunctura face un diagnostic foarte diferit de cel cu care suntem obisnuiti. Ea tine cont nu atat de mult de problema in sine (aici durerile de cap) cat de contextul in care apar ele, adica pacientul in ansamblul lui. In partea de diagnostic in discutia cu pacientul se pun intrebari care aparent nu au deloc legatura cu capul, dar trebuie sa intelegem faptul ca durerile de cap nu sunt decat manifestarea, varful ice-berg-ului, iar daca vrem sa ajungem la cauza trebuie sa sapam mai adanc.

Toate aceste informatii se pun cap la cap si se traduc intr-un diagnostic care ii permite medicului sa inteleaga de unde vin si cum pot fi tratate durerile de cap. Acesta va putea, de asemenea, sa vada si ce alte dezechilibre mai sunt legate de aceasta durere de cap si sa le trateze si pe acestea, ele fiind de multe ori constituite intr-un trunchi comun cu durerile de cap.

Daca pacientul are durerea in momentul tratamentului, frecvent va pleca fara ea. Pe masura ce se acumuleaza efectele mai multor sedinte de acupunctura, pacientii remarca de obicei o scadere a amplitudinii durerilor, o scadere a duratei lor, precum si o scadere a frecventei aparitiei lor. Cu cresterea numarului de sedinte pacientii observa de obicei si o desensibilizare a lor la stimulii care in trecut erau declansatori pentru durerea de cap (de exemplu, stres, oboseala, enervare, etc).

Procesul de vindecare este unul natural, treptat, si reflecta echilibrarea organismului pe mai multe planuri. Durerile de cap se amelioreaza in paralel cu ameliorarea sau vindecarea diverselor alte patologii care au mai fost depistate la diagnosticul initial. Pacientul pleaca astfel de multe ori nu numai cu rezolvarea durerilor de cap dar si a multor alte simptome, precum si o stare generala mai buna.

Durata unui tratament este foarte variabila de la pacient la pacient si difera in functie de severitatea migrenelor, varsta pacientului, perioada de timp de cand se confrunta cu aceste dureri de cap, precum si starea sa generala de sanatate.

Multi pacienti care sufera de zeci de ani de dureri de cap sau migrene si-au gasit rezolvarea cu acupunctura. Odata terminat procesul, pacientii nu mai au nevoie de pastile pentru migrene si nici de acupunctura si pot sa duca o viata normala.

Migrena se manifesta prin durere de cap paroxistica, cu durata de la 4 la 72 de ore, frecvent unilaterala la debut, cu caracter pulsatil, de intensitate moderata sau severa, care afecteaza de multe ori activitatea zilnica si se accentueaza la efort. Adesea se insoteste de greturi, varsaturi, fotofobie si fonofobie.


Migrena este in general de doua tipuri: migrena comuna sau fara aura, si migrena cu aura, clasica sau asociata. In migrena cu aura apar ca simptome si semne asociate:
sclipiri, luminite, stelute, sfere stralucitoare, furnicaturi, amorteli, tulburari de motilitate ale globilor oculari, pareze si plegii, care preced atacul migrenos.


Cauzele migrenei sunt tulburari cerebrale primare, afectarea sistemului trigemino- vascular, tulburari biochimice, factori neurogeni, somatizare.


Tratamentul migrenei este medicamentos si psihoterapeutic.


Migrena de tip bazilar, anterior cunoscuta sub numele de migrena arterei bazilare este un tip de migrena mai putin obisnuit, complicata cu simptome datorate disfunctiei tractului cerebral.


Episoadele severe de migrena de tip bazilar pot duce la atac vascular cerebral, coma si chiar moarte.


Migrena acefalgica este un sindrom neurologic. Ea este o varietate de migrena in care pacientul traieste simptomele aurei cum sunt scotomul variabil, greata, fotofobia, mehipareza sau alte simptome de migrena, dar fara a avea dureri de cap.
Migrena acefalgica este numita si migrena amigrenoasa, migrena oculara sau migrena optica.


Persoanele care sufera de migrena aceflagica au sanse mai mari decat populatia generala pentru a face o migrena clasica in cursul timpului.


Preventia si tratamentul migrenei acefalgice este aproximativ acelasi cu al migrenei clasice. Dar datorita lipsei durerii de cap diagnosticul poate fi mult intarziat si exista riscul de confundare cu alte tulburari.


Tratamentul migrenei este prin psihoterapie (psihoterapie integrativa, psihoterapie cognitiv- comportamentala, psihoterapie ericksoniana, psihoterapie psihodinamica, alte forme de psihoterapie), acupunctura si presopunctura, aromaterapie, tratamente alternative.


Migrena hemiplegica familiala este un tip de migrena cu o posibila componenta poligenetica.

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel