Reflexoterapie si Masaj terapeutic

 

Terapia alternativa studiaza metodele de influenţare a punctelor reflexe precum si a punctelor energetice terapeutice studiate

               

·          reflexoterapie si masaj terapeutic   

·          terapia cu ace (acupunctura)

·          presopunctura (acupunctura fara ace)

·          magnetoterapia

·          cromoterapia

·          twist terapie – terapie prin miscare si rotire

·          gimnastica medicală – Tai chi

 

 

 

                                                                      

 

Fizioterapia si recuperarea medicala se realizeaza prin programe de terapie  - masaj terapeutic, reflexoterapie, presopunctura, acupunctura si gimnastica medicala.

Recuperarea medicala consta intr-un ansamblu de tehnici si metode aplicate in functie de fiecare persoana si afectiunea pe care o prezinta.

Programele de fizioterapie si de recuperarea medicala sunt individualizate pe categorii de varsta ( adulti, varstnici) si in functie de tipul afectiunii. Nu se lucreaza sedinte de grup, fiecare pacient beneficiaza individual de supraveghere de specialitate (medic - terapeut) in timpul programului de fizioterapie si de recuperare medicala.

Experienta  in domeniul fizioterapiei si recuperarii medicale ne recomanda, in alcatuirea programelor de recuperare, a tuturor afectiunilor de tip: reumatic, neurologic, (accident vascular cerebral, artrite,  artroze, osteoporoza, lombosciatica, hernii de disc, scolioza, cifoza, lordoza, spondiloza cervicala, fracturi, luxatii, entorse, poliartrita reumatoida, reumatismul cronic, torticolis etc.).

Fizioterapia si recuperarea medicala nu este numai pentru cei care au anumite dureri sau probleme, dar si pentru cei care doresc sa se simta bine fizic si psihic.

Gimnastica medicala  reprezinta terapia prin miscare.

Masajul  in cadrul sedintelor de recuperare medicala este realizat de catre personal specializat in tehnicile de masaj. Masajul, efectuat de catre un specialist, este o componenta a culturii fizice cu o mare eficacitate pentru sanatatea omului, atat pentru mentinerea ei cat si pentru recuperare medicala. Sedintele de masaj sunt insotite de aromoterapie si meloterapie. Pentru a creste eficienta recuperarii medicale puteti beneficia de o gama larga de uleiuri esentiale iar meloterapia foloseste muzica specifica de relaxare care vine in completarea efectelor benefice ale masajului si aromoterapiei.

În cadrul medicinei alternative, reflexoterapia  este o tehnică speciala de masaj care se bazeaza pe relatia dintre anumite zone cutanate si activitatea aparatelor si sistemelor organismului uman. Sunt numeroase teorii privind modul de actiune al reflexoterapiei , dar sistemul nervos este cel care detine cheia. Nu s-a facut inca o descriere exacta a modului in care reflexoterapia  actioneaza la nivelul organismului; mai cunoscute si studiate sunt efectele pe care reflexoterapia le produce. 
Reflexoterapia este o ştiinţa foarte veche, folosita pentru tratarea, diagnosticarea şi prevenirea diverselor afecţiuni. 

Reflexoterapia este o tehnica de prevenire a unor afectiuni dar si de recuperare medicala. Este totodata o tehnica de relaxare fizica si psihica, necesara oricand dorim sa inducem o stare de echilibru si armonie organismului nostru.

Personalul medical alcatuieste programele de fizioterapie si de recuperare medicala in functie de varsta, greutate si alte afectiuni asociate ale pacientilor ( hipo-hipertensiune arteriala, recuperare postoperatorie,  etc).

O latura specifica a activitatii noastre o constitue fizioterapia si recuperarea medicala in cadrul terapiei ocupationale, care urmareste reeducarea senzitivo-motorie, in scopul obtinerii independentei pacientului. Este esentiala reintegrarea in activitatile vietii cotidiene, gestualitatea functionala fiind permanent antrenata in recuperare.

Mersul pe jos şi lucrul cu mâinile ne dă constant, stimularea aleatoare a tuturor punctelor de  reflexoterapie se poate realiza şi utilizând instrumente pentru masaj pentru a stimula mâinile şi picioarele: role, inele de masaj şi sonde cu cap rotunjit pentru diagnostic şi tratament.

Principiul pe care se bazeaza reflexoterapia este simplu: fiecarui organ ii corespunde un punct reflex pe corp. Cand unul dintre organe este afectat de o boala, punctul sau reflex semnaleaza problema. Punctele reflexe sunt cel mai bine definite la nivelul mainilor si picioarelor.

In reflexoterapie este  nevoie de un anumit numar de sedinte in care se acceseaza punctele respective si durerea dispare. Inca de la primele sedinte de reflexoterapie, durerea va scadea in intensitate.

Principalul scop al reflexoterapiei consta in eliminarea toxinelor si in stimularea functiilor intregului organism. Mana – una dintre zonele in care se afla cele mai multe puncte reflexe – este de fapt o harta a intregului corp. Creierul, ochii, urechile, glanda tiroida, plamanii, ficatul, stomacul, pancreasul, duodenul, rinichii, vezica urinara, colonul, ovarele – toate au cate un punct reflex corespondent pe mana. Reflexoterapeutii maseaza aceste puncte si astfel previn sau, dupa caz, trateaza diversele afectiuni ale acestor organe.

Este important de stiut ca reflexoterapia trateaza si cauzele bolilor, astfel incat acestea au mici sanse sa recidiveze.

Reflexoterapia poate vindeca foarte multe afectiuni.

 

                                                                                                         

Reflexoterapie- tratamentul la nivelul zonelor de corespondenta, diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase) şi se aplică la nivelul mâinilor. Prin reflexoterapie se deblochează şi elimină acumularile de toxine din organism. Depunerile de toxine sunt considerate în reflexoterapie principala cauză a îmbolnăvirilor curente. Putem spune că depunerile de toxine în zonele reflexogene, ne arată o funcţionare defectuoasă a organului proiectat în zona de corespondenţă.

Orice deficit energetic sau boală la nivelul unui organ determină o acumulare de toxine în zona de proiecţie a organului afectat – zona reflexogenă. Aceste zone de proiecţie în care s-au acumulat toxine devin sensibile/dureroase în timpul masajului reflexogen. Prin masarea acestor zone toxinele sunt mobilizate către circulaţia sanguină şi de aici se elimină în principal cu ajutorul aparatului renal şi într-o mai mică măsură prin respiraţie şi transpiraţie. Printr-un mecanism reflex, o dată cu eliminarea toxinelor, organul din a cărui zonă de proiecţie a fost eliminată durerea se reechilibrează energetic şi îşi îmbunătăţeşte funcţia, vindecându-se. 

Este important de ştiut că sensibilitatea/durerea într-o zonă de proiecţie reflexogenă nu echivalează cu boala instalată la nivelul organului respectiv şi nici nu dă informaţii asupra modului de afectare organică, însă o poate precede. Reflexoterapia  este o cale de vindecare cu rezultate extraordinare.

Masajul terapeutic 

Masajul terapeutic este una dintre terapiile holistice, care trateaza individul ca pe un intreg.  Masajul terapeutic poate fi o calatorie de autodescoperire, care ne arata cum sa ne simtim mai relaxati si in armonie cu noi insine, sa simtim deplina libertate a unui corp ce se poate misca si respira in voie.

Tratamentul prin masaj este o prelucrare complexa ce abordeaza integral sau partial, din aproape in aproape, strat cu strat toate partile corpului (tegument, tesut subcutanat, muschi, tendoane), urmarind atent raspunsul zonelor reflexe, a punctelor de pe meridianele energetice.

Atat masajul terapeutic cât si alte tehnici terapeutice (reflexoterapie, presopunctura etc) fac posibila obţinerea unor rezultate deosebite, prin activarea abilităţii corpului de a se autovindeca. Acest proces nu este limitat la simptomele fizice evidente, ci se extinde şi la aspectele emoţionale, cognitive şi spirituale ale persoanei tratate. Masajul terapeutic se adreseaza intregului corp, ajuta la deblocarea punctelor de presopunctura, la echilibrarea, revitalizarea si relaxarea intregului organism. Masajul terapeutic reduce durata convalescentei, indiferent cat de veche sau recenta este afecţiunea, aduce: un plus de energie si o stare generala de bine. In completarea masajului terapeutic se recomanda a se consuma alimente sănătoase, mişcare si o gandire pozitivă.

Masajul este o metodă terapeutică ce constă în o serie de manevre care se efectuează pe suprafaţa corpului uman, într-o anumită ordine în funcţie de regiunea pe care o avem de masat, de evoluţia bolii şi de starea generală a pacientului. Masajul terapeutic prelucrează metodic şi sistematic părţile corpului. Masajul terapeutic este mai intens decat un masaj de relaxare şi poate avea în vedere vindecarea unor probleme specifice de sănătate.

Efectele masajului terapeutic în cazul traumatismelor sau al bolilor sunt de ameliorare, întreținere, mergând până la vindecarea completă. Este indicat într-o serie de boli grave unde masajul terapeutic are rol de întreținere sau de menținere în funcție a unor structuri musculare și nervoase sau a unor organe vitale. Masajul terapeutic poate fi de mai multe tipuri: total, parțial sau local. Se efectuează de catre medici, in functie de indicațiile de specialitate, cu mijloace specifice, soluții și creme terapeutice. Numărul de ședinte de masaj terapeutic și frecvența lor se stabilesc în cursul tratamentului după felul cum reactioneaza fiecare pacient.

Inelul pentru masaj este utilizat in reflexoterapie Su Jok. Datorita formei lui speciale , prin rostogolirea pe deget, inelul stimuleaza punctele reflexogene de pe deget. Aceste puncte, corespund pe degete, in functie de sistemul de referinta, mainilor, picioarelor cat si intregului corpInelul pentru masaj este un dispozitiv functional, fabricat din otel inoxidabil, prelucrat special, rasucit intr-o serie de unghiuri diferite, pentru a ajunge la punctele de reflexoterapie. Produce astfel o ameliorare pentru patologiile prezente la nivelul organismului dar are si scop profilactic.

                                                                                              


In cazul unei anumite patologii care se doreste sa fie ameliorata trebuie mai intai localizate punctele dureroase de pe deget, corespunzand zonelor afectate si apoi aceste puncte trebuie masate ( 3-5 minute ) de mai multe ori pe zi, cu acest inel.

Beneficiile masajului sunt enorme pentru pacient provocand modificari in toate structurile cunoscute si studiate de medicina: corectii in planuri mentale, corectii afective, corectia  meridianelor de acupunctura si coborand catre fizic - detensionarea stresului, eliminarea toxinelor, diminuarea tesutului adipos, corectarea functionarii unor organe sau sisteme.  Cu atat mai mult cu cat imbinam masajul cu forme specifice de reflexoterapie si presopunctura, rezultatele sunt mai rapide si mai precise.                                                                     Astfel, de-a lungul istoriei diferite culturi din lume au fundamentat si dezvoltat forme specifice de masaj din care se pot enumera: masajul clasic, masajul cu piatra GuaSha,  masajul anticelulitic, masajul Tuina.

Procedura de electrostimulare corporala este un fitness intensiv, expertii evaluand ca 45 de minute de electrostimulare echivaleaza cu 6-8 ore de gimnastica fara intrerupere.

Pe langa tonifierea musculara si arderea grasimilor, care duc la scaderea in greutate, sedintele de electrostimulare corporala cresc metabolismul, circulatia sanguina si gradul de oxigenare al zonei respective.
Electrostimularea corporala a fost introdusa in medicina, cu functii multiple, in special in tratarea cazurilor de durere si reabilitare post-accident. Tratamentul prin electrostimulare reprezinta o procedura sigura si simpla prin care electrozii sunt aplicati pe diferite  zone de tratament, in functie de necesitati. Senzatia pe care o ai cand faci o sedinta de electrostimulare este foarte placuta, relaxanta, asemenea unui masaj. Fiecare persoana isi regleaza intensitatea in functie de cat suporta si de cat de antrenati sunt muschii. Este foarte important ca aceste sedinte de electrostimulare sa fie efectuate pentru inceput fara pauza, cu o frecventa de minim 3 sedinte pe saptamana.  

Sedintele de fizioterapie si de recuperare medicala sunt realizate si cu aparatura de ultima generatie care prezinta programe specifice fiecarei afectiuni - electroterapia TENS. Este foarte eficienta atunci cand este asociata si cu alte proceduri.

                                                                             

 Metoda de electrostinulare cu unde milimetrice a fost supusă la multe teste clinice , in ultimii ani si are eficiență dovedită. Testele arată că aparatul de electrostimulare cu unde milimetrice, creează un efect de normalizare asupra parametrilor sistemului imunitar, crește microcirculația, echilibrează metabolismul organismului, previne dezvoltarea bolilor și agravarea lor, încetinește procesul de îmbătrânire care, prelungește durata de viață a unui individ, reduce riscul bolilor oncologice, crește eficiența medicației și reduce toxicitatea și efectele secundare, scurtează perioada de tratament, îmbunătățește starea de sănătate a pacienților cu infarct miocardic, accelerează vindecarea fracturilor de două până la trei ori și are un efect de scadere a durerii pana la disparitie.

                                            

                                                                                     

Din punct de vedere psihic, putem trata cu fitoterapie, acupunctura, reflexoterapie, magnetoterapieanxietatea, depresia, fobiile, atacurile de panica, schizofrenia, tulburarea bipolara, autismul, tulburarea obsesiv-compulsiva, dependentele etc. 

Medicul psihoterapeut naturist lucrează atat în zona de consiliere a pacienţilor, dar in acelasi timp aplica si alte metode de tratament alternative fara a apela la medicamentele administrate in aceste situatii de catre medicul psihiatru. In toate situatiile pacientii se pot echilibra si chiar cei care se prezinta la inceperea terapiei naturiste cu tratament medicamentos, prin scaderea progresiva a medicamentelor si inlocuirea lor cu terapie naturista: fitoterapie (terapia cu plante), reflexoterapie, acupunctura, magnetoterapie, presopunctura.
Psihoterapeutul naturist se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu afectiuni psihice: depresie, anxietate, atac de panica, agresivitate, ingrijorare, experienţa unei traume, pierderea unei persoane dragi, dar si in idei obsedante, halucinaţii si alte tulburări psihice- 
schizofrenia, tulburarea bipolara, autismul, tulburarea obsesiv-compulsiva, dependentele.

Sindromul obsesiv-compulsiv este o tulburare de anxietate caracterizata prin ganduri incontrolabile, si repetitive si prin comportamente ritualice carora pacientul se simte obligat sa le dea curs. Persoanele care sufera de aceasta tulburare obsesiv-compulsiva sunt capabile sa constientizeze ca gandurile si actiunile lor sunt irationale, insa se simt incapabile sa se elibereze de acestea.

Pacientii cu acest diagnostic de tulburare obsesiv-compulsiva pot verifica de zeci de ori daca au incuiat usa sau se pot spala pe maini pana isi agreseaza pielea din cauza frictiunii agresive.

Tulburarea obsesiv-compulsiva poate avea manifestari diferite de la o persoana la alta, chiar daca principalele componente ale bolii sunt aceleasi.

Obsesiile sunt involuntare, iau forma unor ganduri, imagini sau impulsuri incontrolabile, care se repeta la nesfarsit la nivel mental. Pacientii nu isi doresc sa le aiba, insa nu se pot impotrivi desfasurarii lor. Obsesiile sunt tulburatoare si distrag atentia de la activitatile curente, pana in punctul in care pot deveni dizabilitante.

Compulsiile sunt comportamente sau ritualuri pe care pacientii simt sa le adopte in mod repetitiv, in general din incercarea de a inlatura gandurile, imaginile si impulsurile obsesive. Pacientii care dezvolta o obsesie fata de impuritati, pot face curatenie in adevarate ritualuri nesfarsite.

Din pacate, aceste comportamente menite sa usureze bolnavul de gandurile obsesive nu le inlatura, ci le fortifica, declansand incarcaturi puternice de anxietate.

Tipurile de pacienti cu tulburare obsesiv-compulsiva se incadreaza, de obicei, in urmatoarele categorii

Cei preocupati de posesii. Se tem ca li se va intampla ceva rau daca arunca obiecte oarecare, de aceea sunt condusi de obsesiaacumularii lucrurilor inutile in propria locuinta.

Cei preocupati de igiena. Se tem de contaminare si dezvolta obsesii fata de curatenia trupului sau a locuintei.

- Cei care verifica. Se tem ca sunt expusi unui pericol daca nu verifica in mod repetitiv incuietori, aparate etc.

Cei supusi indoielilor si cu fobia pacatului. Se tem de lucrurile imperfecte si de pedeapsa pe care ar putea sa o primeasca atunci cand nu realizeaza un lucru bine.

Cei preocupati de ordine si simetrie. Dezvolta o obsesie in a aranja lucruri si pot avea superstitii legate de numere, culori si forme.

Studiile recente explica cauzele tulburarii obsesiv-compulsive pe seama experientelor traumatizante din copilarie, marcate in special de pedepsele aplicate de parinti pentru fiecare regula incalcata.

S-au putut observa influentele culturale in dezvoltarea personalitatii obsesiv-compulsive in statele cu o cultura axata pe autoritate, reguli stricte si pedepse aspre.

Cea mai mare parte din pacientii cu tulburare obsesiv-compulsiva prezinta atat obsesii, cat si compulsii, insa exista si cazuri cand cele doua componente apar separat. Cele mai frecvente semne si simptome sunt ale obsesiilor sunt:

 teama de contaminare cu germeni sau impuritati;

- teama de a-i rani pe cei din jur sau pe sine;

ganduri obsesive si imagini sexuale explicite sau violente;

- teama obsesiva de a pierde lucruri aparent inutile, dar care ar putea fi necesare la un moment dat;

- obsesia ca toate lucrurile sa fie ordonate, aliniate si simetrice;

obsesia pentru anumite superstitii etc.

verificarea repetitive, obsesiva  a incuietorilor, intrerupatoarelor, electrocasnicelor etc.;

- verificarea obsesiva a starii de siguranta a celor dragi;

- repetarea obsesiva a unor termeni si a unor gesturi nejustificate pentru reducerea anxietatii;

-obsesia pentru menajul si spalatul excesiv;

obsesia pentru detalii, liste, ordine si organizare;

obsesia pentru perfectiune dusa la extrem;

obsesia pentru reguli si impunerea lor celor din jur;

Tratamentul tulburarii obsesiv-compulsive se axeaza in principal pe terapia naturista: presopunctura, fitoterapie si magnetoterapie, concomitent  cu consilierea pacientului pentru al ajuta sa-si schimbe modul de a gandi si de a se comporta.

Combinarea celor doua metoda duce la rezultate mult mai rapide, care sunt resimtite de pacient chiar de la primele sedinte de terapie. Tehnicile de relaxare si identificarea surselor de satisfactie in relatiile interumane si in activitatile placute  amelioreaza  calitatea vietii pacietului.

Atacul de panica este de fapt o frica nejustificata care apare brusc. Aceasta frica este asociata adesea unor ganduri repetitive de ingrijorare care amplifica starea de stres. Toate aceste lucruri il impiedica de multe ori pe cel care sufera un atac de panica sa doarma noaptea, sa stea singur sau sa intre in contact cu anumite situatii. Ca si simptome, se poate vorbi atat de simptome fiziologice, cat si psihologice. In timpul unui atac de panica multe persoane resimt transpiratie, fie tremuraturi, un puls accentuat, dureri in piept, greata, dureri abdominale, ameteli, nod in gat, frisoane sau puseuri de caldura, uneori si lesin. Din punct de vedere psihologic, simptomele sunt problemele de concentrare, irascibilitatea, depresia, oboseala sau gandurile negative care cresc anxietatea. De multe ori in atacul de panica, oamenii au ganduri repetitive ca vor muri, ca vor innebuni, ca vor lesina, ca vor face un atac cerebral

Invatand sa recunoasca si sa identifice acest tip de senzatii din atacul de panica, este un prim pas important in tratarea atacurilor de panica.

La prima vedere poate părea ciudat că o astfel de boala dificila, cum ar fi schizofrenia, poate fi tratata în mod diferit decât cu metode clasice medicamentoase și într-adevăr, există o percepție că tratamentul schizofreniei este aproape imposibil. De fapt, acest lucru nu este adevărat, pentru că schizofrenia are la baza tot un dezechilibru energetic aparut pe baza unei predispozitii genetice; activarea procesului patologic poate fi determinate de un traumatism cranian, șoc mental sever, boli infecțioase sau foarte frecvent de consumul de droguri (cannabis, amfetamine, ecstasy etc.).
Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel