Reglarea greutăţii

Reglarea greutăţii (scăderea sau creşterea)


Obezitatea este o afecţiune metabolică, caracterizată de un surplus ponderal de peste 20% fa
ță de valorile normale ale mediei indivizilor de acelaşii sex şi de aceeaşi vârstă.  Obezitatea este răspândită în toate zonele geografice, la toate vârstele şi la ambele sexe

 Cauze ale obezităţii : factori metabolici, factori genetici, factori endocrini, rasa, sexul, vârsta, sedentarismul, stilul de viata, factori etnici si culturali, statusul socio-economic, obiceiuri alimentare, renuntarea la fumat, diabetul gestational, sarcina si menopauza.

 Cauze secundare ale obezităţii : sindromul Cushing, hipotiroidismul, ovare polichistice, insulinomul, obezitatea hipotalamica, sindroamele genetice, obezitatea legata de consumul de medicamente, bulimia, alimentatia prin excesul alimentar permanent, de sarbatori si cel nocturn, hipogonadismul, pseudohipoparatiroidismul.

În plan psihologic obezitatea reflectă dorinţa de stabilitate, confort şi protecţie a individului. În societatea modernă este foarte frecventă bulimia generată de stări de tensiune, tristeţe şi neîmplinire. Dar obezitatea poate fi generată şi de dorinţa de stabilitate, confort, dar şi de atingerea unei stări de împlinire. Tulburările energetice ale organismului pot fi generate de factori alimentari, factori fizici externi, factori psihici. În cazul afecțiunile metabolice baza tratamentului energetic trebuie să fie de natură dietetică însoţită de exerciţiile fizice, fitoterapie, masaj, presopunctură.

Nu sunt indicate curele de slăbire în cazul obezităţii. Este necesară o modificarea regimului alimentar, în aşa fel încât să conţină alimente ce pot fi consumate fără restricţie pe termen lung. Se exclud dulciurile, produsele de patiserie, vor domina fibrele vegetale, cerealele integrale, fructele, legumele. Pe langa obtinerea scaderii ponderale, o dieta echilibrata are ca scop modificarea obiceiurilor alimentare cu formarea unor practici nutritionale echilibrate pe termen lung, esentiale pentru tratamentul de durata al obezitatii.

Valoarea restrictiei calorice trebuie adaptata fiecarui pacient si depinde de mai multi factori:

  • gradul de obezitate,
  • varsta
  • sex
  • activitate fizica
  • starea de sanatate a pacientului

                                                                                                             

                                                                                                             

Mecanisme prin care efortul fizic contribuie la scaderea ponderala in cazul obezitatii

 

1.       Creste consumul energetic

2.       Imbunatatirea raportului dintre principiile de baza din organism:

o        pierderi de lipide

o        reducerea depozitelor de grasimi la nivelul organelor interne

3.       Creste capacitatea de mobilizare si oxidare a grasimilor

4.       Controlul aportului alimentar:

o        reducerea pe termen scurt a apetitului

o        scaderea aportului de grasimi

5.       Stimularea  metabolismul bazal

6.       Modificari in capacitatea morfologica si biochimica musculara

7.       Creste sensibilitatea la insulina

8.       Imbunatateste profilul lipidic si lipoproteic plasmatic

9.       Reduce tensiunea arteriala

10.    Efect psihologic pozitiv

  Pacietii cu obezitate dezvolta frecvent tulburari emotionale si mentale.

 Psihoterapia naturista se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu afectiuni psihice: depresie, anxietate, atac de panica, tulburare obsesiv-compulsiva, ticuri, agresivitate, ingrijorare, experienţa unei traume, pierderea unei persoane dragi, dar si in  idei obsedante, halucinaţii si alte tulburări psihice din bolile psihice (autism, schizofrenie, tulburarea bipolara etc.)

La prima vedere poate părea ciudat că o astfel de boala dificila, cum ar fi schizofrenia, poate fi tratata în mod diferit decât cu metode clasice medicamentoase și într-adevăr, există o percepție că tratamentul schizofreniei este aproape imposibil. De fapt, acest lucru nu este adevărat, pentru că schizofrenia are la baza tot un dezechilibru energetic aparut pe baza unei predispozitii genetice; activarea procesului patologic poate fi determinate de un traumatism cranian, șoc mental sever, boli infecțioase sau foarte frecvent de consumul de droguri (cannabis, amfetamine, ecstasy etc.).
Psihoterapia naturista in schizofrenie este posibila, în special în cazul în care procesul de vindecare este abordat cu mare responsabilitate si pacientul este tratat în mod complex terapeutic și este sustinut de cei dragi din familie si din jurul lui, care pot sa-l ajute în această problema dificilă.
Schizofrenia este o boala psihica ce debuteaza de cele mai multe ori la varsta adolescentei. Schizofrenia este o stare in care persoana afectata are halucinatii, paranoia si comportament neobisnuit. Pacientul cu schizofrenie pierde progresiv contactul cu realitatea si isi creeaza propria sa lume. Halucinatiile din schizofenie sunt in special cele auditive, dar pot fi si vizuale, olfactive etc. Pentru bolnavul de schizofrenie, valorile si realitatea noastra nu exista, sunt mai mult sau mai putin distorsionate.
Schizofrenia este o boala cronica, ce poate fi insa tinuta sub control cu psihoterapie naturista, iar evolutia sa este foarte buna. Psihoterapia naturista în schizofrenie implică tehnici şi metode din mai multe specialitati terapeutice, ca de exemplu: psihoterapia cognitiv- comportamentală completata cu magnetoterapia, presopunctura, reflexoterapia, microacupunctura – auriculoterapia, fitoterapia (terapia cu plante). Tratamentul natural recomandat in schizofrenie se poate urma in paralel cu medicatia clasica recomandata de medicul psihiatru si pe masura ce se realizeaza reechilibrarea energetica, simptomele dispar si pacientul isi revine la starea normal de sanatate, iar dozele medicamentoase se diminueaza progresiv.

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel