- Acupunctura pentru controlul greutatii, consiliere nutritie si dieta
- Psihoterapie - managementul stresului, atacuri de panica, anxietate, depresie, schizofrenie, tulburarea bipolara, autism
- Detoxifierea organismului si cresterea imunitatii
- Masaj terapeutic-Kinesio Taping - Recuperare medicala
- Dependenţa de tutun, alcool si droguri
- Tratamentul durerii (migrene, coxartroza, gonartroza, torticolis, umar inghetat, lombosciatica, spondiloza cervicala, hernie de disc, fisuri ligamentare, fisura de menisc)
- Psihoterapie- atac de panica, depresie, anxietate, schizofrenie, insomnie
- Tratamentul infertilităţii şi a tulburărilor de dinamică sexuală
- Fizioterapie, Kinetoterapie, Masaj terapeutic, Acupunctura
- Afectiuni cronice (diabet zaharat, boli autoimune, psoriazis, boli psihice - autism, schizofrenie, tulburarea bipolara etc. ), depresie, anxietate, atac de panica
Presopunctura
Centrul Medical Tadlife Timisoara- Presopunctura- Reflexoterapie- Masaj terapeutic
Fizioterapie si recuperare medicala
Presopunctura - acupunctura fara ace este una dintre cele mai vechi metode terapeutice umane, practicata in China antica inca acum 5000 de ani.
Presopunctură – operarea pe punctele de acupunctură a meridianelor energetice, astfel încât prin activarea, tonifierea sau dispersia acestor puncte să se obţină echilibrarea sistemului energetic al corpului uman şi implicit de a favoriza o stare de sănătate generală.
Tehnica de lucru, implică identificarea exactă a punctelor de acupunctură, evaluarea blocajelor energetice şi acţiunea asupra lor.
Presopunctura este un excelent mod de vindecare sau metoda de prevenire a imbolnavirilor, complementar altor moduri de tratament sau de evaluare a starii de sanatate.
Prin presopunctura se inlatura blocajul energiei din organism, se imbunatateste starea generala si foarte repede ajungem sa ne simtim excelent.
Presopunctura este un procedeu tipic de autoterapie, poate fi invatata usor si practicata oriunde, simplu, repede, fara efecte secundare.
Aceasta metoda poate fi folosita sistematic in scop preventiv. În fiecare dimineata, dupa trezire, putem face presopunctură Su Jok in cateva puncte esentiale.
Un lucru important este acordul bolnavului, increderea sa atit in metoda de presopunctură , cât şi în priceperea celui care îi efectueaza presopunctura .
Prin presopunctura se amelioreaza (chiar pe perioade scurte) suferinta si se pot obtine unele efecte pozitive si asupra unor aspecte inestetice ale pielii. O deosebita importanta prezinta gasirea exacta a punctului asupra caruia se va exercita presopunctura .
Presopunctura actioneaza in primul rand la nivel emotional si mental. Orice dezechilibru aparut la acest nivel produce aparitia unui dezechilibru energetic si fizic.
Simtomele aparute in problemele emotionale, le putem trata cu acupunctura: anxietatea, depresia, timiditatea, fobiile, atacurile de panica. Astfel, daca ai o problema de sanatate de ordin psihic, poti urma un tratament de acupunctura Su Jok.
Medicul psihoterapeut naturist lucrează atat în zona de consiliere a pacienţilor, dar in acelasi timp aplica si alte metode de tratament alternative fara a apela la medicamentele administrate in aceste situatii de catre medicul psihiatru. In toate situatiile pacientii se pot echilibra si chiar cei care se prezinta la inceperea terapiei naturiste cu tratament medicamentos, prin scaderea progresiva a medicamentelor si inlocuirea lor cu terapie naturista: fitoterapie (terapia cu plante), reflexoterapie, acupunctura, magnetoterapie, presopunctura.
Fizioterapia si recuperarea medicala se realizeaza prin programe de terapie - masaj terapeutic, reflexoterapie, presopunctura, acupunctura si gimnastica medicala.
Recuperarea medicala consta intr-un ansamblu de tehnici si metode aplicate in functie de fiecare persoana si afectiunea pe care o prezinta.
Programele de fizioterapie si de recuperarea medicala sunt individualizate pe categorii de varsta ( adulti, varstnici) si in functie de tipul afectiunii. Nu se lucreaza sedinte de grup, fiecare pacient beneficiaza individual de supraveghere de specialitate (medic - terapeut) in timpul programului de fizioterapie si de recuperare medicala.
Experienta in domeniul fizioterapiei si recuperarii medicale ne recomanda, in alcatuirea programelor de recuperare, a tuturor afectiunilor de tip: reumatic, neurologic, (accident vascular cerebral, artrite, artroze, osteoporoza, lombosciatica, hernii de disc, scolioza, cifoza, lordoza, spondiloza cervicala, fracturi, luxatii, entorse, poliartrita reumatoida, reumatismul cronic, torticolis etc.).
Fizioterapia si recuperarea medicala nu este numai pentru cei care au anumite dureri sau probleme, dar si pentru cei care doresc sa se simta bine fizic si psihic.
Gimnastica medicala reprezinta terapia prin miscare.
Masajul in cadrul sedintelor de recuperare medicala este realizat de catre personal specializat in tehnicile de masaj. Masajul, efectuat de catre un specialist, este o componenta a culturii fizice cu o mare eficacitate pentru sanatatea omului, atat pentru mentinerea ei cat si pentru recuperare medicala. Sedintele de masaj sunt insotite de aromoterapie si meloterapie. Pentru a creste eficienta recuperarii medicale puteti beneficia de o gama larga de uleiuri esentiale iar meloterapia foloseste muzica specifica de relaxare care vine in completarea efectelor benefice ale masajului si aromoterapiei.
În cadrul medicinei alternative, reflexoterapia este o tehnică speciala de masaj care se bazeaza pe relatia dintre anumite zone cutanate si activitatea aparatelor si sistemelor organismului uman. Sunt numeroase teorii privind modul de actiune al reflexoterapiei , dar sistemul nervos este cel care detine cheia. Nu s-a facut inca o descriere exacta a modului in care reflexoterapia actioneaza la nivelul organismului; mai cunoscute si studiate sunt efectele pe care reflexoterapia le produce.
Reflexoterapia este o ştiinţa foarte veche, folosita pentru tratarea, diagnosticarea şi prevenirea diverselor afecţiuni.
Reflexoterapia este o tehnica de prevenire a unor afectiuni dar si de recuperare medicala. Este totodata o tehnica de relaxare fizica si psihica, necesara oricand dorim sa inducem o stare de echilibru si armonie organismului nostru.
Personalul medical alcatuieste programele de fizioterapie si de recuperare medicala in functie de varsta, greutate si alte afectiuni asociate ale pacientilor ( hipo-hipertensiune arteriala, recuperare postoperatorie, etc).
O latura specifica a activitatii noastre o constitue fizioterapia si recuperarea medicala in cadrul terapiei ocupationale, care urmareste reeducarea senzitivo-motorie, in scopul obtinerii independentei pacientului. Este esentiala reintegrarea in activitatile vietii cotidiene, gestualitatea functionala fiind permanent antrenata in recuperare.
Mersul pe jos şi lucrul cu mâinile ne dă constant, stimularea aleatoare a tuturor punctelor de reflexoterapie se poate realiza şi utilizând instrumente pentru masaj pentru a stimula mâinile şi picioarele: role, inele de masaj şi sonde cu cap rotunjit pentru diagnostic şi tratament.
Principiul pe care se bazeaza reflexoterapia este simplu: fiecarui organ ii corespunde un punct reflex pe corp. Cand unul dintre organe este afectat de o boala, punctul sau reflex semnaleaza problema. Punctele reflexe sunt cel mai bine definite la nivelul mainilor si picioarelor.
In reflexoterapie este nevoie de un anumit numar de sedinte in care se acceseaza punctele respective si durerea dispare. Inca de la primele sedinte de reflexoterapie, durerea va scadea in intensitate.
Principalul scop al reflexoterapiei consta in eliminarea toxinelor si in stimularea functiilor intregului organism. Mana – una dintre zonele in care se afla cele mai multe puncte reflexe – este de fapt o harta a intregului corp. Creierul, ochii, urechile, glanda tiroida, plamanii, ficatul, stomacul, pancreasul, duodenul, rinichii, vezica urinara, colonul, ovarele – toate au cate un punct reflex corespondent pe mana. Reflexoterapeutii maseaza aceste puncte si astfel previn sau, dupa caz, trateaza diversele afectiuni ale acestor organe.
Este important de stiut ca reflexoterapia trateaza si cauzele bolilor, astfel incat acestea au mici sanse sa recidiveze.
Reflexoterapia poate vindeca foarte multe afectiuni.
Reflexoterapie- tratamentul la nivelul zonelor de corespondenta, diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase) şi se aplică la nivelul mâinilor. Prin reflexoterapie se deblochează şi elimină acumularile de toxine din organism. Depunerile de toxine sunt considerate în reflexoterapie principala cauză a îmbolnăvirilor curente. Putem spune că depunerile de toxine în zonele reflexogene, ne arată o funcţionare defectuoasă a organului proiectat în zona de corespondenţă.
Orice deficit energetic sau boală la nivelul unui organ determină o acumulare de toxine în zona de proiecţie a organului afectat – zona reflexogenă. Aceste zone de proiecţie în care s-au acumulat toxine devin sensibile/dureroase în timpul masajului reflexogen. Prin masarea acestor zone toxinele sunt mobilizate către circulaţia sanguină şi de aici se elimină în principal cu ajutorul aparatului renal şi într-o mai mică măsură prin respiraţie şi transpiraţie. Printr-un mecanism reflex, o dată cu eliminarea toxinelor, organul din a cărui zonă de proiecţie a fost eliminată durerea se reechilibrează energetic şi îşi îmbunătăţeşte funcţia, vindecându-se.
Este important de ştiut că sensibilitatea/durerea într-o zonă de proiecţie reflexogenă nu echivalează cu boala instalată la nivelul organului respectiv şi nici nu dă informaţii asupra modului de afectare organică, însă o poate precede. Reflexoterapia este o cale de vindecare cu rezultate extraordinare.
Masajul terapeutic
Masajul terapeutic este una dintre terapiile holistice, care trateaza individul ca pe un intreg. Masajul terapeutic poate fi o calatorie de autodescoperire, care ne arata cum sa ne simtim mai relaxati si in armonie cu noi insine, sa simtim deplina libertate a unui corp ce se poate misca si respira in voie.
Tratamentul prin masaj este o prelucrare complexa ce abordeaza integral sau partial, din aproape in aproape, strat cu strat toate partile corpului (tegument, tesut subcutanat, muschi, tendoane), urmarind atent raspunsul zonelor reflexe, a punctelor de pe meridianele energetice.
Atat masajul terapeutic cât si alte tehnici terapeutice (reflexoterapie, presopunctura etc) fac posibila obţinerea unor rezultate deosebite, prin activarea abilităţii corpului de a se autovindeca. Acest proces nu este limitat la simptomele fizice evidente, ci se extinde şi la aspectele emoţionale, cognitive şi spirituale ale persoanei tratate. Masajul terapeutic se adreseaza intregului corp, ajuta la deblocarea punctelor de presopunctura, la echilibrarea, revitalizarea si relaxarea intregului organism. Masajul terapeutic reduce durata convalescentei, indiferent cat de veche sau recenta este afecţiunea, aduce: un plus de energie si o stare generala de bine. In completarea masajului terapeutic se recomanda a se consuma alimente sănătoase, mişcare si o gandire pozitivă.
Masajul este o metodă terapeutică ce constă în o serie de manevre care se efectuează pe suprafaţa corpului uman, într-o anumită ordine în funcţie de regiunea pe care o avem de masat, de evoluţia bolii şi de starea generală a pacientului. Masajul terapeutic prelucrează metodic şi sistematic părţile corpului. Masajul terapeutic este mai intens decat un masaj de relaxare şi poate avea în vedere vindecarea unor probleme specifice de sănătate.
Efectele masajului terapeutic în cazul traumatismelor sau al bolilor sunt de ameliorare, întreținere, mergând până la vindecarea completă. Este indicat într-o serie de boli grave unde masajul terapeutic are rol de întreținere sau de menținere în funcție a unor structuri musculare și nervoase sau a unor organe vitale. Masajul terapeutic poate fi de mai multe tipuri: total, parțial sau local. Se efectuează de catre medici, in functie de indicațiile de specialitate, cu mijloace specifice, soluții și creme terapeutice. Numărul de ședinte de masaj terapeutic și frecvența lor se stabilesc în cursul tratamentului după felul cum reactioneaza fiecare pacient.
Inelul pentru masaj este utilizat in reflexoterapie Su Jok. Datorita formei lui speciale , prin rostogolirea pe deget, inelul stimuleaza punctele reflexogene de pe deget. Aceste puncte, corespund pe degete, in functie de sistemul de referinta, mainilor, picioarelor cat si intregului corp. Inelul pentru masaj este un dispozitiv functional, fabricat din otel inoxidabil, prelucrat special, rasucit intr-o serie de unghiuri diferite, pentru a ajunge la punctele de reflexoterapie. Produce astfel o ameliorare pentru patologiile prezente la nivelul organismului dar are si scop profilactic.
In cazul unei anumite patologii care se doreste sa fie ameliorata trebuie mai intai localizate punctele dureroase de pe deget, corespunzand zonelor afectate si apoi aceste puncte trebuie masate ( 3-5 minute ) de mai multe ori pe zi, cu acest inel.
Beneficiile masajului sunt enorme pentru pacient provocand modificari in toate structurile cunoscute si studiate de medicina: corectii in planuri mentale, corectii afective, corectia meridianelor de acupunctura si coborand catre fizic - detensionarea stresului, eliminarea toxinelor, diminuarea tesutului adipos, corectarea functionarii unor organe sau sisteme. Cu atat mai mult cu cat imbinam masajul cu forme specifice de reflexoterapie si presopunctura, rezultatele sunt mai rapide si mai precise. Astfel, de-a lungul istoriei diferite culturi din lume au fundamentat si dezvoltat forme specifice de masaj din care se pot enumera: masajul clasic, masajul cu piatra GuaSha, masajul anticelulitic, masajul Tuina.
Procedura de electrostimulare corporala este un fitness intensiv, expertii evaluand ca 45 de minute de electrostimulare echivaleaza cu 6-8 ore de gimnastica fara intrerupere.
Pe langa tonifierea musculara si arderea grasimilor, care duc la scaderea in greutate, sedintele de electrostimulare corporala cresc metabolismul, circulatia sanguina si gradul de oxigenare al zonei respective.
Electrostimularea corporala a fost introdusa in medicina, cu functii multiple, in special in tratarea cazurilor de durere si reabilitare post-accident. Tratamentul prin electrostimulare reprezinta o procedura sigura si simpla prin care electrozii sunt aplicati pe diferite zone de tratament, in functie de necesitati. Senzatia pe care o ai cand faci o sedinta de electrostimulare este foarte placuta, relaxanta, asemenea unui masaj. Fiecare persoana isi regleaza intensitatea in functie de cat suporta si de cat de antrenati sunt muschii. Este foarte important ca aceste sedinte de electrostimulare sa fie efectuate pentru inceput fara pauza, cu o frecventa de minim 3 sedinte pe saptamana.
Sedintele de fizioterapie si de recuperare medicala sunt realizate si cu aparatura de ultima generatie care prezinta programe specifice fiecarei afectiuni - electroterapia TENS. Este foarte eficienta atunci cand este asociata si cu alte proceduri.
Psihoterapia naturista reprezintă un proces terapeutic, care cuprinde o evaluare iniţială a situaţiei cu care se prezintă pacientul. La prima sedinta după evaluare, urmează stabilirea metodelor de terapie necesare in functie de individualitatea pacientului si se incepe psihoterapia naturista. Pacientul va observa imbunatatirea starii lui emotionale chiar de la prima sedinta si apoi progresiv la sedintele urmatoare de psihoterapie naturista.
Consilierea din cadrul sedintelor de terapie il va ajuta pe pacient sa ajunga acolo unde îşi doreşte si sa-si realizeze obiectivul terapeutic. Psihoterapia naturista va ajuta sa invatati cum să trăiti mai bine, mai frumos, mai împăcaţi cu voi înşiva, cum sa va schimbati stilul de viata si sa fiti sanatosi.
Depresia din dragoste, traita extrem, de multe ori, ne poate deteriora foarte mult calitatea vietii. Tocmai de aceea, este important sa stim ca psihoterapie naturista poate ajuta foarte mult in trecerea peste o astfel de situatie. Impreuna cu un medic psihoterapeut veti afla ce se intampla in mintea dvs atunci cand treceti prin stari de depresie, anxietate si furie astfel incat sa reusiti sa schimbati stilul rigid si absolutist de a gandi cu un stil bazat pe gasirea alternativelor, aflarea lectiilor care merita invatate din aceste experiente si per total, un stil de a gandi flexibil, bazat pe realism. Acesta din urma ne poate ajuta in a trece mai usor peste dezamagirile din dragoste si sa gasim puterea si instrumentele de a incepe noi relatii.
Cât de răspândită este depresia în zilele noastre?
Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări în rândul populaţiei, iar riscul pentru oricare dintre noi de a dezvolta o tulburare depresivă de-a lungul vieţii este de 15%. Conform Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS), în prezent, tulburarea depresivă este a patra cauză de dizabilitate, iar în anul 2020 se estimează că va ajunge pe locul doi, după bolile cardiovasculare.
Depresia este de 2 pana la 3 ori mai frecventă la femei decât la barbaţi, vârsta medie este de 40 ani pentru ambele sexe, 50 % din cazuri debutând înainte de 40 ani, iar 10 % după 60 ani.
Care e momentul în care trebuie să decidem că avem nevoie de psihoterapie? Dar acela în care trebuie să devenim conștienți că psihoterapia nu ne este suficientă și că ea trebuie susținută cu terapie alternative de medicina naturista care actioneaza la nivel emotional si mental: acupunctura, magnetoterapie, presopunctura, reflexoterapie si terapie cu plante?
Dacă vorbim despre o depresie sau de anxietate, de un atac de panica, psihoterapia naturista este recomandată. În această decizie se ţine cont de o multitudine de factori: intensitatea suferinţei, gradul de disfuncţionalitate produs de depresie sau de anxietate, cât si de mediul de viaţa profesional si familial.
Terapia naturista la nivel emotional si mental este un tratament de psihoterapiei, ducand la disparitia simptomelor, si corectand toate problemele din viaţa pacientului; la rândul ei psihoterapia are un efect favorabil asupra evoluţiei bolii, şi a calităţii vieţii pacientului. De aceea, la ora actuală se preferă o abordare integratoare de vindecare prin psihoterapie naturista, concomitent cu schimbarea stilului de viata al pacientului.
Se vor observa efecte favorabile chiar de la prima sedinta de psihoterapie naturista, iar simptomele vor scadea progresiv dupa sedintele urmatoare, sub supraveghere medicală. În situaţia în care în antecedente au existat mai multe episoade depresive, de anxietate sau atacuri de panica atunci va fi necesar sa se repete psihoterapia naturista, in mai multe sesiuni de sedinte de terapie, pana la vindecare, fara sa mai reapara apoi simptomele respective.
Pacientii cu acest diagnostic de tulburare obsesiv-compulsiva pot verifica de zeci de ori daca au incuiat usa sau se pot spala pe maini pana isi agreseaza pielea din cauza frictiunii agresive.
Tulburarea obsesiv-compulsiva poate avea manifestari diferite de la o persoana la alta, chiar daca principalele componente ale bolii sunt aceleasi.
Obsesiile sunt involuntare, iau forma unor ganduri, imagini sau impulsuri incontrolabile, care se repeta la nesfarsit la nivel mental. Pacientii nu isi doresc sa le aiba, insa nu se pot impotrivi desfasurarii lor. Obsesiile sunt tulburatoare si distrag atentia de la activitatile curente, pana in punctul in care pot deveni dizabilitante.
Compulsiile sunt comportamente sau ritualuri pe care pacientii simt sa le adopte in mod repetitiv, in general din incercarea de a inlatura gandurile, imaginile si impulsurile obsesive. Pacientii care dezvolta o obsesie fata de impuritati, pot face curatenie in adevarate ritualuri nesfarsite.
Din pacate, aceste comportamente menite sa usureze bolnavul de gandurile obsesive nu le inlatura, ci le fortifica, declansand incarcaturi puternice de anxietate.
Tipurile de pacienti cu tulburare obsesiv-compulsiva se incadreaza, de obicei, in urmatoarele categorii
- Cei preocupati de posesii. Se tem ca li se va intampla ceva rau daca arunca obiecte oarecare, de aceea sunt condusi de obsesia acumularii lucrurilor inutile in propria locuinta.
- Cei preocupati de igiena. Se tem de contaminare si dezvolta obsesii fata de curatenia trupului sau a locuintei.
- Cei care verifica. Se tem ca sunt expusi unui pericol daca nu verifica in mod repetitiv incuietori, aparate etc.
- Cei supusi indoielilor si cu fobia pacatului. Se tem de lucrurile imperfecte si de pedeapsa pe care ar putea sa o primeasca atunci cand nu realizeaza un lucru bine.
- Cei preocupati de ordine si simetrie. Dezvolta o obsesie in a aranja lucruri si pot avea superstitii legate de numere, culori si forme.
Studiile recente explica cauzele tulburarii obsesiv-compulsive pe seama experientelor traumatizante din copilarie, marcate in special de pedepsele aplicate de parinti pentru fiecare regula incalcata.
S-au putut observa influentele culturale in dezvoltarea personalitatii obsesiv-compulsive in statele cu o cultura axata pe autoritate, reguli stricte si pedepse aspre.
Cea mai mare parte din pacientii cu tulburare obsesiv-compulsiva prezinta atat obsesii, cat si compulsii, insa exista si cazuri cand cele doua componente apar separat. Cele mai frecvente semne si simptome sunt ale obsesiilor sunt:
- teama de contaminare cu germeni sau impuritati;
- teama de a-i rani pe cei din jur sau pe sine;
- ganduri obsesive si imagini sexuale explicite sau violente;
- teama obsesiva de a pierde lucruri aparent inutile, dar care ar putea fi necesare la un moment dat;
- obsesia ca toate lucrurile sa fie ordonate, aliniate si simetrice;
- obsesia pentru anumite superstitii etc.
- verificarea repetitive, obsesiva a incuietorilor, intrerupatoarelor, electrocasnicelor etc.;
- verificarea obsesiva a starii de siguranta a celor dragi;
- repetarea obsesiva a unor termeni si a unor gesturi nejustificate pentru reducerea anxietatii;
- obsesia pentru detalii, liste, ordine si organizare;
- obsesia pentru perfectiune dusa la extrem;
- obsesia pentru reguli si impunerea lor celor din jur;
Tratamentul tulburarii obsesiv-compulsive se axeaza in principal pe terapia naturista: presopunctura, fitoterapie si magnetoterapie, concomitent cu consilierea pacientului pentru al ajuta sa-si schimbe modul de a gandi si de a se comporta.
Combinarea celor doua metoda duce la rezultate mult mai rapide, care sunt resimtite de pacient chiar de la primele sedinte de terapie. Tehnicile de relaxare si identificarea surselor de satisfactie in relatiile interumane si in activitatile placute amelioreaza calitatea vietii pacietului.
"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel