Boli urogenitale

Boli urogenitale: cistite, enurezis, infecţii cronice, litiază renală, impotenţă, frigiditate, sterilitate, adenom de prostată, dismenoree, chist, fibrom uterin, tulburări menstruale sau la menopauză, andropauză

 

 

Chisturi, fibroame, polipi
 
Chisturile ovariene sunt foarte frecvente si pot fi intalnite la femeile de toate varstele. Majoritatea femeilor vor avea un chist ovarian la un moment dat in perioada de reproducere. Deşi sunt mai puţin frecvente la femeile aflate in menopauza acestea pot reprezenta o problema de sanatate mai importanta. Un chist ovarian este orice colecţie de lichid situata la nivelul ovarului.
 
Chisturile pe colul uterin sunt mici umflaturi localizate la nivelul cervixului. Cervixul sau colul uterin este o structura care masoara aproximativ doi centimetri in lungime si patru in diametru, situat intern, in partea de jos a vaginului. Ca si chisturile ovariene, chisturile colului uterin, de obicei, nu sunt maligne. In general, acestea nu determina simptome severe si pot fi tratate prin metode de terapie alternativa: acupunctura, reflexoterapie si produse naturiste.

Chisurile pe col uterin, cel mai adesea, au forma unor pustule care cotin o mucoasa densa. Aceste chisturi se pot forma individual sau in grupuri mici. Majoritatea chisturilor sunt diagnosticate in timpul examenului ginecologic de rutina, de aceea este foarte important pentru fiecare femeie sa faca un consult ginecologic cel putin o data sau de doua ori pe an.
Chistul de formeaza pe colul uterin, mai ales la femeile fertile. Cand femeile ajung la menopauza, mucoasa superficiala a vaginului si cervixului se subtiaza, iar riscul dezvoltarii chisturilor cervicale este mai ridicat.
Multe dintre chisturile de col uterin nu creaza nici un disconfort sau alte simptome dar alte pot creste in dimensiune si pot deveni vizibile si inconfortabile.
 
Similar cu chistul pe col uterin, fibromul si polipii uterini sunt excrescente mici, care se formeaza in interiorul uterului. Fibroamele si polipii uterini se fomeaza mai ales atunci cand stratul endometrial din uter creste prea mult, din cauza unui dezechilibru hormonal.
Fibromul uterin numit si fibromiom, leiomiom sau miom uterin, este o formatiune tumorala benigna care se dezvolta la nivelul uterului, in interiorul peretelui uterin,  sub mucoasa uterina sau sub seroasa peritoneala si poate fi unic sau format din mai multi noduli fibromatosi. Dimensiunile fibroamelor variaza de la mici noduli pana la forme gigante care deformeaza uterul iar prezenta lor este preponderenta la femei intre 40-50 de ani si mai rar se intalnesc la fete tinere inainte de aparitia menstruatiei si cel mai adesea dispar o data cu instalarea menopauzei.

Desi fibroamele si polipii uterini sunt, in general, inofensivi, pot scadea fertilitatea si pot afecta mucoasa uterina. Din cauza acestora, pot avea loc mici sangerari intre perioadele menstruale si sangerari neregulate. Fibroamele si polipii uterini, pot fi, in general, indepartati prin aplicarea acupuncturii si consumul de produse naturiste.
 

 

Tratamentul infertilităţii 

 

Inca din copilarie suntem invatati  ca orice problema de sanatate, fie ea minora sau potential fatala, trebuie tratata numai  cu medicamente bazate pe substante chimice si chiar operatii invazive. In ultimul timp, putem observa o incercare de reintoarcere la natura, de a ne trata natural problemele de sanatate aparute.

In ceea ce priveste infertilitatea, inca din antichitate se cunosteau si aplicau diverse metode de tratament care inca mai pot fi folosite si in ziua de astazi.

Infertilitatea este una din cele mai devastatoare boli posibile pentru cuplurile care isi doresc un copil. Nu este greu de vazut motivul pentru care multi oameni recurg la masuri terapeutice medicale extrem de costisitoare, invazive si cu sanse scazute de reusita in caz de infertilitate, pentru a "incerca tot ce e posibil" ca sa aiba un copil.
Orientalii vad corpul uman cu totul altfel fata de medicina vestica. Principalul motiv pentru care o persoana poate fi infertiladin punct de vedere al medicinii orientale sunt a dezechilibrele energetice.


Acupunctura este o metoda de tratament in care un specialist insereaza niste ace foarte fine in anumite puncte de presiune pe mana sau ureche. Punctele de presiune pe care terapeutul le va stimula reprezinta centrii energetici care nu functioneaza corect si despre care se presupune ca pot fi responsabili de problemele care au provocat infertilitatea.

Acupunctura ajuta intregul sistem energetic al pacientului sa functioneze din nou la parametri optimi, sa se normalizeze si productia de hormoni, iar sangele va circula mult mai bine, in special in zona organelor reproducatoare, ceea ce va imbunatati functiile ovarelor si ale uterului si va rezolva problema infertilitatii.

Acupunctura este o metoda naturala de tratament, folosita pentru a imbunatati starea generala a organismului si pentru a-l stimula sa se vindece.  Tratamentul  aduce multe beneficii: reduce nivelul stresului, imbunatateste sistemul imunitar, energizeaza, reduce durerile, reduce anxietatea, stresul si depresia, ajuta la detoxifierea organismului. Deoarece actioneaza si asupra sanatatii fizice si asupra sanatatii mentale, poate mari sansele de a ramane insarcinata, actionand implicit si asupra sanatatii aparatului reproducator. Prin urmare,  folosirea acupuncturii  poate imbunatati considerabil sansele de a ramane insarcinata,  reducand efectele unor afectiuni fizice care conduc la infertilitate, dar si asupra starii psihice despre care se stie ca poate cauza infertilitate atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor.

 

O mare parte a cazurilor de infertilitate este cauzata de probleme emotionale, de anumite blocaje psihice, bariere sau presiuni inconstiente care impiedica instalarea unei sarcini. Se stie foarte bine ca psihicul ne domina fizicul si ca atunci cand o problema de sanatate persista mai mult decat ar fi normal, trebuie sa cautam cauzele psihice ale aparitiei ei.

 


Plantele sunt folosite de peste 2500 de ani in tratarea unei largi varietati de afectiuni. In ceea ce priveste infertilitatea, plantele pot ajuta stimuland activitatea ovariana si producerea ovulatiei , precum si reglarea ciclului menstrual. In ciuda folosirii indelungate a plantelor in medicina orientala, europenii nu au adoptat prea usor aceasta metoda de tratare a infertilitatii, mai ales din cauza medicilor care prefera, medicamentele de sinteza.


Yoga este una dintre cele mai cunoscute metode alternative pentru intretinerea unui corp sanatos. Yoga poate fi de mare ajutor celor care doresc sa aiba un copil, insa au probleme de infertilitate. Cercetarile in domeniu au demonstrat ca stresul cronic conduce la o larga varietate de afectiuni de sanatate aparute pe fond emotional, iar yoga este foarte eficienta in reducerea stresului si a anxietatii.


In plus, yoga ajuta la detoxifierea corpului femeii prin relaxarea muschilor incordati, oferind in acelasi timp o rutina calmanta care va intinde cu blandete musculatura. Folosita pentru infertilitate, yoga trebuie sa accentueze miscarile care solicita partea inferioara a spatelui, abdomenul, soldurile si pelvisul, imbunatatind astfel circulatia sangelui in aceste zone importante pentru conceptie, conducand in acest mod catre o mai buna functionare a aparatului reproducator.


Terapiile orientale sunt foarte sigure iar efectele lor sunt cumulative,  prin urmare efectele se vor vedea dupa  o anumita perioada de timp in functie de individualitatea pacientului.




Tulburari de erectie (impotenta) 



Impotenta este definita ca fiind inabilitatea de a obtine sau de a mentine o erectie suficient de mult pentru actul sexual.
Vina, rusinea, lipsa stimei de sine si refuzul de a vorbi despre impotenta sunt probleme comune intalnite la multe cupluri care cauta consilierea ca ultima solutie pentru acceptarea si intelegerea impotentei. Este foarte important sa stiti ca, in aproape toate cazurile, impotenta poate fi tratata cu succes.

 Tulburarile de erectie privesc deopotriva adolescentii, maturii si varstnicii, nu numai pentru ca au legatura directa cu procrearea, ci pentru ca sexualitatea implinita prelungeste viata.
Impotenta presupune o rezolvare complexa, in care sunt implicati deopotriva mai multi factori: educatia, masuri medicale, un grad special de emancipare a femeilor, care trebuie sa participe cu intelegere si cu dragoste la dificultatea temporara a partenerului.

Cauzele scaderii dinamicii sexuale de erectie (impotenta)
Impotenta are cauze organice sau functionale, acestea din urma cu mult mai frecvente.
Cauzele organice: leziuni ale creierului sau ale coloanei vertebrale, boli ale tiroidei, hipofizei, diabet, obezitate, ciroza ficatului, tuberculoza, alcoolism cronic, tabagism sever, efecte secundare ale medicamentelor sedative, afectiuni dureroase ale penisului.

Insuficienta dezvoltare a organelor sexuale (hipogonadismul) trebuie cunoscuta, investigata si tratata, deoarece ea provoaca o stare de inferioritate psihobiologica, element important al vietii personale.
Cauzele functionale psihice: astenia nervoasa, stressul prelungit, insuficienta recuperare dupa eforturi sau excese de orice natura, care fac ca erectia sa cedeze inainte de orgasm si ejaculare.


Perpetuarea tulburarilor de erectie - impotenta formeaza, adesea, un cerc vicios: un prim esec sexual duce la urmatorul, si asta numai datorita psihicului (frica, neincredere) - situatie ce se poate ameliora prin aplicarea metodelor de terapie alternativa.

In tratarea impotentei, practica medicala are succesele asteptate numai daca priveste omul in unitatea si deplinatatea laturilor sale fizice si psihice, in conexiune cu alte boli acute sau cronice.

Pacietii cu impotenta vor fi ajutati sa-si corecteze sentimentul de vinovatie si sa-si redobandeasca increderea in sine.

 

 



 

Inapoi la pagina anterioara

"Dacă o cale e mai bună decât alta, fii sigur că e calea naturii."
Aristotel