- Acupunctura pentru controlul greutatii, consiliere nutritie si dieta
- Psihoterapie - managementul stresului, atacuri de panica, anxietate, depresie, schizofrenie, tulburarea bipolara, autism
- Detoxifierea organismului si cresterea imunitatii
- Masaj terapeutic-Kinesio Taping - Recuperare medicala
- Dependenţa de tutun, alcool si droguri
- Tratamentul durerii (migrene, coxartroza, gonartroza, torticolis, umar inghetat, lombosciatica, spondiloza cervicala, hernie de disc, fisuri ligamentare, fisura de menisc)
- Psihoterapie- atac de panica, depresie, anxietate, schizofrenie, insomnie
- Tratamentul infertilităţii şi a tulburărilor de dinamică sexuală
- Fizioterapie, Kinetoterapie, Masaj terapeutic, Acupunctura
- Afectiuni cronice (diabet zaharat, boli autoimune, psoriazis, boli psihice - autism, schizofrenie, tulburarea bipolara etc. ), depresie, anxietate, atac de panica
Managementul stresului, depresiei, anxietatii, atacului de panica
Psihoterapia se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu afectiuni psihice: depresie, anxietate, atac de panica, tulburare obsesiv-compulsiva, ticuri, agresivitate, ingrijorare, experienţa unei traume, pierderea unei persoane dragi, dar si in idei obsedante, halucinaţii si alte tulburări psihice din bolile psihice (autism, schizofrenie, tulburarea bipolara etc.)
Psiholog Adriana Dolinschi
specialist in psihologie clinica si consiliere psihologica
psihoterapie sistemica si terapie alternativa
Folosesc experiența, expertiza, cunoașterea și cunoștințele dobândite pentru a fi alături de oamenii care doresc și o altă perspectivă asupra experiențelor de viață prin care trec. Am însoțit prin proces terapeutic persoane cu diagnostice grave de boală în diferite stadii, cu atacuri de panică, depresie și anxietate, cu dizabilități mentale și de comportament. Actul terapeutic este în primul rând un act de umanitate, empatie, susținere si respect pentru omul din fața noastră!
Psiholog Andrei Tulhină
· Psihologie clinică si evaluare psihologică
· Psihodiagnostic si interventie psihologică
· Asistență psihologică si psihoprofilaxie
Pentru mine, a fi psiholog înseamnă a face ceea ce mi-a fost destinat. Cei din jurul meu mi-au spus că a fi psiholog mi se potrivește foarte bine, pentru că sunt foarte empatic și îmi place să ascult oamenii și să-i ajut oferindu-le sfaturi. Astfel mi-am urmat destinul si profesez cea mai frumoasă meserie, urmandu-mi propriul suflet și pot să cunosc oamenii și problemele lor de viață si să-i ajut să-și împlinească propriile visuri și împreună putem răspunde la orice întrebare.
Stresul este o realitate. Nu poate fi evitat. Putina tensiune poate fi de folos, dar prea mult stres poate fi daunator, poate afecta mintea, corpul si sufletul. Lasat in voia lui, stresul se poate transforma in probleme severe de sanantate. Poate cauza probleme la nivelul organismului, precum pierderea de nutrienti si descresterea functiilor sistemului imunitar pentru prevenirea imbolnavirii.
S-au descoperit nenumarate metode pentru a controla stresul. Iar una dintre aceste metode, din ce in ce mai populara, este utilizarea plantelor si a altor metode naturiste , reflexoterapia, acupunctura, presopunctura, gimnastica energetica si meditatia zambetului.
Efectele grave cauzate de stres pot fi reduse sau chiar eliminate prin utilizarea plantelor. Anumite plante functioneaza foarte bine pentru controlul stresului fizic, in timp ce altele sunt destinate unor aspecte psihologice. Stresul poate fi gasit sub diverse forme, precum dureri de stomac, dureri de umeri, de cap sau un sistem nervos si imunitar slabit.
Când percepe o ameninţare, sistemul nervos raspunde prin eliberarea unui flux abundent de hormoni de stres, inclusiv de adrenalina si cortizol. Acesti hormoni trezesc organismul pentru acţiunea de urgenţă. Inima bate mai repede, muschii se contracta, tensiunea arteriala creste, respiratia se înteţeşte si simturile devin mai clare. Aceste modificări fizice cresc puterea si rezistenta, viteza, timpul de reactie, şi sporesc concentrarea - pregătindu-ne pentru a lupta sau a fugi de pericol.
Situaţiile şi presiunile care cauzeaza stresul sunt cunoscute ca factori de stres. Ne gândim de obicei la stres ca fiind ceva negativ, cum ar fi un program de lucru obositor sau o relaţie care se afla in declin. Orice situatie care pune presiune ridicata pe noi sau ne forţează să ne adaptam poate fi stresantă. Aceaste situatii includ si evenimente pozitive, cum ar fi casatoria, cumpararea unei case, mersul la colegiu sau primirea unei promovari.
Factorii care cauzeaza stresul depind, cel puţin intr-o oarecare masura, de percepţia noastra asupra lor. Ceva ce este stresant pentru unii, pentru altii poate sa nu fie, ba chiar pentru unii poate sa fie imbucurator. De exemplu, naveta de dimineata ne poate face sa simtim anxietate şi tensiune pentru că ne agitam din cauza traficului si din cauza unei posibile intarzieri la locul de munca. Cu toate acestea, pentru alti naveta poate fi vazuta ca un moment de respiro si de relaxare, deoarece le permite sa se calmeze, sa asculte muzica in timp ce se detaseaza pentru ceva de timp de problemele de zi cu zi.
Simptomele de stres pot afecta sănătatea, chiar dacă acest lucru de multe ori nu poate fi realizat. Am putea crede că boala este de vina pentru durerea de cap cicălitoare, insomniile frecvente sau productivitatea scăzuta de la locul de muncă. Dar stresul ar putea fi de fapt vinovat de toata aceste neplaceri.
Într-adevăr, simptomele de stres ne pot afecta corpul, gandurile, sentimentele si comportamentul. Daca avem capacitatea de a recunoaste simptomele comune de stres, vom putea sa astfel sa actionam pozitiv în gestionarea lor. Daca sunt neglijate, toate aceste simptome pot contribui la probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arteriala, boli de inima, obezitate şi diabet.
Organismul nu face distincţie între ameninţările fizice şi psihologice. Cand suntem stresati datorita unui program încărcat, datorita unei dispute cu un prieten, unui blocaj in trafic, sau unui munte de facturi, corpul nostru reactioneaza la fel de puternic ca si în cazul în care ne-am confrunta cu o situaţie de viaţă sau de moarte. Dacă avem o mulţime de responsabilităţi şi griji, răspuns stresului de urgenţă poate fi extins pe cea mai mare parte a timpului. Mai mult, atunci cand sistemul de stres al organismului este activat, este mai uşor sa continue si sa fie accelerat şi mai greu sa fie oprit.
Pe termen lung, expunerea la stres poate duce la probleme grave de sanatate. Stresul cronic intrerupe aproape fiecare sistem din corpul nostru. Astfel, poate creşte tensiunea arterială, poate suprima sistemul imunitar, creşte riscul de atac de inima si accident vascular cerebral, contribuie la infertilitate şi accelereaza procesul de imbatranire. Pe termen lung, stresul poate chiar afecta creierul, lăsându-ne mai vulnerabili la anxietate şi depresie.
In timp ce stresul necontrolat este incontestabil daunator, sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a reduce impactul său asupra organismului şi să facem faţă simptomelor.
Putem simti ca stresul din viata noasta este in afara controlului nostru, insa putem controla intotdeuna modul în care răspundem situatiilor de stres. Gestionarea stresului se refera la acceptarea si controlul acestuia: acceptarea si controlul gândurilor, emoţiilor, programului, mediului, precum şi modalitatii în care facem fata problemelor. Managementul stresului implică schimbarea situatiei stresante atunci când este posibil, schimbarea modului de reacţie atunci când se poate, grija fata de sine, odihna şi relaxare.
Stresul din viata noastra nu poate fi eliminat complet, dar poate fi controlata masura in care acesta ne afectează. Tehnicile de relaxare, cum ar fi gimnastica energetica si meditaţia zambetului activeaza răspunsul de relaxare al organismului si induc o stare de odihnă - opusul raspunsului de stres. Atunci când sunt practicate în mod regulat, aceste activităţi conduc la o reducere a nivelului de stres zilnic şi dau un impuls sentimentelor noastre de bucurie si liniste. De asemenea, ne cresc capacitatea de a rămâne calmi şi coerenti atunci cand ne aflam sub presiune. Cu totii avem puterea de a reduce impactul stresului asupra vietii noastre. Cu practica, putem învăţa care sunt factorii de stres care ne afecteaza pe fiecare şi cum sa ii tinem sub control atunci când apare presiunea.
Produsele pe baza de plante, pe langa tehnicile de relaxare, sunt intotdeauna metoda cea mai buna si cea mai sanatoasa pentru a elimina stresul si simptomele acestuia.
Este posibil ca stresul sa afecteze stomacul, mai ales sistemul digestiv, cauzand crampe, ulcer, reflux acid si pierderea apetitului. Tratamentul comun sub forma ceaiului din plante este musetelul sau menta. Plantele precum acestea doua sunt calmante pentru stomac si orice iritatie a acestuia.
Valeriana este o planta utilizata pentru calmarea durerilor si detensionarea muschilor. Din moment ce durerile pot influenta somnul, ea este foarte folositoare si pentru ajutorul oferit in cazul insomniei.
Cea mai des intalnita forma de stres este tensiunea la nivelul capului sau migrenele, care apar subit si uneori tin cateva zile, cauzand disconfort, iar uneori chiar afectiuni ale ochilor si urechilor. Consumul de apa poate ajuta impotriva deshidratarii, dar pentru durerile de cap grave consumul de ceai din scoarta de salcie este cel care va actiona ca un calmant foarte eficace.
Depresia
Depresia se caracterizeaza printr-o tulburare a starii afective, prin aparitia unei stari de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada indelungata de timp. Depresia se manifesta printr-o lipsa de dispozitie, pierderea intereselor si a bucuriilor si o reducere a energiei care duce la o fatigabilitate crescanda si la o activitate diminuata.
Depresia afecteaza multe persoane si este una dintre cele mai obisnuite probleme medicale in lumea de azi.
Depresia afecteaza 1 din 5 adulti de-a lungul vietii si este o boala a intregului organism, afectand corpul, sistemul nervos, dispozitia, gandirea si comportamentul, existand multe forme de despresie psihica cu simptome variate ca gravitate si persistenta. Organizatia Mondiala a Sanatatii a atestat faptul ca depresia afecteaza anual, 3 - 15 % din populatia generala care prezinta cel putin un episod depresiv, dintre care 0,4 - 5 % sunt episoade depresive severe. Toate aceste cifre ingrijoratoare au facut ca depresia sa devina in acest moment una dintre cele mai studiate afectiuni psihice.
Majoritatea oamenilor se simt din cand in cand abatuti. Adevarata depresie se manifesta printr-o tristete persistenta, pesimism, sentimente de anxietate si de deznadejde. Ea are atat efecte fizice cat si comportamentele.
Terapiile naturale ii pot ajuta atat pe cei cu forme usoare de depresie cat si pe cei cu forme foarte grave.
Depresia majora se manifesta prin stari de tristete, care interfereaza cu abilitatea de a munci, dormi si capacitatea de a te bucura de activitati placute.
Sindromul depresiv include simptome cronice care datorita carora organismul persoanei afectate nu functioneaza la intreaga capacitate si deseori pot avea si episoade de depresie majora.
Tulburarea bipolara (depresia maniacala, sindromul maniaco-depresiv) - aceasta afectiune are un tipar ereditar comun include cicluri de depresie si manie si este de obicei cronica si recurenta, uneori, schimbarile de dispozitie fiind dramatice si rapide, dar de obicei sunt treptate. Atunci cand pacientul se afla in ciclul depresiv, acesta poate avea unele sau toate simptomele depresiei. In timpul ciclului maniacal, unele sau toate simptomele maniacale pot aparea afectand, in general, gandirea, judecata si comportamentul social.
Depresia poate fi cauzata de: un eveniment de viata traumatic sau generata de dezechilibrele chimice la nivel cerebral si frecvent asociata problemelor familiale, de o afectiune severa, continua (cronica), cum ar fi diabetul zaharat, cancerul si durerea cronica, afectiuni cardiace; depresia post-partum apare dupa nastere.
Pentru diminuarea efectelor schimbarilor hormonale postpartum si a stresului, este importanta o mentinere a echilibrului mintii si corpului: apelarea la ajutorul din partea celor din jur, astfel incat proaspata mamica sa doarma suficient, sa manance sanatos, sa faca exercitii fizice (gimnastica pre si postnatala) si sa obtina cat mai mult sprijin; evitarea alcoolului, a cofeinei sau a altor droguri si medicamente, supravegherea atenta este foarte importanta.
Intre cei diagnosticati cu depresie femeile sunt mai numeroase, in parte datorita faptului ca ele recurg mai repede la ajutor specializat, dar si fiindca ele pot avea depresii de origine hormonala
Gimnastica energetica concomitent cu meditatia zambetului stimuleaza producerea de endorfina si ridica nivelul serotoninei in sange, ceea ce explica starea placut euforica ce apare la sfarsitul unei sedinte de gimnastica.
Atacul de panica
Atacul de panica este un acces brusc de frica intensa sau anxietate (stare afectiva caracterizata prin neliniste psihomotorie, teama nedeslusita, fara obiect) care cauzeaza simptome ingrijoratoare, dar care nu ameninta viata: batai accentuate ale inimii, dificultatea respiratiei, sentimente de pierdere a controlului sau de moarte iminenta. In mod obisnuit, dureaza de la 5 la 20 minute si poate fi cauzat de circumstante stresante sau poate aparea pe nesteptate.
Cele mai multe persoane care sufera de atac de panica nu au incredere in ele, se cred inutile, bolnave grav si cred ca vor muri. Acestea sunt primele ganduri ale persoanei care nu isi mai poate controla emotiile negative foarte puternice.
Organismul are un sistem de raspuns la frica, care pregateste individul pentru a face fata unei situatii sau pentru a se feri de pericol. Atacul de panica survine atunci cand acest sistem reactioneaza exagerat sau cand nu este necesar. In timpul atacului de panica, sistemul nervos reactioneaza ca atunci cand se are de a face cu o situatie amenintatoare de viata. Acest raspuns cauzeaza simptome fizice si sentimente ingrijoratoare.
Tulburarile legate de panica se diagnosticheaza atunci cand o persoana are atacuri de panica repetate, este ingrijorata de eventualitatea unuia nou si evita locuri care ii pot cauza un atac. Exista posibilitatea ca un om sa aiba atacuri de panica fara sa dezvolte o tulburare legata de panica, aceste atacuri aparand cu tulburari de anxietate.
Socul initial care a generat atacurile de panica deregleaza activitatea endocrina a organismului, mai ales functiile si activitatea hipofizei, tiroidei si a suprarenalelor. Fiecare atac de panica nou reprezinta de fapt o repetare a socului si o agravare a dereglarilor endocrine. Astfel, atacurile de panica vor fi intretinute de prezenta dezechilibrelor hormonale din organism, iar in timp vor aparea diverse afectiunii ale sistemului endocrin.
Tratamentul aplicat in acest caz va viza in primul rand echilibararea functiilor endocrine ce influenteaza activitatea psihica. In a doua faza se vor indeparta blocajele energetice si fiziologice din intreg organismul.
Pentru ca este o afectiune care implica o degenerare a structurii nervoase, ea are nevoie de timp pentru refacere.
Schema de tratament a atacurilor de panica include sedinte de acupunctura, amestecuri din plante medicinale si sedinte de gimnastica energetica.Tratamentul traditional rupe cercul vicios al dezechilibrului neuro-endocrin si normalizeaza activitatea tuturor glandelor endocrine, incepand de la periferie spre centru. Procedurile de acupunctura stimuleaza secretia de endorfine, denumite si hormonii fericirii, datorita rolului pe care-l au in organism. Prin eliberarea lor se creaza o stare de bine, stare ce va fi imprimata in memoria glandulara.
Actiunea endorfinelor relaxeaza psihicul si elimina treptat tensiunea generata de atacurile de panica. Astfel, se opreste si reactia in lant generata de socul initial, iar individul realizeaza ca ceea ce s-a intamplat in trecut nu se va repeta si in prezent in mod obligatoriu. Amestecurile din plante si sedintele de consiliere psihologica medicala sustin si completeaza actiunea si efectele acupuncturii, grabind vindecarea.
Depresia din dragoste- psihoterapie
Psihoterapia - Depresia din dragoste
Psihoterapie pentru depresia, anxietatea, atacul de panica dupa deceptii din dragoste sau pierderea unei persoane dragi
Pierderea cuiva drag, a unui iubit sau a unui partener de viata a avut dintotdeauna o insemnatate aparte in mintea si in comportamentele oamenilor din intreaga lume, indiferent de sex sau de cultura.
Cei mai multi oameni dupa o despartire vor crede ca totul s-a terminat, ca nu isi vor mai gasi niciodata pe cineva care sa ii iubeasca, cum a facut-o persoana plecata.
Multe persoane care apeleaza la psihoterapie in urma unei despartiri,afirma ca simt cum lumea lor s-a prabusit, ca nu isi gasesc locul fara persoana iubita langa ei.
Toate aceste lucruri sunt traite ca fiind extrem de dureroase de persoanele care trec prin astfel de situatii. De cele mai multe ori, persoanele care sufera dupa o despartire vor dezvolta stari de depresie, anxietate si atacuri de panica, urmate de o anumita izolare sociala care are rolul de a-i adanci si mai mult starile emotionale negative celui care sufera
Toate aceste lucruri sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii apeleaza la psihoterapie - consiliere psihologica completata cu metode de terapie : acupunctura, magnetoterapie, presopunctura, reflexoterapie si terapie cu plante.
Ce putem face daca suferim foarte mult dupa o despartire?
In final, este important ca atunci cand trecem printr-un astfel de moment greu, dupa o despartire, sa incercam sa ne izolam cat mai putin posibil. A impartasi emotiile noastre la sedintele de psihoterapie si a incerca sa intretinem o viata sociala cat mai activa ne va ajuta in a iesi din „spirala” gandirii negative si a ne mentine un psihic cat mai sanatos.
Depresia din dragoste, traita extrem de multe ori, ne poate deteriora foarte mult calitatea vietii. Tocmai de aceea, este important sa stim ca psihoterapie poate ajuta foarte mult in trecerea peste o astfel de situatie. Impreuna cu un psihoterapeut veti afla ce se intampla in mintea dvs atunci cand treceti prin stari de depresie, anxietate si furie astfel incat sa reusiti sa schimbati stilul rigid si absolutist de a gandi cu un stil bazat pe gasirea alternativelor, aflarea lectiilor care merita invatate din aceste experiente si per total, un stil de a gandi flexibil, bazat pe realism. Acesta din urma ne poate ajuta in a trece mai usor peste dezamagirile din dragoste si sa gasim puterea si instrumentele de a incepe noi relatii.
Cât de răspândită este depresia în zilele noastre?
Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări în rândul populaţiei, iar riscul pentru oricare dintre noi de a dezvolta o tulburare depresivă de-a lungul vieţii este de 15%. Conform Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS), în prezent, tulburarea depresivă este a patra cauză de dizabilitate, iar în anul 2020 se estimează că va ajunge pe locul doi, după bolile cardiovasculare.
Depresia este de 2 pana la 3 ori mai frecventă la femei decât la barbaţi, vârsta medie este de 40 ani pentru ambele sexe, 50 % din cazuri debutând înainte de 40 ani, iar 10 % după 60 ani.
Care e momentul în care trebuie să ne dăm seama că avem o problemă pe care nu o putem rezolva singuri? Care e momentul în care trebuie să decidem că avem nevoie de psihoterapie? Dar acela în care trebuie să devenim conștienți că psihoterapia nu ne este suficientă și că ea trebuie susținută cu terapie alternative de medicina naturista care actioneaza la nivel emotional si mental: acupunctura, magnetoterapie, presopunctura, reflexoterapie si terapie cu plante?
Ne dăm seama că avem nevoie de ajutor atunci când simţim că lucrurile ne scapă de sub control, când intensitatea suferinţei este prea mare sau când vrem să schimbăm lucruri, modalităţi de funcţionare defectuoase. Dacă vorbim despre o depresie sau de anxietate, de un atac de panica, psihoterapia este recomandată. În această decizie se ţine cont de o multitudine de factori: intensitatea suferinţei, gradul de disfuncţionalitate produs de depresie sau de anxietate, cât si de mediul de viaţa profesional, familial al pacientului, etc., iar medicul şi pacientul vor decide împreună asupra demersului terapeutic.
Terapia naturista la nivel emotional si mental este un tratament de psihoterapiei, ducand la disparitia simptomelor, si corectand toate problemele din viaţa pacientului; la rândul ei psihoterapia are un efect favorabil asupra evoluţiei bolii, şi a calităţii vieţii pacientului. De aceea, la ora actuală se preferă o abordare integratoare de vindecare prin psihoterapie , concomitent cu schimbarea stilului de viata al pacientului.
"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel