Afecţiuni dermatologice

Afecţiuni  dermatologice: alergii şi alte afecţiuni cutanate (psoriazis, vitiligo, neurodermatită, viroze cutanate, acnee, candidoze, căderea părului etc.)

 

Alergiile cutanate


Alergiile desi nu intra in mod normal in categoria bolilor grave, pot fi foarte suparatoare, iar in anumite conditii pot pune viata in pericol, cum este in cazul socului anafilactic.

Una dintre cele mai frecvente afectiuni cutanate alergice este dermatita atopica sau eczema atopica.

Atopia este predispozitia genetica de a dezvolta reactii alergice, iar eczema sau dermatita atopica reprezinta reactia alergica aparuta pe piele.  Frecvent, dermatita atopica se poate insoti de astm bronsic sau rinita alergica.

Acupunctura este o terapie alternativa la care apeleaza din ce in ce mai multe persoane pentru ameliorarea durerilor insa acupunctura este de mare ajutor si celor care sufera de alergii.

Acupunctura vine cu o abordare diferita si ofera in multe cazuri vindecare completa, impreuna cu rezolvarea mai multor probleme de sanatate, care, impreuna cu alergiile, sunt efecte ale aceleiasi cauze.

Tratamentele fitotera­peutice şi acupunctura se asociază întotdeauna în alergiile cro­nice.

Abordarea terapeutica in acupunctura in ceea ce priveste alergiile este complexa deoarece acestea sunt varful ice-berg-ului Se efectueaza un diagnostic complet si afla care sunt motivele care au dus la dezechilibrele organismului. Acestea pot fi emotionale, dar pot fi si de cauza alimentara, stil de viata etc. In functie de asta se alege strategia de tratament.

Dezechilibrul energetic incepe sa invadeze diverse structuri ale organismului si se poate exterioriza sub forma de eczeme, urticarii, rinita alergica, astm bronsic etc.

In timpul procedurii, ace foarte subtiri sunt inserate sub piele, in puncte specifice ale corpului, pentru a atenua anumite simptome.

De asemenea, acupunctura poate fi folosita si pentru cazurile mai grave de alergii. In plus, aceasta terapie nu are efecte secundare.

Alergiile sezoniere pot fi prevenite şi tratate cu succes prin această terapie complementară. Întrucât alergia reprezintă un dezechilibru energetic al organismului, prin aplicarea acelor pe anumite puncte energetice se regleaza energia organului afectat de alergie.

Unele puncte energetice, prin înţepare, sunt implicate şi în diminuarea excesului de histamină, substanţă responsabilă de apariţia simptomelor caracteristice alergiei: strănuturi repetate, nas înfundat sau prezenţa unor secreţii nazale abundente, mâncărimi ale gâtului şi ochilor, eruptii cutanate.

Acupunctura precum si terapia cu produse naturiste are şi proprietatea de a echilibra organismul şi de a întări sistemul imunitar, prevenind astfel eventualele episoade de alergie care ar putea apărea odată cu venirea verii, când predomină alergia la polen, precum şi la alte plante.

Rezultatele tratamentului cu acupunctura in alergii sunt foarte bune. Cand este vorba de probleme emotionale, acupunctura poate ajuta semnificativ procesul, dar e un proces de curatare mai profunda si de mai lunga durata, iar persoana va fi ajutata sa isi faca curatenie in viata. Beneficiile insa sunt cu mult dincolo de rezolvarea alergiilor.

Atunci cand se rezolva dezechilibrul unui organ, se rezolva si alte dezechilibre, iar acele dezechilibre cand sunt prezente dau simptome pe care pacientul de obicei nu le asociaza direct cu alergiile, dar care functional sunt strans legate de acestea.

 

Acneea

 

Acneea  este o afecțiune a epidermei apărută ca urmare a unei hipersecreții a glandelor sebacee și caracterizată prin puncte negre, puncte albe sau coșuri care apar la suprafața pielii.  În unele cazuri apar și leziuni mai profunde, denumite chisturi.

Acneea poate apărea și la alte vârste decât ceea a pubertății, și sub diferite forme

Acneea afecteaza majoritatea adolescentilor. Peste 4 din 5 oameni cu varste intre 12 si 24 de ani sufera de acnee cel putin o data in acesti ani.  Desi aceasta afectiune este asociata cu perioda adolescentei, ea poate afecta persoane de toate varstele.

Tratamentul acneei trebuie sa tina seama de tipul acneei, de intensitatea si gravitatea sa, de eventualii factori declansatori sau de asocierea cu alte afectiuni.

Leziunile de acnee induc o crestere a reactivitati emotionale cu instabilitate, stress.

In conformitate cu terapia orientala exista mai multe feluri de acnee. Doi factori majori sunt luati in consideratie: tipul constitutional al pacientului ar fi primul, iar celalalt include toate influentele externe la care organismul pacientului este supus. Aceste influente pot afecta modul de manifestare al afectiunii. Dintre ele amintim ar fi regimul alimentar, mediul inconjurator, clima, stilul de viata, starea psihica.

Fiecare persoana are propriile tendinte de a reactiona diferit la acelasi stimul, cum ar fi de exemplu, la expunerea la vant uscat si fierbinte dintr-o  zi de vara. De aceea, este important sa se deosebeasca cauza initiala a acneei (in legatura intrinseca cu tipul constitutional al pacientului) percum si sa se stabileasca tipul specific de dezechilibru din punct de vedere al terapiei orientale.

Terapia orientala rezolva acneea prin acupunctura si/sau fitoterapie  precum si dezechilibrele din organism care au dus la aceasta, concentrandu-se la inceput asupra simptomelor acneei. Dupa ce starea acuta a fost depasita, se trece la corectarea respectivelor dezechilibre in asa fel incat sa se previna reaparitia acneei. Timpul necesar pentru un tratament variaza de la persoana la persoana rezultatele putandu-se vedea incepand de la o luna de tratament, ajungandu-se in cazuri mai grave la tratamente ce depasesc cateva luni.

 Psoriazis

 Psoriazisul este o afectiune cronica, cu evolutie de lunga durata, manifestata in special prin aparitia unor formatiuni specifice la nivelul pielii al caror aspect difera pentru fiecare persoana in parte. In unele cazuri manifestarile psoriazisului la nivel cutanat dispar, pentru a reapare dupa o perioada de timp in aceiasi forma sau intr-o forma mai grava.

Psoriazisul, in formele de manifestare usoare si medii, nu reprezinta un pericol pentru viata bolnavului. Netratarea afectiunii insa permite evolutia psoriazisului pana in stadiul in care cauzeaza decesul bolnavului.

Pielea este organul care reflecta prin aspectul sau starea organelor interne si functionalitatea lor. In cazul psoriazisului modificarile survenite la nivelul pielii au la origine un dezechilibru hepatic major. Din acest motiv in anumite arii dermice vascularizatia periferica se diminueaza iar celulele pielii nu mai primesc resursele necesare pentru a functiona in parametri normali. La suprafata pielii apar leziunile specifice psoriazisului deoarece celulele pielii mor prea repede.

Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente boli de piele care afectează atât femeile, cât şi bărbaţii în egală măsură, iar debutul bolii survine cel mai adesea între 15 - 20 de ani.

Al doilea vârf de debut poate să survină între 50 - 55 de ani, al treilea fiind în copilărie în general între 8 - 10 ani. Cu toate acestea există şi cazuri raportate de la naştere sau la o vârstă extrem de înaintată.

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, cu evoluţie de lungă durată, cu ameliorări şi agravări periodice, caracterizată prin apariţia unor pete roşii acoperite de coji sau cruste alb-sidefii, uneori cu tentă argintie, uşor detaşabile.

Clasificarea formelor de manifestare ale psoriazisului se realizeaza in functie de gradul de afectare a tesutului cutanat, de extindere si de localizare. Modul de manifestare insa este diferit pentru fiecare pacient iar formele usoare si medii se pot transforma in forme grave sub actiunea unor factori declansatori (socuri emotionale si psihice, traume fizice, etc.) Sub actiunea factorilor declansatori s-a semnalat si reaparitia afectiunii in cazul pacientilor care nu au prezentat leziuni psoriazice timp de mai multi ani.

Există mai multe tipuri de psoriazis care au simptome diferite:
 
 1.   Psoriazisul vulgar    sau în plăci este cea mai frecventă formă a bolii, fiind întâlnită în 80-90% din cazuri. Se manifestă prin leziuni roşiatice ale pielii acoperite cu solzi argintii. Această formă poate apărea pe aproape toate suprafeţele corpului (chiar şi în zonă organelor genitale sau în interiorul cavităţii bucale).

2. Psoriazisul pustular. Această formă este mai rară şi poate apărea generalizat la nivelul corpului sau pe zone restrânse, pe mâini, picioare şi degete. Poate fi declanşat de anumite medicamente, infecţii, razele UV, sarcină sau stres. 

3. Psoriazisul poate fi declanşat şi de o infecţie bacteriană şi apare în special la persoanele mai tinere de 30 de ani. În acest caz, petele nu sunt de dimensiuni atât de mari că în cazul psoriazisului clasic.

4. Psoriazisul invers apare de obicei în zonă axilei, cea din jurul organelor genitale şi sub sân. Este caracterizat de apariţia unor pete roşiatice şi netede şi este des întâlnit la persoanele supraponderale.

Cele mai afectate regiuni ale corpului sunt coatele şi genunchii, palma şi talpa, zona lombară, scalpul (la liziera liniei de păr), ombilicul, mucoasele, axilele, organele genitale şi unghiile. Prezenţa puseurilor pe faţă se întâlneşte destul de rar.

Tratamentul psoriazisului in medicina orientala are in vedere in primul rand regenerarea structurii hepatice si restabilirea functiilor hepatice. Concomitent se actioneaza asupra sistemului endocrin pentru a restabili echilibrul hormonal.

Daca psoriazisul a avansat pana la stadiul de deficienta imunitara, se intervine pentru a obtine si un echilibru imunitar.

Tratamentul artritei psoriazice are in vedere etapele mentionate dar si refacerea structurii articulatiilor.

Un aspect important al tratamentului il constituie tratarea starii depresive de care sufera bolnavii de psoriazis. Starea depresiva se instaleaza pe fondul dezechilibrului imunitar si hormonal, dar si din cauza impactului pe care il are psoriazisului asupra vietii publice si private.

 




Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel